lovdags

Äntligen höstlov!



Nu bär det av till Värmland för mys med älsklingen i dagarna fem! Eftersom han jobbar onsdag och torsdag har jag naturligtvis laddat ryggsäcken med lite pocketböcker att fördriva tiden med! Kanske att jag tar mig en liten tur till Karlstad på torsdag och fortsätter shoppingterapin som påbörjades i Malmö ...Kanske borde anmäla mig till TV-programmet Lyxfällan ...


vi som aldrig sa hora

Omslagsbild: ISBN 9789146215912, Vi som aldrig sa hora

Vi som aldrig sa hora
av Ronnie Sandahl är både omskriven och belönad med diverse utmärkelser och jag kan förstå det. Det har talats om att han är 80-talisternas röst i litterturen och det är förmodligen sant, åtminstone om även hans nästa bok håller samma klass.

Vi som aldrig sa hora är boken om småstadslivet för ett gäng killar. Om hopplösheten, om hur man antingen hamnar på det lokala storföretaget eller tar sig därifrån, om att ta sig därifrån och upptäcka att stockholmsförorten som tedde sig så exotisk är en ensamhetsfälla, om skammen att återvända till småstaden. Men det är också en skildring av unga mäns vänskap, om vad man förväntas göra och inte göra, om sprit och tjejer, om att upprätthålla bilden av vad en man är och om tjejer som göra vad som helst för killarna.

Det finns något djupt tragiskt över denna bok, något som jag, som själv är uppvuxen i en liknande småstad kan känna igen mig och inte minst min lillebror och hans kompisar i. 80-talisterna skulle bli de nya männen, men frågan är om de lyckats, om samhället någonsin givit dem chansen.

Boken är fylld av så många träffsäkra citat om killarnas liv att jag skulle vilja skriva ned dem alla, men det skulle liksom ta alldeles för mycket plats. Jag uppmanar er alla att istället läsa denna bok, särskilt alla ni som bor i en småstad och kan känna igen er. Boken är omöjlig att bara lägg ifrån sig och inte fundera vidare kring. Det är omöjligt att inte bli berörd.


skånetripp

Så har jag då äntligen varit iväg på min lilla minisemster och vad underbart skönt det vara att komma bort om så bara för ett dygn!



Började med att kolla in Helsingborg lite eftersom vi var där på studiebesök med jobbet. Helsingborg är verkligen staden för Sambon och mig! Vi har egentligen aldrig varit där, men ändå fått för oss att det nog ändå är en stad för oss. Verkligheten bekräftade drömmen! Nu skall jag bara ta med mig Sambon dit på en dagsutflykt och sedan var det ju det där med att hitta jobb ...



Vidare till Malmö som också känns som en sådan där hälig stad som jag vill bo i! Tror att jag gillar skånska städer ... Bodde även denna gång på Rica Hotel vid Stortorget. Gillar att hotellet ligger så nära stationen och så är ju deras frukostbuffé super!

Shoppade nya tröjor på Gudrun Sjödén - Tack för födelsedagspresenten, älskling - och så lite diverse annat på diverse andra butiker. Gillar att flanera omkring och titta på folk, sitta en stund och kolla in husfasader ( finns inte så många fina fasader där jag kommer ifrån ...) och bara njuta av att inte vara hemma och att kunna göra vad jag vill av dagen. Lördagens glädjespridare var gay-paraden som drog genom staden med regnbågsflaggor, hög musik och stolta vänner och föräldrar. Lite Pet Shop Boys med Go West var precis vad som behövdes i grådiset!

Smaklöken Vilt & Delikatess:  Foto:

Avslutade min lilla vistelse med att, via tips från västmanländskan, sjuka ned i skön fåtölj på Smaklöken vid Lilla Torg och avnjuta en latte och chokladpralin innan tåget åter rullade in i smålandsskogarna.


göteborg i päls



Per Johansson har debuterat med romanen Göteborg i päls som Helsingborgs Dagblad kallade för "en intelligent och djärv bok, en imponerande debut" och jag nickar instämmande.

En ung man har hoppat av sina statskunskapsstudier och arbetar nu som diskare i stadsdelen Haga. Boken tar oss med genom de oglamourösa restaurangjobbet, vidare till råttorna i bostaden och till råttorna på restuarangen, ger oss en inblick i mannens stundtala ångest och korta semesterresor till kontinenten och ibland får vi en glimt av flickvännen. Allt detta kombineras med med väl valda delar ur annan litteratur, som fungerar som en slags avstamp.

Läsvärt på ett sådant där skönt annorlunda sätt! En perfekt tågresebok!

ett välsignat barn



Linn Ullmann är en av mina absoluta favoritförfattare och jag har läst alla böcker av henne som getts ut på svenska. Alla böckerna har varit fantastiska läsupplevelser och jag längtar redan efter nästa bok av denna norska författarinna (som ju är dotter till Liv Ullmann och Ingmar Bergman). Kanske börjar det bli dags att läsa någon av hennes böcker på originalspråket?

Ett välsignat barn handlar i första hand om Erika och Ragnar som båda tillbringar sina barndoms somrar på en ö i Östersjön. De har en speciell vänskapsrelation, är födda samma dag och firar alltid födelsedag tillsammans, ända tills den dag de skall fylla fjorton, då vill Erika ha en egen fest. En fest med sina tjejkompisar, som inte tycker om Ragnar, en fest som spårar ur när leken går över styr. Efter den sommaren återvänder inte Erika till ön på tjugofem år.

Romanen är en slags minnesresa över den sista sommaren på ön, men den är också en skildring av en fars relation till sina tre döttrar som han har med tre olika kvinnor och dessutom är det en skildring av en syskonskara som består av tre väldigt olika personligheter. Det är läsvärt både för berättelsen i sig och för språket (även om jag läser den i översättning) som alltid är träffsäkert och aldrig långrandigt. Ullmanns böcker kan både avnjutas i lugn och stillsam takt och sträckläsas, ett gott tecken på kvalité tycker jag.

smärtsam upplevelse



Gick med min trasslande rygg för andra gången till massören igår. Glöm det där med att massage är mysigt! När man har typ tusen spända muskler i kroppen finns det bara ett ord som beskriver upplevelse - SMÄRTA!

Jag låg där i fyrtiofem minuter och försökt andas istället för att skrika och idag känns det som att jag blivit överkörd av en ångvält ... Tanken är ju att mina muskler skall bli bättre av detta, men jag känner mig tveksam  just nu ... :)

Massören var missnöjd med mig och tyckte inte att jag skött mig när det gäller att stretcha ... Attans, att det skulle märkas så tydligt att jag slarvat! Nu har hon beordrat mig att åter ta tag i min träning och börja med pilates (har ju liksom en DVD ligger här hemma ...), simma (har ju liksom ett kort på simhallen ...) och så lite spinning däremellan (vilket jag stolt meddelade att jag gått på dagen innan, varpå hon sa att det märktes att jag slarvat med stretchen ...).

Ibland behöver man en spark därbak och eftersom jag, med viss självklarhet, vill bli bättre är det väl bara att följa sadisten, förlåt, jag menar massören ord. Litar fullständigt på henne och förstår att det inte skulle göra så här ont om inte något var galet. Och träningen, ja jag har slarvat ... 

... efter Fredrik



... efter Fredrik visade sig bli en alldeles underbar teaterupplevelse och jag borde verkligen gå på teater oftare.
Pjäsen ... efter Fredrik är en enmansteater med skådespelaren Mattias Brunn som skickligt tar oss med genom historien om Johan och Fredik. Rekvisitan är enkel och i bakgrunden visas filmsnuttar men Johan och Fredrik eller andra bilder som förstärker pjäsen - mycket effektfullt! Musiken som spelas är så otroligt bra och till min stora lycka har jag sett att det går att ladda ned via riksteaterns hemsida!

Johan lyckas inte få till det så bra med tjejer och förhållanden och inser tillslut att han är bög. På en fest träffar han Fredrik och de inleder en, enligt Johans mentala lista, perfekt relation. Så skall de åka på semster tillsammans och allt är fel, bara fel och Fredrik är sur, bara sur och Johan försöker desperat få reda på vad som är fel.

Som åskådare vet vi hela tiden att Fredrik smittar Johan med HIV (det är liksom bara att läsa pjäsens reklamaffisch ...) men det spelar ingen roll. Det är ett mycket gripande stycke teater i alla fall. Vi får följa relationen genom allt svårt som händer vid provtagningar, beskedet och efter beskedet. Tårarna är inte långt borta i pjäsens andra halva, och jag önskar verkligen att fler smålänningar tagit chansen att se detta berörande stycke teater.

... efter Fredrik-turnén avslutas i Arvika, på Ritz, på torsdag, så Sambon och alla andra arvikabor passa på att avnjuta lite teater på torsdagskvällen. Ni kommer inte att ångra er!


nöjesveckor



För att muntra upp mig själv har jag skaffat mig en massa roliga saker att se fram emot de närmsta två veckorna. Det är jag så väl värd tycker jag och Sambon nickar instämmande från värmlandsskogarna!

På lördag denna vecka blir det mysig teaterkväll, på fredag nästa vecka åker vi med jobbet på studiebesök till Helsingborg och istället för att följa med hem till Småland så tar jag mig en miniweekend i Malmö med hotellövernattning och lite shopping. På söndagen sjunger jag med kören i Domkyrkan och sedan är det bara två arbetsdagar innan det bär av till älsklingen i Arvika och där skall jag nog hinna med både en vända till Karlstad och en till Oslo.

Åh, så roligt jag skall ha dessa veckor! Livet återvänder sakta men säkert med lite shoppingterapi och övertrasserat konto! :)


busters öron



Maria Ernestam följer upp sin debutsuccé Caipirina med döden (som jag inte alls gillade ...) med Busters öron, en bok om svek och kärlek och det krångliga med att vara mor och dotter.

Eva lever ett stillsamt liv på västkusten, sköter sina rosor och anser att det är mycket lättare med blommor än med familjerelationer. Av sitt barnbarn Anna-Clara får hon en dagbok i födelsedagspresent och i den skriver hon ned sitt livs historia med en mor som gör allt för att trycka ned henne med sårande ord och ständig frånvaro och en far i skymundan från denna krävande kvinna. Bokens kärlekshistoria är Evas möte med John, en brittisk flottist, som hon inleder en lång och något krånglig relation med som mestadels sker via brev. John är hennes livs kärlek men hon lever tillsammans med Sven och har en dotter, Susanne. Hur allt hänger ihop är faktiskt riktigt intressant och något annorlunda.

Jag tyckte om boken, men inte mer än så. Ernestam kommer troligen aldrig att bli en favoritförfattare för mig, men jag tror inte att hon sörjer över detta, finns så väldigt många andra som fullkomligt älskar hennes böcker! :)

PS: Hämnden med råttfällan är bokens absoluta höjdpunkt! Berättade om den för Sambon som tittade lidande på mig och bad mig om att "snälla, sluta, jag vill inte höra mer"! :) DS.


helg med älsklingen

   

Åh, så mysigt det var att sin älskling hemma över helgen! Det här med särbo är faktiskt mest trist ... Vi tog det som vanligt lugnt och drack suveränt god varm choklad på underbara Gusto, gick en vända på sta'n, hyrde film och parkerade oss framför TV:n. Pans labyrint är en film som måste ses, helt fantastisk vuxensaga där man både får ta del av den brutala verkligheten under Francos tid i Spanien och av en underlig fantasyberättelse med en faun som en av de centrala figurerna. Natt på museet såg vi också och den var väl helt OK för att vara en familjefilm.



Helgens stora överraskning var dock att jag inte förlorade i Monopol! Vi älskar att spela Monopol och jag förlorar alltid (misstänker att det är därför Sambon är så förtjust i spelet ...)! En gång tog det 17 minuter innan jag var barskrapad ... Måste vara någon slags rekord ... Denna gång hängde jag också på repet men har klamrat mig kvar och spelet är ännu inte förlorat! Vi hann dock inte spela klart och därför är alla gator, hus, hotell och pengahögar nogsamt antecknade till nästa tillfälle. Fanatiska? Nej, vaddå?!?!

Idag är jag dock tillbaka i verkligheten och denna vecka är hektiskt med temadagar, utvecklingssamtal och öppet hus. Och så var det ju den där rättningshögen ... Men snart är det höstlov och då får jag njuta av några härligt lediga dagar tillsammans med älsklingen igen! Utflykt till Oslo är utlovad!


nobelpris



Ja, så har då ännu en författare belönats med nobelpriset i litteratur. Denna gång är det Doris Lessing som får det och ÄNTLIGEN är det en författare jag känner till! Har läst utdrag men aldrig något helt verk av henne, men nu kommer ju bokhandlarna att digna av Lessing-böcker så nu har jag min chans. 
 
En kattälskande feminsist som pristagare? Akademien och Horace kan fortfarande överraska! :)

 

frostnupna kinder

 

Åh, så underbart det var att cykla till jobbet i morse! Frost på marken, frost på taken, frost på alla nedfallna löv! Så vackert med dessa små iskristaller som glittrade ikapp med solen! Att jag dessutom fick anledning att leta reda på en tjockare halsduk i stora halsdukslådan gjorde bara saken ännu bättre!



Annars är jag för tillfället begravd under rättningshögar - ett säkert tecken på att man snart kommit till terminens mitt ... men med lite effektivt arbete skall nog högen vara borta till helgen så att jag kan ägna all min tid åt att umgås med min älskling som äntligen kommer på besök! Underbart!


tv-träsket ...

  

Måste ju kommentera Idol också. Vem kom på idén att Peter Jidhe skulle vara programledare??? Så hemskt det var! Orkar verkligen inte med honom! Låt herr Jidhe återvända till sporten, helst på någon lite satellitkanal så det är lätt att undvika honom!

Slog över på SVT och tittade på ett program om kvinnliga kokboksförfattare samtidigt som jag pratade bort en stund med mor. Kommer nog inte att bli någon trogen Idol-tittare denna säsong ...

Bäst på fredagar är fortfarande gamla hederliga Kommissarie Morse klockan 21 på Kanal 9 och dessa avsnitt är ändå från 80-talet ... På lördagar strax efter 22 sänder Kanal 9 en annan superbra serie, Judge Deed, som jag verkligen rekommenderar. Kanal 9, ni räddar mina helgkvällar!

 

vi skulle älska om vi bara kunde

Vi skulle älska om vi bara kunde

Vi skulle älska om vi bara kunde
av Hanna Wallsten

Susanne jobbar på sin mors galleri där även hennes, av egen fri vilja och sorg, stumme far arbetar. Susanne har varit gift med Anders, som nu försöker starta ett eget galleri, men är numera tillsammans med hemtjänstarbetande Ingela som i sin tur är otrogen mot Susanne med prästen Katarina.

Ingela lämnar Susanne, som bestämmer sig för att åka till sin syster Sandra som sedan tio år är bosatt i Paris dit hon flyttade efter att hennes ungdoms pojkvän dött i en olycka (eller var det en olycka?). Susanne skall försöka reda upp allt, men hon är så hopplöst hjälplös. Mitt i allt så tar det slut mellan Ingela och Katarina och Katarina åker till Paris för att träffa Susanne ...

Och mitt i allt detta har vi Sergej, som hastigt och lustigt blivit anställd på galleriet som assistent men snart står där med hela ansvaret och fungerar som en slags spindeln i nätet (samtidigt som han lite i smyg drömmer om en passionerad stund med Anders) ...

Ja, herregud, det är mycket turer i denna relativt korta bok, men det är också bokens största behållning. Som läsare vill man veta hur det skall gå för dem alla. Vem får vem i slutändan och vad hände egentligen strax innan Sandra flyttar till Paris? Det jag saknar är djupet i karaktärerna, de är så många och jag önskar att jag som läsare hade fått lära känna dem bättre. Boken är ändå läsvärd och jag finner det faktiskt en aning befriande att slippa heteronormen för ett par timmar.

"bullfest, bullfest, hela da'n ..."



Idag är det Kanelbullens dag - inte missa! Våra trevliga rektorer bjöd på stora, smarriga kanelbullar och jag kan nog tänka mig att äta en till ... eller två ...

Insåg också att jag nu varit bloggare i lite drygt ett år. Känns lite overkligt, jag som aldrig skulle börja blogga! Någon Schulman har man ju inte blivit direkt vad gäller popularitet, men å andra sidan slipper jag lägga ned bloggen på grund av elaka kommentarer ... Gillar snälla läsare!

Fräsch, frisk och spontan

Omslagsbild: ISBN 9789127114531, Fräsch, frisk och spontan

Mons Kallentoft har med boken Fräsch, frisk och spontan skrivet en träffsäker skildring av en viss typ av medelklass, främst boende i storstäder och som jag, fram till läsningen av denna bok, nog lite i smyg velat tillhöra. Nu inser jag det smått patetiska som vilar över detta levnadssätt ...

Bokens huvuvperson är gift med E, båda är 35 år, har två helt norman och kärnfriska barn, lägenhet på hyfsad adress i Stockholm (självklart nyrenoverad med hjälp av närmasta polack ...), karriärer som rullar på, schemauppdelad städning och dagishämtning, möbler av rätt designer placerade på rätt plats i lägenheten, de dricker kaffe på espressobarer värda att nämna namnet på och allt är perfekt, perfekt, perfekt. Allt är precis som det skall vara i denna samhällsgrupp. Alla borde vara lyckliga.

Men ... E tar långa nattliga promenader och blir allt mer lättretlig. Vad är det egentligen som pågår? Huvudpersonen arbetar med marknadsföring och försöker förstå hela sin tillvaro med hjälp av olika teorier kring varumärkeshantering. Och så alla dessa mördade kvinnor ...

Samhällsanalys (eller möjligen kritik) i skönlitterär form när det är som bäst!

PS: Ett varmt välkommen till min kära syster V som precis börjat läsa min blogg! Hoppas att jag kan ge dig några boktips! DS

skynda, kom och se!



De båda dvärgarna Glauer och Ka bor och arbetar på nöjesfältet Luna Park i New York i början av 1930-talet. Tillvaron är fylld av förnedring, bland annat tvingas Ka genomgå ohyggliga läkarundersökningar, och de bestämmer sig för att starta en egen teatergrupp i Tyskland. Teatergruppen skall ge ett antal dvärgar, ihopsamlade från hela Europa, en seriös och värdig tilvaro.

Vad de inte visste är att Tyskland är en orolig plats så här i början och mitten av 30-talet och att vara avvikande och annorlunda blir allt svårare, de hör rykten om deporteringar och stämningen är tryckt. Till slut får de kontrakt med Gröna Lund och reser till Sverige med förhoppningen om att en nöjespark med ett så vackert namn inte kan vara något annat än en fristad. Vad de inte vet är att i Sverige tar rasbiologin form och tillvaron för de annorlunda tar sig även i Sverige förnedringens form. Teatergruppens mulattdvärg får t ex en roll i en så kallad rasrevy och jag skäms över Sveriges rasbiologiska förflutna. (Visste ni att rasbiologiska institutet fick statligt stöd ända fram till 1974? Skrämmande!)

Boken handlar om dvärgar och 1930-talet, men handlar egentligen om det annorlunda, om utanförskap, om hur vi människor hanterar det avvikande. Boken är skrämmande, men så levande, jag vill aldrig sluta att läsa. Sist i boken finns ett efterord skrivet av författaren Lotta Lundberg där man bland annat kan läsa att 200 000 funktionshindrade avrättades genom Hitlers så kallade eutanasiprogram. De kortväxta (eller dvärgar) som hamnade i Auschwitz överlevde ofta eftersom de ingick i olika fasansfulla forskningsprogram. De finns fler obehagliga uppgifter i detta efterord men jag överlåter er andra att läsa och begrunda dem.

Boken Skynda, kom och se! är både en stark berättelse och allmänbildning, och jag avundas er som fortfarande har läsupplevelsen kvar.


RSS 2.0