madagaskar 2

Igår bänkade vi oss, jag och älsklingen, i biosalongen för att se filmen Madagaskar 2. Jag hade laddat med en påse julskum och en flaska Ramlösa Balans Persika/Vitt te (smakade fruktansvärt) och älsklingen var som vanligt nyttig med en påse vindruvor ... Vad är det för poäng med att gå på bio om man skall vara nyttig???

Vi gillar animerade filmer och fullkomligt älskade Madagaskar 1, så förväntningarna var höga. Uppföljaren visade sig vara helt OK, och jag tycker fortfarande att djuren är charmiga och småroliga (särskilt pingvinerna!), men storyn var mycket bättre i första filmen. Inget toppbetyg, men ett och annat skratt fick vi i alla fall.

Madagaskar 2 Escape from Madagascar


efterlängtad kylaVeckans stora glädje (förutom min egen födelsedag) är att vintern äntligen kommit! Jag älskar att sätta på mig en tjockare jacka, välja halsduk som värmer, känner hur det sticker av kyla i näsan - nu är det bara att ladda för snöknarr under skorna!

Och snart är det jul - dags att leta fram adventsljusstakar, tomtar, glitter, glögg och julmusik! Och vem skall få vad i julklapp? Juletiden är en härligt mysig!


jag överlevde!

Jag överlevde min 30-årsdag och livet rullar på igen. Vet att det låter löjligt, men jag såg verkligen 30-årsdagen som någon form av stup där livet slutade och allt var för sent. Det mesta verkar dock vara sig likt så här någon dag efter, så det tog uppenbarligen inte slut - inte ens för en drama queen som jag!

Älskling förgyllde dessutom min födelsedag med en superrolig skattjakt som fick mig att klura på ledtrådar och sedan springa runt i lägenheten på jakt efter en mängd presentkort på små trevliga summor som i slutändan blev en stor summa på Fritidsresor. Sommarens semester är räddad! Jag undrar nu bara om älsklingen har råd att själv följa med ...
Chokladtårta a la älsklingen fick jag också, både en och tre bitar, så på det stora hela var det inte helt hemskt att fylla vuxen.


fy för födelsedagar!

Imorgon fyller jag, motvilligt, trettio år - "ångest, ångest, är min arvedel ..." Finns det inget sätt att stoppa tiden?


pärlan i lakritsremmen

Omslagsbild: ISBN 9789173511162, Pärlan i lakritsremmen

Olga är pensionär och ser på sin tillvaro som att hon äntligen kommit fram till pärlan i lakritsremmen. Hennes tillvaro som pensionär styrs helt av hennes egna val och behov och Olga känner sig väl värd det efter ett långt liv. Hon struntar i att öppna dörren när det ringer på, hon tillbringar mängder med timmar på balkongen, umgås med familj och bekant och inte minst - går en vända till biblioteket med jämna mellanrum och fyller sin dramaten med en ny uppsättning böcker.

Jag tycker om Boj Kewenters beskrivning av pensionärslivet, men Pärlan i lakritsremmen passerar ändå tämligen obemärkt förbi. Kanske skall jag ge den till min mor som snart kan njuta av tillvaron på samma sätt som Olga?

ännu en lista

Här kommer ännu en av dessa listor som jag är så barnsligt förtjust i. Vill man läsa vad andra svarat kan man titta in till Västmanländskan och Skolfröken.

DIN/DITT FÖRSTA:
operation: Har lyckats undvika alla operationer
piercing: Hade hål i öronen, men de har nog helt växt igen (inte haft örhängen sedan ettan på gymnasiet)
sport: Räknas barngympa? Annars hade jag en kort handbollskarriär - fyra träningar tror jag att det var ...
husdjur: Vår älskade hund som jag fortfarande saknar (Kära syster hade i och för sig vandrande pinnar som rymde ur burken och på så sätt kanske kan räknas som hela familjens husdjur ...)
semester: Den första jag minns var tältsemester på Öland
konsert: Herreys i Säterdalen, det regnade ...
kärlek: Magnus i min klass på mellanstadiet.

JUST NU:
äter du: Physalis
dricker du: Vatten, men vill ha en Cola
ska du: Äta lunch med en kollega
lyssnar du på: Ljudet från vägarbetet i närheten av jobbet
väntar du på: Mat!
tittar du på: dataskärmen och biblioteket
har på du på dig: Lila byxor, brunt linne och brun kofta.

DIN FRAMTID:
barn: Undvikes gärna
giftermål: Eventuellt, men inte superviktigt
karriär: Vill gärna byta jobb

VAD DU FÖREDRAR:
kramar eller kyssar: Föredrar absolut kramar!
kortare eller längre: Beror väl på vad? Längre ledighet och kortare arbetsdagar - ja tack!
snygg mage eller snygga armar: Är ju mer en ryggperson
busig eller lydig: lydig, eller?

HAR DU NÅGONSIN:
kysst en främling: Nej, eller det beror ju på vart man drar gränsen för att vara bekant ...
tappat bort glasögon/linser: Nej
brutit ett ben: Nej
rymt hemifrån: Ja, fast bara så där en timme eller nå´t.
röntgats: Bara tänderna
krossat någons hjärta: Det tror jag verkligen inte
nobbat någon (som haft känslor för dig): Nja
gråtit när någon dött: Självklart

TROR DU PÅ:
kärlek vid första ögonkastet: Tveksam, kärlek handlar om så mycket mer än ett tilltalande yttre
gud: Låter det vara osagt
mirakel: Tveksam
aliens: Tveksam
magi: Tveksam
ett himmelrike: Trevlig tanke, men jag är åter en gång tveksam
tomten: Inte nu längre
änglar: Nej
transformers: Var inte det sådana där bilar som blev något annat och som det fanns en uppsjö av i lillebrors rum? I så fall - NEJ!


BLANDAT:
är du kär i någon? I min älskling
önskar du att du bodde någon annanstans? Ja
tycker andra att du är attraktiv? Vore en absurd tanke
dricker du? Om vi pratar alkohol så är det i mycket begränsade mängder (nuförtiden ...)
använder du droger? Socker, fett och koffein - är det droger?
vilket schampo använder du? Har lyxat till det med en schampokaka från Lush
vilken parfym använder du? Parfymen tog slut så jag använder bara väldoftande body lotion just nu
vad är du rädd för? getingar
gillar du att tvätta? usch nej

mogen för skrubben

Omslagsbild: ISBN 9789150105070, Mogen för skrubben : roman

Lättsamma, snabblästa böcker som ändå ger en några tankeställare är precis vad man behöver ibland och Solja Krapus Mogen för skrubben är precis en sådan. Rekommenderas till alla, men kanske särskilt till lärare som kan känna igen alla typer av personer som figurerar i boken och alla meningslösa små problem som huvudpersonen lägger mängder med energi på.

Eva-Lena jobbar på en högstadieskola och lägger alla sin tid, möda  och tankekraft på skolan. Perfekt, på gränsen till urtrist är hennes liv, men när hennes barndomskompis Aurora, en sprudlande konstnärssjäl,  börjar som bildlärare på skolan börjar Eva-Lena sakta förändras. En fredagkväll åker Eva-Lena till skolan för att kopiera prov, dörren till kopieringrummet går i baklås och hon tvingas tillbringa helgen i den lilla skrubben. Hon får tid att fundera över sitt liv och sin familj, kanske är det inte så perfekt? Vart gick det fel? Kanske kan livet erbjuda något mer? Och varför kommer ingen och letar efter henne?

På något underligt sätt önskar jag nästan att jag också tvingades tillbringa en helg ofrivilligt inlåst bara för att få tid att umgås med mig själv och tid att fundera igenom livet. Kanske är det nyttigt, vem vet?


köpenhamnsdagEn dag i Köpenhamn är precis vad man behöver en trist hösthelg, så i lördags passade vi på att ta en liten tripp. Upp tidigt för att ta tåget strax efter sju och vara framme lagom tills alla butiker öppnade - perfekt! Blev en hel del flanerande in och ut ur butiker och Illums Bolighus blev som vanligt favoriten. Tänk vad mycket snyggt man skulle kunna handla till hemmet om man hade lite mer i plånboken!

Efter några timmar passade jag på att ta en fika, medan älsklingen sprang runt i alla dyra butiker som jag bara känner mig obekväm att gå in i. Njöt av min latte och konstaterade, genom att tjyvlyssna på andras beställningar, att i Danmark äter man äppelpaj med creme fraiche. Är det verkligen lika gott som vaniljsås?

Lite mer butiksbesök och sedan vegetarisk buffé på RizRaz innan vi åter satte oss på tåget för att rulla hem till Småland. Små utflykter som denna borde man göra oftare!


bilden av phoebe

Omslagsbild: ISBN 9789170026591, Bilden av Phoebe

Bilden av Phoebe
av Kim Edwards tillhör de böcker som fått en oförtjänt ful framsida som knappast lockar läsare. Jag är dock väldigt glad för att jag läste baksidan, köpte boken och inte minst för att jag läste den, för det här är riktigt bra!

1964 föder Norah tvillingar, en pojke och en flicka. Hennes man David, som är läkare, ser genast att flickan har Downs syndrom och bestämmer sig för att det är bättre att lämna bort barnet. Han ber sin sköterska, Caroline, att ta med flickan till en institution, men hon klarar inte att lämna flickan i den obehagliga miljön utan tar henne istället med sig och lämnar staden. Till Norah säger David att dottern dog och begravningsceremoni hålls. 

Norah kämpar med sorgen efter den döda dottern och David med vetskapen om att dottern lever, uppfostras och är lycklig hos hans fd sköterska. Det är stundtals mycket gripande att följa familjen där alla, även sonen, brottas med ett stort hål av saknad som de försöker fylla samtidigt som de alla glider längre och längre bort från varandra. Parallellberättelsen om Caroline och Phoebes liv fyller också den en viktig funktion, även om jag tycker att Carolines kamp för att Pheobe skall få ett vanligt liv kunde har fått lite större plats.

semesterdrömmar i höstrusket

Snart har det gått en arbetsvecka igen och det är bara att konstatera att höstlovet kändes alldeles för kort och jag drömmer redan om jullov, men dessförinnan skall jag fylla trettio - huu!!! Åldersnojjan blir allt mer påtaglig!

Glad blir jag i alla fall när jag tänker på det mycket välkomna resepresentkortet som mor och alla mina underbara syskon skramlat ihop till, och som jag fick som tidig födelsedagspresent när mor var och hälsade på förra veckan. Har självklart surfat omkring på Fritidsresor hemsida och funderat på tänkbara resmål. Älsklingen vill åka tillbaka till Tunisien, medan jag tycker att vi skall testa ett annat resmål. Turkiet, Bulgarien och Kroatien ligger högt på min lista, fast lite sugen på att åka tillbaka till underbara Tunisien är jag faktiskt! Om inte annat så för det goda myntateet och det underbara brödet.


sommarbarn

Omslagsbild: ISBN 9789185625437, Sommarbarn

Barndomsskildringar finns det en hel uppsjö av och därför är det nästintill omöjligt att inte då och då läsa en sådan. Den senaste i raden för mig var Katerina Janouchs Sommarbarn som är berättelsen som hennes egen uppväxt i Prag och flytten till Sverige. 

Katia, som hon kallas, är bara fyra år när Tjeckoslovakien invaderas av Sovjet och som läsare får man ur barnets perspektiv följa hur en politiskt aktiv fader kan förvandlas till en belastning för staten och till följd av detta tvingas flytta från landet. Familjen hamnar först i Köpenhamn för att året därpå flytta till en Stockholmsförort där livet för Katia blir tufft med mobbning och utanförskap. Bokens titel anspelar på den sommar då Katia, av socialtjänsten, blir erbjuden att tillbringa några veckor hos en svensk familj för att försvenskas på riktigt.

Sommarbarn kunde ha varit  gripande, kunde ha stått ut från mängden av barndomsskildringar, men tyvärr gör den inte  det. Mycket beror det Janouchs oförmåga att fördjupa sig, att låta läsaren på djupet ta del av hennes uppväxt och hennes tankar och känslor. Dessutom försvinner en del av den skärpa som hade behövts i ett alltför enkelt språk, som dessutom stundtals blir talspråkligt helt utan anledning. Hade förväntat mig mer av denna bok.


RSS 2.0