tager du ...Helgens program betod av blixtvisit hos mor samt bröllop i norra Dalarna. I en vackert belägen kyrka knöt MM och BP hymnens band och bruden var som väntat extra vacker denna dag och brudgummen uppklädd och stilig som aldrig förr.

Fest i mysig bygdegård med vacker dukning i höstfärger och fantastisk mat. Först en västerbottenpaj, sedan en buffé som verkligen innehöll allt man kunde önska sig och lite till och därefter mängder av smarrig frukt. Alla gäster mumsade och var mätta och glada!

Några trevliga lekar, lite sånger, tal och såndant som hör till hanns med innan tårtan och sedan var det dags för den klassiska brudvalsen och därefter klackarna i taket. Sent blev det innan vi lade huvudet mot kudden.

Nu är det bara att önska brudparet all lycka i framtiden!


inte för att jag är avundsjuk men ...

Jag vill också vara på bokmässan!!!!!!!!


för ett hus av sten

På biblioteket finns en bokbytarhylla där man alldeles gratis kan ta en bok under förutsättning att man själv ställer dit en bok. Förra vecka ställde jag dit ett par böcker som jag av olika anledningar inte kände något behov av att ha kvar och tog med mig hem den enda pocketboken som stod där just denna dag. Efter att ha läst den förstår jag varför den stod där ...

Omslagsbild: ISBN 9789146218524, För ett hus av sten : Ginas historia

För ett hus av sten av Gina French och Andrew Crofts är ännu en av alla dessa sanna berättelser där jag som läsare skall vältra mig i någon annans elände. I genren finns mer eller mindre välskrivna böcker och denna tillhörde definitiv de mindre välskrivna. Boken är fragmentarisk och hade passat bättre som TV-program om en kvinnas livsöde än som litteratur.

Handlingen är följande: Ung filippinska lever i bergsby, arbetar åt sin stränga moster, blir kär och gifter sig, får barn, drabbas av post-natal depression, knivhugger sin man, kontakten med maken och dottern bryts. Kvinnan åker till Manila, får jobb på en nattklubb, dansar och har sex med kunder, träffar ny man som är snäll fram tills deras son har fötts sedan förvandlas mannen till en otrogen, misshandlande make som kvinnan inte lyckas lämna. Kvinnan och maken åker till England, allt blir värre, kvinnan drabbas åter av psykiska besvär och knivdödar tillslut maken.

Borde vara intressant, men denna bok är verkligen ett bra bevis på hur mycket språket och textuppbyggnaden betyder för en berättelsen. Faller dessa delar faller hela berättelsen.

döden och pingvinen

Omslagsbild: ISBN 9789127087934, Döden och pingvinen

Boken Döden och pingvinen av Andrej Kurkov är ett boktips jag fått, men jag minns tyvärr inte från vem.

I det post-sovjetiska, korrumperade Ukraina lever Viktor som försöker vara författare, men aldrig riktigt får till det. Han anställs istället av en tidning som skribent av nekrologer, ett arbeta han visar sig ha fallenhet för. Hemma i lägenheten finns Viktors deprimerade kungspingvin Misha som han hämtat från Kievs zoo som inte längre hade råd att mata honom. Viktor skriver nekrolog på nekrolog, men alla han skriver om envisas med att fortsätta leva. När så hans första dödsruna publiceras sätts ett händelseförlopp igång som Viktor inte kan styra över.

Intressant läsning, med en aning knepigt slut.


vip-kvällEn av mina kollegor är tjänstledig detta läsår för att gör det alla vi boknördar innerst inne drömmer om - öppna en egen bokhandel. Ikväll var det VIP-kväll för ett antal inbjudna gäster och självklart passade jag på att gå dit för att botanisera bland böckerna, dricka cider och mumsa engelsk konfekt. Hade tänkt att en bok får jag köpa, men jag kom hem med tre ...

Bokhandeln har det gullig namnet Pocketrummet och jag gillar den genomtänkta blandningen av klassiker och "vanlig" skönlitteratur, här finns verkligen något för alla! Eftersom hon som driver bokhandeln är engelsklärare finns naturligtvis också ett gott urval av engelska titlar för dem som känner sig manade (alltså inte jag, tyvärr ...). En trevlig form av bokcirkel kommer också att finnas, och jag överväger att gå på någon av dem eftersom jag aldrig varit med i en bokcirkel förut.

Av namnet framgår att det är bokhandel bara för pocket, vilket är alldeles perfekt eftersom jag aldrig köper inbundet och inte heller vill köpa inbundet. Så ofta som vi flyttat tror jag alla som hjälpt till att bära våra kartonger också lärt sig uppskatta pocketformatet ... :)

Nu håller jag alla tummar för att många kommer att söka sig till Pocketrummet för sin bokinköp - alla städer behöver fristående bokhandlar med kunnig personal och god service.

filmhelg

I helgen hände inte mycket, men två filmer hann vi med att se i alla fall.

Parfymen

Parfymen
- Riktigt bra! Inte lika ingående som boken, men det är det aldrig. Svårigheten med att filmatisera Parfymen ligger i att så mycket kretsar kring dofter, vilket inte är helt lätt att lösa genom bilder. Regissören har dock förstärkt alla miljöer så att de i många fall är på gränsen till kräkframkallande vilket gör jag som tittare nästan fysiskt upplever dofterna och stankerna ... Betydligt mer sevärd än vad jag hade tänkt mig så jag blev positivt överraskad!

Ray (2004)

Ray
- Jag har sett filmen en gång förrut, men älsklingen vill också se den, så det blev en andra titt för mig. Ray Charles har gjort några bra låtar (Georgia är fullständigt underbar), men under större delen av filmen tycker jag att musiken är rätt jobbig och det gör att jag har svårt att uppskatta filmen. Visst är det alltid kul att se en film om någons liv, men personligen gillade jag  Walk the line, som handlar om Johnny Cash, bättre.


förorternas buddha

Vissa böcker är svåra att bedöma. Vissa läsupplevelser blir inte vad man tänkt sig. Ibland ger man upp en bok för att den är dålig, ibland för att man inte förstår och ibland för att det bara är fel tillfälle att läsa den. Boken Förorternas Buddha av Hanif Kureishi tillhör, för min del, den sista kategorin. Jag tänker inte ge upp den totalt, jag tänker bara vänta ett tag och se om jag blir sugen på att läsa ut den senare under hösten.

Omslagsbild: ISBN 9789173370684, Förorternas Buddha

Förorternas Buddha
handlar om Kamir och hans familj som bor i Londons södra förorter. Kamirs mor är brittiska och hans far är buddhist från Indien - en udda figur som börjat hålla andliga seanser för människor i området. Kamir längtar till det riktiga London, bort från förorterna och när hans far bestämmer sig för att lämna hans mor för att flytta samman med sin älskarinna går Kamirs dröm i uppfyllelse. Han börjar sakta med säkert att utforska allt som London har att erbjuda, och gör det gärna tillsammans med Charlie, hans stora kärlek.

Någon annan som läst den? Vad tyckte ni?


bokmässeavund
Hade lovat mig själv att inte gå in på bokmässans hemsida. Hade lovat mig själv att inte titta i miniseminarieprogrammet för fredag eftersom jag inte vill veta allt roligt mina kollegor får ta del av som jag missar. Men löften och jag funkar ju sådär, så nu har jag tittat och nu är jag, som väntat, grön av avund. Visst, temat är Lettland vilket inte får mig att hoppa i taket av intresse, men bokmässan är alltid bokmässan och oavsett tema så finns där massor av intressanta seminarier, författarbesök, roliga montrar, pocket att handla, stämning att insupa under ett kortare fikastopp ... Jag får hoppas att skolan vill skicka oss svensklärare på bokmässa även nästa år!

Nu är jag i och för sig säker på att jag får en trevlig helg den veckan även utan bokmässan. Väninnan MM slår nämligen till och gifter sig med sin söte BP, i klassisk dalamiljö dessutom, så det är synd att klaga. Blir säkert ett stämningsfullt bröllop, en vacker brud, god mat och trevlig fest och det är också något att se fram emot!

segt ...Med huvudet tungt av förkylningshuvudvärk tar jag mig igenom  dagens alla lektioner. Ibland borde man bara gå hem, men så är man så där luthersk och kämpar vidare ... Fy! Tur att jag skall se på film tre lektioner i rad. Jag kommer att kunna varje replik i filmen för alla evig framtid ... Känner mig lite gnällig idag, det erkänns.Glad blir jag i alla fall över att älsklingen börjar sitt nya jobb idag! Så skönt med två inkomster igen! Och skönt för honom att få lite arbetskamrater att prata med på dagarna, det blir lätt lite ensamt när man går hemma. Hoppas att han kommer att trivas!

apropå blommor

Västmanländska inspirerade mig igen! Denna gång till att göra ett test för att se vilken blomma man är. Jag blev:

 You Are a Hydrangea

"You are just a little bit of a show off and like to prove just what you can do. Every time someone double-dog-dared you, you proved that not only could you do it, but you could do it with style."


Hmmmm ... jag vet inte jag ...

glädjespridare

Imorse blev jag glad av att den vackra rosen som jag fick av älsklingen häromdagen fortfarande var så fin och förgyllde frukostbordet. Tänk att det behövs så lite för att man skall bli alldeles varm i hjärtat!


inte enklare än så

Omslagsbild: ISBN 9789170015533, Inte enklare än så

Jag gjorde ett försök med Små citroner gula, men det gick inte alls. Tyckte ändå att en författare som har så många läsare som Kajsa Ingemarsson var värd en andra chans så jag har nu läst Inte enklare än så. Tyvärr kan jag väl inte påstå att jag känner mig direkt frälst ...

Annika är gift med Tommy och de sliter med det så kallade vardagspusslet; jobb, barn, dagis, äktenskap. Annika börjar känna sig instängd, känner inte igen sig själv. Så börjar en ny man, Richard, på hennes jobb och tycke uppstår (för att uttrycka sig lite gammaldags). Hur skall hon göra med Tommy, med barnen, med Richard?

Förutsägbart nonsens enligt mig, men visst som hjärndödare funkar den väl skapligt. Det jag mest funderar på efter att ha läst några böcker om par med småbarn som inte har tid för något annat än dagishämtningar, jobb och ihopslängda middag av makaroner och korv, är varför denna typ av liv fortfarande är norm och varför det så ofta är kvinnorna som offrar mest och mår sämst. Böckerna som skildrar livet som småbarnsförälder i Sverige fungerar mycket avskräckande på lilla mig.

ett stycke lista

Ibland tycker jag det är vansinnigt kul att fylla i olika typer av listor, så här kommer en som jag hittade hos Västmanländskan.

Vilken svordom använder du mest? Fan och Fucking
Äger du en iPod? Nej
Vilken tid är din väckarklocka inställd på? Varierar dag från dag, men oftast mellan 07.00 och 07.30.
Hur många resväskor äger du? En stor, fin svart som jag är sååå nöjd med! Finns också några ryggsäckar.
Använder du flip-flops? O, ja! Skönaste sommarskorna!
Var köper du dina matvaror ifrån? Jag är en riktig ICA-shoppare, men tar mig ibland en tur på Konsum och Willys.
Skulle du hellre ta bilden än vara med på bilden? Utan tvekan ta bilden
Vilken var den senaste filmen du såg? På bio var det Kung Fu-panda, mycket rolig! Hemma somnar jag alltid mitt i filmen ...
Du är ledig. Umgås du helst med en hel barnfamilj eller med en vän? En vän som gillar långfika och latte
Om du vann på lotto, vad är det första du skulle köpa? En resa och sedan betala av CSN-skulden
Har någon någonsin kallat dig lat? Lat är nog ett av mina mer utmärkande personlighetsdrag, så - JA!
Tar du någonsin medicin för att hjälpa dig somna snabbare? Aldrig
Vilken CD ligger i din CD-spelare just nu? Filmmusiken från Cabaret - älskar den!
Vilken är världens bästa artist/grupp just nu? Men det är ju helt omöjligt att svara på ... Vet verkligen inte ...
Har någon berättat en hemlighet för dig den här veckan och i så fall VAD? Ja, en rolig hemlighet som kommer att bli ännu bättre när den inte längre är en hemlighet.
När var senast någon stötte på dig? Jag kan inte påstå att någon någonsin stött på mig ... Det var nog mest jag som stötte på älsklingen också ...
Vad åt du till middag senast? En färdig pastasallad från ICA som inte alls var god, tyvärr ...
Använder du huvtröjor? Händer ibland
Kan du vissla? Hjälpligt
Vem var den senaste som ringde dig? Min älskade väninna JHS
Vilken är din favoritåkattration på ett nöjesfält? Blir ju så¨lätt illamående ... Men jag gillar att se på när andra åker!
Tror du folk pratar bakom ryggen om dig? Det får man ju nästan förutsätta
Vilket riktnummer befinner du dig i? 0470
Tittade du på tecknat när du var liten? Har alltid gillat tecknat, en av favoriterna var Goliat och Kalle och chokladfabriken var suverän!
Hur stort är ditt närmaste köpcentrum? Ska man veta sådant? Jag är aldrig där, det är inte så stort, finns mest stormarknader för elektronik.
Hur många syskon har du? Ett hel och två halv, men jag säger alltid tre.
Är du blyg inför det motsatta könet? Händer väl någon gång ibland
Vilken film kan du alla replikerna till? Om jag har Ivanhoe på kan jag nog säga rätt många av replikerna i förväg, men jag kan inte rabbla dem bara sådär. Mitt Afrika är en annan favorit som jag nog kan det mest från.
Äger du några band t-shirts? Har aldrig ägt en sådan T-shirt. Eller vänta, jag har haft en T-shirt med texten Partypistolerna eftersom brorsan sjunger i det coverbandet. Räknas det?
När flög du senast? Hem från Tunisien i juni.
Hur många stolar står kring ditt köksbord? 3 just nu, brukar vara två. Köksmöblemanget behöver bytas ut ...
Läser du för skojs skull? Självklart! Hatar tvångsläsning, det blir alltid så ansträngande ...
Pratar du några andra språk? Halvgod engelska och lite tyska
Diskar du din egen disk? Usch, ja ...
Har du gråtit offentligt? Flera gånger är jag rädd.
Har du en stationär dator eller en laptop? Laptop på jobbet, stationär hemma.
Försöker du alltid lära dig nya saker? Alldeles för sällan
Vill du just nu göra några tatueringar eller piercingar? Absolut inte
Tycker du att killen borde bjuda på första dejten? Nej
Kan du kasta macka? Har lyckats någon gång, men generellt nej
Har du någonsin varit på Jamaica? Nej, har nog aldrig drömt om att åka dig heller.
Vad har du med dig in på bion? Godis är gott! Sällskap ibland, men gillar också att se en del film ensam.
Vem var din favoritlärare och varför? På lågstadiet hade vi världens gulligaste fröken, Kerstin. Hon bjöd på Ahlgrens bilar när hela klassen hade alla rätt på veckans ord. På gymnasiet hade vi en mycket intressant lärare i samhällskunskap som jag verkligen tyckte om, Håkan hette han.
Har du dejtat någon av en annan religion? Nej, och inte är jag så särskilt religiös jag heller.
Vad har du för väder? Grått, med lite regn i luften
Har du en blogg? Jo, annars hade ju detta inte gått att läsa ... :)
Vilket var ditt favoritämne på gymnasiet? Religion och samhällskunskap.
Gillar du att flyga? Kan jag inte påstå
Vilket personlighetsdrag är ett måste hos en partner? Respekt för andra, kanske?
När sov du senast på golvet? När vi tömde svärmors lägenhet i Sthlm
Vilken är din favoritdrink? Dålig på drinknamn, men jag gillar drinkar som inte är så söta och gärna har lite spritsmak.
Gillar du din boende-situation? Mer och mer faktiskt.
Vilken är din mammas hemstad? Hofors
Din pappas hemstad? Borlänge
Hur många timmar måste du sova för att kunna fungera? Fem är väl minimum för att klara en arbetsdag.
Är dina dagar fullbokade och stressiga? Vissa dagar ja, men onsdagar gör jag inte så mycket
Hamnade du ofta i trubbel för att prata under lektionerna? Har blivit utslängd ett par gånger, och en gång smällde läraren ner en bandspelare precis bredvid mig för att skrämma mig till tystnad, men annars var jag rätt tyst och snäll.
Vilken är din favoritfrukt? Physalis är mums!
Bryr du dig om antalet kalorier i det du köper? Vissa dagar ...
Hur gammal blir du nästa födelsedag? 30, huuuu
Är du petig när det kommer till stavning och grammatik? Petig med mina elever, slarvar hur mycket som helst personligen.
Tror du på liv på andra planeter? Svårt. Kanske ...
Vem var den sista personen som gjorde dig arg? Älsklingen
Tror du att Gud är man eller kvinna? Tror inte på Gud, men varför skulle Gud var man eller kvinna? Borde Gud inte vara något mycket större?
Vad var det senaste du åt? En ost- och skinkmacka från skolans fik
Kommer du bäst överens med personer av samma kön eller motsatta? Ingen skillnad tror jag
Hur valde dina föräldrar ditt namn? Det var en kompromiss.
Gillar du senap? Nej
Vad säger du till dig själv när allt känns svårt? Brukar försöka glömma genom att kasta mig över en bok och försvinna in i någon annans liv.
Skulle du någonsin hoppa fallskärm? Troligen inte.
Vilken karaktär från en film påminner mest om dig själv? Är ju så dålig på film ...
Har du någonsin köpt något från eBay, vad var det senaste i så fall? Nej
Tycker du om att krama folk? Jag är nog inte någon kramare av rang
Skulle du säga att du är trendig? Absolut inte
Äger du en digitalkamera? Ja
Vilka kändisar har du blivit jämförd med? Min farmor sa en gång att jag är så lik hon som är programledare för Fråga Doktorn, vilket jag knappast ser som en kompling.
Stör det dig om någon säger att dom ska ringa men inte gör det? Inte så mycket om det är vänner, men är det företag/myndigheter blir jag superirriterad.
Vilka böcker, om några har fått dig att gråta? Kan inte minnas, illa berörd har jag dock blivit.
Tycker du att du är attraktiv? Verkligen inte!
Vad är du allergisk mot? Inget
Får du dåligt samvete efter du ätit kött? Varför skulle jag få det?
Om du var född av motsatt kön, vad hade du hetat? Hade gärna hetat Florian.
Vem av dina bloggisar vill du helst veta allt detta om? Någon som inte heller kan/vill engagera sig i jobbet.

kristallburen

Omslagsbild: ISBN 9789197504584, Kristallburen

Barbara Nadels andra bok om kommissarie Cetin i Istanbul fångade mig minst lika mycket som den första. I Kristallburen hittas en pojke med förtvinade lemmar mördad i ett stort gammalt hus med igenspikade fönster. En otäck berättelse med inslag av turkisk historia, motsättningar mellan folkgrupper och pedofili tar form och läsaren verkligen sugs in i berättelsen.

Boken lyfts ytterligare av Nadels intressanta personporträtt. Cetins far blir allt sämre och Cetin vägrar inse faktum, hans fru kämpar med barnen och svärfadern trots att hon inte är frisk. Cetins kollega Suleyman är fortsatt olyckligt gift, och börjar få känslor för en av de kvinnliga poliskonstaplarna, och känslorna är nog besvarade. Personerna som kretsar kring själva fallet är färgstarka och intressanta och jag överraskas en del mot slutet.

Cetin är min favorit bland deckarkaraktärerna och jag kommer självklart att fortsätta läsa böcker i denna serie.

stockholmshelgÅh, en sådan trevlig helg det blev! Först en lugn och skön tågresa med kommissarie Cetin som sällskap (mer om boken i ett annat inlägg) och sedan anlände jag till Stockholm där jag började en kort sväng på sta´n och därefter åt jag middag med älsklingen på en trevlig och fullsatt indisk restaurang på Söder. Vindaloon var verkligen stark, men hur god som helst!Efter middagen tog vi pendeln till Älvsjö för att checka in på Rica Talk Hotel. Ett finfint rum på artonde våningen fick vi, så utsikt hade vi verkligen! Hotellrum med badkar är inte helt vanligt så älsklingen blev positivt överraskade när han tittade in i badrummet. Frukosten på¨Ricas hotell är alltid toppen, så mätta och belåtna tog vi den tio minuter korta resan in till Stockholms centrala delar på lördagen.

   

Lördagen blev min lilla kulturdag som jag inledde med ett besök på Etnografiska muséet, där det fanns en hel del intressanta utställningar att ta del av. Tyckte särskilt mycket om utställningen om folkslag som lever i olika extrema miljöer, som aboriginerna och inuiterna. Inuitska solglasögon är en finurlig liten uppfinning! Lämnade Etnografiska för att bege mig ut i butiker och försöka hitta något att ha på mig på MMs bröllop. Det gick så där ... Jag kommer inte att var bästa klädda gästen ... Sorry, MM! Sammanstrålade med älsklingen som tillbringat hela dagen i butiker, åt middag och sedan gick på Stadsteatern och såg Den allvarsamma leken. Så bra den var! Jag kände verkligen med Arvid och Lydia; led med dem, gladdes med dem, förstod dem. Gustaf Skarsgård och Livia Millhagen träffade verkligen rätt, och även älsklingen, som inte alls kände till berättelsen innan, tyckte mycket om pjäsen.

Söndag med liten sovmorgon och sedan flanerade vi runt en del på sta´n, shoppade väldoftande schampokaka på Lush och en och annan pocket på Pocketshop, och sedan var det dags att åka hem. Små utflykter som denna borde man göra oftare, och kanske blir det snart en igen, för det har kommit en hotellpremiecheck till från Coop!

senil i förtid ...Denna vecka har jag tappat nycklar och bytt låst för en summa motsvarande en halv tunisienresa och dessutom lyckats förlägga älsklingens tågbiljett till Stockholm, så det blev också lite dyrare än tänkt ... Nu hopps jag verkligen att helgen i huvudstaden kommer att bli alldeles, alldeles underbar för det är precis vad jag behöver efter denna vecka!

Har packat ryggsäcken med bra tågläsningslitteratur så jag längtar till och med efter tågresan, denna gång med plats i tyst kupé - underbart att de infört speciella platser för oss bokmalar (och andra som inte gillar högröstade medpassagerare)!


swing it!

Omslagsbild: ISBN 9789197614443, Swing it!

Linda Unnhems debutroman Swing it! är en tokrolig historia om Lars och Pernilla, ett par i trettioårsålder som lever ett stillsamt liv i ett litet skånskt samhälle. Allt är lugnt och harmoniskt tills Pernilla, påhejade av sin kollega Gunilla på biblioteket, föreslår en trekant. Lars är minst sagt oförberedd och funderar fram och tillbaka, men vågar aldrig riktigt säga till Pernilla vad han känner inför det hela.

Parellellt med Lars mentala brottningar med den eventuella trekanten blir hans kompis Stefan, en storväxt kille med en förkärlek för att chatta med kvinnor på nätet, lämnad av sin fru och Lars blir den som Stefan vänder sig till, och till slut vänder sig även Lars till Stefan med sina bekymmer. En fin manlig vänskap växer fram.

Bokens vändpunkt blir sexklubbsbesöket i Köpenhamn där saker ställs på sin spets, och kanske är det inte så lätt det här med flera partners i sängen och kanske är det här med tvåsamhet inte heller så lätt.

Detta är en bok som skall läsas som ren underhållning och dessutom bör den läsas nu, tidsmarkörerna kommer redan om några år att känns hopplöst föråldrade.

morgongympa

Kände mig otroligt överhurtig när jag i morse vid sju cyklade iväg till gymmet för ett pass morgongympa. Upplevelsen blev ännu mer surrealistisk när den enda deltagaren visade sig vara jag ... Jämfört med ledaren såg jag ut som en liten teletubbie där jag skumpade runt i min nyinköpta, åtsittande turkosa träningstopp. Men, men jag brände säkert massor av fett och utrymme fanns det hur mycket som helst!

Jag hoppas på fler morgontidiga hurtbullar nästa tisdag och gärna på torsdag också då jag skall testa morgonspinning.


shoo bre

Omslagsbild: ISBN 9789170012822, Shoo bre

Bland de nyinköpta böckerna på jobbet fanns Shoo bre av Douglas Foley, så läsningen av boken har varit en arbetsuppgift, men en rätt trevlig sådan.

Bokens båda huvudpersoner Elias och Oscar går sista terminen i nian och läsaren får följa dem under vårens alla händelser, för här finns verkligen det mest som kan rymmas i en femtonårings liv med. Kompisar, skoltidning, skolmat, betyg, kriminalitet, förbjuden kärlek, trevande försök till sex, alkohol, oroliga föräldrar, jobbiga syskon, nakenbilder på mejlen, ångest, hämnd och självmordtankar. På något sätt lyckas Foley ändå få ihop alla trådar till en riktigt läsvärd ungdomsbok, och även om jag kanske tycker att handlingen är på gränsen till för mycket och ibland stereotyp, så förstår jag varför den fångar eleverna - den har driv, och det är precis vad den lite mer ovane läsaren behöver.

RSS 2.0