de röda skorna

De röda skorna

Biblioteket hade utförsäljning av böcker för fem kronor styck. Handlade en pocket på ren chans och jag är nu glad att den bara kostade fem kronor ...

Kathryn Harrisons De röda skorna handlar om May, en kinesiska med lindade fötter som vid ung ålder gifts bort med en äldre man, men rymmer till Shanghai och börjar arbeta på en bordell. På bordellen möter hon sin västerländska make Arthur. Samtidigt handlar boken om Arthurs familj och främst om Arthurs systerdotter Alice som är en själsfrånde till May. Boken utspelar sig från sent 1800-tal till slutet av 1920 och den pendlar mellan Kina, tågresor genom Ryssland och den Franska Rivieran.

Borde vara intressant, men det är det inte. Känns som att ingenting händer och författarens språk räcker inte till för att bära upp den långsamma berättelsen som dessutom är alldeles för lång. Halvvägs in i boken ger jag nu upp.

(Tyvärr är omslaget på min bok inte lika vackert som denna bild, men jag hittade inte min utgåva någonstans.)

påsklovsnytt

 

Perfekt påsklov hittills! Inledde med lata påskdagar som mestadels tillbringades med att jag och älsklingen tittade på reprisavsnitt av den alltid lika svärande Gordons Ramsey och hans Kitchen Nightmares samt ett och annat färsprakande avsnitt av Design: Simon och Tomas samtidigt som högklassig choklad konsumerades ... Ja, jag har varit på gymmet idag på morgonen ...På påskdagen var vi på bio och såg Sweeney Todd. Härligt makaber! För alla som gillar teatraliska halsavskärningar ackompanjerade av musikalmusik är denna film ett måste! Den är faktiskt rolig och jag kunde inte låta bli att skratta åt alltihop titt som tätt. Helena Bonham Carter är mästerlig i rollen som Mrs Lovett och Johnny Depp gör ju sällan en dålig film.Gårdagen tillbringade jag i Karlstad med mor som stigit upp i ottan för att hinna med tåget. Vi inledde med trevlig frukost på Hotel Drott och sedan shoppa vi loss. Mor spräckte budgeten redan i första butiken och fortsatte därför att spendera glatt resten av dagen. Precis som det skall vara! Jag hittade världens sötaste skor på DNA som kommer att bli så fina till klänningen jag tänkt ha på JA:s bröllop. Mycket nöjd!

car on a stick

Alla som känner mig vet att jag inte har körkort och att jag är måttlgit intresserad av att ta ett. Själva bilkörningen avskräcker mig mer än vad den lockar mig ... Men nu kan jag ha hittat min motivation - Car on a stick.

En underbar lite genomskinlig bubbla med plats för fyra personer (plus shoppingpåsar!) som styrs av din röst. Den drivs av solceller och på natten, när den inte används, förvaras den på en slags pålen som finns under "bilen".

Definitivt min typ av transportmedel! Dessutom är den såååå snygg!


bitterfittan

Vissa böcker läses av alla, verkligen alla, och de dyker upp i debattprogram och morgonsoffor, överallt. Att inte läsa dem är det samma som att inte vara en del av den aktuella debatten, så därför kunde jag inte låta bli att läsa Maria Svelands Bitterfittan.Sara bestämmer sig en dag i januari för att dra iväg på en töntig charterresa till Teneriffa. Hon är en arg, trött, bitter småbarnsmamma som fått nog. På resan funderar hon över livet, över allt som är orättvist när man är kvinna, om hur män har det lättare i arbetslivet, tar för sig mer, kommer undan med mer. Om vilka krav som finns på kvinnor, om hur vi skall vara i allmänhet (helst tysta och absolut inte avslöja att vi är pilska) , hur vi skall se ut, hur vi skall vara som mödrar och allt annat som berör kvinnolivet. Hon studerar sina medresenärer och ser den ena illa behandlade kvinnan efter den andra, män som hänger vid poolens bar med ett ölglas i handen medan kvinnorna försöker hålla reda på barnen. Sara är bitter, så bitter, en riktig bitterfitta.

Visst har boken sina poänger, visst kan jag känna igen mig i mycket, inte minst i en del av skildringarna från barndomen, visst är jag bitter och cynisk ibland, men inte som Sara. Bokens behållning är ilskan, men bitterheten blir ibland lite för mycket. Trots det så är boken läsvärd för alla oss kvinnor i trettioårsåldern som någon gång funderat över rollen som kvinna, och inte minst för oss som känner att vi inte riktigt passar in i sterotypen. Efter att ha läst boken är det också ofrånkomligt att fundera över sin egen parrelation. Mycket kan sägas om min älskling, men framför allt är han en sådan som skalar apelsiner, även offentligt ...

visst finns det gudar i alabama

Med magen full av påskmat kröp vi till sängs tidigt igår, jag kunde dock inte låta bli att läsa länge ...Joshilyn Jacksons Visst finns det gudar i alabama var precis en sådan bok jag behövde för att känna läslust igen! Det är kvickt och intressant, med allvar i botten. Perfekt! Dessutom är persongalleriet underbart varierat, vilket är ett stort plus i min värld.

Arlene har slutit ett avtal med Gud om att hon inte skall vara lösaktig, inte ljuga och aldrig mer återvända till sin hemstad. Avtalet funka hur bra som helst, ända tills en gammal klasskamrat från hemstaden dyker upp och börjar ställa obehagliga frågor om en viss fotbollsspelare som försvann för tio år sedan. Kan det finnas en koppling mellan hans försvinnande och Arlenes beslut att studera i Chicago istället för hemma i Södern? För att ytterligare komplicera Arlenes tillvaro börjar pojkvännen ställa ultimatum om att han vill träffa hennes familj, ett gäng mer eller mindre öppna rasister och pojkvännen är svart.

Det  är bara att inse för Arlene, det är dags att konfronteras med det förflutna. Gud verkar inte hålla sin del av avtalet ... :)

våld - en historia om kärlekJoyce Carol Oates har jag inte stiftat så mycket bekantskap med innan jag läste Våld - en historia om kärlek, och jag får väl erkänna att jag, efter detta första litterära möte, inte rusar till biblioteket för att låna en till bok av nämnda författare.

Teena Maguire och hennes dotter Bethie tar vägen genom parken efter 4 juli-festen i det lilla samhället Nevada Falls. De vill komma snabbare hem. Istället blir  de överfallna av att gäng pojkar och Teena utsätts för en brutal gruppvåldtäkt som Bethie blir vittne till. Bethie pekar senare ut pojkarna som begick våldtäkten, de är alla hemmahörande i samma grannskap. Befolkningen i det lilla samhället bestämmer sig.  Alla vet att Teena klär sig i kort-kort och urringat, alla vet att Teena haft ett flertal sexuella förbindelser, alla vet att våldtäkten måste varit Teenas eget fel, hon ville säkert själv. Inte är deras pojkar våldtäktsmän? Advokater anlitas och processen är igång.

Det som händer i samhället och under rättegången är upprörande. Jag blir arg, men inte så arg som jag borde bli. Det är något med boken som gör att jag, trots det alltid lika aktuella och skakande temat, tycker att den är lite tråkig. Kanske är det språket, kanske är det för att jag läst den under lång tid, en sida här och två sidor där. Jag önskar verkligen att jag funnit den mer läsvärd. 

bryta omInspirerade av den förra ungdomsboken, och av en artikel i Skolvärlden, bestämde jag mig att låna ännu en bok från uHc-hyllan på biblioteket. Denna gång blev det Åsa Anderberg Strollos Bryta om.

Minna är sexton år, har kommit in på gymnasiet i Skärholmen (hennes fjärdehandsval), och trots att hon inte klarat skolan så bra tidigare bestämmer hon sig för att göra ett seriöst försök. Hon skall klara skolan! Livet för Minna är dock inte så enkelt. Hon har varit ensam hela sommaren, pank i en illaluktande lägenhet, med mamma är inlagd på psyket för långt ifrån första gången. Hennes vän Eddie bor i ett rivningshus utan värme och tycker att hon skall hoppa av skolan (det finns ändå ingen mening med att gå gymnasiet) och åka med honom till Sydamerika istället. Och så har Emma Larsson, som gick på samma skola på högstadiet, hamnat i samma klass som Minna. Minna hatar Emma, vill förstöra hennes liv. Klara inte av att hon är populär och bestämmer allt.

Minna får inte riktigt ihop det. Hon har försökt ta hand om sig själv och mamman, sedan hennes pappa flyttade ifrån dem för tio år sedan. Hon får ingen hjälp, ingen tycks förstå vilken situation hon befinner sig i. Skolan går riktigt dåligt, hennes klassföreståndare tycker att hon skall hoppa av. Eddie är inte den pålitligaste av vänner och grannarna ringer störningsjouren och klagar på allt oljud som Minnas mamma för. Hotet om vräkning hänger ständigt över Minna.

Även denna ungdomsbok är mycket läsvärd. Den får mig att tänka. Hur många av mina elever har det så här utan att jag vet om det? Hur är det möjligt att en tonåring får ta allt ansvar för sin mamma när psykvården skriver ut henne? Kollas inte sådant upp av socialtjänsten? Kan detta verkligen hända på riktigt? Ja, jag tror tyvärr det. 


påsk i tankarnaTvå arbetsdagar kvar till påsklov - tjoho! Snart är det dags för att sova länge på morgonen, läsa en bok eller två, promenera längs vattnet i Arvika, äta påskmat och bara ha det bra. Känns som om min hjärna redan tagit påsklov, får inte mycket gjort idag ...


ovälkommen nederbördDet här med snö är märkligt. Jag längtade hela vintern efter snö som skulle lysa upp i det mörka rusket, men det kom ingen, så istället började jag se fram emot våren och tittade efter knoppar på buskar och träd - då kommer snön ... Nu vill jag inte ha snö! Typiskt!


hero

Charlotte Perrelli


Nej, Charlotte Perelli är inte min schlager-hero ... Men, finalfältet var svagt och fru Perelli var proffsig på scen, så jag förstår att hon vann. Sanna Nielsen blev folkets vinnare, vilket på sitt sätt måste väga tyngre, så stort grattis till Sanna!

I årets Eurovision Song Contest skall alla länder, utom Storbritannien, Spanien, Frankrike, Tyskland och Serbien, kvala till finalen genom två semifinaler. Semifinalerna hålls den 20 och 22 maj och finalen den 24 maj. Sverige framför sitt bidrag i den andra semifinalen och då är våra nordiska grannar Danmark och Island också med. Vi borde alltså  få  någon poäng ...

i taket lyser stjärnornaInte ofta jag läser ungdomsböcker (läste dem knappt när jag själv var i den åldern), men på mitt senaste biblioteksbesök såg jag Johanna Thydells I taket lyser stjärnorna bland pocketböckerna och tyckte den var värd en chans. Ett bra val visade det sig då detta är en gripande och välskriven berättelse.

Jenna går i sjuan och tycker själv att hon bara borde behöva tänka på kompisar, fester , killar och varför hennes bröst inte växer. Situationen är dock en helt annan, hemma i lägenheten finns hennes svårt cancersjuka mor som bara blir sämre och sämre.

Jag läser boken med spänd förväntan, jag vill uppriktigt veta hur det skall gå för familjen. Hur skall det gå för Jenna med gamla kompisar som byts mot nya och killar som är kära fast inte i henne? Hur skall det gå för hennes mor? Kommer det att bli en bok med det väntade slutet att modern blir bättre, eller kommer tragedin att vara ett faktum?

Jag rekommenderar boken varmt till både högstadieklasser och alla vi andra som passerat högstadieåldern för längesedan, men ändå minns den med skräckblandad förtjusning.

det där med sanning ...

 

Vi har alla sett dem, kanske köpt dem, lånat dem på bibblan, läst dem - böckerna med "En sann berättelse" tryckt på framsidan. Sanning är som alla vet en rätt subjektiv uppfattning och därför värt att reflektera över en extra gång när man står där med boken i handen.

I vilket fall så säljer dessa böcker otroligt bra och det uppmuntrar naturligtvis till ett och annat avsteg från just sanningen. Senast i raden av sanningsfuskare är Margaret B Jones (eller , Margaret Seltzer, som hon egentligen heter) som i boken Love and consequences påstår att hon växt upp i Los Angeles gängmiljö när hon egentligen kommer från trygga villaförorten. Men det är klart, en villaförortsuppväxt utan skandaler kanske inte säljer lika bra?

I lögnerna om sanning minns vi gärna (eller ogärna) James Frey som lurade självaste Oprah med att påstå att Tusen små bitar var sann, och nu har Oprah gått på samma miss igen med Seltzer ... ooops!  


vårpresent

SvBOmslag0508.jpg

Idag har jag skaffat mig en prenumeration på tidningen Svensk Bokhandel. En alldeles utmärkt vårpresent till mig själv! Min terapeut har sagt att jag måste ta hand om mig själv mer, pyssla om mig själv, och då måste en boknördprenumeration var helt enligt ordination!

sökes: magmusklerTestade Core igår ... Herregud! Kan någon injicera en magmuskel!

Efter flera månaders ofrivilligt uppehåll från gymmet är det bara att inse att de få tränade muskler man en gång hade nu förvandlats till något slappt som inte vill göra alltför många statiska magövningar ... Men nu är jag på gång igen så nu blir det hårdkörning!
 
JA:s bröllop och Tunisien hägrar och det vore onekligen rätt skönt att ha slimmat sig lite tills dess! :)

raid och tjallarna

Raid och tjallarna

Känns som en evighet sedan jag läste ut en bok och därför överraskar det extra mycket att det är just en finsk fängelseskildring jag nu tagit mig igenom!

Harri Nykänens Raid och tjallarna utspelar sig på Skatuddens fängelse i Helsingfors där ett antal fångar sitter på skyddsavdelningen av olika anledningar. Allt följer en bestämd ordning tills den ökände Raid anländer för att sitta av ett kortare straff. Han provocerar fångarnas ledare och begär därefter att flyttas till skyddsavdelningen. Frågan är nu vad han egentligen har i åtanke. Skall han döda eller skydda någon? Varför har han valt fängelsestraff istället för böter? Skall han försöka få information och på så sätt sätta dit affärsmannen Luotola?

Långt ifrån det bästa jag läst, men den funkade och var bättre än vad jag någonsin kunnat tro. Titeln känns dock något ungdomsboksaktig, vilket inte handlingen är.

mysigt besök

   

Myshelg med älsklingen på besök. Shoppade resväskor till vår Tunisienresa i juni. Känner mig mycket nöjd med min svarta, högblanka väska trots att jag alltid annars ratar allt svart. Testade flera nya maträtter ur kokboksfynd från rean. Favoriten blev dinkelpizza, tätt följd av superenkel kyckling med hemgjord tomatpesto. Avslutade en omgång Monopol som vi påbörjade för läääääängesedan och eftersom älsklingen hade typ hundratusen och jag tvåtusen så förlorade jag .... Efter speleftermiddagen förfasade vi oss över att Nordman gick vidare till Globen. Vi höll tummarna för Suzzie Tapper.

På söndagen var jag tvungen att åka till jourtandläkaren med min visdomstand som gjort ont sedan torsdagen. Trodde de skulle dra ur den, men de spolade bara runt den och sa att det skulle bli bättre av det, vilket det inte har blivit ... Efter en sista lunch var det bara att knalla iväg till tåget vilket alltid är lika jobbigt, men om en och en halv vecka är det påsklov och då blir det mys hela veckan i Arvika.

 


tips och trixIdétorka på jobbet så jag besökte inspirerande lektion.se och fick en del användbara tips. Så trevligt när kollegor delar med sig av användbara uppgifter! Bra lektionstips kan man belöna med tummen upp och - ja, man kan ju inte låta bli att kolla sina egna lektionstips... Ett av mina tips hade fått nitton stycken tummar i vädret och jag känner mig mycket nöjd! Perfekt med en egotripp på onsdag eftermiddag!

På bokfronten är det förresten samma torka ... Har påbörjat massor av böcker, men ingen fångar mitt intresse. Tur att det flesta är lånade biblioteksböcker!


glädjeprickar

Mysko väder idag. Ibland regnar det, ibland skiner solen, ibland är himlen svart av regnmoln och ibland är det klarblå himmel. Ibland är det allt samtidigt!

Skall bege mig ut på en promenad i detta lustiga vårväder och det känns som att paraplyet  får följa med, men det hör på något sätt våren till. Dessutom är det ett underbart gulligt paraply med massor av färgglada prickar på genomskinlig bakgrund. Riktiga små glädjeprickar! Hoppas att det blir regn under promenaden!


"i fädrens spår ..."Imorgon är det Vasaloppet - den enda söndagen på året då jag frivilligt ställer klockan på ringning kl 7.45. Varje år känner jag också någon märklig längtan efter att någon gång åka dessa nio mil, dricka ärtsoppa och med gott samvete äta en kanelbulle. Det var ju bara det där med skidåkning som jag aldrig riktigt fått kläm på ...

Vintersporter och jag går liksom inte riktigt ihop ... Senaste gången jag åkte skidor måste ha varit på mellanstadiet eller möjligen i sjuan. Far tog med mig på en lite tre kilometersrunda och jag kämpade som ett djur och skrek om att vi skulle tagit med ett tält för att övernatta när han tagit mig ut på en sådan ofantligt långa sträcka ... Skridskor klarar jag inte heller. Min koordination är liksom inte tillräcklig för att kunna skrinna på med hjälp av båda fötterna, så jag skjuter lite taffligt på med vänsterfoten ... Mina syskonbarn som åker konståkning och spelar bandy skulle skämmas över moster om de såg mig på is! Att jag inte testat utförsåkning behöver jag kanske inte tillägga.

Pulka kan jag i alla fall åka! Om inte backen är för brant ...

 

RSS 2.0