Gott nytt år!

Gott nytt år allesammans! Hoppas 2012 blir ett år fullt av glädje, harmoni och förstås en och annan läskoma. Jag avslutar detta år på nyårspromenad vid Läckö slott, Tour de Ski och Tikka Masala.

Eftersom jag inte är i hemmets lugna vrå denna nyårshelg avvaktar jag med årets bokslut till den 2 januari. Att utse årets bästa och värsta kräver som ni vet en del eftertanke.


schulmann och grebe/träff

Avslappning de luxe har inletts. Hjärnan kopplar av. Borde skriva om de två böcker som jag läst ut de senaste dagarna, men jag orkar liksom inte knåpa ihop några långa invecklade kommentarer. Ett par korta rader om varje bok får det i alla fall bli.
Skynda att älska av Alex Schulmann överraskade positivt. Hade inte alls tänkte läsa den, men så sa kära syster att den var så bra och gick rakt in i hjärtat så jag läste den. Det är en fin bok, en varsam skildring av en far som inte är perfekt och som är gammal redan när barnen är små. En son som försöker sörja, men måste få hjälp med processen. Kanske den inte går rakt in i mitt hjärta, men det är ändå sällan man läser en vackert sorgsen bok.
Bittrare än döden av Grebe/Träff är den andra kriminalromanen om psykologen Siri och den innehåller det böcker i genren skall, men jag tycker kanske att spänningen uteblir. Det är nästan skildringen av Siri själv och hennes kämpande med sina känslor för sin döde ex-pojkvän och den nya kärleken Marcus som är bokens starkaste partier. Grebe/Träff kommer säkert att bli ett författarpar jag kommer att återvända till fler gånger.

Katten spinner, hunden snarkar, jag myser

Julen avklarad. Klapparna innehöll bland annat två böcker, Tranströmers samlade verk och en bok om KB. Mycket nöjd!

Är kvar hos min syster några dagar för att vara katt- och hundvakt. Katten är söt och snäll och spinner glatt men hundmänniska som jag är måste jag säga att det är hunden som stulit mitt hjärta. Världens finaste vovve! Jo, jag vet jag är en aning partisk men han är underbart gosig!

Massor av frisk luft och motion blir det dessa dagar och däremellan så klart en del lästid. Varvar mellan Grebe/Träff och Schulmann och tycker båda böcketna är läsvärda. En härlig inledning på jullovet som ni hör.


God Jul!

Sent i eftermiddag drar jag och älsklingen i väg med julklappar och glatt humör till Lidköping för att fira jul med kära syster och hennes familj. Lilla mor är också där och lillebror dyker upp imorgon. Familjesamling som sig bör under jul med andra ord.

Jag passar därför på att önska alla min bloggläsare och bokbloggsvänner en riktigt



Lycklig vinnare

Jag vann den fina kalendern som Boklusen lottade ut. Hurra! Känner mig helt överlycklig! En alldeles väldigt trevlig och överraskande julklapp.


en dåre fri

Igår hade vi en mycket trevlig bokcirkelträff med gott vin och god mat och så en hel del prat om den lästa boken så klart - En dåre fri av Beate Grimsrud.



Jag läste den här boken bitvis och hade nog i ärlighetens namn inte klarat av att sträckläsa den eftersom det är rätt mörk emellanåt med psykoser, inläggningar och självskadebeteenden som känns i hjärtat när man läser om det. Jag har aldrig läst en bok om schizofreni som så kraftfullt fått mig att med hjärtat förstå sjukdomens helvete. Samtidigt har jag så svårt att föreställa mig intellektuellt hur det är att leva med röster som Espen, Emil och Erik och prins Eugene, hur det är att styras av dem. Jag förundras också över Eli, huvudpersonens, skaparkraft och att hon orkar åka på turnéer och prata om sina böcker trots att nästa psykos ständigt lurar runt hörnet. Som tur är finns det också stråk av ljus i boken, som hennes trogna vänner och kontaktpersoner. 

Boken grep tag i alla bokcirkeldeltagarna och även om några kämpade med den stundtals så var vi alla glada över att ha läst den. För mig personligen måste nog detta vara en av årets starkaste läsupplevelser. Självklart spekulerade vi också i hur mycket av boken som är självupplevt och inte. Några i bokcirkeln hade "kollat upp" Grimsrud på nätet och väldigt mycket stämmer med hennes eget liv, men hur mycket av den psykiska sjukdomen som är självupplevd framkom inte riktigt. Någon som vet?

Nästa gång skall vi ta oss an den omtalade Knausgård (del 1). Det ser jag fram emot!

tematrio - jullovsläsning




Den här gången handlar Lyrans tematrion om något jag skyr, men ibland kan ge en chans - tegelstenarna.

Berätta om tre tegelstenar ni läst eller vill läsa.

1. Precis som Lyran själv är jag lite nyfiken på Blonde av Joyce Carol Oates. Det finns något spännande och lockande med att läsa om en ikon somMarilyn Monroe, men än så länge har jag inte kommit längre än till att fingra på boken i diverse bokhandlar.

2. Anna Karenina av Leo Tolstoj är ju tegelstenarnas tegelsten och jag borde ha läst den, men i ärlighetens namn så läste jag den aldrig under min studietid och sedan dessa har den stått där i hyllan, orörd. Har lite svårt för de klassiska ryssarna och alla olika namn på personerna i böckerna. Kanske är jag mogen för en ryss under 2012?

3. När Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones kom för några år sedan var jag supersugen på att läsa den, men så föll den lite i glömska. Häromdag såg jag den i en bokhandel och nu är jag åter igen sugen på att läsa den. Tänker att en äventyrsroman i medeltidsmiljö kanske inte är helt fel att satsa på under jullovet.

jag gärna vinna ...

... den Kropp & Själ-kalender som lottas ut på Boklusens Bokblogg. Bara den gröna färgen får mig att vilja skriva in en massa må bra-aktiviteter.



(Bilden lånad från Boklusens Bokblogg)

bokbloggsjerka 16 - 19 december

Så var det dags för en ny klurig jerka!

Vilken är den bästa bok som din/dina favoritförfattare har skrivit? Observera att du bara får välja en bok per författare!

Jag började genast fundera över om jag ens har någon favoritförfattare. Finns det någon eller några författare som jag verkligen väntar på en ny bok ifrån. Nja. Jag har författare jag uppskattar, författare jag gärna läser, men favorit är nog ett lite för starkt ord. Om det inte gäller deckare, då är saken klar - allas vår älskade islänning!

Arnaldur Indridasons deckare tilltalar mig på alla möjliga sätt. Bäst av dem jag har läst är Änglarösten eftersom jag finner den mördades liv vara så märkligt fascinerande. Den sjungande barnstjärnan vars liv förändrades drastiskt i tonåren och sedan avslutas i ensamhet på ett hotell. Mycket bra deckare!

Marie Hermansons Ett oskrivet blad om Reine och Angela är en sådan där berättelse som överraskar och där personerna inte alls är dem man tror att de inledningsvis är. En bok jag verkligen rekommenderar.

Cilla Naumanns Dem oss skyldiga äro problematisera bilden av biståndsarbete men är också ett mycket bra personporträtt där nästan alla karatärer ges mycket utrymme. Gillar kombon! 







rapport från biblioteket

Vårt lilla skolbibliotek har nu öppnat och jag har så smått börjat kliva in i rollen som bibliotekspedagog. Tillströmningen av elever, trots lockande med gratis bok lagom till jul (vi har väldigt många ex av Hur man botar en fanatiker på skolan ....), har väl inte varit superstor, men de som har varit där verkar i alla fall gilla vår biblioteksskrubb. Några har till och med lånat böcker - succé! Det  har också varit några, och nu blir ni säkert chockade i tider som dessa, som frågat efter Zlatans bok. Killar så klart. Företrädesvis idrottande killar. Jag överväger att köpa boken privat, läsa den och sedan skänka den till skolbiblioteket. Jag menar, kan jag få killar som i vanliga fall inte vill ta i en bok att låna så kan det var värt 150 kr. :)

Idag hade jag också mitt första riktiga samtal om böcker med en elev. De läsandes skara börjar sakta krypa fram! Hurra! Jag kände mig alldeles upprymd över att hon intresserat tittade på hyllan för klassisker och nobelpristagare och förundrat läste baksidan på Robinson Crusoe. Som en äkta bokmal hade hon förstås en rätt diger att-läsa-hög på sitt sängbord, men hon skulle återkomma efter jullovet. Det är nästan värt ett nesserskt "Tjoflöjt"!



tematrio - nobelpristagare



Det är några veckor sedan jag var med på tematrion, men nu är jag med igen.

Berätta om tre Nobelpristagare du gillar eller är nyfiken på.

Jag väljer tre som jag av olika anledningar är nyfiken på.

1. Harry Martinsson. Ja, det här är kanske pinsamt att erkänna men jag har aldrig läst Nässlorna blommar, men vill gärna göra det. Aniara läste jag under studietiden och minns den med viss hatkärlek.

2. John Steinbeck. Har jag förvisso läst några böcker av men det var under sena tonåren och tänker att det skulle var som att  återupptäcka honom om jag läste honom i vuxen ålder.

3. Elfriede Jelinek. Egentligen är jag mer intresserad av Jelinek som person än av hennes verk, men eftersom hennes Pianolärarinnan står i bokhyllan så kanske jag någon gång skulle ge den en chans.

kanske är på tiden ...

... att bloggen får en egen mejladress. Ni hittar den om ni klickar på Om blogg_bohemen överst i vänsterspalten och så kommer den så klart här också:

[email protected]



moderspassion

Moderspassion (ljudbok)
Jag gillar Majgull Axelsson när jag ser henne på TV eller läser intervjuer med henne. En intressant författare. Jag älskade Aprilhäxan, men sedan har jag tyvärr kämpat med hennes böcker. Därför tänkte jag att det kanske kunde vara en god idé att testa Moderspassion i ljudboksvariant och det var det nog. Jag erkänner att det är troligt att jag annars hade lagt ifrån mig boken utläst. Inte för att det på något sätt är dåligt utan för att det tar emot ibland. Jag tänker allra mest på avsnitten med kopparängeln. Har så väldigt svårt för övernaturliga inslag.

Det finns en hel del saker med boken jag gillar. Själva utgångspunkten med ett gäng människor som samlas på Sallys Café & Restaurant utanför Arvika på grund av storm och översvämning är en mycket bra. Det är också en skönt blandad skara som samlas och jag finner dem ofta vara intressanta. Tyvärr gäller det inte huvudpersonen, Minna. Eller intressant är hon väl och det är sorgligt att hon så totalt förträngt sin dotters självmord, men jag tycker att hon är så tråkig. Marguerit med sina alkoholproblem och sonen som fastnat hos en sekt skulle jag däremot gärna ha läst mer om. Likaså om restaurangbiträdet Anette med sin alkoholiserad make Sonny och ett bittert livsanslag.
Det är en bra bok men som Kafka på jobbet så upplever jag en "var det här allt?"-känsla. Det är som att det skulle ha funnits så mycket mer att säga, så mycket mer att berätta.


kråkflickan

Kråkflickan (pocket)

Kråkflickan
av Jerker Eriksson och Håkan Axlander-Sundquist har ett ruskigt omslag och passande nog ett rätt ruskigt innehåll också. Stundtals är det riktigt otäckt, men det är ändå något som gör att jag inte fastnar helt i berättelsen. Det är många olika karaktärer och deras liv spretar hit och dit och det blir nästan lite för mycket. Något av en klassisk debutantmiss skulle jag vilja säga. Berättelsen i sig, med psykoterapeuten Sofia Zetterlunds patienter Samuel Bai och Victoria Bergman samt kriminalkommissarien Jeanette Kihlbergs fall med döda och sargade pojkar som grund, är tydligt skriven för att vara en inledning till den tänkta trilogin vilket gör att den ibland tappar lite i tempo och författarna förlitar sig kanske lite väl mycket på de otäcka inslagen. Boken har beskrivits som en berättelse om svek och det stämmer rätt väl, men framkommer säkert ännu mer om man fortsätter läsa del två och tre. 

Kommer jag att läsa del två, Hungerelden? Nja ... Helt ärligt gillar jag inte upplägget med en trilogi. Jag har inget emot serier i spänningsgenren, men vill att varje del skall vara en avslutad historia. Att vänta på del två och del tre för att få veta hur det går orkar jag liksom inte med. Blogg_bohemen är en rastlös läsare! I det här fallet är jag inte heller särskilt engagerad i berättelsen vilket gör att det blir ett kanske, kanske inte som svar på frågan om jag kommer att läsa del två och tre.   


bokbloggsjerka 9 - 12 december

Bokbloggsjerkan är denna vecka en favorit i repris och lyder helt enkelt:

Berätta om boken/böckerna du läser just nu?

Jag har precis läst ut en bok, Kråkflickan, och lyssnat klart på Moderspassion (kommentarer kommer snart i ett blogginlägg). Sedan ett tag tillbaka läser jag och då och då i Beate Grimsruds En dåre fri och tycker att det är en riktigt bra bok. Vi är några på jobbet som läser den och skall träffas och prata om boken den 20 december. Känns lite pretentiöst att kalla det bokcirkel för det är inte så organiserade samtal men trevligt ändå.

I förrgår gick jag en vända på biblioteket och fastnade för titeln Sov du så diskar jag. Titeln kändes så fylld av kärlek att jag inte kunde låta bli att låna hem Stig Claessons bok. Jag har precis börjat så det är lite tidigt att säga något om den, men jag gillar språket och tilltalet. Igår började jag också lyssna på Augustvinnande I Wienerwald står träden kvar. Är inte helt överens med Elisabeth Åsbrinks uppläsning men jag kanske vänjer mig.




fiktiv tvillingssjäl

NE.se kan man kolla vilken fiktiv figur man är mest lik. Perfekt litet test att göra medan man sörplar på en kopp kaffe och inser att arbetsdagen snart är slut. Jag är tydligen mest lik David Copperfield - "David Copperfield är både flitig och tapper. Optimist trots motgångar." Det där med tapper skall ni nog ta med en nypa salt, säger den räddhågsna blogg_bohemen ...

David Copperfield

PS: Lite roligt är det ändå att jag blev just David Copperfield eftersom det är veckans boktips i vårt skolbibliotek, eller som vi kallar det: Bibliotek Tranströmer.


bokbloggsjerkan 2 - 5 december

Knappt två och en halv timme innan jerkan är slut för denna gång kommer nu mitt inlägg. Bättre sent än aldrig!

Hur får du tag på dina böcker? Köper du eller lånar du dem? Finns det någon internetbokhandel som du anlitar oftare än andra? Kort sagt: beskriv hur du får tag på dina böcker som trängs i bokhyllan och som gör allt för att fånga ditt intresse. 

Under större delen av mitt liv har bibliotek på lite olika ställen i landet varit mina bästa vänner. De böcker som jag då ägde var mest sådana som jag fått i present eller julklapp och så lite bokreainköp. I och med pocketrevolutionen började jag som många andra att köpa allt fler böcker. Jag började nog bokhamstra ordentligt först 2004. Mitt första stor bokinköpsställe var Lundells Bok & Papper i Leksand. Oväntat välsorterat och tag 4 betala för 3 är ett vinnande koncept!

Numera är det Bokus som jag vänder mig till för bokinköp. Jag tycker egentligen att man skall köpa mer böcker i fysiska bokhandlar, men helt ärligt är det priset som gör att jag väljer Internetalternativet. Jag lånar också en del och har tänkt mig att jag skall börja låna ännu mer. Kanske blir det mitt nyårslöfte! En del böcker har jag också kommit över via bokbytarhyllan på stadsbiblioteket och några enstaka recensionsexemplar har jag också fått. Via Dito har jag köpt två stycken ljudböcker och det kommer garanterat att bli fler inköp därifrån.  

Det är mycket nu

Bråda dagar! Får ingen ro till vare sig läsning eller bloggande. Fullt upp på jobbet, som vanligt så här mot slutet av terminen. Skolbiblioteket skall bli klart denna vecka och det är lite fix kvar men jag blir nog klar imorgon.

Hinner tack och lov ändå med lite roliga saker. Igår var jag på teater med några kollegor och skrattade mig till magknip åt igenkänningskomiken i Lärare för livet och idag har vi dekorerat pepparkakshus på mycket originella vis med några vänner.

Ikväll skall jag nog ändå ta mig en lässtund för att avsluta Kråkflickan och/eller lyssna vidare på Moderspassion (som jag i ärlighetens namn tycker är lite seg, men ändå vill lyssna klart på).


RSS 2.0