en aning roligare än elräkningen




Kommer hem efter lite mer än en vecka i värmlandsskogen och då ligger det där i högen av räkningar, erbjudanden om prenumerationer och något obegripligt meddelande om den framtida pensionen - ett paket från Bokus. Som en glimrande liten guldklimp. Eftersom köpstopp råder var det evigheter sedan ett Bokuspaket förgyllde min posthög så ni kan säkert föreställa er mitt lyckliga leende. Paketet innehåller bara en bok, den vi skall läsa i vår härligt opretentiösa bokcirkel på jobbet. Tyckte att det måste räknas som jobbrelaterat och därmed inte ett brott mot köpstoppet ... :)

Ja, just det, kanske skall nämna vilken bok det är också: Under lejonets blick av Maaza Mengiste. Ser verkligen fram emot att läsa den.

engångsligg




Det har ju sin charm att läsa debutanter och charm är väl just vad Josefin Palmgrens Engångsligg har. Tjugoåriga Klementin har lyckats få en efterlängtad jobba-gratis-praktikplats på en trendig reklambyrå och varvar mindre arbetsuppgifter med slösurfande och raljanta observationer av reklamarna. Det mesta av sin lediga tid tillbringar Klementin på olika uteställen i Stockholms innerstad, sover hos kvällens ragg eller någon av de kompisar som kommer och går i hennes liv.

Först älskade jag boken. Saknade mina egna ungdomsår och ville tillbaka till tiden då man tog livet med en klackspark, allt var möjligt, pengar tämligen trivialt och spriten en livsstil. Men efter ett tag blir jag liksom lite utmattad. Känner att kroglivet inte lockar, att jag nog hellre åkt på den där Thailandssemestern med familjen och tillbringat den på stranden, inte på ett vandrarhem med ännu en skara män, vilket är vad Klementin gör. Jag känner mig helt enkelt lite för gammal för boken, men vill trots allt säga att det är en intressant debut med potential.  

ett trevligt litet ...

... frågeformulär som jag hittade via Bokbabbel.

Läser jag: Josefine Palmgrens Engångsligg som jag alldeles nyss påbörjat och så borde jag läsa lite kurslitteratur, men den har liksom hamnat längst ner i högen ...
... och tycker: att jag gärna vill fortsätta läsa i Palmgrens bok och att Konflikthantering ligger bra där längst ner i högen ...
Lyssnar jag på: Laleh. Älsklingen väljer musik i afton så det blir en salig blandning.
Tittar jag på: Gatlyktornas sken i mörkret och enstaka billyktor.
Känner jag: att jag äntligen börjar slappna av och komma i lovstämning.
Önskar jag: att det vore lite närmare mellan Småland och Värmland.
Längtar jag efter: ett långt skönt bad, men inget badkar finns i sikte, men ett badhusbesök kanske det blir senare i veckan.

tedags för normalt byggda damer

Efter en intensiv arbetsperiod känner jag mig väl värd ett sportlov. Har såklart styrt kosan norrut mot älsklingen och gör nu allt för att få ett så lugnt lov som möjligt. Tittar på playkanalerna, sover länge, tar en promenad ner till "byn" och så har jag förstås en boktrave när till hands.

Tedags för normalt byggda damer

Förra gången jag var här lånade en av böckerna om Damernas detektivbyrå och eftersom det verkligen är avkopplande läsning gjorde jag detsamma denna gång. I Tedags för normalt byggda damer får Mma Ramotswe i uppdrag att undersöka ett misstänkt förräderi i fotbollsvärlden. Det blir lärorikt för Mma Ramotswe som aldrig varit på en enda fotbollsmatch. Ledtrådarna kommer från spelarna i laget, men även från småkillarna som håller koll på sina idoler. Mma Makutsis fästman anställer en ny kvinna som skall sälja sängar i möbelaffären, men säljer hon inte lite väl många och är det verkligen bara säljare hon vill vara? Mma Ramotswe ställs också inför faktumet att hennes älskade bil kanske till slut måste skrotas. 

Som vanligt är allt trivsamt och trevligt och Mma Makutsi levererar mer eller mindre genomtänkta sanningar samtidigt som det aldrig är långt mellan tekopparna.  

samskara - rit för en död man




Köpte U. R. Anantha Murthys bok Samskara - rit för en död man för flera år sedan på någon utförsäljning. Anledningen till inköpet var enbart att jag tänkte att en skönlitterär bok om hinduiska brahminers begravningsriter kunde var mycket lärorik för en religionslärare som jag och av den anledningen kanske jag också borde fortsätta läsa boken, men nej. Den är urtrist. Brahminer som tjafsar inbördes, hur många namn och personer som helst att hålla reda på och inte orkar jag heller vänta på att en av prästerna skall drabbas av den fysiska åtrå som det hintas om på baksidan. Den ställs tillbaka i hyllan. Eller kanske kommer den att skänkas bort. Jag läser hellre om begravningsriterna i någon faktabok istället.

kvinna i grönt

Kvinna i grönt

Åh, vad det är underbart att försjunka i en riktigt bra deckare! Läste en bra bit in på natten i förgår eftersom det ändå "bara" var friluftsdag dagen efter. Kvinna i grönt  är den andra boken av Arnaldur Indridason som jag läst och nu är jag helt övertygad om hans storhet! Det riktigt kliar i fingrarna av iver att klicka hem en deckare till av honom, men köpstopp råder ju ... Finns säkert fler på bibblan!

I utkanten av Reykjavik byggs ett nytt villaområde och här hittar en pojke ett ben som visar sig tillhöra ett människoskelett. Skelettet grävs sakta fram av arkeologerna samtidigt som Erlendur och hans team försöker kartlägg vilka som bott i området under kriget för att utröna vems skelett de funnit. Utredningen försvåras av det faktum att de flesta är döda, döende eller undviker att säga hela sanningen.

Ovanligt nog är detta en bok där både nu- och dåtidsberättelsen är lika läsvärda. Jag tycker annars att den ena berättelsen har en tendens att konkurrera ut den andra. Gillar verkligen allt med denna deckare, till och med språket!

nattfjäril



Jessica Kolterjahns Nattfjäril är en av de hyllvärmare som jag verkligen sett fram emot att läsa eftersom den fått så fina recensioner överallt. Det är naturligtvis lite spännande att Kolterjahn utgår från en känd amerikansk historia om den okända kvinnan som tar sitt liv på Hotel del Coronado. Många versioner av historien cirkulerar och i denna roman är det den mest välkända som utgör grunden. Kvinnan, Kate Morgan, och hennes man åker tåg genom USA under täckmanteln att de är bror och syster. De lever på att spela av folk pengar med falska medel och lockelser. Kate blir gravid, men ett stillsamt familjliv är inget som maken är intresserad av.

Berättelsen i sig är som sagt en spännande utgångspunkt, men det är ändå Kolterjahns sätt att genom ett korthugget språk och stundom naturalistiskt skärpa förmedla historien som är bokens behållning. Bäst är hon på att skildra den förgörande sexualiteten och de lika destruktiva passionerna. Ser fram emot att läsa nästa Kolterjahn och följa hennes litterära utveckling.

att titta på tv skall vara en schlager



Melodifestivaldags igen! Flera lördagskvällar i rad räddas av musikaliska kavalkader framförda av såväl välkända artister som nya bekantskapet. Så här tio minuter innan är jag såklart spänd av förväntan och ser verkligen fram emot att schlagercirkusen skall börja! Programledarparet har jag inte särskilt höga förväntningar på och helt ärligt tycker jag Rickard O är något av en besserwisser. Kanske kan Marie S rädda tillställningen?

Förhandsspekulation: Danny går direkt till final och Dilba till Andra chansen. (Självklart har jag inte tjuvlyssnat på låtarna.)

Uppdatering: Vem kunde ana att Dilba skulle vara så dålig? Kvällens positiva överraskning var utan konkurrens Swingfly med Me and my drum - vilken glädjekick! Helt rätt att de gick till final!

chicago

Chicago

Lovade ju att skriva om alla hyllvärmare, även om jag inte läst ut dem och jag kom just på att jag glömt kommentera Chicago av Alaa Al-Aswany. Tyckte att Al-Aswany första bok Yacoubians hus var helt OK, men jag kanske inte direkt stämde in i den mest frälsta hyllningskören. Chicago lämnade mig dock helt oberörd. Jag läste cirka 80 sidor, men kunde inte uppbåda minsta intresse för karatärerna och berättelsen i sig kommer jag knappt ihåg. Precis som i Yacoubians hus finns det politiska dimensioner i boken, men jag tycker det bara blir trist något som förvånar mig eftersom jag i alla fall i någon mån är intresserad av den politiska situationen i Egypten, särskilt den ökande islamismen. 

RSS 2.0