upp och nerÄlsklingen har åter blivit arbetslös och utanför fönstret faller snöblandat regn - fy vilken dag! Men, efter att under gårdagen totaldeppat över att en av oss åter får sälla oss till de stämplandes skara har vi nu börjat fundera över lösningar. Kanske är detta precis vad vi behöver för att ta oss ur gamla hjulspår? Kanske kan detta leda till ännu en flytt och till ännu en stad? Nytt jobb, ny "karriär"? Vidga vyerna är alltid trevligt och faktum är att jag tycker det är dags för en flytt igen - fyra år på samma ställe är mer än vad vi tänkt oss och vi börjar både bli lite rastlösa.

höstlovSå har man då höstlov, dessa underbara lediga dagar som känns så välbehövliga efter en hittills alltför intensiv höst. Har som mål att komma igång med motionen dessa dagar och hittills har det gått hyfsat  - ett spinningpass i måndags, cykling kors och tvärs genom staden igår och idag blir det promenad runt sjön. Känner mig ganska nöjd.Långfika med E och C hör också lovdagar till och en sådan blev det igår. Samma plats och samma dryck som alltid, men nya uppdateringar om storstadslivet i London och livet som husägare med vattenskador (två gånger på ett år - stackare!)  Jag förundras alltid över hur glamorösa min kära vänner lyckas vara mitt i allt vardagsslit. Jag skall också försöka mig på att bli lite mer vardagsglamorös - kanske kan läppglanset som ligger relativt oanvänt i väskan vara ett steg i rätt riktning ... :)På torsdag kväll kommer mor på besök och känner jag henne rätt så är hon shoppingsugen. Bara att knyta på sig shoppingvänliga skor och ladda för en heldag på stadens gator och torg under fredagen. Var evigheter sedan jag var på en riktig shoppingrunda så jag ser fram emot det nästan lika mycket som mor misstänkar jag!

en helt annan historia

Omslagsbild: ISBN 9789170015892, En helt annan historia

Jag överlevde alla allright och konstaterar att Nesser än en gång lyckats skriva en riktigt intressant deckarhistoria. Fasade lite för den nästan sexhundra sidor tjocka pocketboken, men det är sällan sidorna har flugit i väg så fort som i En helt annna historia.

Ett antal svenskar, några gifta med varandra och några som bara dyker upp, semestrar vid den franska kusten 2002. Fem år senare börjar någon av dem att mörda de andra i sällskapet. Gunnar Barbarotti, kriminalinspektör i Kymlinge, varnas via brev om vilka mord som skall ske, men detta är sannerligen ingen lättlöst mordhistoria.

Nesser briljerar både vad gäller uppbyggnad av berättelsen och språket. Älskar Nessers sätt att stoppa in små bortglömda ord och få dem att fungera, om än med en leende läsare som följd. Ser nu fram emot att läsa den tredje boken med Barbarotti som utredare (Berättelsen om herr Roos), där skall visst ett "tjoflöjt" dyka upp!

allright

Allright, Håkan Nesser är bra, och allright En helt annan historia har börjat lovande, men snälla, snälla, Nesser sluta skriv allright!!! Det finns ingen vettig människa som säger så nuförtiden! Åtminstone inte i var och varannan mening!


kvinnor på ett tåg

Omslagsbild: ISBN 9789172215252, Kvinnor på ett tåg

Inte så ofta jag hittar "En bok för alla" som jag lockas av , men Kvinnor på ett tåg av Anita Nair hade en baksidestext som fångade mitt intresse. Det tog lång tid att läsa ut den, både för att jag har mycket annat just nu och för att det är en typisk långsamläsningsbok med ett innehåll att fundera kring.

Akhila, en medelålders indisk kvinna, delar tågkupé med sex andra kvinnor i samma ålder och under resa får hon ta del av de andra kvinnornas berättelser om sina liv. Akhila är den enda som är ogift och genom de berättelser som de andra delger Akhila lär man sig som läsare mycket om familjesyn, äktenskapsyn, syn på kärlek men också om män och kvinnors roller i det moderna Indien. 

Läsvärt, och i mitt fall billig fortbildning i båda min undervisningsämnen. Värdet av skönlitteratur skall aldrig underskattas!

rättningstiderLäsningen och övriga livet ligger just nu långt ned på prioriteringslistan, de första platserna på listan är helt vigda åt rättning, rättning och åter rättning ... Men snart är det lov och eftersom jag vägrar arbeta på mina lov kommer jag att ha några lugna och sköna dagar framför mig.


mina varor ...

Från och med denna månad får man personligt riktade erbjudanden från ICA som baseras på de varor man brukar handla. Jag gladde mig åt erbjudandena om billigare duschcreme, kycklinghamburgare och inlagd paprika och skrattade gott åt att en mina största laster som särbo fanns med - rabatt på chips! ICA:s bantarservice, eller? Törs inte köpa mer onyttigher nu ... Undrar hur många andra trogna ICA-kunder som fick sig ett gott skratt när det tittade igenom erbjudandelistan?!


vinn böcker!Allt du behöver göra för att ha chans att vinna tre pocketböcker är att tipsa om Ejmis pockettävling på din blogg före den 15 oktober kl. 18. Jag hoppas självklart att jag blir den lyckliga vinnaren, men önskar alla andra lycka till eftersom jag inte är helt egofixerad (bara lite ...)! :)

15 oktober är också sista ansökningsdag till universitet och högskolor - att söka kurser eller inte är den stora frågan just nu. Vore kul med någon spännande religionskurs, eller kanske något inom socialpsykologi, eller kanske någon inom historia, eller ... Usch, så många val, vad skall man välja?


och årets nobelpristagare är ...

helt okänd för mig ... vilket i och för sig är som det brukar ... Pristagaren heter i vilket fall Jean Marie Gustave le Clézio och är en fransk romanförfattare. Landets alla bibliotek och bokhandlar kommer snart att skylta med alla bokexemplar skrivna av nämnda författare som de har och förhoppningsvis är det någon titel som verkar intressant. Jag erkänner dock att jag högst sällan kastat mig över nobelpristagarnas verk, de tycks mig alltid så tunga och svårlästa.


färg och formTvå temadagar är nu till ända och vår skolan har fått en rejäl uppfräschning! Salar har målats och fått härliga färger och vackra bilder av Strindberg, Einstein, Kafka och Newton har blandats med formler, geometriska figurer, Da Vincis helikopeterskiss och välvalda citat. Verkligen välbehövligt och det känns nästan som en ny arbetsplats.

Imorgon kommer det att känns mycket roligare att ha lektion, både för oss lärare och för eleverna.


i denna ljuva sommartid

Omslagsbild: ISBN 9789100119430, I denna ljuva sommartid

När jag ändå hade läsångan uppe passade jag på att i ett huj läsa Mari Jungstedts I denna ljuva sommartid, eftersom jag hört så mycket gott om denna deckarförfattare. Lättläst, men välskrivet och jag förstår att hon har en stor skara anhängare.

En tidig morgon på en stillsam campingplats på Fårö skjuts snickaren Peter Bovide till döds. Utredningen inleds, och kommissarie Knutas avbryter sin semester för att delta i sökandet efter mördaren. Svartbyggen, illegal arbetskraft, koltransporter och rysk vodka är några av spåren som polisen följer, men utredningen kommer ingenstans. Så sker ett mord till, i kalkbrottet i Slite och i ett försök att hitta sambandet åker polisen Karin Jacobson till Gotska Sandö och gräver fram en gammal historia med kopplingar till den två morden.

Den här typen av deckare är perfekt helgläsning eller tågläsning, eftersom det hela tiden händer saker, men den koncentration som krävs av läsaren är inte alltför betungande.

enhet

Tänk vad det är bra med tips från andra bokbloggare! Denna gång var det Magix som rådde bot på lästorkan med inlägget om Ninni Holmqvists debutroman Enhet.Dorrit är femtio år och har inte fött barn och anses därför vara umbärlig. Hon förs, liksom alla andra kvinnor och män i samma situation till Reservbanksenheten för biologiska material. Enheten är en fridfull, konstgjord plats, belägen någonstans i Sverige, där alla umbärliga kan göra nytta genom att ingå i olika medicinska och psykologiska experiment och till slut donera alla sina organ. Tillvaron är trivsam tycker Dorrit och många andra, men samtidigt finns där ett krypande obehag. Den vanliga världen finns hela tiden närvarande, men de umbärliga får inte delta. Kärlek ch relationer är tillåtna, men när som helst kan det vara dags för slutdonation. Livslängden på Reservbanksenheten är betydligt kortare än ute i verkligheten.

Boken är läsvärd och tänkvärd och visar på vilka konsekvenserna av ett alltför långtgående nyttotänkande kan bli. Enhet borde ha en mycket större läsarkrets, om inte annat är den en alldeles utmärkt bok för landets alla bokcirklar.

äntligen fredag!Vissa veckor känns oändligt långa, men nu är det fredag och helgen stundar! Vet att man egentligen skall längta efter måndagar eftersom man egentligen skall älska sitt jobb över allt annat, men jag sällar mig till den stora skaran av människor som längtar efter helg och lediga dagar!

Denna helg ska vi fixa iordning älsklingens kombinerade klädrum och kontor. Alla möbler finns, men de behöver en bättre placering. Skall också försöka övertyga honom om att ett par växter i fönstret bara kommer att göra honom gott ...

Borde börja träna igenom efter förkylningen också så det blir nog en vända till gymmet. Lite Core och Spinning borde förr eller senare göra susen för midjemåttet. Skall också göra en veckomatsedel och ta tag i mitt MåBra Lättviktande. Lättviktarna funkar verkligen, det är bara det att jag fallit tillbaka i gamla dålig vanor. Men nu är det inte så långt till jul och jag vill inte förlora vadet med mor - måste gå ned tio kilo för att inte förlora mina pengar!


inget att läsa

Lite då och då hamnar jag som läsare i en period då ingen bok riktigt griper tag och får mig att vilja fortsätta vända blad. Nu ligger det mängder med säkerligen läsvärda böcker bredvid min säng och jag har öppnat flera av dem utan att fångas, känslan är fånigt nog alltid en aning stressframkallande.

Det finnas dock bot, om inte i min egen hög så kanske i bibblans pocketsnurra. Jag vill ha något snabbläst, men intressant och inte en deckare. Får kolla runt lite bland andra bokbloggare efter tips! Kanske jag skulle testa en ljud-bok igen?


RSS 2.0