intensivpluggFörsta tentaveckan - hu! Hemtenta på den ena kursen och salstenta på den andra. Hej å hå! Tidsoptimsist som jag är har jag naturligtvis inte börjat på hemtentan i socialpsykologi i tid (någon som är förvånad???) så därför har jag nu suttit här framför datorn större delen av dagen och mer eller mindre desperat besvarat uppgifterna bara för att upptäcka att den sista uppgiften är helt obegriplig. Känns lite surt, men jag mejlade snälla examinatorn och hoppas på snabbt besked om vad han egentligen menar att vi skall skriva om. Det löser sig säkert innan inlämningstiden på fredag ...

Salstentan i psykologi på fredag morgon kan gå lite hur som helst. Såg förra terminens tenta och vissa frågor kändes överkomliga, medan andra var mer hjäääälp! Men nu blir det tre dagars intensivplugg på mysiga universitetsbibblan så det klarnar säkert. Omtenta är annars ett ord som aldrig skrämt mig!


rapport från mässan


Bok & Bibliotek

Årets bokmässebesök är avklarat. Första gången jag var där på en lördag, och herregud så mycket folk det var! Både vi vanliga och mer kända ansikten trängde sig fram mellan montrarna och hoppades hitta nya spännande titlar eller lyssna en stund på någon intressant talare. I år hade jag inget seminariekort, och det var nog lite synd. Det är onekligen rätt skönt att under tjugo minuter sätta sig i en lugn seminariesal och lyssna till en, förhoppningsvis, intresseväckande föreläsare.

Vissa montrar hade som vanligt fler besökare, och en av de mest populära verkade vara Piratförlagets där de inköpta titlarna stoppades ned i en guldglimmande påse som lockade ännu fler till montern. Jag orkade inte riktigt trängas med alla, men skymtade i alla fall Ann-Marie Skarp som stod inklämd ett hörn och säkerligen nöjt tittade ut över massorna. Gladaste personalen tror jag fanns i Kakaos monter, övervägde att köpa en bok bara därför, men avstod trots allt.

                                            
  

Mina inköp skedde, något förutsägbart, i Bonnier Pocket-montern. Blev klassiska 3 för 100 kr, en deckare och två romaner. Vidare gjordes också, helt enligt tradition, inköp i Normals monter. Kabusa hade pocket för 15 kr så det slank ned ett par där också. Språktidningen var på plats och erbjöd två tidningar för 40 kr - självklart tackade jag ja! VI Läser hade dock behövt ett betydligt mer lockande erbjudande ... I Finlandsområdet fanns underbara Muminserieböcker som  jag skulle köpa, men tyvärr glömde bort. Lite synd att Finland inte framhöll övrig litteratur på ett mer intresseväckande sätt, hade gärna köpt en finsk (i översättning då ...) eller finlandssvensk pocket eller två. 

Många talar och samtalar om böcker och annat i montrar och på scener och jag stannade till en kort stund och hörde Gustav Fridolin tala om sitt besök i Afghanistan och hans förundrar över att barnen kände till Fredrik Ljungberg, Henning Mankell som ville utrota analfabetismen, kulturministern som föga förvånande blev utfrågad om kulturpolitik, några för mig okända deckarförfattare som presenterade sina senaste verk medan jag mumsade chokladkaka och drack kaffe och till sist en lite föreläsning om tips vid PowerPoint-presentationer.

Nöjd, och trött i både fötter och huvud, lämnade jag mässan efter fyra och en halv timme för att ta mig tillbaka till Centralen där ytterligare några titlar inhandlades på PocketShop. Nu är det bara att ladda inför nästa år!


snart är det dags ...

för en av årets höjdpunkter - Bokmässan! Var inte där förra året så nu känner jag mig extra laddad inför de få timmar under lördagen som jag kommer att få tillbringa i detta boknördarnas paradis. Nu skall jag bara kolla igenom scen- och monterprogram och markera höjdpunkterna, med andra ord; vart kommer Björn Ranelid att vara synlig?


tenta i sikte
Nu börjar tentan närma sig, den 2 oktober är det dags att plocka fram kunskaperna och plita ned dem på papper. Klockan 8.00 på morgonen ... undrar om det är OK att först sova ett par timmar??? Vet inte riktigt hur det kommer att gå, men jag har lovat mig själv att inte bli ledsen om jag kuggar. Det är faktiskt min första salstenta på åtta år och dessutom inom en helt annan ämnessfär än vad jag tidigare studerat.

Vår kära föreläsare verkar dock snäll och har sagt att om vi kan hans Power Point-presentationer, instuderingsfrågorna och kan koppla frågorna till boken så skall vi klara tentan. Överkomligt, således. Började med instuderingsfrågorna i lördags, och det var riktigt skoj att ägna sig åt något så konkret och, om jag skall vara ärlig, så gymnasialt.

En föreläsning och ett seminarium denna vecka och sedan en hel vecka till tentapluggande. Nu gäller det bara att vara lite mer disciplinerade än vad jag brukar vara ...


dödgrävarens dotter


Dödgrävarens dotter

Det tog tid, men nu har jag tag mig igenom alla 600-sidorna i Joyce Carol Oates Dödgrävarens dotter. En riktig roman! Härligt efter alla deckare och annat mer eller mindre lättsmält och bra som konsumerats under sommaren. Välskrivet, inte minst vad gäller detaljer som dofter och synintryck. Jag blir lite rastlös i min läsning mot slutet, men det är nog bara för att jag har så svårt för tjocka böcker.

En tyskjudisk familj flyr under 30-talet till USA och faderna får jobb som dödgrävare i en liten stad. Familjen hånas av folket i staden och familjen blir alltmer trasig och fadern alltmer våldsam, en tragedi är oundviklig. Dottern flyttar från det lilla huset på kyrkogården, blir förälskad och inleder en relation med en man som visar sig vara lika våldsam som fadern. Hon flyr, tillsammans med sin son, byter identitet och börjar ett nytt liv, med ständiga flytter och förhoppningar om att sonen skall bli något stort. 

Rekommenderas!

halstablett? ja tack!
Jaha, så har jag då fått höstens första förkylning. Ont i halsen, lätt feber och allmänt hängig. Känns som att man varit med om det här många gånger förr ... Hoppas bara att jag inte blir lika sjuk som älsklingen; han tillbringade två dagar huttrande under täcket. Inte kul! 

För den som oroligt undrar - nej, jag tror inte det är svininfluensan och nej, jag känner mig inte särskilt rädd för svininfluensan. Eller "The New Influenza" som jag tack vara universitetets varningsskyltar lärt mig att det heter på utrikiska. En intressant iakttagelse är att den svenska texten uppger att alcogel skyddar mot influensan, men den engelska texten anger att alcogel kan skydda mot influensan ... Personligen tror jag nog att man måste bada i alcogel och isolera sig helt från omvärlden för att vara garanterad att inte drabbas, så jag använder inte alcogelen särskilt flitigt. Fy, på mig! :) Lovar att i alla fall vaccinera mig när det blir dags!

we love ullaredTidigt på lördagsmorgonen stod vi, smått huttrande och gäspande, och väntade på bussen mot Ullared och shoppingparadiset. Färdigbredda mackor i ryggsäcken och bekväma skor på fötterna, vi börjar få lite rutin! Strax efter 8.00 var vi framme, kundvagn hämtad och en fyra och en halvtimme lång shoppingrunda tog sin början. När man tänker på det är det lite sjukt att shoppa så länge i samma affär, men när man är där känns det helt naturligt. Alla runt omkring är dessutom glada och hjälpsamma, så det där med shoppingterapi funkar uppenbarligen!

Schampo, deodoranter, nya hörlurar, fingervantar, rengöringsmedel, rakblad till älsklingen och nya bordstabletter var några av de saker som stoppades ned i kundvagnen. Mest nöjd är jag med min nya, supersnygga vinterkappa och vår kitschigt guldfärgade bordslampa som märkligt nog passar in i vardagsrummet. Julklappen till lilla mor var också ett fynd!

En lyckad shoppingdag som avlastade kontot med några tusenlappar, precis som det skall vara!


utmattad hjärnaJust tillbringat fyra timmar tillsammans med min kurslitteratur och lärt mig att hjärnan är en fantastisk och smått obegriplig skapelse. Eller så är det engelskan och dess termer som gör det hela lite krångligt ... Men det är onekligen rätt spännande, och en aning utmattande, att försöka lära sig något nytt. Måste dock tillstå att jag fortfarande längtar efter nästa delkurs och de psykiska störningarna.

Annars längtar jag mest till lördag och Ullaredsshopping! Bussresa i gryningen och matsäck i ryggsäcken - precis som det skall vara! Undrar hur många schampoflaskor vi får plats med i badrummet?

Och på den skönlitterära fronten tar jag mig sakta mig säkert framåt i Joyce Carol Oates Dödgrävarens dotter - riktigt bra läsning!

mot kunskapens boning

Så var man då studerande igen. På heltid! Ja, till och med mer än heltid från och med imorgon då min andra kurs  startar. Pengar från CSN på kontot ... det var ett tag se'n sist!

Känns både roligt och svårt med psykologikursen. Hittills har det bara varit en introduktionsträff och en föreläsning, men vår föreläsare på denna inledande delkurs verkar engagerad och försöker inspirera oss som sitter i salen till att redan från början älska ämnet psykologi. Och det kan nog behövas för det visade sig att vi måste kunna en massa om hur hjärnan är uppbyggd och hur den fungerar med neuroner, synapser och annat smått obegripligt för en gammal humanist som jag. Ser det som en utmaning och det hjälper kanske lite att kurslitteraturen äntligen kom idag. Nu är det bara att dyka in i den tre och ett halvt kilo tunga tegelstenen!

Imorgon är det introduktion på socialpsykologikursen. Böckerna till den kursen är, tack och lov, mestadels på svenska och verkar riktigt intressanta, så jag ser faktiskt fram emot att läsa dem (vilket jag inte alltid gör med kurslitteratur ...). Tror att detta kan bli en riktigt bra höst!


RSS 2.0