boksummering 2007Ännu ett år har gått och ännu en trave böcker har lästs, visserligen långt ifrån så många som jag önskar att det funnits tid till, men fyrtionio stycken böcker har det ändå blivit, även om vissa förpassats in i frysboxen efter bara några kapitel.

Summerar året med en liten lista, som är mer eller mindre genomtänkt ...

Årets deckare: Svart stig av Åsa Larsson

Årets dokumentär: En fattig familjs hus tar bara fem minuter att riva av Pernilla Ahlsén

Årets "kostymdrama": Den stängda boken av Jette A Kaarsbøl

Årets chic lit: Middag med Mr Latte av Amanda Hesser

Årets humor: Ich bin ein bibliothekar av Christer Hermansson

Årets konstigaste: Tandooriälgen av Zac O´Yeah

Årets samhällskritik: Duck City av Lena Andersson

Årets positiva överraskning: En kort berättelse om traktorer på ukrainska av Marina Lewycka

Årets negativa överraskning: Jenny S av Denise Rudberg

Årets bästa alla kategorier: Om skönhet av Zadie Smith

Årets sämsta alla kategorier: Lilith av Anita Gustavsson

Vilka är era bästa/sämsta läsupplevelser under det gångna året? Tipsa och avskräck mig gärna! :)

Gott Nytt 2008 önskar jag alla mina läsare!

grå själarDet är inte ofta, men ibland känner jag att jag skulle vilja ha läst boken på originalspråk. Säkerligen är Grå själar av Philippe Claudel ännu bättre på franska, men eftersom jag inte ens kan räkna till tio på franska så fick det bli en översättning. Det står kriminalroman på framsidan, men det vet jag inte om jag tycker att det är. Visst finns det ett mord, men det är inte i fokus som i de flest böcker i genren.

Grå själar utspelar sig i en liten östfransk stad som ligger bara någon kilometer från fronten under första världskriget. Människorna lever sitt liv som de alltid gjort, men på avstånd hörs hela tiden kriget. En tioårig flicka hittas mördad, men är det någon som riktigt orkar bry sig i rättvisa för den lilla flickan när staden fylls med sårade och döda från fronten?

Boken är mörk och lite suggestiv och berättar-jaget hoppar mellan tid, rum och person efter eget tycke. Intressant och med många existentiella frågor att fundera över. Läsvärt, och som sagt, säkerligen ännu bättre på franska.

saffransköketSaffransköket
är Yasmin Crowthers debutroman och jag hoppas att det kommer fler böcker från denna författarinna som skriver så det är omöjligt att inte drivas med framåt i berättelsen. Mycket positiv överraskning.

Boken handlar till största delen om Maryam, en kvinna som i sin ungdom lämnad Iran eftersom hon där inte fick bestämma över sitt eget liv. Maryam ville bli sjuksköterska, men hindrades av sin far. Hon blir förälskad i Ali, en man som arbetar för fadern, men inte ens vänskap med denna man tillåts hon. Efter ett upplopp tillbringar Maryam och Ali en oskyldig natt tillsammans, men Maryams oskuld ifrågasätts och hon stöts bort från familjen och hamnar i England där hon gifter sig med en man och får dottern Sara. Sara är dottern som inte känner Iran, men inte heller känner sig helt engelsk. En dag, under en vanlig promenad tillsammans med sin mor Maryam, råkar Sara ut för en tragedi och livet för de båda förämdras. Maryam återvänder till Iran.

Till största del handlar denna bok om hemlängtan och saknad, om behovet att höra till, om rätten till sitt eget liv, om hur vi påverkas av händelser, av val och tvång. Gripande och engagerande och inte alls "ja, ja, det där har jag läst förut".


förtrollad jul

Julen var full av barn och aktiviteter, precis som jag väntat mig och precis som det skall vara. Underbart!Anlände till kära syster den 23:de och tog med hennes båda små konståkningsprinsessor på passande prinsessfilmen Förtrollad, som jag faktiskt måste erkänna var riktigt underhållande. Sambon uppskattade den också, och jag såg i ögonvrån hur han satt och myste med sin bilpåse och läskflaska! Flickorna gav den lite olika betyg, den äldsta var rädd för häxorna och gav den lågt betyg, medan den minsta älskade de otäcka häxorna och gav den högsta betyg ... Ja, se barn!Julafton inleddes med välbehövlig promenad för att sedan kunna stoppa magen full med mat, vilket jag naturligtvis gjorde ... Tomten kom, delade ut packet till mamman och pappan men inget till barnen ... undrar vad kära syster tänkte med när hon packade den julklappssäcken ... massor av klappar blev det trots allt till alla och envar och efter det kände vi oss så trötta att det blev en lugn kväll.

På juldagen sov alla lääääänge och därefter blev det sightseeing i omgivningarna och stopp vid kära systers nyinköpta sjötomt där det skall byggas hus. Kommer att bli helt fantastiskt att sitta på deras veranda och titta ut över vattnet och solnedgången! Inte alls avundsjuk ... :)Snabbvisit till Dalarna där jag träffade vänner i två omgångar och uppdaterades om vad som händer i deras liv. AE den stackarn fick magsjuka mitt i fikat men AD berättade trevlig nyhet om flytt till gigantisk tvåa med å-utsikt. Verkar vara en toppenlägenhet!

Avslutade min dalavisit med heldag tillsammans med JA, JHS och MM i JHS nyrenoverade hus. En riktig liten drömvilla som kändes hur hemtrevlig som helst och som verkligen var hennes stil in  i minsta detalj. Massor av mat, godis och glass smaskade vi i oss samtidigt som vi planerade vår lilla spa-resa till Estland som vi unnar oss själva som 30-årspresent.

Landade igår i Arvika hos min älskling och räknar med några underbart slappa dagar med massor av sova och bokläsning.


surprise!

Tänk att en fika med vännerna kan vara så överraskande!

E har impulsköpt ett hus och var härligt avslappnad! Hon planerar självklart  att ha ett bibliotek, medan hennes sambo ser fram emot ett eget datarum ... ungefär som för mig och min älskling alltså ... Ser fram emot en testund i trädgården i sommar, E!

Och C skall gå fortsättningskurs i golf ... Helt obegripligt! Jag måste ha missat något när det gäller golf ... :)

 

alla mina systrar

Alla mina systrar

Så har jag då tagit mig igenom tegelstenen som gjorde mig så rastlös; Judith Lennox Alla mina systrar. En välskriven berättelse om fyra systrar och deras liv i början av 1900-talet. Som ni säkert märkt är jag välidigt förtjust i "kostymdrama"!

Iris söker i unga år efter en perfekt make som kan ge henne ett bekvämt liv, men avfärdar friare på friare, blir förälskad och ratad och bestämmer sig istället för att bli sjuksköterska. Eva, familjens konstnär, drömmer om bohemiskt liv i London, går konstskola och trasslar in sig i en kärleksaffär med en gift konstnär. Clemency, den minst vackra av systrarna, blir ofrivilligt kvar hemma och tar hand om modern, förälskar sig i en konsertpianist, men inser vid det första intima mötet att hon inte förstår varför kvinnor vill gifta sig. Till sist Marianne som gifter dig av kärlek första gången, men förlorar sin kärlek och gifter sig i hast en andra gång med en man som tar henne till Ceylon och ger henne ett liv i skräck.

Boken växlar mellan systrarna liv och det varierar vilken systers liv som är mest intressant att läsa om. Marianne blir nog ändå en personlig favorit och Iris framstår emellanåt som lite tröttsam. Som helhet är det dock riktigt tilltalande och boken kommer att bli en alldeles utmärkt TV-serie signerade BBC.

"nu är det jul igen ..."

 

Stämningsfull julavslutning i kyrkan med skönsjungande elever och senare på kvällen ett dignande julbord tillsammans med kollegorna (och en dragspelande allsångsfascist) avslutade denna termin på ett alldeles strålande vis!

Idag blir det kort vända på sta'n (är tack och lov klar med alla klappar!), sedan underbara timmar i läshörnan, fika med londonuppdatering och därefter ett välbehövligt spinningpass. Lov är det bästa som finns!

en rastlös bokläsareNågon mer om än jag som blir rastlös av tjocka böcker? Håller just nu på med en sådan där 500-sidors bok, och den är bra - stillsam men bra. Men det spelar liksom ingen roll, jag vill att den skall ta slut nu när jag läst så där runt 300 sidor. En "vanlig" roman ligger rätt ofta på runt 300 sidor så kanske är det just det som gör mig rastlös.

Nåja, jag får snart mer lästid och då tar den slut på ett nafs! :) Massor av underbar lästid både på alla tågresor hit och dit och sedan hemma hos älsklingen, som inte äger någon TV och då kan man inte gör så mycket annat än läsa. Fast jag sörjer redan att jag kommer missa en mängd bra filmer och TV-serier, men, men jag får kramas istället!

Funderar redan över vilka böcker som skall packas ned i väskan tillsammans med julklappar och matbröd som jag utlovat till kära syster. Känns underbart att inleda jullovet med att baka bröd, det är så härligt konkret till skillnade från "humanistflummet" jag sysslar med på dagarna! :) Allt har sin tjusning!


snart jullov!Julkorten är postade, alla julklappar är inköpta och inslagna, glögg har druckits, pepparkakshus dekorerats både hemma och på jobbet, och årets första knäck har mumsat.

Snart är det äntligen jul! Och äntligen jullov! Jag packar min väska för resor till Västergötland för att fira jul med familjen hemma hos kära syster, till Dalarna för att träffa fler ut familjen och för att träffa mina underbara vänner och slutligen till Arvika där jag får mysa med älsklingen. Perfekt jullovsplanering!


julsångerFör extra julstämning surfa in på Sveriges Radios speciella julkanaler. SR Bjällerklang för den som vill ha välkända julsånger och SR Klassisk Jul för den som vill ha det lite mer högtidliga.

Mycket trevligt att "jula" till det lite i hörlurarna samtidigt som rättningshögen minskar lite i taget.

varför???Igår kom beskedet. Christer Sjögren skall vara med i Melodifestivalen. Men frågar sig bara "varför?". OK så länge han var en helpräktig dansbandssångare i Vikingarna, men sedan dess har han i plågat svenska folket med pompösa julkonserter och sjungit sönder alldeles utmärkta Elvis-låtar. Det räcker nu, Christer!

Och låtens titel "I love Europe". Finns det inga gränser? Vi har genomlidit Christers tyska när Vikingarna gjorde om några låtar inför en tysklandssatning och det räckte mer än väl! Och dessutom; vill vi skicka en överårig, lite småfet värmlänning med dålig hy till Eurovision Song Contest? Jag bara undrar ...

Inte nog med Christer Sjögren, E-Type skall också vara med! Är inte eurotechnon död? Skall han framföra en ballad? Kommer han någonsin att klippa sig? Frågorna är många.

Inser att detta kan vara dagens I-landsprobelm ...

andra adventAndra advent och fortfarande ingen julstämning utanför fönstret ... men, jag längtar ändå till julafton då jag får träffa familjen, äta god mat och dela ut julklappar!I lördags gick jag en runda på sta´n och inhandlade de sista julklapparna till syskonbarn och vänner. Känns skönt att vara klar så här långt innan, de senaste åren har jag handlat alldeles för många klappar sista veckan och det är bara stressigt. Klappar slog jag in på en gång så nu kan jag luta mig tillbaka, dricka glögg och bara mysa!Söndagen bjöd också på lite julstämning då min kör hade adventskonsert i kyrkan och framförde en rad klassiska julsånger och psalmer samt några stycken ur en mässa. Mycket mäktigt! Gick riktigt bra för oss och jag tror att publiken gick därifrån med lite mer jul i sinnet.

jag, en geisha

Jag, en geisha

Det finns något som lockar med kulturer jag inte känner till så väl. För något år sedan slukade jag En geishas memoarer av Arthur Golden (som också blivit en rätt OK film), så när jag såg Mineko Iwasakis bok Jag, en geisha kunde jag naturligtvis inte låt bli att läsa även denna.

Det som skiljer de båda böckerna åt är att denna är den "sanna" (gillar inte ordet) berättelsen. Enligt sed får en geisha, eller geiko som de själva föredrar, inte berätta något om livet som geisha men Iwasaki, som var en av de mest framståender geishorna under 1900-talet, bryter mot dessa regler. Iwasaki berättar om hur hon kommer till Gion, hur hon lärs upp till den som skall överta geishahuset, om långa dagar med mycket träning, framförallt i dans och om de många tillställningar hon deltog på både som maiko och som geiko. Självklart är det också en berättelse om kärlek och, utan att avslöja för mycket, kan jag väl säga att hennes make fick kämpa hårt! :)

"regnet det bara öser ner ..."Jag bara undrar ... Hur många dagar i rad kan det egentligen vara dåligt väder? Finns solen fortfarande? Vart är snön?

Vinterhalvåret i södra Sverige är verkligen en trist historia. Undrar om man skulle ta och flytta hemåt? :)

toppenhelg!Vilken toppenhelg detta har varit! Sambon anlände i torsdags kväll och jag insåg som vanligt hur mycket jag saknat honom! Vi ses verkligen alldeles för sällan. Tänk att man kan sakna att kramas så mycket!Fredagen tillbringade vi med att baka bullar, sockerkakor, kokostoppar och koka chokladkola inför lördagens adventsfika. Stackars Sambon fick också åka omkring i en rad affärer får att hitta alla kryddor som behövdes för att göra vindaloo, som vi fått för oss att testa. När väl alla kryddor var inhandlade insåg vi att det hela dessutom skulle marinera i åtta timmar ... Fick bli hemkörningspizza den kvällen! :)Lördag eftermiddag tillbringade vi med vännerna J och M som mumsade glatt av fredagens bakverk och sedan dekorerarde pepparkakshus. Supertrevligt med en pysslig aktivitet så här i adventstider och pepparkakshusen blev snabbt täckta med kristyr, non-stop, bitar av marshmallows och geléhallon. Ja, herregud, detta måste vara de mest urflippade pepparkakshus som någonsin skådats, men roligt var det! Kvällen avslutades med en välsmakande, hemlagad vindaloo (så där ett dygn försenat ...).Söndags blev det en tur på julskyltningen där vi traditionsenligt köpte glögg och lussekatter av några stackars skolbarn som stod ut i regnet och kämpade för att få ihop några kronor till klassresan. Alltid lika mysigt med julskyltning. Efter en pasta på ett av våra favorithak var det så dags för Sambon att återvända till Värmland och jag vinkade hej då med klump i halsen. Gick genast till videobutiken och hyrde lite tröstfilm. Såg SVT-serien Mästerverket och fattade ingenting. Mystiskt och djupt, men ändå lockande. Jag skulle aldrig orkat se den på ordinarie sändningstid, men parkerad under filten en söndag eftermiddag funkade det.


RSS 2.0