träningstips

  

Idag återupptog jag en gammal fin vana: träna hemma framför TV:n! Köpte en motionscykel för något år sedan och cyklade flera gånger i veckan på den (fråga mig inte hur jag trots det lyckades gå upp 20 kg ...), men så flyttade vi till ny stad, började på gymmet och cykeln har sedan dess stått och samlat damm.

Ishalkan ute gjorde att en kvällspromenad till gymmet kändes allt annat än lockande så eftersom en helkväll på soffan kändes väl slappt dammade jag av cykeln, slog på ett gamla härliga avsnitt av Ally McBeal och trampade loss. Tror att detta kan bli en vana igen! Så bekvämt när gymmet känns långt borta i vintermörkret och halkan.

Ett annat finurligt träna-hemma-redskap är platta gummiband som finns att köpa på Apoteket. Gummiband tar mer på musklerna än vad man tror! Finns i tre olika motstånd och är busenkla att använda!



Kollade lite i olika kom-iform-böcker med Blossom Tainton igår. Hon och alla andra träningsgurus rekommenderar att man skall börja ta promenader. Är jag verkligen den enda i landet som tycker att promenader är supertrista? Verkar som om hela landet är promenadfrälst! Jag kan gå från A till B om jag har ett ärende, men att gå bara för att gå tar emot (om det inte är i fina omgivningar). Kanske är det lättare med en MP-3 som sällskap? Nej, jag tror att jag håller mig till motionscykeln!



malmömys

Att åka till Malmö på minisemester var supertrevligt! Har inte varit i Malmö mer än någon timme förrut så det här blev mitt första riktiga besök i staden. Mycket varcker stad med mysiga parker och massor av caféer. Tror att jag blivit lite Malmöfrälst!



Hotellet vi bodde på låg centralt och bra vid Stortorget. Vi hade betalat för ett budgetrum (lite smalare säng), men eftersom rummet inte var klart när vi kom så uppgraderade de oss till ett "vanligt" dubbelrum. Tackar, tackar! Det kallar vi bra service! Hotellfrukost är alltid underbart gott och denna utnämner jag till den bästa vi varit på! Åt som en galning och rullade ut från matsalen!

Shoppingen blev också lyckad. Hade egentligen ingen plan på att shoppa, men fynd är svårt att motstå. Har länge letat efter en ny handväska, men inte hittat någon. Hade gett upp hoppet, när den plötsligt bara hängde där och kostade endast en hundralapp! Lycka!



Fyndade även nya, underbart plommonfärgade manchesterbyxor och snygg ljungfärgad tröja på mitt älskade Gudrun Sjödén.

Efter förmiddagspromenaden i parken besökte vi Malmö Stadsbibliotek. Vacker byggnad! Alltid roligt att besöka stora bibliotek och förlora sig en stund bland alla böcker. Bäst gillade vi de kubliknande våningsplanen som påminnde om kulissen till Elvis musikvideon "Jailhouse Rock"! Fick lite svindelkänsla när jag tittade ner ... 



Innan hemfärd igår kväll blev det en favorit-i-repris-middag på Indian Side vid Lilla torg. Så otroligt gott! Jag mumsade gladeligen i mig min extra starka curry, medan Sambon hällde på sked efter sked med Raita för att få bort hettan! Stackars gubben! :) Nöjda och proppmätta knallade vi sedan till centralstationen för hemfärd. Tror inte att det dröjer långe innan vi åter besöker mysiga Malmö!


Helgen bästa: Ekologisk varm choklad från Emmerys. Behövdes i kylan!

Helgens mest romantiska: Promenad i parken efter frukost på lördagen. Parker är på något vis i sig själva romantiska.



Helgens läskigaste: Gässen som anföll oss i parken. Flög in precis över våra huvuden och skränade! Otäckt!

kärlek



Imorgon har jag och Sambon varit tillsammans i fem år (kan knappt fatta att det är så länge!). Firar gör vi genom att åka på myshelg till Malmö. Ser framemot promenad i Pildammsparken, shopping, drinkar och kaffepauser samt god indisk mat. Varför unnar man sig inte sådana här små minisemestrar oftare? 

Puss till min älskling för fem underbara år!

topplistor

Eftersom jag är ett stort fan av listor kunde jag inte låta bli att kolla in vilka böcker som lånats ut mest på vårt stadsbibliotek under 2006.

Barnbokstoppen bestod av tre Alfons Åberg-böcker. Det är liksom bara att erkänna; Alfons är bäst! Jag gillade Alfons när jag var liten och tydligen går han fortfarande hem. Kanske för att vi alla kan känna igen oss i den lilla pojken som "ska bara" och har en låtsaskompis när inga andra vänner finns till hands.

Faktabokstoppen toppas av Konsten att vara snäll av Stefan Einhorn. Har inte läst boken, men känns det inte lite tragiskt att känna sig tvungen att gå och låna en bok om hur man blir lite vänligare?

Skönlitteratur är så klart den listan som jag fann mest intressant och den toppades av en för mig okänd bok; Blocket av Karin Wahlberg. Två var (så klart) Camilla Läckbergs Olycksfågeln och trea Alexander McCall Smith med boken Kalaharis skrivmaskinsskola för män. Det är så svårt att tycka direkt illa om Mma Ramotswe och de andra i McCall Smiths persongalleri!

Tvingas erkänna att förutom Alfonsböckerna har jag inte läst en enda av böckerna på topplistorna. Kommer troligen inte att göra det heller, deckare är t ex inte min genre. McCall Smiths första bok i serien om Mma Ramotswe har jag däremot läst och den var trevlig och underhållande, perfekt hängmattebok.

   

pink punch



Det bästa med träning är att jag efter duschen få använda den underbara bodylotionen Pink Punch från Marks & Spencer. Underbart att kliva ut från gymmet och lukta som barndomens Hubba Bubba! Älskar den verkligen!

Stort tack, C!



Och stort tack till J som räddade mitt sötsaksbegär i söndags med smarriga kolakakor!


snövitt



Tänk vad lite snö kan lysa upp tillvaron! Så vackert med vita gräsmattor och bilar med snö på taken! Arbetsrummet, som under hela vintern känts mörk och murrigt trots chockrosa tidskriftssamlare och anslagstavla, känns nu ljust och öppet tack vare allt vitt utanför. Jag gillar verkligen snö!



Drömmen om en solstol på playan har plötsligt bytts mot en längtan efter att kunna åka längdskidor, har liksom aldrig lärt mig tekniken. Min koordination är inte den bästa så det där med att föra fram en arm och dra bak ett ben ät ytterst komplicerat!  Far gjorde tappra försök att lära mig åka längdskidor när jag var liten, men ... lilla vasaloppet kändes som riktiga Vasaloppet om jag säger så! Kanske skulle jag boka en stuga i fjällen nästa vinter, kan ju inte ta mer än en vecka att lära sig åka skidor, eller??? Skulle projektet misslyckas så finns ju alltid pulkabacken, och det är minst lika roligt!

I ytterligare ett försök att få Sambon att uppskatta litteratur har vi lånat en ny ljudbok på biblioteket. Den förra, Liftarens guide till Galaxen, verkade han uppskatta så för att inte bli alltför seriös på en gång lyssnar vi nu på Arto Paasilinna Hoppsan, jag är död!. Gillar den krassa och lite smått morbida tonen i boken och Sambon ler också emellanåt. Bäst med denna ljudbok är att Frej Lindqvist har läst in den på muminsvenska; så underbart!


semesterdrömmar och ICA-recept



Jag vill ha semester! En solstol på playan hela dagen och god drink på balkongen hela kvällen! Bryr mig inte om vart, bara det är slappt och varmt och soligt! Desperat? Nej, vad då? :)

Jag har faktiskt aldrig varit på charter så jag tycker liksom att det börjar bli dags. Har inga tankar om att charter skulle vara töntigt, jag gillar tanken på att någon annan har organiserat en resa som är vettig och förhoppningsvis prisvärd. Sambon och jag gillar sunkiga hotell så kraven är inte så höga! :) Bulgarien verkar nice och i vår prisklass (ja, inte just denna månad kanske då kontot är rensat ...). Jag skulle kunna springa in på närmsta resebyrå och boka en resa idag, men min kloka Sambo säger stillsamt att "älskling, vi skall snart flytta och det kostar också pengar". Någon som har en trisslott med garanterad vinst att skänka? :)

Januari är verkligen en sådan där månad då jag börjar drömma om att nya saker skall inträffa. Måste vara för att det är nytt år, nya fräscha inredningsprylar i tidningar och butiker, nya färgskalor att lära sig tycka om och förhoppningen om att i år kommer jag att förstå meningen med livet. För att ta oss ut vardagslunken med stuvade makaroner och köttbullar har vi testat några "Vad ska vi äta ikväll"-recept från ICA. Busenkla recept och gott blir det! Förra veckan testade vi saffranskyckling som det egentligen skulle vara bulgur till men vi tog ris och denna vecka blev det fylld pasta med smarrig basilikasås. Rekommenderar verkligen ICA:s recept, enkelt sätt att ge smaklökarna en ny upplevelse.

 

sol!



Solen lyser! Känns helt underbart! Nästan lite vårlikt ute med gröna gräsmattor och människor med vårjackor eller uppknäppta vinterjackor. Eftersom vintern inte kommit hittills i år så kan den väl hålla sig borta och låta oss njuta av en lång, varm vår med tidiga uteserveringar där vi alla  kan sitta och läsa pocketböcker och dricka latte. Så underbart det vore! (Fast jag saknar ändå snön lite!)

Sådana här dagar inspirerar också till träning. Egentligen borde jag väl passa på att ta en promenad utomhus, men jag trivs bättre inomhus på gymmet så det får bli en vända på löpbandet idag igen. Gymmet har fortfaranade öppet hus med gratis träning så det är packat med folk på passen, föredrar därför enskild träning även denna vecka. Nästa vecka blir allt som vanligt igen, folk har en viss tendens att försvinna när gratisträningen är slut ... :)



Överst i läshögen ligger för en gång skulle en facklitterär bok! Inte ofta det händer. Ser med stort intresse fram emot att läsa Einhorns bok om Jesus; Vad hände på vägen till Damaskus?. Einhorn har letat i dokument och fått fram en annan bild av Jesus än den vi är vana vid. Skall bli spännande!

helvetet är nära

Julgranen är fortfarande kvar. Kan det vara så att vi är sist i landet med att ta ut den barrande tingesten??? Anledningen till att den fortfarande står där den står är att kartongen som kulor och annat skall vara i står nere i förrådet i grannhuset och det känns oöverstigligt att gå ända dit ... Gud, vad slöa vi är! Idag skall den i vilket fall ut! Kommer att sakna skenet från ljusen, men annars känns det bara skönt att bli av med den.

  
Hamnade under gårdagens eftermiddag i TV-koma igen. Denna gång var det Hells Kitchen med den galne kocken Gordon Ramsey i spetsen. Han är verkligen elak och skriker som en gammal officer! Kan i och för sig förstå honom ... Programmet går ut på att ett antal kvinnor och män med varierande bakgrund skall som lag driva varsitt restaurangkök och se till att gästerna får sin middag. Hittills har inget av köken lyckats ... Tar ibland två timmar för dem att få ut förrätterna! Vinnaren av tävlingen/programmet får, hysteriskt nog, en egen restaurang i Las Vegas! Stackars Las Vegas!


Idag måste jag även rätta Hamletanalyser som ligger kvar i rättningshögen sedan före jul ... Suck! Måste försöka lära mig att Shakespeare är intressant, läsvärd och allmänt fantastisk ... Är jag den enda svenskläraren som inte gillar Shakespeare? Känns så ... Får nog bli Hells Kitchen i första hand trots allt! :) Kanske en vända till gymmet också! 


line of beauty



Shoppade ny träningstop idag! Nu känner jag verkligen för att börja träna på allvar igen! Tänk vad en liten top kan göra! Idag vågade jag mig dessutom upp det fruktade löpbandet och det var, mot alla odds, ett rätt roligt träningsredskap. Eftersom jag kände mig lite wild and crazy (behövs inte mycket för att jag skall känna mig så!) beslutade jag mig för att dessutom prova på den ännu mer mystiska joggingmaskinen. Jobbig men rolig!

Ikväll är det sista avsnittet av den underbara brittiska serien Line of Beauty. Ingen kan lika bra som britter göra serier om manlig, homosexuell kärlek! Älskade Queer as Folk (den amerikanska varianten var kass) och saknar den fortfarande. Line of Beauty består endast av tre avsnitt, men jag kommer ändå att sakna serien och dess karaktärer.

 

löpband och vattengympa



Första besöket på gymmet för terminen! Oj, vad snyggt det blev efter renoveringen! Kändes ombonat och trivsamt men lockade samtidigt till träning. Nästan så mycket att jag kände för att kliva upp på det hatade löpbandet (som förresten har fått bättre placering än tidigare)! Riktigt så långt gick jag dock inte ...

Känns verkligen bra att jag bestämde mig för att stanna kvar på mitt vanliga träningsställe. Skönt att veta hur allt fungerar, vart man skall gå för att komma till rätt sal och kanske viktigast av allt: man vet vilka ledare som är bra!

Helt trogen mitt gym kommer jag inte att vara, skall nämligen gå på lite efterlängtad vattengympa under våren också. Jag och Gymmix-tanterna! :) Vattengympa är underbar träning och jag lovar att det kan vara riktigt jobbigt när tekniken väl sitter! På lördag är det dags att tränga på sig baddräkten och hoppa ned i vattnet, riktigt längtar!


kändisarna och jag

En bloggande vän tipsade om den superroliga sidan www.myheritage.com där man kan lägga in ett foto på sig själv och kolla vilka kändisar man är lik. I vanliga fall brukar inte sådant intressera mig, men eftersom min bloggande vän fick så roliga look-a-likes var jag bara tvungen att testa. Är tydligen en salig blandning av en mängd kändisar jag aldrig hört talas om  ... Roligast var dock att jag liknar Marion Jones! Och Oliver Stone ... vet inte riktigt hur jag skall tolka det där sista ...

Här kommer alla kändisar jag är lik:

    
Laetitia Casta
Cynthia Nixon
Nicky Hilton
Amanda Bynes
Hayden Panettiere
Joss Stone

   
Judit Polgar
Marion Jones
Ha Ji-won
Oliver Stone

För er som liksom jag inte ens med bildens hjälp kunde placera Judit Polgar så upplyser jag härmed om att hon schackspelare på världselitnivå.

Ja, med en hjärnkapacitet som Judit och en kropp som Marion skulle jag vara rätt nöjd! Synd att båda är rätt långt borta ... Får varva IQ-tester och gymmet hela våren! Det är ju snart Beach 2007 ...

tillbaka till verkligheten



Imorgon är det åter dags att ställa väckarklockan, äta lunch vid den tid jag de senaste veckorna ätit frukost och ställa in hjärnan på rättning och lektionsplanering igen ... Undrar varför det alltid är så tungt att återvända till jobbet efter julledigheten? Tur att det bara tar ett par dagar innan man är inne i den vanliga lunken och tycker att jobbet är helt OK!

Sista dagens ledighet har jag utnyttjat till lång latte-stund på favoritkaféet med en ny pocket i handen. Ranelid var en fullkomlig njutning och som alltid en språklig utmaning i vissa delar så nu kände jag mig redo för en bok som legat i läshögen ett tag: Kartor för vilsna älskande av Nadeem Aslam. Handlar om ett ungt par i England som lever tillsammans utan att vara gifta vilket inte ses med blida ögon av deras pakistanska familjer. Paret försvinner spårlöst och fem månder senare grips mannens bröder, misstänkta för mord. Borde bli en intressant läsupplevelse!

Omslagsbild

värnamo

  

Dagen har tillbringats med shopping i Värnamo tillsammans med Sambon. Värnamo är en riktigt trevlig liten småstad med roligt utbud av butiker och caféer. Arbetade deltid i Värnamo under våren och trivdes inte med jobbet med staden lockade mer (dock inte så mycket att jag skulle flytta dit ...).

Det bästa med Värnamo är den varma foccacian med kyckling på Coffee Design. Mums! Åt dem varje onsdag under våren, kan liksom inte tröttna på dem!

Så mycket shopping blev det inte för min del, fyndade strumpor på Lindex och köpte vackra kort med blomstermotiv i den lokala bokhandeln. Kära syster kommer att bli överlycklig när jag skicka ett finfint blomsterkort till henne! (Trädgårdsgalen är hon, min kära syster!)

Beslut är fattat i gymångestfrågan: Jag blir kvar på vanliga stället trots prishöjning. Varför byta när jag trivs så bra?

jullovsbabbel

Ännu en dag med fotografier. Tar superlång tid att flytta alla bilder till nya album! Dessutom blir jag lite trött efter ett tag, minnen tar på krafterna ... Kommer att bli riktigt fint när det är klart , skall bjuda ner mor på en "titta-på-gamla-foton"-weekend senare i vår. Skickade ett foto från i somras till henne med posten. Det kom fram idag ... mor ringde och skrek om hur tjock hon var och vilka fula glasögon hon hade och alla annan fotopanik som vi alla drabbats av någon gång. Fick henne lugn efter ett tag (bilden var faktiskt fin) och hon erkände att hon i alla fall var nöjd med håret. Alltid något! :)



Gymångesten fortsätter. Blir billigare om jag börjar träna på simhallen, men kommer jag att orka ta mig ända dit? Risken finns att träningskortet aldrig blir utnyttjat. Saknar visserligen simning, men anledningen till att jag slutade var att ryggen inte klarade av det. Dumt att börja igen kanske ... Sambon tycker att jag skall gå kvar på vårt vanliga ställe ... Varför har jag plötsligt drabbats av beslutsångest??? Har typ aldrig hänt förrut, är lite mer typen som agerar först och tänker sedan. 

  

På bokfronten njuter jag i fulla drag av ännu en Ranelid, denna gång Lustmördarna. Han kan verkligen konsten att skriva vackert om det hemska, den gode Ranelid! Dessutom är det skönt med en svensk som är så pompös att alla älskar att hata honom! :)



I kväll tittar jag på Brainiac på Kanal 5. Naturvetenskap på lättbegripligt och roligt vis för oss som inte riktigt hängde med på fysiken och tekniken på högstadiet ... :)

gymångest!

 

Åh, nej! Mitt gym kommer efter upprustning att höja priset! Känns surt, har liksom gått där för att det är så himla billigt. Nu finns det andra gym som ligger i samma prisklass ... Vad göra??? Trivs visserligen, men har aldrig testat något annat gym. Alla andra gym ligger dessutom längre bort från där jag bor, vill inte att det skall vara ett motionspass bara att ta sig till gymmet ...

Om ordet gymångest inte finns i svenska språket så inför jag det nu!

fotosortering

Jullov är verkligen underbart! Nu när jag är hemma med Sambon igen blir det sena frukostar och inte mycket gjort. Helt underbart att bara få vara utan en massa måsten på jobbet.

Idag framkallade jag foton (eller vad det heter nu med digitalkameror ...) från en väns sommarbröllop, från semestrarna i somras och så lite familjebilder med söta syskonbarn. Känns så skönt att ha dem utskrivna på papper, har aldrig gillat att titta på bilder på dataskärmen. Dataskärmen är så vansinnigt opersonlig på något sätt. Imorgon blir det därför heldag med foton. Har köpt nya album så nu skall jag sortera bilder efter bröllop, vänner, familj samt Sambon och jag. Ser fram emot en toppendag med nostalgikänslor in absurdum! :) Typiskt jullovspyssel som aldrig hinns med annars.

Långfika med C på Favoritkaféet var dagens höjdpunkt. Alltid roligt att ses och skvallra lite! Tack för trevliga timmar, C!


update - jul och nyår

Så har då ännu en jul och ett nyår förflutit. Ännu ett år att reflektera över och komma fram till att jag fortfarande inte gått ned i vikt och fortfarande inte gjort någon spännande resa, å andra sidan har jag för första gången i livet fått ett fast jobb och hittat en träningsform som jag gillar! Tycker plussidan överväger när jag ser tillbaka på 2006.



Under 2007 ser jag fram emot flytten till större lägenhet, att få inreda min läshörna och läsa ännu fler böcker samt att få tillbringa ännu ett år med min älskling!

Juldagarna och mellandagarna tillbringade jag i Hemstaden och hälsade på familjen och vännerna. Hektiskt som vanligt med middagar, shopping med mor, fika med vänner, tjejträff och besök hos farmor. Trots mycket inplanerat var det bara skönt att komma hem lite och bara roligt att träffa alla! Testade ny latte med smak av saffran och chokklad. Så gott! Varför kan de inte finnas en sådan på alla landets caféer?



Nyår tillbringades i stillhet tillsammans med Sambon. Unnade mig ett långt bad med julklappar från min kära vänner; algbad och smarrigt te! Somnade som vanligt före tolv och väcktes av raketer och smällare .... Vackert och högljutt, precis som det skall vara.

Jul i Hemstaden betyder att läsning inte hinns med, men jag har ändå läst ut Mississippi börjar i lobbyn på Peabody Hotel av Lee Smith. Hade förväntat mig lite mer deckarstuk och att det skulle framkomma om väninnan hade tagit livet av sig eller inte, så blev det inte. Boken kändes därför lite nonsensartad, som en TV-serie man glömmer så snart sista avsnittet sänts.



Köpte också årets Augustprisvinnare Svinalängorna av Susanna Alakoski. Mycket läsvärd! Rekommenderas varmt! Handlar om en finsk familj med spritproblem som i slutet av 60-talet får flytta in i ett nybyggt område som redan från början befolkas av människor med sociala problem. Bokens huvudperson är dottern i familjen, Leena 10 år. Läsaren följer hennes uppväxt som kantas av sprit, misshandel av modern, socialen och polisen och skräck för att modern självmordsförsök skall lyckas. Den handlar också om utsatta barn vänskap till varandra och tillflyktszonerna i skolan, söndagsskolan och simträningen.

Brukar inte gilla barndoms - och uppväxtskildringar med denna bok kändes verklig och berörde. Den fick mig också att känna tacksamhet över min föräldrars minimala alkoholintag, samtidigt som jag inte kan låta bli att fundera över hur många av min klasskamrater under skoltiden som hade en uppväxt liknande den i Svinalängorna. Säkerligen fler än jag vill veta.

RSS 2.0