andas utSista hemtentan i den obegripliga, men intressanta, etikkursen som jag läst på distans under våren är nu inlämnad. Så otroligt skönt! Nu kan jag helt koncentrera mig på att bli klart med mina rättningshögar och sedan ställa in mig på en underbar sommarledigthet! Extra lång i år eftersom jag inte kommer att återvända till skolkorridorerna och arbetsrummet i mitten av augusti. Vad skall jag göra av alla ledig tid? Tur att det finns böcker och att jag köpt ett träningskort!

Verkligen nedräkningstider nu; 11 arbetsdagar kvar, 16 dagar till Tunisien, 1 månad till flytt. Härligt!

skönsång och eldsflammor

Första blogginlägget skrivet på min första alldeles egna dator - bärbart och trådlöst och välkommen till den moderna världen!

   

Efter en hektiskt vecka innehållandes det alltid lika obehagliga betygssättningsmomentet, var det skönt att tillbringa fredagskvällen tillsammans med några vänner. Först lite avspänt snack på mysiga Kafé De luxe, sedan gratiskonsert med Rebecka Törnqvist (mycket bättre än väntat) och därefter en spektakulär eldshow. Härligt med kulturfestival i sta´n!

Nu skall jag försjunka i en isländsk deckare och hoppas att jag kommer mer än två sidor innan ögonlocken blir tunga.


livets aviga och räta

Efter en gullig bok om en hattaffär tänkte jag att en garnbutik kanske också skulle visa sig vara en trevlig rättningsflykt, men den tilltalade mig inte alls som bok, kan däremot tänka mig att se filmatiseringen med Julia Roberts i huvudrollen.Kate Jacobs bok Livets aviga och räta utspelar sig huvudsakligen i Georgias garnbutik på Manhattan. Mer eller mindre av en slump bildas en stick-klubb som ses varje fredag och försöker färdigställa tröjor och halsdukar samtidigt som de skvallrar om livet. Georgias dotter bidrar med utsökta kakor, och kollegan Anita med livsvisdom. Georgias ex dyker också upp och vill umgås mer med deras dotter och upptäcker att han även vill ha tillbaka Georgia.

en liten hattaffär på hörnet

I år tycks rättningshögarna aldrig ta slut, och på onsdag skall treornas betyg sättas, och se borde jag påbörja tenta på min distanskurs, och helst också träna lite. Usch, vad det är mycket nu! Tur att det finns böcker vars värld man kan fly in i en liten stund då och då!

En liten hattaffär på hörnet

Marita Conlon-McKennas En liten hattaffär på hörnet visade sig vara en perfekt anti-stressbok. Ellie ärver sin mors hattaffär och överväger först att sälja den, men behåller den och börjar skapa underbara hattar. Kunderna som kommer till den lilla butiken har alla ett särskilt tillfälle som de behöver den perfekta hatten till och Ellie gör dem inte besvikna. I en bok som denna behövs naturligtvis också lite kärlek och Ellie inleder en relation med den mycket upptagne managern Rory, och kanske är han lite för upptagen. Det finns dessutom andra som intresserar sig för Dublins nya älsklingsmodist.

Gulligt och harmlöst och alldeles bedårande liten bok. Perfekt som avkoppling!


köpenhamnstrippEn klämfredag är det synd att slösa bort på något jobbrelaterat så jag och älsklingen tog istället tåget till Köpenhamn för en dags flanerande i den härligt bohemiska staden. Vi undvek till en början Ströget och stosade istället omkring på det små tvärgatorna som är så mycket mer inspirerande. Besökte en del bokhandlar i förhoppningen att köpa en pocket på danska, men det blev tyvärr ingen eftersom de dels var dyra och dels mest var översatta från engelska eller svenska. Varför läsa Marklund på danska när jag inte vill göra det på svenska?

Hittade också en del roliga inredningsbutiker som jag hade kunnat shoppat en del i, men med ett växande berg av flyttkartonger och en tjugo kvadratmeter mindre lägenhet från 1 juli avstod jag.  Men man kan ju alltid ta en tur när flyttlasset har packats upp och nya lägenheten behöver lite uppiffning!

Vi turistade också lite genom att ta en båttur runt hamnen och lite andra delar av Köpenhamn. Jag gillar verkligen den typen av turistande, kul att se staden från ett annat håll och lite historisk info skadar aldrig. Statyn med den lille havfrue var dock en besvikelse, trodde den var betydligt större. Operahuset var å andra sidan magnifikt!

Efter en trevlig dag satte vi oss trötta ned för en stillsam hemresa i en nästa tom tågvagn. Dagsutflykter är verkligen underbara!

 


de oskuldsfulla

Kristina Jones, Celeste Jones och Juliana Buhring är syskon och de  växte alla upp i sekten Familjen (också känd som Guds barn). Om sin uppväxt i den ökända sekten och vägen ut ur den har systrarna nu skrivit en bok som i Sverige fått titeln De oskuldsfulla.

De oskuldsfulla : tre systrars berättelse om sin uppväxt i den religiösa se

Familjen startade under sent 60-tal, men blev mest känd under 80-talet då Familjens syn på sex blev känt. Sektens ledare, Mo, uppmanade till sex mellan vuxna och barn, barn och barn, vuxna och vuxna, alla skulle helt enkelt ägna sig åt sex och i boken finns en hel del otäcka övergrepp beskrivna. Sekten tog senare under 80-talet avstånd från doktrinen om sex med barn, men övergrepp i form av misshandel fortsatte. Barnen i Familjen ansågs också vara allas vilket bidrog till att barnen skickades runt till olika vuxna och under långa perioder inte såg sina riktiga föräldrar. Många av barnen for mycket illa och flertalet av dem lider idag av olika typer av psykiska besvär.

Idag finns sekten fortfarande kvar och värvar medlemmar främst i tredje världen.

Bokens upplägg är en aning rörigt, och eftersom den ingår i serien " En sann historia" är väl inte språk och textstruktur vad man kan önska alla gånger, men jag tycker ändå att boken är läsvärd som informationskälla till hur det kan vara att växa upp i en extremistisk miljö.


I´m in love ...

Oj, vad många bra låtar det var i årets Eurovision-final! Och tänk att rätt låt vann! Inte ofta! Inte heller ofta som Europa varit så rörande överens! Stort grattis till Norges och deras nya stjärna, supersöta Alexander!


eurovision igenSchlagervecka - underbart! Båda semifinalerna är nu klara och det är bara att gratulera alla de nordiska länderna till en plats i finalen. Kul! Hoppas nu på att vi kompisröstar på varandra (och att vi inte klagar på balkanländerna när de gör samma sak ...). Störst chans till vinst av de nordiska länderna tror jag att Norge har; en riktigt bra låt och en söt kille med fiol. Kan inte gå fel!

Annars har det väl som vanligt varit en blandning mellan rätt bra och riktigt dåliga låtar. Skämtlåtar har aldrig varit min tekopp och det var ingen av årets skämtbidrag som fick mig att ändra uppfattning. En av mina favoriter är Turkiet, men bäst av alla är Frankrikes bidrag. Patricia Kaas tar tävlingen till en helt annan nivå!


svampkungens son

Svampkungens son

Köpte Svampkungens son av Marie Hermansson till mor och så blev jag så nyfiken att jag var tvungen att läsa den själv. Fast jag tog bibblans ex för att inte ge bort ett läsknöligt ex till lilla mamsen!

Har alltid gillat Hermansson och Svampkungens son är inget undantag. En lite märklig berättelse om en far, känd och karismatisk svampexpert med kvinnotycke, och hans lite bortkomne son som försöker efterlikna sin far men aldrig lyckas. Medan fadern förför kvinnor under svamputflykterna, tittar sonen med drömmande blick på flickorna i Lektyr. Så dyker Madeleine  upp och allt förändras . Fadern gifter sig snabbt med denna skönhet och sonen trånar efter henne i bakgrunden. När fadern och den nya hustrun flyttar till Frankrike besök sonen sin mor för första gången på många år och detta blir starten till en livsförändring för sonen, men också för fadern.

Lättläst, underhållande och allvarligt - allt i ett. Gillar den märklige svampkungen - vem kommer på en sådan karaktär?


mintgrodornas återkomst

Mintgrodornas återkomst

Karin Brunk Holmqvist skriver alltid roliga små böcker och hennes krönikesamling Mintgrodornas återkomst är inget undantag. Krönikorna tar upp vardagliga saker som krånglar och ställer till det för oss och många gånger ler man och nickar igenkännande. Kanske att man skulle ha skrattat lite också om man vore lite i mammas ålder.

Ingen bok att föra upp på tio-i-topp, men som avkoppling tillsammans med en eftermiddagslatte funkade den.

mysigt i trosa

Åh, vad det var skönt att släppa alla rättningshögar i fredags och istället sätta sig på bussen upp mot Trosa för en avstressande helg med väninnorna. Somnade på resan och vakande till i Nyköping för bussbyte - man borde sova middag oftare!

 

Stugan vi hyrt hade en minst sagt blandad inredning, men lite så skall det vara när man hyr stuga av gammal tant. Mysigt var det i vilket fall och på lördagen upptäckte vi en liten igelkott som mumsade frukost utanför fönstret. Fångade den på bild, men tyvärr mest bakifrån ... Nybakat bröd från bageriet alldeles i närheten förgyllde lördagsmorgonen och därefter blev det en shoppingrunda i den lilla gulliga staden. Köpte mycket god marsipan på Kutter Konfekt som jag delade med sambon igår när jag kom hem. Vi var helt överens om att apelsinmarsipanen var allra bäst!

 

Middag åt vi på Trosa Sjökrog och efter en alldeles perfekt stekt biff och en välsmakande rödvinbärspaj testade jag för första gången Trosa Punsch och det var hur gott som helst! Alla har alltid sagt mig att punsch smakar vidrigt, men jag tyckte det var himmelskt! Om man kan säga så om en spritdryck ...

Avslutade kvällen med Alfapet - mycket svårt att komma på ord när ögonen nästan faller ihop av trötthet. Söndag morgon och alla gäspade ikapp. Spelade lite spel och sedan var det dags för hemfärd. Ibland känns det tråkigt att vi bor så långt ifrån varandra för det är så sällan vi ses, men det är alltid lika kul när det väl blir av. Nästa gång vi ses kan dessutom två av mina kära väninnor var mammor. Spännande med en ny fas i deras liv och vår vänskap. 


oupptäckt trosa

Idag vid lunch går färden till Trosa för en skön och avslappnad helg tillsammans med mina underbara väninnor.

Aldrig varit i Trosa, men jag hoppas att det är så gulligt och pittoreskt som alla säger och att det finns några trevliga små butiker och ett trivsamt kafé där man kan sitta och prata bort en stund. En av mina väninnor mejlade och föreslog att vi skulle gå på fågelmorgon kl. 07.00 på lördag. Fåglar??? 07.00 på en lördag??? Tror att hon var tillfälligt sinnesförvirrad!


dykaren

Håkan Östlundhs andra kriminalroman om polisen Fredrik Broman på Gotland övertygar mig om att Östlundh är en högst kompetent deckarförfattare, även om jag fortfarande tycker att han slarvar lite med det ack så viktiga slutet.

Dykaren

En ovanligt varm höst hittar två pojkar en dykare i ett vattenfyllt kalkbrott. Först tros han ha drunknat, men snart uppdagas att det är någon som bragt honom om livet. Samtidigt anmäler en ung kvinna sin far för mord. Hon hävdar att fadern arton år tidigare mördat en kvinna under en lastbilskörning till Frankrike. Den unga kvinnan, som då bara var ett litet barn, bevittnade händelsen. Men minns hon rätt? Länge verkar det som att de två fallen inte har med varandra att göra, men när ledtrådar och bevismaterial letas fram vävs det hela samman till en rätt otäck historia.

Det blir säkert en tredje Östlundh under sommaren!

sommardrömmar

Lugn valborg med film och taco, längesedan man var så ung att en präktig fylla på sista april fanns med i planeringen. Sjunga "upp till kamp" på första maj skulle jag aldrig göra, men bokläsning och en latte funkar finfint även en sådan dag. I dag blir det rättning av svenskuppgifter, fast jag skulle hellre fortsätta i min deckare. Plikten framför allt, eller?

När jobbet känns för mycket drömmer jag om vår resa till Tunisien. 17 juni lyfter flygplanet mot samma destination som förra sommaren, men det gör ingenting - sol, nybakad baguette, myntate och en ökenutflykt är precis vad man behöver efter ett läsår! 29 arbetsdagar kvar, sedan väntar sommarlov och därefter ett tjänstledigt läsår med nytt ämnesområde att studera. Härligt!


RSS 2.0