erik dahlbergsgatan 30



Erik Dahlbergsgatan 30
av Annika Ruth Persson är en fristående fortsättning på Du och jag, Marie Curie (läs min kommentar här). Inte en ungdomsbok den här gången, Jenny har hunnit passera trettio och återvänder till Göteborg för en filmpremiär. I sitt tidigare kollektiv på titeladressen hittar hon sina gamla videoband från när hon var 23 år och boken är återblick där vi får följa den 23-åriga Jenny och hennes kollektivvänner.

Om jag skall vara ärlig gillade jag nog Du och jag, Marie Curie lite mer än denna uppföljare. Här finns mängder av tidsmarkörer som placerar berättelsen rätt i tiden, 1994, men samtidigt leder det till en att en rad lesbiska klichéer staplas på varandra och dessutom är berättelsen lite splittrad, så där som det blir när en författare vill få plats med allt i en och samma bok. Som lättillgänglig tågläsning funkade den i och för sig rätt bra, men någon bestående läsupplevelse är det knappast tal om.

pappan och havet



Älskade, älskade mumintrollen! Som allra bäst i bokform och inte som japansk, tecknad barntv-version.

Tove Jansssons Pappan och havet fanns på litteraturlistan när jag läste litteraturvetenskap (det är tretton år sedan - vojne, vojne!) och jag minns hur jag mest såg fram emot den som avkopplande slöläsning och sedan blev närmast chockad när jag insåg att mumintrollen har så många vuxenbokskvalitéer. Den känslan blev ännu starkare denna gång då Muminpappans längtan, ångest och vilja blir påtagligt bekant. Samma med Mumintrollets frigörelse som nog förra gången låg för nära min egen flytt hemifrån. Muminmammans klokskap och Lilla Mys rakt-på-attityd gillar jag starkt och nu känner jag för att springa till bibblan och låna hem samtliga muminböcker. Eller så väntar jag till nästa års Bokmässa och köper en till i alltid lika lockande finlandshörnan.


hästkrafter



Hästkrafter
av Lars Mytting handlar om Erik Frysen och hans bensinstation, Norges sista Mobil-mack. Visserligen omsorgsfullt renoverad, men ändå en tidsmaskin tillbaka till 60-talet. Fryksens stora passion är bilar och kanske framförallt att reparera bilar, så boken är överlusad med bilmodeller och reservdelar. Faktiskt så till den grad att jag som saknar allt intresse för detta transportmedel och inte heller innehar körkort blir lite utmattad.

Erik ligger i konflikt med byns starke man, men också med hela det moderna bensinmacksväsendet. En ny vägsträckning tvingar honom dock att börja fundera på en flytt av sin mack och kanske att han då tvingas sälja korv och blöjor istället för reservdelar och olja. I bakgrunden finns också Fryksens personliga livskris med kvinnor från förr som den röda tråden.

Skulle enligt kritikercitatet på omslaget (något jag alltid ställt mig skeptisk till) var rolig läsning, men jag vet inte ... Jag tyckte nog att den blev lite lång och att den kändes lite splittrad. Gillar dock den lille mannens kamp mot de stora företagen, men på det stora hela är detta inte läsning jag rekommenderar.


upptäcktsfärd i sunne

Särboskapet är som bekant ett faktum och även om det finns en del baksidor med denna relationsform så finns det också fördelar som att man får upptäcka en ny stad någonstans i Sverige. Denna gång Sunne i Värmland. Har aldrig varit där tidigare, inte ens för en spahelg, men nu har jag bekantat mig lite snabbt med stadens utbud.



Förvånansvärt mycket shopping för att vara ett så litet samhälle, och framför allt förvånansvärt bra shopping. Inget lågpriskrafs här inte! Finfina inredningsbutiker (läs: julklappsbutiker) blandas med modebutiker, både kedjor som Lindex och lokala butiker, en gigantisk underklädesbutik och specialbutiker som en liten ekologisk saluhall. Det alldeles nybygda biblioteket är en riktig pärla som verkligen överraskar och där kommer jag garanterat att tillbringa några timmar under höstlovet. Provsatt fåtöljerna - sträckläsning rekommenderas!

Bäst i hela sta'n är dock älsklingens lilla lägenhet. 24 kvadratmeter ren avkoppling. Mycket vackert (och smart!) inredd med mängder av textilier i olika gröna och naturfärgade nyanser, roliga second hand-fynd och så en ljussättning satt med omsorg. Toppa det med spraket från web-brasan och himmelriket är nära. Jag kommer aldrig ens föreslå en promenad bort till Selma Spa för det finns inte en chans att man blir mer avslappnad där. :)

bokmässan 2010

Vilken toppenhelg det har varit! Först Bokmässan på fredagen och sedan några dagar tillsammans med älsklingen. Kan inte bli bättre! Men för att ta saker i rätt ordning kommer här en lite sammanfattning av Bokmässan. (Jag snodde upplägget från a fraction of the web)


När? Fredag från strax efter 09.00 till 15.30.

Seminarier? Jag hoppade över seminariekortet i år för att istället kunna ta del av monter- och scenprogrammen. Så här i efterhand kanske det inte var helt lyckat, eftersom inte något av de program jag hade inplanerade motsvarade mina förväntningar. Bäst var samtalet med titeln Sex, religion och media och sämst en intervju med en afrikansk författare som hölls på franska med en dålig översättning.

Bokköp. Hade en medvetet begränsad budget och naturligtvis var det pocketböcker jag siktade in mig på
  • Bergets döttrar av Anna Jörgensdotter. Utspelar sig i Sandviken, en av mina gamla bostadsorter.
  • Livet på Scotland Street 44 av Alexander McCall Smith. Hörde en snutt av hans framträdande på Internationella scenen. Så charmig, precis som hans böcker.
  • Främlingen av Albert Camus. Har jag visserligen läst förrut, men inte i nyöversättning.
  • Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld. Signerat, minsann!
  • Erik Dahlbergsgatan 30 av Annika Ruth Persson. Årets HBT-inköp.
  • Prästen av Hanne Ørstavik. Gillade hennes tidigare bok, Tiden det tar, och hoppas att denna är lika bra.
  • Pappan och havet av Tove Jansson. Vem gillar inte mumintrollen?
  • Smuts av Katarina Wennstam. Rekommendation från flera håll.
  • Maskarna på Carmine Street av Håkan Nesser. Bonus utöver det vanliga bjöd centralstationen på med sin bokmässefilijal och författarframträdande av favorit-Nesser lagom till sista-minuten-shoppingen på Pocketshop.

Höjdpunkter: Lunch med nya och gamla kollegor och vänner. Avslappnat strosande bland montrarna under dagens första timmar.  Att det fanns flera små kaféer än vad det brukar göra för oss som behöver fylla på vätske- och koffeinlagret emellanåt. Postens monter.

Lågvattenmärken: Att monterprogrammet Psykologi i skönlitteraturen visade sig vara ett tämligen ostrukturerat svammel om Nalle Puh-karatärerna. Men visst, Nalle Puh är väl alltid trevligt ... Utbudet av pocket var alltför fokuserat på topplisteböckerna. Med så många litteraturintresserade kunde många montrar ha vidgat pocketvyerna.  

Några tankar inför nästa år: Seminariekort är nog trots allt inte så dumt. Om det skulle finnas många intressant seminarier skall jag nog överväga att vara på mässan både fredag och lördag (och komma ihåg att boka boende i god tid ...). En budget för skönlitteratur och en för facklitteratur skall jag nog också överväga. 
 


bokprogrammet



Av en ren slump, eller nåja, av en ren zappningsslump hittade jag igår kväll Bokprogrammet på SVT. Alltid lika sympatiska Siri Hustvedt intervjuandes av en trivsam norrman och emellanåt dök även Paul Auster upp. Siri pratar om sitt författarskap, om sitt arbetsrum, sina märkliga skakningar, om sina norska rötter (hon talar även norska emellanåt med reportern) och funderar kring sin tvåspråkighet. Avspänt program med promenader i parken varvat med hemmamys i fårtöljen och ett besök till en lokal boklåda - precis vad jag saknat i TV-tablån. Varför har jag inte sett detta program tidigare? Varför har det inte gjorts någon reklam? Babel och Daniel Sjölin i all ära, men det finns andra format än studiosamtal som kanske tilltalar lite mer en trött (och febertyngd) vardagskväll.

21.30 på tisdagar är numera bokat i TV-tablån. Nästa vecka är det Jo Nesbø som intervjuas. Aldrig läst någon av Nesbøs deckare, men nu kanske jag blir inspirerade till både bokinköp och en tripp till Oslo (vilket ju aldrig är fel!).

Och apropå Norge - att läsa eller inte läsa Knausgårds Min kamp? Hur tänker ni andra göra? Jag är ju som bekant lite skeptiskt till tegelstenar i långsamt tempo ...

bokmässan i fara



Bokmässan på fredag och nu har jag blivit sjuk. Panik!!! Hoppas att klassikerna honungsvatten, sömn och bokläsning visar sig vara den optimala kuren som snart får mig på benen på igen. Undrar vilken slags litteratur som har bäst läkekraft? Satsar just nu på ett samkväm med Lars Norén, var ett tag sedan senast, men något säger mig att mer uppmuntrande läsning är att föredra ...


skäms!

Inte för att detta på något sätt är en politisk blogg, men jag måste ändå ge uttryck för min oerhörda frustration över att Sverigedemokraterna nu sitter i den svenska riksdagen. Jag beklagar och skäms! Förstår inte hur någon kan lägga sin röst på ett parti av det här slaget. Måtte de också skämmas!

bokmässeenkät

Dags för en bokmässeenkät så här en vecka innan. Denna kommer från kolikbloggen.

Namn: Blogg_bohemen
Hemort: Hemort är ett svårt begrepp när man flyttat runt mycket, men just nu är jag i alla fall smålänning
Jag har varit på Bokmässan i Göteborg (ggr): Tre gånger (2005, 2007, 2009)
På årets bokmässa ska jag: Besöka montrar, spontanlyssna på olika scenframträdanden, besöka några inplanerade programpunkter, shoppa böcker och inte minst titta på folkhavet och försöka hitta en sittplats när kaffesuget sätter in.
Mitt bästa bokmässeminne: Första besöket har naturligtvis en särskild plats i hjärtat. Var totalt oförberedd på mässans storlek och antal människor. En av mina kollegor hade högklackade skor; jag är fortfarande fylld av beundran.
Några böcker jag ser framemot: Besök i förlaget Normals monter är tradition och jag köper alltid minst en pocket hos dem. Nya Doxa har alltid bläddervänliga, men kanske mindre köpvänliga böcker. Hoppas generellt på att bli överraskad och hitta bra erbjudanden.
Jag hoppas få se: Spännande litteratur från Afrika och någon kulturkändis
Jag hoppas slippa: Skoskav, bankomatkö och huvudvärk
Mitt bästa bokmässefynd: En fin anteckningsbok som förgyllde mitt skrivbord och mina konferenser under läsåret 07/08.

distans




Idag hade jag mitt första seminarium på distanskursen. Fast så mycket till seminarium blev det kanske inte ... Det visade sig att vi bara är fem som läser kursen och ingen av de andra loggade in för att delta i samtalet så det vara bara jag och läraren. Faktiskt rätt pinsamt eftersom jag kanske inte var optimalt förberedd ... Men, men, nu är det avklarat och istället för en och en halv timme blev det tjugofem minuter och en helt ledig fredagseftermiddag. Jag klagar inte! :)

Om drygt en timme kommer älsklingen hem på besök över helgen. Underbart! Distansförhållanden har sina baksidor, men man blir i alla fall alltid glad när man ses och inser hur mycket man tycker om varandra. Kanske inte så dumt trots allt.


decembergatans hungriga andar



Varning för sträckläsning! Trodde att detta skulle vara ännu en bok i raden på temat unga tjejer som känner sig lite tjock, men icke. Ulrika Lidbos debutroman Decembergatans hungriga andar tar sig an ämnet bulimi med bravur och utan att romantisera eller vara alltför mycket moraltant. Dessutom finns det något av djup i skildringen av huvudpersonens tankevärld. Det är ibland svårt att förstå att det är en fjortonåring som står i centrum vilket gör att boken lika gärna kan läsas av vuxna som av ungdomar.  

Jenny ligger vaken på nätterna och funderar över sitt liv. Varför hon alltid blir vald bland de sista på gympan och varför ingen kille vill vara med henne. Varför allt är så orättvis och varför hennes gifta storasyster är så äckligt perfekt hela tiden. Hon bestämmer sig för att allt skall bli annorlunda när hon börjar åttan. Då skall hon vara smal och till sin hjälp har hon sitt superschema. Jenny träffar grannen Betty, som är något år äldre, och tillsammans dras de allt längre ned i det som Aftonbladets kritiker kallade "en bulimisk helvetesvandring".

nyreligiositet i sverige

Höstens frivilliga fortbildning består av distanskursen Nyreligiositet i religionshistorisk belysning (ges av Högskolan Dalarna) och innebär uppfräschning och förnyade kunskaper om kända och mindre kända religiösa rörelser och New Age-strömningar i framförallt Sverige. Superintressant!



Första boken i kursen är en bok som jag delvis läst förut, Liselotte Frisks Nyreligiositet i Sverige. Där presenteras, tämligen värderingsfritt, ett antal rörelsers bakgrund och huvudtankar och i bokens andra del, med en mer religionssociologisk prägel, förklaras hur och varför människor går med i rörelserna och vad som lockar. Boken har några år på nacken men som bakgrundsfakta är den högst relevant. Vill man veta vad som "hände se'n" har professor Frisk också skrivit De nya religiösa rörelserna - vart tog de vägen? Har läst lite även i den tidigare och den är minst lika läsvärd.

(Och som av en slump tittar jag på kvällens Irene Huss-film där satanisterna antas ligga bakom ett trippelmord. Föga troligt i verkligheten, men alltid ett fungerande grepp i deckarsammanhang.) 


dagsverke

Inser med sorg att jag inte hinner läsa lika mycket nu när jag jobbar, men å andra sidan har jag i veckan hållit mitt livs första psykologilektion (hjärnans olika delar presenterades - nervöst!) och dessutom för första gången gjort en power point alldeles på egen hand. Inte utan att man ändå känner sig nöjd trots allt!

Se hela bilden









typ typer

 

Psykologerna Mattias Lundberg och Anders Wahlberg har gett ut två böcker om olika typer av män och kvinnor och vad de säger till psykologen. Det är inte så att böckerna på något sätt gör anspråk på att genom sina sjutton respektive femton typer ha täckt in alla olika slags män och kvinnor vilket gör att man som läsare får en skönt avspänd attityd mot böckerna. Dessutom är de roligt skrivna och alla personligheterna och deras problem skildras med värme. Lundberg och Wahlberg driver  med sig själva och sina fördomar, men levererar också förklaringar och tips till läsaren.

Favoriten i boken om män är nog mannen som ringer psykologen för att frun har snott kortet till dekodern och därigenom hindrar honom från att se Champions League-finalen med sina kompisar. Har man en fotbollstokig lillebror är igenkänningsfaktorn hög! I boken om kvinnorna är det, av naturliga skäl, ännu lättare att känna igen både sig själv och de man har runt omkring sig. Kapitelrubriker som "Den kärlekskranka", "Den perfekta" och "Bluffen" säger egentligen allt. Sorgligaste kapitlet i båda böckerna handlar om de som blivit kvar hemma hos föräldrarna, gammpojken och gammstintan. Det är inte så lätt alla gånger att bryta sig loss.


bland montrar och bokfynd

Se hela bilden





Så var det bestämt. Det blir Bokmässan i år också! På fredag den 24 september drar jag och några glada kollegor iväg med det tidiga morgontåget, laddade för en heldag på mässgolvet. Efter en dag i bokparadiset drar jag sedan vidare till älsklingen i Värmland. Längtar!

25 november 2000




"... men mitt liv är som vanligt kaotiskt obegripligt som en motorväg som raserats av en jordbävning". Jo men visst, ibland förstår jag precis hur Norén känner sig så vi kämpar vidare tillsammans. Detta är utan tvekan ett av mina absolut största läsprojekt. Jag ser det som en rolig utmaning! 


RSS 2.0