jag tror vi behöver prata faktiskt


Jag tror vi behöver prata faktiskt

I Jon Jefferson Klingbergs Jag tror vi behöver prata faktiskt bestämmer sig Karl Mikael och Kristin för att skiljas och det tycks var ömsesidigt, åtminstone fram tills Karl Mikael får klart för sig att Kristin inlett ett förhållande med en yngre, tennisspelande man. Å andra sidan har Karl-Mikael själv varit hemligt kär i Alva ett bra tag ... Boken följer Karl Mikael under hans första år som skild då han pendlar mellan ångest, tankar på hämnd, varannan-vecka-pappa-tillvaron och en närmast desperat jakt efter någon som tycker om honom.

Säkert en seriös bok, men jag kan inte låta bli att småskratta titt som tätt, för det är verkligen skrivet med glimten i ögat. Som när Karl Mikael gråtande på Hemköp försöker välja mellan limporna Längtan eller Harmoni (varför har vi så konstiga namn på bröd i det här landet???) eller när han surfar runt på en dejtingsajt och hittar Anna som berättar om sin minigolftalang, men också stöter på förvånansvärt många med intresse för bridge ...

Tack Läsdagboken för tips både IRL och via bloggen!


bokmässan nästa!

Tågbiljetter till Bokmässan är nu beställda! Det blir ett snabbt besök några timmar under lördagen, men bättre än inget! Hinner gå runt bland alla montrar, se en och annan författare, köpa pocket från något litet anonymt förlag och kanske sitta en stund med en kaffe och bara titta på folk. Längtar redan!


säsongsstarterInte många dagar kvar av sommarlovet nu, på tisdag börjar mitt studieäventyr. Jag börjar faktiskt längta efter föreläsningar, kladdiga anteckningar och lästimmar på universitetsbiblioteket. Med nyinköpta block och pennor blir det hela ännu mer lockande!Längtar också efter att höstens träningsschema som startar nästa vecka. Visst har det funnits många pass att gå på även i sommar, men jag gillar fasta scheman med samma pass på samma tid med samma ledare varje vecka. Är också översvällande glad för att min rygg åter tillåter att jag simmar! Efter flera år med en strejkande simmarrygg är det något av en frihetskänsla att simma längd efter längd och känna hur vattnet bär mig. Och nästa veckan börjar vattengympan - hurra!En annan sak att se fram emot nästa vecka är säsongsstarten av Hem till gården (Emmerdale) - älskar den serien! Bara tanken på att jag hinner se minst två avsnitt i veckan gör mig uppspelt!

80° från varmvattnet


80 grader från Varmvattnet

Karin Alfredssons 80° från Varmvattnet har lästs av några andra bokbloggare och nu har även jag sällat mig till skaran som läst den första boken om läkaren Ellen Elg, men jag är inte övertygad om Alfredsson som romanförfattare. Hon vill mycket, vill få läsaren engagerad i kvinnofrågor världen över, och visst blir man engagerad, men det är på bekostnad av historien som helhet  och det irriterar mig. 

Läsaren får insyn i den svåra tillvaron för unga flickor i Zambia där många blir gravida och dör i barnsäng medan aborter är förbjudna och HIV sprids som en följd av oviljan att använda kondom. En aktivistgrupp i Sverige försöker göra något åt situationen, med en katastrof som följd. I USA dör en högt uppsatt domare och en ung kvinna tar bussen bort från sitt liv som älskarinna åt sin far. Ellen Elg är berättelsens centrum, och den som alla dessa lösa trådar skall kopplas till och det är där som Alfredsson inte riktigt får till det. Kanske hade det räckt med Zambia och aktivistgruppen?


i en annan del av bromma

Har hunnit med att läsa lite de senaste dagarna, trots alla friidrott som jag maniskt konsumerat från TV-soffan. Ännu en ljudbok har det blivit, denna gång extremt lättsam lyssning i form av Martina Haags I en annan del av Bromma.

I en annan del av Bromma

Bella, som fick sparken från Dramaten i Underbar och älskad av alla, är nu gift med TV-stjärnan Matte sedan några år tillbaka och har två barn, men livet börjar nu krångla till sig och till sin stora lycka klarar hon sig undan ännu en sommar på lantstället med svärföräldrarna. Snälla Matte har köpt en semsterresa till Bulgarien, men varför har han gjort det? Är det för att han skall kunna vara ensam med sin ungdomskärlek i sommarstugan bredvid? Bella missar resan och spionerar på sin familj, samtidigt som hon försöker njuta av att vara ensam och funderar på varför Lars Adaktusson dyker upp överallt. 

Roligt inläst och därför blir den på något sätt en helt OK lyssning, men spänningsromanförsöket i slutet är inget Haag behöver fortsätta med.


blanka, blanka, blanka!

Friidrott mest hela dagarna just nu och ikväll gläds jag särskilt med min stora friidrotts-idol Blanka Vlasic och säger ett stort grattis till VM-guldet! Cool kvinna väl värd en seger!


då blev du tyst

Tysk litteratur är klart underrepresenterad i min bokhylla, så en tysk deckare verkade inte helt fel att beställa vid senaste bokusinköpet och glad är jag för det!  Då blev du tyst av Christa von Bernuth är en välskriven och händelserik kriminalroman som bjuder på en och annan överraskning.

Då blev du tyst

Ett lik med ordet Blev inristat i huden hittas utanför en nattklubb i München och dagen efter hittas en till kropp med ordet Då inristat. Kopplingen mellan de båda döda är den självutnämnde terapeuten Fabian Plessen som är känd för sina kontroversiella terapimetoder. Jakten på mördaren blir komplicerad och fler människor hittas mördade med ord skrivna på kroppen.

Jag gillar egentligen inte kriminalkommissarien Mona Seiler, men jag gillar ändå boken och hoppas att det finns fler böcker av von Bernuth översatta till svenska.


vi vet nog vem du är

Laddade ned en ljudbok på bibblan för att lyssna iväg mina timmar på tåget till och från Gävle och av en ren slump visade det sig att boken utspelade sig i just Gävle. Kul, men boken  i sig var inte så kul, mer som en lång ångestattack och inte alls i min smak.

Vi vet nog vem du är

Grace vill gärna framstå som lyckad, men det mest är en fasad och bakom den mår Grace allt sämre. Anna gråter och förfaller och har ångest över allt möjligt hon med. Båda har en uppväxt som satt sina spår och båda försöker glömma handlingar som de själva begått och det som andra gjort dem.

Vi vet nog vem du är av Doris Dahlin är seriös och mörk och inte alls särskilt upperhållande lyssning.

(Och idag beställde jag kurslitteraturen - hoppas att psykologiböckerna inte är helt nattsvarta och ger mig den ena ångestattacken efter den andra ...)


mera gävleLite motion under en semstervecka skadar aldrig, så i torsdags knallade jag och lilla mor iväg till Fjärran Höjder för en simtur. Fin anläggning och efter fyrtio minuters plaskande i motionsimsbanorna kände vi oss redo för bubbelpool och lite bastu. Skönt! Lilla mor planerar nu att köp kort på anläggningen, och varför inte med den generösa pensionärsrabatten!
Under torsdagen träffade jag också min brorsdotter och lite senare på kvällen blev det grillat hemma hos storebror och hans roliga fru. Insåg att endast ätit ett par grillade korvar denna sommar så det smarriga köttet gled lätt ned tillsammans med potatissallad och halloumiosten!


          

Fredagen ägnade vi åt lite kulturella aktiviteter som besök på biblioteket och länsmuseet. Väldigt många tavlor på museet och jag är inte så förtjust i det så det var väl lite trist ... men det fanns en del andra roliga utställningar som var värda att se. Museishoppar inspirerar alltid till inköp och denna gång blev det jesusplåster, en fotfil i form av en apelsinklyfta och två stycken långa  kolor. Mycket nöjd med inköpen! En promenad i den fina Boulognerskogen hann vi också med innan fötterna tyckte att det var dags att bege sig hemåt.
Avslutade den trevliga veckan med att lyssna på storebror som trubadurade på en av stadens uteserveringar, drack vin, umgicks med storebrors fru och hennes vänner och hade det bara trevligt!

gävle

Det här med förlängt sommarlov är verkligen inte så dumt, särskilt med tanke på att jag hinner tillbringa en vecka hos lilla mor i Gävle. Som nybliven gävlebo är hon rätt frälst och verkar älska allt med denna stad - till och med städningen av busskurerna lovordas! Men med tanke på vart hon tillbringat sina senaste tjugo år kan jag verkligen förstå hallelujastämningen ...För att turista lite åkte vi i tisdags ut till Furuvik och tittade på apor, kängurur, lemurer och annat roligt. (Detta är utan tvekan min djurparktätaste sommar!) Vi kom dit precis i tid för att hinna se schimpanserna få sin fruktlunch serverad och det var riktigt roligt att se, inte minst eftersom den ena apan viftade frenetiskt så fort hon tyckte att det var länge sedan hon fick en fruktbit. Och vem kunde ana att schimpanser gillar Fun Light??? Ett besök på denna fina djur- och nöjespark rekommenderas!Igår tog vi en tur till Dalarna och Falun för att träffa mina väninnor MM och JJ som går i väntans tider och båda får tillökning i familjerna i adventstid. Roligt! Efter i trivsam lunch strosade vi runt lite i inredningsbutik, inspirerades och shoppade ingenting. Tänk att nästa gång vi ses kanske det är två mammor jag träffar - häftigt på något sätt!

Idag väntar nya gävleäventyr och jag tror att en vända till Fjärran höjder-badet står på agendan.


karl-oskar i kortformSå var detta års Karl-Oskar-dagar till ända och folkfesten över. Dagarna kan sammanfattas så här: 1 korv, 1 biker-bibel, 1 belgisk våffla, 1 biobesök, mängder av människor, 2 låtar med BWO och tusen tonårsfans,  2 glada vänner, 1 stammisställe, 1 glas vin och 1 mozzarellamacka, 1 Caroline af Ugglas-konsert, 2 lotter i förhoppningen om att vinna en gigantisk Marabou, 1 älskling som drömde om att åka livsfarlig åkattraktion med backade ur (tack gode gud!) och till slut 1 cykeltur hem.

Inte helt fel det här med cityfester!


sirila gentlemän sökes

Karin Brunk Holmqvist har blivit något av de kluriga pensionärernas skildrare och även om den senaste boken i raden, Sirilia gentlemän sökes, har den sedvanliga charmen börjar konceptet kännas förutsägbart och mallskrivet och det är fortfarande hennes debut, Potensgivarna, som är klart bäst och roligast att läsa.

Sirila gentlemän sökes

Två damer runt 80, bor grannar och är vänner sedan länge. När kommunen skall bygga en ny infart tvingas damerna tillfälligt flytta in på ett äldreboende, något som inte blir så hemskt som de tror. En kväll upptäcker de att  föreståndaren för äldreboendet har en affär med en högt uppsatt politiker i kommunen och med hjälp av ett foto utöver de en rätt harmlös utpressning för att få tillbaka sina hus. Inspirerad av två unga undersköterskor bestämmer de sig också för att annonsera efter varsin manlig vän, två sirilia gentlemän skall det vara.

tag två betala för en

Efter en del funderande och övervägande har jag nu äntligen beställt nya glasögon. Har haft mina gamla i tre och ett halvt år och aldrig riktigt gillat dem, så det känns verkligen helt rätt att ha beställt nya. Att jag dessutom får två glasögon för priset av ett par och bara behöver 1600kr gör att det framstår som rena fyndet! 

Lagom till mitt nya liv som student kommer mina snygga glasögon att anlända - nya perioder i livet bör markeras!


kan du säga schibbolet?

I väntan på en bättre sänglampslösning och för att undvika ett världskrig som följd av att den ena i hushållet vill läsa innan insomnandet och den andre inte, har jag den senaste tiden lyssnat på ljudbok med lampan släckt. Rätt trevligt faktiskt och det påminner lite om sagostunderna när man var liten.

Kan du säga schibbolet?

Marjaneh Bakhtiaris andra roman Kan du säga schibbolet? är ännu bättre än den suveräna debuten Kalla det vad fan du vill som kom för något år sedan och dessutom skickligt inläst av Sanna Persson Halapi. Även denna gång utspelar sig handlingen i Malmö, denna gång med den välintegrerade, villaägande familjen Abbasi i centrum. Parisa, äldsta dottern, tjatar frenetiskt om att få åka till Iran för att ta bilder som kanske ger henne MVG, mamma Noushin vägrar, Baran, yngsta dottern, försöker stänga bråket ute genom att lyssna på sin Ipod och pappa Mehrdad försöker ta skydd bakom tidningen.

Till slut vinner Parisa och de två systrarna tillbringar två veckor i Teheran med sin moster och hennes dotter och inget är riktigt som de tänkt sig. Hemma i Malmö försöker Mehrdad få fram sina åsikter om integration, men den är inte alltid så politiskt korrekt och önskvärd mitt under mångkulturåret.

Årets bästa sommarläsning utan någon konkurrent i sikte! Låna, köp eller ladda ned!

bekantas bekanta

Mats Strandberg kommer aldrig att få något litterärt pris, men som underhållning fungerar hans böcker riktigt bra. Det är lättläst och snabbläst och ger upphov till en del smilbandsträning, men undvik analyser och strunta i att det ibland blir en del lösa trådar som aldrig följs upp.

Bekantas bekanta

I Bekantas bekanta förflyttas läsaren till 90-talets Stockholm och genom kapitelrubrik tagna från välkända 90-talshits kastas vi in i den överviktiga drag-queenen Daniels, kändisaspirerande Lillys och hemvändaren Camillas liv och drömmar. Daniel har ett kärleksliv lika med noll och är Camillas ständiga axel att gråta ut mot. Lilly kommer från landet för att bli känd för vad som helst och till vilket pris som helst och bor till en början hos brorsan Daniel som hon inte haft kontakt med på flera år och Camilla är en före detta fotomodell som efter en hotellrumsupplevelse i New York kastar sig på flyget och åker hem till Stockholm för att ta tag i sångkarriären och inte minst för att få tillbaka Carlo, det eftertraktade ex:et.

Visst, man vet hur det går, men jag gillar det ändå!

hör bara hur ditt hjärta bultar i mig

Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig

Bodil Malmsten har i loggboken Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig som vanligt ett alldeles underbart språk och jag gillar verkligen Malmstens uttryckssätt, men innehållsmässigt orkar jag inte riktigt uppbåda något större engagemang eftersom händelserna som Malmsten funderar kring (t ex förortskrigen i Paris) har några år på nacken. (Kanske är det så att ingens blogg eller logg borde publiceras i bokform eftersom livslängden oftast är mycket kort?) Mullvadarna är dock klart underhållande! :) 

sin ensamma kropp


Sin ensamma kropp

72-åriga Maliss tänker igenom sitt liv och barndomsminnen blandas med tankar kring äktenskap och hennes egen person. Maliss längtar efter närhet, men har nog aldrig upplevt kärleken och i hennes innersta finns hemligheter och känslor som hon helst inte vill konfronteras med. Livet blev inte som Maliss tänk sig, men vems liv blir det? Men nu finns Bockberg, mannen som renoverat hennes badrum. Ska han bli starten på något nytt?

Sin ensamma kropp av Elsie Johansson är välskriven och ärlig och kommer absolut att packas ned i väskan som en present till lilla mor.

RSS 2.0