litterär kaffestund

Behov av en ny kaffemugg? Dessa extremt boknördiga muggar från Penguin Classics får mig att genast vilja göra ett inköp för att förgylla mitt skrivbord på jobbet. Fast risken är förstås att den skulle fyllas med alltför många koppar capuccino och varm choklad från vår nya kaffeautomat ... Och vilken av alla titlar skall man välja? Trevliga är de i alla fall och en perfekt gå-bort-present till bokslukande vänner.


Penguin Mug - Pride and Prejudice, Jane Austen  Penguin Mug - Murder at the Vicarage, Agatha Christie

gunnar

Omslagsbild: ISBN 9789185625932, Gunnar

Bob Hansson, Sveriges mest kända estradpoet, har givit ut en relativt omskriven roman som jag haft på önskelista ett tag. Gunnar  - en rolig bok om tråkiga saker verkade vara både tänkvärd och underhållande och jag såg verkligen fram emot att läsa den, men nu när jag kommit drygt halvvägs orkar jag inte riktigt med vare sig Gunnar eller Gunnar längre, så jag läser nog inte ut boken.

Gunnar är änkling, 58 år och har nyligen fått ett nytt hjärta. I hela sitt liv har han jobbat på byggen och bygga hus och gå till jobbet vill han men får inte för läkarna och försäkringskassan, men han går dit i alla fall, lite i smyg medan chefen är bortrest. Samtidigt börjar det nya hjärtat påverka Gunnars personlighet en smula och han påbörjar en flört med barnbarnet dagisfröken Anna. Och så funderar han mycket på det han kallar självhat, det som gör att vi inte tycker om oss själva till hundra procent, det som hämmar oss och hindrar oss. 

En del träffsäkra och roliga formuleringar finns det, men det når mig inte fullt ut. Jag blir lite trött på Gunnar, vilket jag i och för sig tror är lite av Hanssons tanke, det är bara det att jag inte orkar bry mig om Gunnar mer. 

teater

Nu har vår weekend i Stockholm blivit ännu bättre - vi skall på teater! Den allvarsamma leken av underbare Hjalmar Söderberg spelas på Klarascenen och vi har bokat och betalat så nu är det bara att vänta och längta! Jag inser, med viss självklarhet, att jag väntar och längtar lite mer än älsklingen, men jag tror att han kommer att tycka om pjäsen när vi väl är där.

DEN ALLVARSAMMA LEKEN


allt för min syster

Omslagsbild: ISBN 9789170013461, Allt för min syster

Jodi Picoults Allt för min syster handlar om trettonåriga Anna som startar en rättsprocess för att slippa donera sin njure till systern Kate. Bakgrunden är komplicerad; systern Kate fick som mycket lite en ovanlig och aggressiv form av leukemi och Anna föds som en designerbaby, den perfekta genetiska matchningen till Kate som alltid kommer att kunna donera vad helst det är till Kate, men nu vill inte Anna mer.

Det intressant i boken, och det som gör den till en riktig bokcirkelbok, är alla etiska och moraliska frågor, beteenden och vinklingar. Modern som gör allt för att Kate skall leva, men kanske inte riktigt ser Anna eller brodern Jesse som sedan länge lever en mer eller mindre kriminell tillvaro. Pappan som inte kan bestämma sig, som plågas av beslutsångest - skall han stödja Anna eller inte? Kate, har någon frågat henne vad hon vill, hon som tillbringat större delen av sitt femtonåriga liv på sjukhus? Och så naturligtvis den stora frågan om designade barn, vart går gränsen för oetiskt?

Som helhet är boken mycket läsvärd, även om kärlekstrasslet mellan Annas advokat och Annas gode man ibland tar bort fokus från den intressanta berättelsen om Anna och hennes familj. Jag tackar Magix för boktipset!

längtar!Tack vare en trevlig hotellpremiecheck från Coop har jag och älsklingen äntligen bestämt oss för en weekend i Stockholm. Har inte varit i vår vackra huvudstad bara för nöjes skull på tre-fyra år så det skall verkligen bli toppen! För att alla skall bli nöjda och glada har vi redan bestämt oss för att tillbringa lördagen på egen hand, vilket betyder att jag slipper butiker typ Gucci och Götrich och älsklingen slipper bokhandlar, museum och långfika. Kan inte bli bättre!

Nu längtar jag verkligen till den femte september! Kära syster, du råkar inte vara i Stockholm den helgen?

istället för chips

Så har man då kommit igång lite på jobbet. Alla elever har anlänt och jag har börjat planera lite smått inför höstens alla kursstarter. Besökte också mitt älskade, men av mig ack så dåligt  frekventerade, gym igår och det känns verkligen att det behövs rutiner igen. Vettiga sovtider, vettiga matvanor och motion titt som tätt skall ju förbättra livskvalitén så det kanske är värt att prova ...

Apropå vettiga matvanor så har jag hittat det ulitmata alternativet till chips - Knäckis French Herbs & Lemon Salt. Mycket mindre fett och dessutom lite fibrer. Dessutom räcker det med ett par tre stycken små kex  för att behovet skall vara stillat och när varan dessutom hittas bland det hårda brödet bara måste det vara nyttigt! :)

Knäckis french herbs & lemon salt W

stiltje

Ja, just nu händer det inte så mycket. Alla IKEA-möbler är klara och det återstår bara en del fördelning av ting i olika byrålådor och på olika hyllplan. Läsningen har helt avstannat. Hade heleftermiddag med OS igår; gymnastik, simhopp och friidrott. Jag förvandlas till sportnörd varje gång det är OS, såg till och med lite finnjolle i lördags ...

   

ikea updateEn byrå är kvar att skruva ihop, Billy-bokhyllorna gick smidigt liksom skrivbordet, Malm-byrån tog en evighet men resultatet blev bra, och garderoberna ... ja, dessa garderober ... dörrarna bara krånglar ... överväger snart draperier istället! Grrrr!

J, vi tackar för erbjudandet att köpa era bokhyllor, men platsbrist gör att fler inte får plats. Synd, med tanke på att de redan är ihopskruvad! :)

Nu är det wellpapp i hela lägenheten och allt känns värre än innan vi började ... Jag erkänner  - jag har drabbats av någon slags IKEA-ångest! Undrar om den finns dokumenterad i någon psykologiavhandling?

Började jobba idag och arbetsplatsen fullständigt kryllar av nya trevliga kollegor. Känns nästan inte som samma arbetsplats längre! Nya arbetsrumskompisen A-K är supertrevlig så detta verkar bli ett bra läsår. Eleverna anländer nästa vecka och det är egentligen först då det känns som att man börjar jobba på riktigt - det är då som det roliga börjar!

dags att skruva

Idag kommer en IKEA-leverans med möbler. Ska bli toppen att äntligen få garderober till älsklingens alla kläder (jag klarar mig fortfarande finfint med min enda garderob ...) samt en byrå i hallen till alla halsdukar, en byrå i sovrummet till alla lakan och träningskläder, två nya bokhyllor för böcker och CD-skrivor som inte får plats och så ett välbehövligt skrivbord för alla papper och annat. Nackdelen med det hela är att allt skall skruvas ihop ... Undrar vem som tappar humöret först? Känns som det blir jag!


folkfest i staden

 

I helgen har det varit folkfest här i staden - KarlOskar-dagarna med musik, tivoli, langos och diverse marknadsstånd har förgyllt tillvaron. (Är langos gott? Har aldrig vågat prova, det verkar så otroligt flottigt.) Såg inga uppträdanden men tillsammans med J tog vi en fika i fredagskväll och tittade på alla männsikor som trängdes på gågatan. Älsklingen försökte sig också på att vinna en jättelik groda, men missade en burk och blev utan vinst ... "men lika glad för det är jag ..."

Idag har det dock regnat och regnat och regnat och det börjar kännas att sommaren är över. På torsdag börjar jag jobba och trots alla veckors ledighet skulle jag inte gråta över ytterligare några veckors frihet. Nu siktar jag istället in mig på de lediga dagarna på höstlovet!

jadeögatKinadokumentärer och filmer i mängder på SVT, spektakulär OS-invigning igår (Fågelboet är verkligen en otroligt vacker arena) och böcker av kinesiska författare på en och annan bokblogg - jodå, även jag känner Kina-pressen! På bibblan visade det sig vara rätt urplockat med kinesiska författare, vilket måste vara ett tecken på att fler än jag känner av pressen av bekanta sig med den framväxande världsmaktens moderna litteratur, men jag fick i alla fall med mig Jadeögat av Diane Wei Liang.

Omslagsbild: ISBN 9789150108019, Jadeögat

Jadeögat skall vara en deckare, men som deckare är den inte mycket att hänga i julgranen. Till och med Mma Ramotswes fall framstår som rafflande! Även i Jadeögat är det en kvinnlig privatdetektiv, Mei Wang, som skall lösa fallet som denna gång handlar om att leta reda på en värdefull jadesten. Bokens fokus är dock lite oklart och betydligt mer tid ägnas åt Mei Wangs familj och inte minst hennes sjuka mor. Visserligen finns kopplingar mellan fallet och familjens hemligheter, men jag tycker ändå att den är luddig. Som inblick i det moderna Beijing är den däremot rätt trevlig då man som läsare får följa med till små nudelbarer, till mindre fashionabla spelställen, vackra vyer i Den förbjudna staden och till personerns hem i staden där en egen lägenheten verkligen inte är någon självklarhet.

Jadeögat är första delen i en serie med Mei Wang som huvudperson, men jag kommer inte att läsa de följande delarna.

mot ett smalare liv ... igen ...

   MåBra


Har gått med i MåBra Lättviktarna ... Ja, herregud, mina bantningsförsök blir verkligen mer och mer desperata! Igår var jag tvungen att äta renskav ... Ingen favorit, men med just det här receptet gick det faktiskt ned utan störra problem. Idag är det någon mystisk yoghurtsoppa med timjan ...

Så nu sitter jag här vid dator och fyller i, mycket noggrannt, precis allting jag äter och får det omräknat till någon slags poäng. Har ett visst antal poäng om dagen jag skall komma upp i, men så mycket mat vore omänskligt att äta, så jag ligger lite under och hoppas att det ger snabbare resultat på vågen! :)

Nu skall jag bara komma igång med träningen också ...

ö-morden

Kunde inte låta bli att köpa en deckare när jag handlade pocket senast. Ville egentligen läsa en Jungstedt eftersom jag aldrig läst något av henne, men de hade ingen så det fick bli Ö-morden av Gretelise Holm och det var inte så dumt det heller!

Omslagsbild: ISBN 9789164201386, Ö-morden

Karin Sommer, journalist i övre femtioårsåldern, åker till en liten dansk ö för att skriva en bok, men inser snart att livet på ön kanske inte riktigt är så lugnt och idylliskt som hon föreställt sig och det ryktas om att någon mördar gamlingarna på ålderdomshemmet. Först är det ingen som tycks ta någon större notis av vad de mer eller mindre senila gamlingarna talar om, men så dör en kvinna och det är uppenbarligen ett mord och utredningen är igång. Karin Sommer gör parallellt en reportageserie om människorna på ön och möter den relativt nyinflyttade satanisten, prästen som ibland syns i bårhuset på nätterna, politikern som talar varmt om aktiv dödshjälp, vårdbiträdet som är missnöjd med sitt liv och läkaren som varit gift så många gånger men som hon ändå inte kan motstå.

En ganska bra och lite ovanlig kriminalhistoria, vars styrka framförallt är Holms förmåga att skildra livet på ön och väva samman de olika personernas liv.


vi ses i öknen

Hemma i Småland igen så nu har älsklingen och jag åter blivit sambor. Ibland kändes året som särbor oändligt långt, men nu känns det plötsligt som att tiden sprungit fram och det är så skönt att ha älsklingen hemma igen! Sista dagen i Arvika ägnades mest åt flyttstädande men jag hann ändå med lite läsning - vad annars? Fördelen med små lägenheter är just att det går snabbt att städa dem!

Omslagsbild: ISBN 9789185625406, Vi ses i öknen

Danny Wattins bok Vi ses i öknen har stått på min önskelista sedan den släpptes som inbunden, självklart i väntan på pocketutgivningen. Har under det senaste året blivit lite bättre på att skriva önskelista på böckereftersom det underlättar väldigt vid beställning över nätet, vilket annars kan vara en aning övermäktigt då utbudet i det närmsta är enormt.

Vi ses i öknen är en roligt satir över vår egen samtid, men jag erkänner att den inte riktigt levde upp till mina förväntningar. Adam, bokens huvudperson, jobbar åttio timmar i veckan på glassig reklambyrå, har en lägenhet som allt mer liknar ett inredningsmagasin och en sambo som putsar och fixar frenetiskt inför hennes mycket religiösa föräldrars årliga besök. Adams föräldrar å sin sida lever i radhus där mamman försöker passa in i svenssonmallen och där det sedan 1987  pratats om en Thailandsresa som aldrig tycks bli av. På jobbet får Adam i uppdrag att marknadsföra en norrländsk utbrytarkommun som vill lyfta fram kusinsex och renskit. Och så finns kollegan Gurra som vill att Adam skall spendera en natt med hans fru ... Mitt i allt dör Adams farbror Anton och efterlämnar ett mycket speciellt testamente som, när det väl blir läst, tar med Adam på en underlig resa med en vit hatt, rosenblad och en talande katt.

Skruvad berättelse, som blir så skruvad att jag tillslut inte rikigt orkar med den, och jag kommer ibland på mig själv att mot slutet av boken läsa en sida eller två utan att veta vad jag läst. Första halvan är dock riktigt underhållande och Adams föräldrar är underbara!

RSS 2.0