mrs zjivago och hennes hemliga liv

Kulturnatt igår, men kylan gjorde att det blev en kort sväng på sta'n. Vi tittade på designstudenternas utställning, lyssnade en stund på skön musik med Slow Flow och såg premiären av Ola Svensson Superstar. Dokumentären om Ola Salo kommer att sändas på SVT i februari - inte missa!. Väl hemma kröp vi sönderfrusna (ja, vi hade klantigt nog glömt att ta på oss långkalsonger) ned under täcket och jag läste ut Mrs Zjivago och hennes hemliga liv av Olivia Lichtenstein. 

Mrs Zjivago och hennes hemliga liv

43-åriga psykoterapeuten Chloe Zjivago tröttnar på sitt stadgade liv och bristen på intimt umgänge med sin man, skaffar rysk älskare och försöker hålla honom hemlig. Samtidigt delar hon sin upplevelse av det hemliga livet med sin kokainsniffande väninna och med sin musikalskrivande pappa samt besöker en och annan middag hos den sexboksskrivande väninnan som introducerade den ryske mannen för Chloe. 
 
Boken blir lite tjatig, särskilt de taffligt skildrade möten på diverse hotell. De olika karaktärerna känns som londonstereotyper och recepten som inleder varje kapitel är för det mesta helt onödiga. På det hela taget är detta inte en bok att rekommendera, inte ens som verklighetsflykt i hängmattan. Synd på ett så gullig omslag ... 
 


lugnt och skönt

Ännu en av dessa stillsamma studentdagar. Låg kvar i sängen och läste en stund på morgonen, gjorde en miniuppgift i Livet och döden-kursen, pratade med väninna som nyss blivit mamma, tittade lite på TV, läste några sidor i kurslitteraturen och nu blir det hembakad pizza. Har inte känt mig så här avslappnade på evigheter och det är underbart. Visserligen har man begränsad budget som student, men vad gör det när jag till största delen styr min tid helt själv och inte känner tillstymmelse till sönderstressad kropp och knopp?

  


dödssynderna



Sissela Kyle tar sig an de sju dödssynderna med humor och träffsäkerhet, och missade du liksom jag första avsnittet löser SVT Play problemet.


nattfåk

Nattfåk

Vissa böcker hör man bara gott om och det är ju inte utan att man då blir lite nyfiken. Extra roligt är det när förväntningarna infrias som i Nattfåk av Johan Theorin.

Familjen Westin tar över en gammal fyrvaktargård på norra Öland. Trots att de får höra spökhistorier om gården tror de inte på dem och renoverar gården och planerar att stanna länge. Men så dör frun, drunknad ute vid dubbelfyrarna. Stämningen tätnar, och närmare jul blir de övernatuliga inslagen mer påtagliga (och jag allt räddare!). Samtidigt som familjen Westin försöker klara av livet mitt i sorgen, letar den nytillsatta polisen Tilda efter inbrottstjuvar och lyssnar¨på sin gamla släktings berättelse om släkten. Allt vävs samman och blir en riktigt välskriven och spännande kriminalroman med sträckläsningstendens.


att människan levde - maria larssons eviga ögonblick

Att människan levde : Maria Larssons eviga ögonblick

Såg aldrig filmen, men nu har jag i alla fall lyssnat på Agneta Ulfsäter-Troells Att människan levde - Maria Larssons eviga ögonblick. Genom intervjuer med Maja, dotter till bokens Maria, född 1901 berättar Ulfsäter-Troell om kvinnorna i sin släkt och deras hårda liv under första hälften av 1900-talet. Fattigdom, sprit och ett Sverige och Göteborg i förändring.

Det är inte på något sätt dåligt, men som alltid så saknar jag romangenrens utsvävningar. Det blir fakta med en gnutta känsla, och jag vill så gärna veta mer om hur människorna kände, vad de drömde om, hur de upplevde sina liv. Kanske borde läsa mer biografier för att öva mig på, och kanske börja uppskatta, avsaknaden av utsmyckningar i texten. Några förslag?


ingen bra dag



Idag blir det tröstätning och tröstläsning. Tyckte att jag kunde allt till tentan. Trodde att det skulle gå riktigt bra. Kom dit, läste frågorna, fick panik, kom inte ihåg någonting och lämnade in terminens sämsta tenta. Och det skall sägas att det egentligen var en superenkel tenta (erkänner hon motvilligt). Bara arg på mig själv just nu. Fy!

In i deckardimman och hoppas kom ut som en gladare människa om några timmar!

PS: Tro´t eller ej, men jag ser fortfarande fram emot B-kursen som börjar imorgon! DS.

tenta på nytt

A-kursens sista tenta är i antågande, så det är låg läsaktivitet när det gäller annan litteratur. Har upptäckt att ljudböcker lämpar sig särskilt bra i intensiva pluggtider när ögonen (och kanske även hjärnan) behöver vila och tanken på att ta sig igenom ännu lite mer text känns långt ifrån lockande.

Denna avslutande delkurs, perception och kognition, har inte varit lika intressant som de tidigare och boken är grå, både till ord och bild. Tur att vår föreläsares powerpointbilder är föredömligt tydliga och att han gett oss instuderingsfrågor. Det är en aning lättare att ta sig igenom en mindre lockande textmassa om det finns lite frågor att besvara under tiden. Av någon anledning kommer jag att tänka på tipspromenader; en aning mer lockande att ta sig fram på en ointressant cykelbana/stig om det finns lite frågor efter vägen och ett pris i form av något från lågprisaffärens reaavdelning?


träning och löften



Nio dagar in på det nya året konstaterar jag att nyårslöften är överskattade och att det är en befriande känsla att inte ha avlagt något. Mitt träningsställe är dock fyllt av löften och på passen är det många som räcker upp handen på frågan "Är det någon som aldrig har varit på ..." Misstänker att det snart blir lugnare igen och lättare att få en plats på det pass man vill ... När ordinarie schema startar igen på måndag är förmiddagspassen tillbaka, vilket jag tycker är toppen. Först träning, sedan tentaplugg hela eftermiddagen. Skall åter äntra en spinningcykel under nästa vecka, misstänker starkt att det kommer att kännas som en nära-döden-upplevelse ... Det var mycket länge sedan jag körde spinning ... 

 


och var hör du hemma?

Bland nyårsraketer och de sakta återupptagna studierna glömde jag alldeles bort att skriva om förra årets sista bok, Och var hör du hemma? av Anne Tyler.

Och var hör du hemma?

Familjerna Donaldsons och Yazdans tar emot sina adoptivdöttrar på samma flygplats och på samma dag. Genom detta skapas en vänskap som leder till ett intensivt umgänge trots familjernas olika bakgrund. Varje år firar de ankomstdagen och döttrarna Jin-Ho och Susan förutsätts vara bästa vänner. Dagen utvecklas snabbt till en allt större fest, med ett visst tävlande i vem som serverar mest mat. Donaldson är övertygade om att allt som tillhör den amerikanska livsstilen är fantastiskt och att de alltid har rätt att påpeka fel i andras val, medan fru Yazdan nervöst försöker härma livsstilen, och hennes make inser att han inte är så genomamerikansk som han trodde, trots att han växt upp landet. Maryam, herr Yazdans mor, betraktar det hela från distans och gör en hel del både roliga och lite sorgsna iakttagelser om livet i USA.

En rolig och charmig bok, med så där lite lagom allvar i botten, och Tyler lyckas undvika de mest stereotypa och klyschiga beskrivningarna i kulturkrocksgenren.

RSS 2.0