läsning på tåg
om jag stannar
bokbloggsjerka 29 juni - 2 juli

klassikerutmaningen del 2

tematrio - italien

stål
I've been booked

bokbloggsjerka 22 - 25 juni

en låneberoendes bekännelser
I sommarens soliga dagar ...
Ja, så här inleder jag mitt sommarlov. Jag bara njuter av riktigt bra läsning, solen och den alltid lika välkomna koffeinkicken. Hoppas att ni också har en bra dag!
mörka strömmar
Handlingen i boken kretsar kring mordet på en man som hittas med halsen avskuren i sin lägenhet i Reykjavik. I mannens fickor hittar polisen Rohypnol, våldtäktsdrogen. Man upptäcker också att mannen själv fått i sig av drogen och att han haft samlag innan han mördades. Utredningen leder bort från huvudstaden och till en liten vindpinad, sömning håla där alla verkar vilja göra allt för att inte säga något eller avslöja något, utom en modig unga flicka.
I Mörka strömmar har Erlendur åkt till sina hemtrakter och är inte med alls. Det är istället Elinborg som leder mordutredningen och det är riktigt trevligt att stifta närmare bekantskap med henne. Jag uppskattar att författaren använder sig av Elinborgs matlagningsintresse i kriminalfallet och låter det bli en röd tråd genom boken. Elinborg har varit rätt anonym i tidigare böcker i serien, men nu har hon blivit en mer utvecklad karaktär och läsaren får också möta hennes familj och jag kan inte låta bli att gilla hennes man som verkar så lugn och trygg. Erlendur då, saknar jag honom? Ja, det gör jag. Tycker ju om den där dystre kommissarien som ständigt plågas av sitt förflutna och har så svårt för det där med relationer till andra människor. Hoppas att han återkommer i nästa bok!
Jag är zlatan
Ja, ni förstår. Jag har en avvaktande inställning till sporten och jag saknar fullständigt förmågan att se snygga passningar och mål och trots att min fanatiskt intresserade lillebror säkert har förklarat offside-regeln tvåhundra gånger för mig kan jag inte lära mig den. Trots detta har jag nu läst Jag är Zlatan av David Lagercrantz och Zlatan Ibrahimovic och jag har faktiskt tyckt att det varit rätt intressant mellan varven.
Visst, absolut, det är mycket fotboll och jag har väl skummat en del matchreferat, men samtidigt lärt mig en hel del om proffscirkusen och hur transfern mellan klubbarna fungerar. Och om jag någonsin trott att det är glamouröst att vara fotbollsproffs så tror jag inte det längre. Jag har mött en ganska personlig Zlatan som både är ödmjuk och kaxig. Som är en krigare på plan, men blir rörd till tårar när fansen önskar hans son Maximilian välkommen till världen. Hans uppväxt var tuff, men som jag har förstått det är det knappst ovanligt bland fotbollsproffsen.
Oväntat nog uppskattade jag faktiskt boken och jag är glad för att jag har läst den. Det är nästan så jag blir lite sugen att titta på en italiensk ligamatch, men då skall det vara på arenan, inte hemma i TV-soffan.
bokbloggsjerka 15 - 18 juni

För en gångs skull en lätt fråga att besvara i veckans jerka:
Läser du helst svenska böcker (eller böcker i svensk översättning) eller läser du gärna böcker på andra språk? Vilka i så fall?
Jag läser bara böcker på svenska och är helt nöjd med det. Skulle jag läsa på något annat språk så får det bli på danska, engelska är inget för mig.
Ja, så kort blir svaret denna gång.
skriva - ja, tack!
Äntligen lite tur hos Booked! Jag är en av de lyckliga som får nästa nummer av Skriva hemskickat i brevlådan. Läste Skriva för första gången för ett par veckor sedan och gillade den. Läsa är ju egentligen mer min grej än att skriva, men visst finns det en liten, liten författardröm även inom mig. :)
"ingen kickar fotboll som han"
Hade faktiskt inte tänkt läsa den här boken, men så här i EM-tider känner jag ändå pressen att på något sätt engagera mig i män som springer efter en boll ...
Sommarlov i sikte
En vecka till sommarlov och lata dagar fyllda med avkoppling och läsning - längtar! Det är nästan svårt att fokusera på arbetet när det enda som lockar är boktraven bredvid sängen. Ja, ni vet ju hur det är ... :)
tematrio - sommarens läsplaner
Då är jag med i tematrion igen! Den här gången handlar det om det där som jag egentligen inte vill göra -planera min läsning. Men visst, lite tankar om vad som ska läsas i sommar har jag väl ändå. :)
1. Har precis mjukstartat mitt klassikerläsande och planen är att läsa ett par klassiska romaner också. Har inte bestämt vilka, men det står nog några olästa i bokhyllan tror jag, så de kanske jag dammar av. Annars blir det väl biblioteket där mängder av klassiker finns att tillgå.
2. Jag tänker absolut tillbringa många avkopplande timmar med att läsa tidskrifter på bibliotekskaféet. Det finns en del tidskrifter som jag är nyfiken på men inte riktigt orkar ta till mig under terminerna, t ex Karavan och Filter.
3. Självklart planerar jag också att läsa några deckare. Hemma finns Kallentofts Den femte årstiden som jag ser fram emot att läsa och så blir det nog någon mer bok om Ruth Galloway som jag blev så förtjust i efter att ha läst Flickan under jorden.
klassikerutmaningen del 1


Kappan var förvånansvärt lättläst och inte alls som de där ryska romanerna jag skyr. Gogols språk flyter fram över sidorna och jag slukade novellen i ett nafs. Kappan handlar om stackars Akakij Akakijevitj som lever ett fattigt liv i Petrograd. Han älskar sitt arbete som kopist men det ger en knapp inkomst och när hans kappa blir alltför tunnsliten för det kalla klimatet får han stort bekymmer med att få fram pengar till en ny. Efter en del övertalning får han skräddaren att sänka priset och tack vare ett extra lönetillskott kan han äntligen få en ny kappa uppsydd. Ståtlig och fin blir den, men redan första natten stjäls kappan och Akakij Akakijevitj drar på sig en eländig feber och avlider. Han återvänder sedan som en vålnad som stjäl kappor om natten.(Ja, eftersom det är fråga om klassiker som är välkända bryr jag mig inte om att låta bli att avslöja slutet)
Jag tyckte oväntat mycket om Kappan. Det är så lätt att leva sig in i den fattige Akakijs liv och vedermödor. Han är en smått sorglig figur, en ensam arbetsnarkoman som bara överlever utan att ens verka drömma om något annat, mer än möjligen ett riktigt pälsverk på sin kappa. Novellen är också uppenbart ironisk mellan varven och berättaren har gått om humor, både när det gäller att skildra personer och samhällsföreteelser. Föga förvånande i en rysk litterär text finns det också ett tydligt klassperspektiv, men för min del är det Akakij själv som gör störst intryck.
Maksim Gorkijs Om min första kärlek är kort och helt ärligt rätt intetsägande. Den är självbiografisk och handlar om Gorkijs kärlek till en äldre, gift kvinna. Kvinnan väljer sedan Gorkij och de lever ett fattigt liv tillsammans men efter något år bryter de upp. Jag kommer nog ganska snabbt att glömma den här boken, för den gav mig inget. Det bästa i boken är citat "En förälskad ryss är alltid lite mångordig och dyste, och inte sällan motbjudande vältalig". Det sammanfattar boken rätt bra tycker jag.
äppelkyrkogården

Min andra bok under semester var Anna Bovallers tredje bok om advokaten Petra Wester som alltid dras in i någon kriminalhistoria. I Äppelkyrkogården är det för ovanlighetens skull inte ett mord utan en kidnappning som är kriminalgåtan. I de två tidigare böckerna har det varit mycket Österlen, och visst är den natursköna delen av Sverige med även i den här boken, men huvuddelen utspelar sig i Ungern och Budapest. Också det känns lite nytt och fräscht.
Petra och det nyanställda advokatbiträdet Krisztina skickas iväg på ett hemligstämplat uppdrag om övervakning till Budapest. För att få lite kvalitetstid med sin dotter Martina tar Petra med även henne på resan. På plats träffar de Krisztinas föräldrar, som flydde till Sverige i samband med Ungernrevolten 1956, men sedan ett antal år återvänt till Ungern. Medan Petra dagen efter möter den mystiske Mr K strosar Martina runt i staden på egen hand, men på kvällen återvänder hon aldrig till hotellet och här tar kidnappningshistorien sin början.
Det är en spännande deckare som på många sätt handlar om människors privata historia. Om hur val som gjorts och beslut som tagits påverkat livet och om hur svårt det är att undkomma sådant man helst vill glömma. I den tredje boken lyckas Bovaller bättre än tidigare med att göra personerna hela och få dem att utvecklas och precis det har jag väntat på. Har gillat de två tidigare böckerna, men Äppelkyrkogården är klart bäst. För mig blev det också en liten historialektion eftersom Ungernrevolten, precis som det påpekas i boken, mest är ett begrepp man känner till. Vad som egentligen hände hade jag mycket lite kunskap om och nu vet jag i alla fall lite mer. Skönlitteratur är bra på många sätt!
förstenad
Överst i handbagaget, lätt att plocka fram, placerade jag Barbara Nadels Förstenad. Passade ju perfekt med en deckare med turkisk anknytning på semestern. Nu utspelar sig Nadels böcker om kommissarie Ikmen i Istanbul, men så petig är jag inte och dessutom har vi länge pratat om att besöka den nästan mytomspunna staden.
Just det mytisk och mystiska är Nadel väldigt duktig på att plocka fram. Det ossmanska riket med dess överhet finns närvarande som en inte helt utdöd del av vardagen, zigenerskan som dyker upp i Förstenad drömmer sanndrömmar och Ikmen själv har ju ärvt vissa förmågor från sin mor. Det är inslag som tilltalar mig och gör böckerna orginella. Staden lever också väldigt starkt i böckerna och det lockar att besöka de stadsdelar som beskrivs och uppleva stämningen. Om det nu ligger någon sanning i fiktionen vill säga ...
Med alla dessa inslag som bakgrund lyckas Nadel också få till annorlunda deckarberättelser. I Förstenad är det en djupt tragiskt historia och jag blir faktiskt lite illa berörd. Jag skall inte avslöja för mycket men titeln är en god ledtråd och man förstår väldigt tidigt vad det är som skett men det är ändå en obehaglig historia och det är inte morden i sig som är i fokus skulle jag vilja påstå utan snarare en sjuk kärleksrelation med galenskap, förnedring och beroende som byggstenar.
Har ni inte läst Nadel så rekommenderar jag verkligen att göra det. Säkert fler än jag som kan tröttna lite mellan varven på de vanliga deckarna där mordhistorierna ibland är rätt likartade och då piggar kommissarie Ikmen och hans familj och kollegor upp.
en tripp till alanya
Effekten av sol, kebab, avkoppling och lite deckarläsning vid poolkanten skall inte underskattas. En vecka i Alanya var verkligen precis vad som behövdes för att få lite energi tillbaka!
Flygresor är egentligen ingenting som jag uppskattar men de är oundvikliga om jag vill komma någonstans i världen, och det vill jag ju så en gång om året utsätter jag mig för dessa luftfärder. Applåd till mig som för första gången tittade ut genom fönstret under färden upp i luften. Det brukar annars vara hyperventilera och klämma sönder älsklingens hand som gäller. Kanske börjar jag vänja mig? Eller så är det älsklingens alla lugnande ord som börjar ge effekt.
Efter ett par dagars avkopplande strosande genom Alanyas gator (inkluderat ett glädjeutrop från mig: Åh, Starbucks!), där de som är bortanför huvudgatans turistshoppar är klart mer intressanta, kände sig älsklingen lite äventyrlig och drog iväg på forsränning medan jag tog med mig kommissarie Ikem upp till den lilla poolen på taket av Sailorson och tillbringade några timmar i Istanbul. Gillar verkligen Nadels deckarserie och Förstenad är inget undantag!
På onsdagen besökte vi Damlatasgrottan och tittade på stalaktiter och andades in den hälsobringande luften. Personligen tyckte jag att luften var ganska torr, men varje morgon sitter människor där på läkares ordination så vem vet, kanske blev man lite friskare. Grottan är inte så stor, men visst är det en speciell plats. Onsdagen var också dagen då jag påbörjade min fiktiva resa till Ungern tack vara Anna Bovallers tredje bok om Petra Wester, Äppelkyrkogården.
Torsdagen och fredagen ägnade vi åt att hänga med två utflykter. Vi började med att titta på en turistattraktion som fick mig att småfnissa. Ett vattenfall som turkarna åker långväga för att se, men helt ärligt, det är inte mer än en strid ström där vattnet tippar neråt lite. :) Klart underhållande, men inte på det sätt som turkarna ser det. Sedan slappade vi på en båt på Manavgatfloden för att komma fram till stranden vid havet. Plaskade runt lite med fötterna i det varma Medelhavet och puttrade tillbaka längs floden igen.
Fredagen tillbringades i buss uppe i Taurusbergen. Helt otroliga vyer! Rekommenderar verkligen att åka upp bland bergen. Det ingick så klart några stopp längs vägen och bland dem är moskébesöket kanske mest intressant, men det är vyerna som gör det mest bestående intrycket.
På hotellrummet hade vi en hederlig gammal tjock-TV så vi tittade lite på turkisk TV. Barnprogramsfiguren Pepee är en riktig sötnos som jag inte kunde låta bli att älska. Vi spekulerade också friskt kring vad samtalen i såpan Pis Yedilin handlade om och hejade på Hassan i Survivor. En annan iakttagelse är att alla program pågår väldigt länge. Inga halvtimmes sitcom här inte! De har också en hel del olika musikprogram som mest påminner om någon slags kombo av Café Norrköping och Allsång på Skansen där den turkiska musiken helt dominerar.
I väntan på transferbussen (01.25 gääääsp!) tog jag mig med litteraturens hjälp till Island och ytterligare en av Indridasons kriminalromaner – Mörka strömmar. Men först blev det förstås en middag på vårt favoritställe - Dombili Fast Food.
En härlig semester till ända och jag känner mig nöjd på alla vis och är dessutom lite brunare vilket jag inte alls har något emot. :)
bokbloggsjerka 8 - 11 juni

Hemma igen efter en härlig vecka i Turkiet och vad passar bättre än att återuppta bloggande med att besvara veckans jerka:
Om du hade möjlighet att byta plats med en av dina favoritkaraktärer, vem skulle det i så fall vara?
Lite klurig fråga eftersom jag egentligen inte har någon riktig favoritkaraktär. Det finns många jag gillar, men eftersom det mest är i deckarvärlden jag stöter på karaktären flera gånger, blir det svårt. De karaktärerna rör sig ofta i miljöer som jag egentligen inte alls vill vistas i. En fiktiv värld som jag däremot gärna skulle vilja flytta in i Mumindalen. Det är något lockande med att tillbringa tid med Muminmamman och Muminpappan och att ibland stöta på Lilla My. Huset var ett drömhus när jag var liten, men som vuxen tilltalas jag mer av det mörkare och psykologiska inslagen i Muminböckerna, det som gör böckerna så levande långt bortanför barndomsåren. Mårran blir alltmer en favorit hos mig och jag nästan lider med hen där hen står utanför Mumintrollens fönster och tittar in.
bokbloggsjerka 1 - 4 juni

Hinner precis med att lite kort svara på veckans jerka innan jag drar iväg på en veckas semester.
Har du bokat en resa någon gång bara för att själv få uppleva en miljö som du läst om i en bok? Om inte, skulle du kunna tänka dig att göra det?
Nej, jag har aldrig bokat en resa baserat på en läsupplevelse. Har egentligen aldrig tänkt särskilt mycket på att göra det, men lite inspirerat av kommande Turkietcharter skulle jag nog kunna tänka mig att åka till Istanbul och gå i kommissarie Ikmens fotspår.