god jul

Lugn och skön julafton med bara Sambon, jag och julgranen firas idag. Imorgon fortsätter julfirandet hos Mor som inte har Internet så därför önskar jag alla blogg-läsare en riktigt God Jul! Hörs igen efter nyår.

resan och främlingen

  

"Det finns egentligen bara två intriger i litteraturen. Den första handlar om någon som företar en resa. Den andra handlar om att det kommer en främling till stan". (ur Mississippi börjar i lobbyn på Peabody Hotel)

Så sant detta är! Om resa även kan omfatta en livsresa så kan jag faktiskt inte komma på någon bok som inte stämmer in på denna beskrivning. Den litterära världen kan därmed sägas vara liten, eller så är det dessa ämnen som är stora. Måste vara det sistnämnda, varför skulle det annars vara så intressant att läsa bok efter bok efter bok?

Lägenheten är nu julstädad, tvätten tvättad, julmaten inköpt och julklapparna inslagna. Julefriden är här! Idag blir det läsning hela eftermiddagen!

på benenIdag bestämde jag mig för att nu får det vara nog. En vecka i fångeskap på soffan på grund av den aldrig försvinnande förkylningen får räcka! Tog en vända på sta´n för att inhandla den sista julklappen, ett litet "njut-av-en-lugn-stund-när-barnen-lagt-sig"-kit till kära syster. Sista klappen är därmed inslagen och klar!Fick  äntligen dricka en latte också = gud så gott! Te fungerar inte alltid som substitut ...

Snöbrist så här i juletid är verkligen irriterande, men Sambon har sprejat frostsprej på fönstren i vardagsrummet och detta tillsammans med vår fantastiska gran och julmusik gör faktiskt att julstämning ändå infinner sig. Mycket trevligt!

Mellan hostattackerna läser jag Mississippi börjar i lobbyn på Peabody Hotel av Lee Smith. Kände mig lockad av omslaget med floden och ångbåten. Småtrevlig bok om ett gäng damer som trettiofem år tidigare gick på samma college och nu återförenas efter att en av dem omkommit i vad de andra misstänker vara ett självmord. Tillbakablickarna är klart intressantast, och författaren har lyckats med att inte göra dem sentimentala och gråtmilda. Tack för det!


whiskey hos läkaren

Var till läkaren idag och för att kolla varför min ögon blivit alldeles röda och för att konstatera att det inte var halsfluss jag fått. Bara en ovanligt krafitg förkylning. Läkaren tipsade mig om att använda alla huskurer jag kunde komma på. "Som honungsvatten och sådant , alltså" sa jag. Med drömsk blick replikerar läkaren "Ja, eller 25-årig maltwhiskey ..." Haha! Såg genast framför mig hur den stackars läkaren gärna ville att influensan skulle drabba honom så att flaskan hemma på hyllan äntligen behövde öppnas!


influensadimmiga TV-ögonSom ni alla vet älskar jag att sjunka ned i TV-soffan efter en lång arbetsdag och titta på eftermiddagsserier. Jag kan till och med längta efter en ledig dag, så jag kan titta på alla. Nu när jag legat hemma i den vidriga influensan lockar inte dessa serier lika mycket längre ... Lite som när man måste läsa en bok och inte vill ...

  

Bäst är fortfarande Doktorn kan komma och Hem till byn (Emmerdale), sämst är Martha och Tre Kronor. Minns ni TV4-serien Tre Kronor med familjer som Bernstens och Corianders? Fick en smärre chock igår när vinjetten rullade ut och det stod avsnitt 105!!! Gjordes det så många??? Visades den varje dag, eller visades den under flera år en gång i veckan? Jag minns att serien inte var särskilt bra första gången och tyvärr blir den inte bättre efter lagring. Inte ens en influensaglansig blick hjälper! :)

Idag är första dagen utan ont i kropp in extreme, så jag kanske kan skippa någon serie och läsa lite istället. Tanken på att hålla upp en bok har hittills förvärrat mitt ont.

Det positiva med att vara sjuk är att Sambon pysslar om mig! Så söt och snäll han kan vara! Tror att jag älskar honom ännu lite mer efter att han handlat mat och hållit mig sällskap i några dagar. Sambon ställde till och med in en shoppingdag i Köpenhamn bara för att han inte ville lämna mig ensam hemma. Så rart! Puss, min älskling!

influensa

Efter att ha klarat mig i alla år har den nu slagit till: influensan! Fy och usch är allt jag har att säga. Eller säga ... halsen strejkar så konversation sker med papper och penna ... Återkommer med blogginslag så snart jag orkar.


luciaLuciadagen i år var så där lugn och behaglig som en riktigt bra luciadag skall vara. Mina tappra elever räddade skolans luciatåg genom att ställa upp och sjunga, visserligen hellre än bra ... Skolan fick i alla fall höra några julsånger och se en manlig lucia skrida fram i mörkret! De är så rara, mina underbara elever!

Tradition på skolan är också att den 13 dec spelar hela skolan innebandyturnering. Alla klasser anmäler lag och de som inte spelar agerar hejarklack. Underbar stämning, mycket folk och framåt dagen en obligatorisk doft av svett! :) Det sistnämnda något mindre mysigt ...

Eftermiddagen tillbringade jag på universitetsbibliotekets trevliga café med en rättningshög av det roligare slaget. Fick mycket gjort och hann till och med ta en snabbfika med E. Alltid lika trevligt! Kändes så skönt att få undan högen! Nu har jag bara tre rättningshögar kvar, hoppas att jag hinner dem före jul.

Ett riktigt vackert luciafirande i Domkyrkan fick avrunda dagen. Estetelevernas vackra sopranstämmor och djupa basröster bidrog till stämningsfull avslutning på dagen. Bäst var en nytolkning av Staffan Stalledräng i bland annat reggae-takt! Spontana applåder och muntra miner! Lämnade gladeligen kollekt vid utgången!


flyttdagsLägenheten är vår! Imorgon skriver vi kontrakt. Känns så himla skönt! Kan knappt vänta tills jag får min egna lilla läshörna i klädkammaren! Sambon är nog rätt glad över att äntligen få ett eget rum till alla sina kläder och sina kära dator. Mina kläder går ju in i en vanlig garderob ... Böckerna tar lite mer plats ... Vi prioriterar som ni förstår lite olika .... :) 

Snart dags att packa ned saker i flyttkartonger igen alltså. Undrar hur många gånger jag gjort det?! Borde snart ställa upp i något "packa-flyttkartong"-mästerskap. Finns dock något väldigt befriande i att slänga allt som inte används och bara samlar damm. Denna gång är det mest papper som skall slängas, men papper finns det i mängder!

julkänslan har anlänt

Äntligen lite julkänsla! Igår hade min kör adventskonsert i kyrkan och då spred sig en skön, harmonisk julkänsla inombords. Tänk vad lite traditionella julsånger kan göra! Att det dessutom kändes som att vi sjöng riktigt fint och kunde våra stämmor bidrog naturligtvis också till den underbara känslan! Enligt Sambon lät kören mycket bättre i år än förra året. Roligt att höra!Nästa lördag laddar vi för ännu mer julkänsla, jag och Sambon. Då är det Christmas Carols i kyrkan och mer jul än så blir det inte! Då får jag dessutom njuta av att andra sjunger och det är inte helt fel. :) Nästa helg börjar det dessutom bli dags att ta in julgranen och förvandla vardagsrummet till ett hav av violetta glittergirlander och julgranskulor. Så vackert!

På bokfronten pågår ett nytt ljudboksförsök. I mördarens rum var seg och inte alls kvällslyssningsvänlig så därför lyssnar vi numera på Liftarens guide till galaxen. Hysterisk bok som fungerar alldeles utmärkt som lyssning före John Blund. Johan Rabaeus har läst in den och gör det fantastiskt underhållande! Rekommenderar den varmt trots att rymdböcker knappast tillhör favoritgenren. Filmen är också rätt kul!

   

my fair ladyEn sådan underbar kväll det var igår! Först trerättersmiddag med italienska smaker (efterrätten var gudomligt god!) och sedan helafton med musikalen My Fair Lady. Vi är verkligen lyckligt lottade här i staden som varje år kan njuta av välgjorda musikaler av Linneateatern.

My Fair Lady var verkligt underhållande och Anna Tornehagen som spelade Eliza gjorde det med bravur. Så rolig! Professor Higgins var en så självgod mansgris att jag emellanåt bara ville skrika åt honom. Måste vara svårt att spela så uppblåst och inskränkt! Totalupplevelse var det verkligen och jag är så glad över att Sambon övertalade mig att gå på musikalen!

Riktigt romantisk kväll blev det. Kanske borde vi göra sådant här oftare!

kvällsaktivitetUnderbart avslappnad kväll igår på Favoritkaféet tillsammans med E. Ibland behöver man verkligen få sitta och bara prata om ditten och datten och samtidigt äta god mat och njuta av att känna sig lugn och harmoniskt. Vi konstaterade båda att lite ledigt över jul var precis vad vi behövde! Fast tre månader på Franska Rivieran hade också funkat! :)Ikväll blir det också god mat då jag och Sambon skall ut och äta innan vi skall på musikalen My Fair Lady. Ser verkligen fram emot kvällen! Är egentligen inte musikalfrälst, men My Fair Lady skall bli riktigt roligt att se. Minnas att jag såg den som barn på TV och satt trollbunden. Föreställer mig att det var en nyårsafton, men det kanske det inte var. Vinter var det i alla fall!

Annars väntar vi med spänning på att få besked om lägenheten. Besked på måndag. Har helt ställt in mig på att få den, så det kommer att bli traumatiskt om den går till någon annan! Tur att jag har fullt upp i helgen med rättning, städning, tvättstuga och konsert i kyrkan på söndag eftermiddag.


mannen under trappanKände mig allmänt trött och frusen igår efter att ha cyklat hem i ösregnet och vad passar då bättre än att krypa ned i badkaret med en bok och så lite härlig soul-musik i bakgrunden!

Läste ut Mannen under trappan. Den var stundtals riktigt spännande, men totalintrycket var ändå att boken inte riktigt levde upp till mina förväntningar. Intressant idé dock och jag kan hålla med Camilla om att vissa Jane Eyre-vibbar sprids! :) Slutet av boken kändes lite för avhugget och nödlösningsaktigt, som om inspirationen tröt och bokförlaget tvingade författaren att lämna in boken för tryckning. För alla som gillar böcker på randen till nervsammabrott kan jag dock rekommendera den, även om den rent berättarmässig är en bra bit ifrån Värddjuret.

Ikväll botas eventuell frusenhet med en kopp te på Favoritkaféet i E:s sällskap.Uppdatering från Londonresan har utlovats!  

   

  


positiv nedgångOooohh, så nöjd med mig själv jag är nu! Dietistbesöket blev ingen pinsam historia med två kilo plus på vågen utan istället visade den 1.6 kg nedåt! Nu känner jag mig fylld av energi och lite mer motiverade till en hälsosammare livsstil. Tänk vad lite frukt och grönt kan göra!

På jobbet får jag inte mycket gjort ... Har tre rättningshögar som jag sneglar på utan att kunna bestämma mig för vilken jag skall börja med. Får nog ändå bli ... nej, jag vet inte! :)

Veckans läsning är Marie Hermanssons Mannen under trappan. Lite underlig bok om ett ungt tvåbarnspar som flyttar in i ett hus där det bor en liten, mystisk man under trappan. Handlingen befinner sig i gränslandet mellan saga och verklighet och jag vet inte om mannen under trappan finns eller om han bara finns i den manlige huvudkaraktärens hjärna. Skall bli spännande att fortsätta läsa denna bok! Marie Hermansson skriver alltid på ett fängslande sätt och min tidigare favoritbok är Värddjuret om en kvinna som efter en resa till Borneo upptäcker att hon bär på en utrotningshotad fjärilsarts puppor. Mycket spännande!

  

vill ha!

I morse var jag och Sambon och tittade på ny lägenhet. Helt underbar var den! Vi tackade genast ja! Hoppas nu bara att det är vi som har flest poäng eller att de som är före oss tackar nej. Vi vill verkligen ha den! Stora fönster som släpper in massor med ljus och en stor balkong att sitta och läsa på under sommarmånaderna. Dessutom ligger lägenheten längst upp i huset, så det är fritt fram att grilla! När till centrum är det också. Håll alla tummar ni kan!Imorgon är det dags för ett besök hos dietisten igen ... Usch, jag har verkligen inte skött mig! Hoppas att jag inte gått upp i vikt i alla fall ... Vore ytterst pinsamt. Skulle väl egentligen ha gått ned ett par tre kilo ... Får nog avge det vanliga nyårslöftet. :) Måste ta mig tillbaka till gymmet också, har försoffats alldeles för mycket de senaste veckorna. Tillhör verkligen periodarna när det gäller träning, ibland fyra gånger i veckan och ibland en gång på fyra veckor. Rutin är uppenbarligen inte min starka sida.

Idol måste jag naturligtvis också kommentera. Bästa artisten vann. Bästa sångrösten vann. Tyvärr var det en riktigt trist låt som han nu tvingas släppa som singel. Jag hoppas att resten av debutalbumet kommer att vara mer Markus, någon pojkbandspojke är han ju inte direkt. Jag hopps verkligen att Markus för en strålande karriär, för han har potential för det. Gillar dessutom hans norrländska lugn! Så charmigt!

RSS 2.0