faghag

Faghag : en bok om kvinnor som älskar bögar

En knallrosa pocket med faghag skrivet i silverbokstäver kunde jag förstås inte motstå! Linda Leopolds reportagebok tar läsaren med på möten med bögar och deras heterosexuella kvinnliga vänner i såväl krog- som hemmamiljö. Kliché-faghagen finns självklart med, men det som är mest intressanta är reportagen som visar andra sidor av begreppet. Till de mer sorgliga hör reportaget från USA, där många bögar fortfarande gifter sig med kvinnor för att många år senare, när familjelivet är fullt etablerat, komma ut och som en konsekvens lämna familjen. Här finns också ett gulligt och ögonöppnande reportage om ett svenskt par som bestämt sig för att skaffa barn ihop och bo tillsammans trots att han är bög och hon hetero.

På det hela en läsvärd och tänkvärd bok som naturligtvis glittrar en hel del i de emellanåt sorgliga kanterna.


en bok om dagen är bra för själen



Som om vi inte redan visste det, men bokläsning har en rad positiva effekter och tidningen MåBra är i senaste numret snäll och radar upp dem alla. Föredömligt! Om du inte vill rusa ut och köpa tidningen och visa för de i din omgivning som tittar misstänksamt på din boktrave och dina bokhyllor och mumlar något om att "så mycket läsning kan aldrig vara nyttigt" så kommer fördelar här:

Du blir mer empatisk.
Din planeringsförmåga stärks.
Ditt minne tränas och läsning tros förebygga demens.
Ditt ordförråd, din fantasi och din associationsförmåga förbättras.

Och till sist - Du blir mer avkopplad och fokuserad. Efter bara sex minuters läsning kan stressen sjunka med upp till sextioåtta procent (fråga mig inte hur de har kommit fram till den siffran). 

Men för oss luttrade och frälsta bokslukare är detta som sagt gamla nyheter. 


släktfeber


Släktfeber

Släktens färgstarka och egensinniga Faster dör vid 107 års ålder och nu får släkten klara sig själva, något som visar sig inte var helt lätt. På ytan rullar livet bara på i Sara Paborns Släktfeber, men egentligen händer en hel del. Två systrar i övre medelåldern har hela sina liv försökt hantera en inte helt lätt uppväxt genom att hålla varandra på avstånd och känt sig förorättade av olika anledningar. Den ena systers dotter anländer strax före urnsättningen och suckar över sin bananätande far. En vecka senare anländer hennes pojkvän, poeten. Sakta börjar familjen växa samma under sommarveckorna. Fadern och poeten finner varandra genom ett gemensamt projekt och dottern försöker förstå sin far. Systrarna kämpar med sig själv och kanske ännu mer med varandra. 

Jag gillar verkligen den här boken. Den är rak och ärlig och känns så där märkligt bekant och verklighetsnära. Människorna växer och förändras, men behåller ändå sin karatärsdrag och blir lite lagom komplexa, så där som vanliga svenssons är lite till mans. Jag vill gärna läsa mer Paborn i framtiden. 


gud som haver

Gud som haver

Påskekrim i Norge och midsommarkrim i Sverige? Ja, för mig blev det i alla fall så och boken i fråga var Ingrid Elfbergs Gud som haver. En rätt ruskig historia om en två-årig pojke som förs bort från innergården av en pedofil. Fallet avslutas snabbt och en ung man som arbetar på pojkens förskola döms för brottet. Modern har dock sina misstankar om att något är fel och när den dömde skickar ett brev och deklarerar sin oskuld tror hon honom. Ingen annan tror dock att den dömde är oskyldig och moders vakande beteende framstår för hennes omgivning som alltmer irrationellt; hennes svärmor dömer henne hårt och hennes man tröttnar snart på hennes mardrömmar. Modern ger dock inte upp utan fortsätter sin jakt på förövaren utan anhörigas eller polisens hjälp. 
 


hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

I början hade jag svårt för ljudbok, tyckte att det var lite som att lära sig läsa på nytt, men nu uppskattar jag det mer och mer och på kvällarna lyssnar jag mig nästa alltid till sömns. Det kan i och för sig ta några veckor att komma igenom en bok eftersom jag ofta somnar rätt snabbt, men så är det verkligen rogivande att få en bok uppläst för sig.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson är en verkligt skruvad berättelse om Allan som avviker från sin egen hundraårsfest, snor en resväska och på så sätt dras in i rad händelser som bland annat involverar en dressin, en elefant och en rad nya, mer eller mindre suspekta, bekantskaper. Parallellt med nutidsberättelsen får vi också historien om Allans händelserika liv berättat för oss, även den helt osannolik. Allan, som är helt ointresserad av politik, går från att vara sprängämnesexpert i sörmländsk håla till att dinera med världens ledare, hjälpa dem med i frågor rörande atombomber och tillbringa en del tid på flykt samt även några år tillsammans med Einsteins oäkta bror Herbert.

I början tycker jag verkligen om boken, men i längden blir den tröttsamt överdriven. Tycker dock att nutidsberättelsen hela tiden är underhållande och Allan som person är fantastisk och rätt rolig. Bäst av allt är Björn Granaths eminenta inläsning - vilken inlevelse!

jag har hört kamelerna sjunga



Två år i rad har vi tillbringat midsommar i Tunisien, och längtan till nordafrika har verkligen gjort sig påmind de senaste veckorna och jag har suckat irriterat över att budgeten inte tillåtit någon semesterresa denna sommar. (Hoppas dock råda bot på längtan efter ökensand genom en tripp till Marocko i vinter, men inget är bestämt än.) Marianne Ahrnes berättelse om sin resa tillsammans med tuaregerna genom Nigers öken fick fungera som substitut. Världsresenären Ahrne hade under lång tid svårt att få samma känsla för Afrika som hon hade till Indien, men i boken Jag har hört kamelerna sjunga berättar hon genom olika reportage om hur hennes resor till Afrika på 90-talet sakta fick henne att ta Afrika till sitt hjärta.

Den stora berättelsen i boken är den som handlar om hennes karavanresa tillsammans med tuaregerna. Jag gillar att berättar både om de positiva och det negativa i det hon är med om. Hon blir lurad av människor som säger sig vilja hjälpa henne med att proviantera och hitta karavanen, men framförallt är det en kärleksförklaring till öknen och till det folk som i århundraden fraktar salt utan att bry sig nämnvärt mycket om att tjäna pengar. Det är rogivande bara att läsa om det, samtidigt som de många timmarnas vandring genom sand verkar oerhört tröttande och att hoppa upp på kamelen och gungas till sömns framstår till och med för läsaren som gudomligt.


utrensning

Utrensning

Som jag har väntat på att Sofi Oksanens Utrensning skall komma på pocket, men inte har den kommit snabbare för det. När jag så häromdagen passerade bibliotekets snabblånehylla och såg den stå där norpade jag kvickt åt mig den och till min stora glädje uppfyllde boken mina förväntningar. Inte minst tycker jag den är genialt uppbyggd med de olika årtalens händelser och stämningar skickligt ihopvävda. Tycker överlag att berättelsen som utspelar sig på 1940- och 50-talen är något starkare än den parallellhandling som utspelar sig på 1990-talet, men båda behövs och jag tycker att helheten är mycket läsvärd.

Sovjetunionen ockuperar Estland under andra världskriget och i romanens centrum finns den unga estniska kvinnan Aliide, som är förälskad i sin systers man, en motståndsman. Kärleken driver henne till handlingar och förräderier som hon får leva med resten av sitt liv. I början av 1990-talet hinner så historien ikapp henne när en ung flicka på flykt undan trafficing dyker upp i hennes trädgård. 

Någon som läst något annat av Oksanen? Är det lika bra?   


färgglatt



Igår plockade jag, älsklingen och vännerna fram vår kreativa ådra och gav oss på akrylmålning med nyinköpta färger, penslar och pannåer. Det hela började som ett internt skämt om en väldigt ful loppistavla, som vi nu förevigat i fem, minst sagt, friare tolkningar. I vanliga fall är ingen av oss överdrivet estetiska på fritiden och att måla hade väl ingen av oss ägnat sig åt sedan någon bildlektion på högstadiet, men kul hade vi! Och vem kunde ana att det är så svårt att blanda till rätt nyanser?

Nu planeras redan nästa aktivitet. Skall det bli lera, trolldeg eller porträttmålning?


nöjd och glad




Kan väl erkänna att tanken på att gå tillbaka till jobbet inte känts direkt superlockande så länge man befann sig i den akademiska bubblan, men efter en sväng till skolan idag för ett möte med svensklärarkollegorna känns det riktigt bra. Det är verkligen en ynnest att ha så härligt galna och glada kollegor!

Min tjänstefördelning nästa läsår är också toppen. Fick tillbaka mina älskade religionskurser, klarade mig undan med bara en kurs i svenska och så till det som känns extra kul - en kurs i psykologi! Nu får jag verkligen användning för mitt pluggande. Blir ett bra läsår! Men först ett långt, härligt sommarlov förstås!

varför mår vi så dåligt ...


Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Nisse Simonsons Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? köptes av många människor när den kom för något år sedan, och det är ju inte konstigt med en sådan titel. Nu tycker jag kanske inte att Simonson riktigt besvara sin fråga och när han gör det blir det kanske lite för ytligt, men jag tror säkert att många människor funnit boken inspirerande och kanske också vägledande.

Personligen tycker jag det märks att författaren också är föreläsare för bokens korta kapitel är uppdelade i ännu kortare avsnitt där det leveres små anekdoter som bekräftar Simonsons teorier, men det fördjupade perspektivet uteblir i alltför stor utsträckning. Den positiva psykologin får dock en företrädare som på ett enkelt sätt förklarar fördelarna med att berömma sig själv och att våga tänka i andra banor samtidigt som några komplicerad hjärnprocesser blir lättbegripligt presenterade. Annars är doktor Simonsons råd ungefär de samma som vi känner igen från många andra håll: sov dina åtta timmar, ät det som är nyttigt för dig och ta din dagliga promenad. Och glöm inte att umgås med dina nära och kära så ofta du kan. Svårt att göra annat än att nicka instämmande.


baddaren

Mitt första recensionsex! Nu känner jag mig som en riktig bokbloggare!

Baddaren

Baddaren
av Emma Hamberg handlar om konstnärsparet Maja och Pelle som bor på slottet på ön Hjortholmen mitt i Vänern. Den betydligt äldre Pelle är en hyllad skulptör med internationell karriär, medan Maja lever i hans skugga och blir alltmer uttråkad i ensamheten på ön. Efter en notis i tidningen bestämmer sig Maja för att starta en simskola för vuxna och hoppas på en stor skara människor och kulturella möten, men i slutänden kommer bara tre personer: perennodlaren Jens, frilansande kulturjournalisten Karin och den träningstokige nittonåringen Alex. Alla med personliga kriser och hemligheter som de försöker dölja, men som också hindrar dem från att leva det liv de vill leva.

Mitt första intryck var "åh, nej, en fyrtiotalsfilm förlagd till nutid!", men boken växer. Människorna på simkursen blir lite mer komplexa och det gäller även för relationen mellan Maja och Pelle. Det är trivsamt och även om en hel del av handlingen går att förutse håller Hamberg ändå läsarens intresse uppe. Jag gillar boken och läste den mer eller mindre i ett svep, funderar till och med på att läsa någon mer av Hambergs böcker under sommarens lediga dagar.

drömmen förde dej vilse

Förra veckan damp det ned en bok i brevlådan och jag förstod först inte alls varför jag fått den, men så slog det mig att jag faktiskt deltagit i en tävling via Norstedts facebookgrupp och att jag faktiskt var den vunnit! Hur trevligt som helst! Att det dessutom gav mig tillfälle att läsa sommarlovets första deckare var ju inte heller helt fel.

Drömmen förde dej vilse

Anna Janssons elfte bok om Maria Wern, Drömmen förde dej vilse, tar oss som vanligt med till Gotland där en seriemördare i mörk kåpa sprider oro. Boken inleds med att Maria Wern försöker avstyra en misshandel, men pojken som fått slagen och sparkarna riktade mot sig avlider och Maria blir själv skadad. Sedan hittas en kvinna, klädd till brud, mördad i Botaniska trädgården och senare även en äldre herre och en ung sjuksköterska.

Boken håller bra Jansson-klass, men det är lite för lätt att lista ut vem mördaren är och relationstrasslet mellan Wern och Per Arvidsson får kanske lite onödigt mycket plats. På det stora hela tycker jag dock att det är utmärkt semesterläsning och det blir garanterat fler av samma slag under sommaren, för vad vore en svensk sommar utan ett antal gotlandsmord?


syndafall i wilmslow

Syndafall i Wilmslow

Jag vill verkligen tycka om David Lagercrantzs bok Syndafall i Wilmslow, men i ärlighetens namn har jag inte läst en enda sida på minst en vecka vilket brukar vara det samma som att jag gett upp.

Inledningsvis gillade jag boken, såg fram emot att läsa vidare och att få stifta bekantskap med det för mig okända geniet Alan Turing och de bisarra 50-talsteorierna om att homosexuella skulle vara lättare att rekrytera som spioner. Men, sen kommer vi in på den mer matematiska delen av boken och jag hänger inte med. Det är mattefilosofi sida upp och sida ner, om än förtäckt till en kommissaries nyfikna tankar, och jag känner mig bara korkad. Efter det kan jag liksom inte komma in i boken igen, och med ca 130 sidor kvar inser jag mig, om än motvilligt, besegrad av matematiken än en gång. 


varning för språkpolisen



Språkpolisen i mig är väckt. Häromdagen, i programmet Bröllopsbonanza (ja, fråga mig inte varför jag tittade på det ...), sade stajlisten att man inte behövde "tucka in" skjortan. Vad??? Sedan insåg jag att hon menade "stoppa in". Jag kan inte låta bli att fundera över varför det skulle vara bättre att säga "tucka in". Låter faktiskt rätt fult i mina öron, men det kanske beror på mina egna dalmålsbreda u:n.

Idag, under ett nyhetsinslag, lanserades så ett nytt fint begrep. Det var flygavgångar som "cancellerats". Jaha, och vad var det för fel på "ställts in" då?

Missförstå mig rätt, jag är inte en av dem som tycker att alla engelska inlån är av ondo, men det får liksom finnas gränser ...


VG, minsann!



Senaste veckan har gått i b-uppsatsens tecken. Förra fredagen gjorde vi de sista korrigerarna på vår uppsats, med titeln Skillnader i miljöbeteende beroende på syskonplacering: en enkätundersökning, och skickade sedan in den på söndagen efter en sista korrekturläsning. Vi kände oss nöjda redan då och ännu nöjdare var vi efter gårdagens oppositionsseminarium då vi lyckades försvara vår egen uppsats på ett utmärkt sätt och dessutom fick till en riktigt bra opposition. Vi tyckte, lite lätt skrytsamt, att vi var bäst och redan idag kom betyget - VG. Tack, tack!

Ämnet för uppsatsen var inget vi egentligen brann för utan det kom som förslag från vår handledare och i brist på annat sa vi OK. Det visade sig dock bli riktigt intressant och jag skulle gärna läsa ännu mer om syskonplaceringsforskning. Synd att det inte finns någon liten distanskurs med den inriktningen. Om någon som läser detta blir nyfiken rekommenderas Schönbecks Äldst, yngst eller mittemellan. Man nickar igenkännande åt många av personlighetsdragen hos olika syskonplaceringar och lär sig nya saker som att jag inte bara har en lillebror utan att han dessutom är min pseudotvilling och att vännen MM räknas som funktionellt endabarn. Hade ingen aning om detta för fem veckor sedan!

RSS 2.0