summering 2008Så har det då gott ännu ett år och det är dags för en liten boksummering. I år har jag läst 82 böcker (några förblir outlästa men jag räknar dem ändå.) Förstår inte riktigt hur jag har hunnit för 2007 läste jag bara 49 böcker och det känns inte som att jag läst så mycket mer i år, men det har jag uppenbarligen. Möjligen är det de lata dagarna hos älsklingen under Arvikatiden som gjort att det blivit så många fler.

Årets deckare: Belsassars dotter av Barbara Nadel
Årets ungdomsbok: Bryta om av Åsa Anderberg Strollo
Årets inspiration: När jag fyller 30 ska jag vara smal av Jenny Dahlberg
Årets "bli-inte-sådan": Mogen för skrubben av Solja Krapu
Årets feminism: Bitterfittan av Maria Sveland
Årets socialrealism: Mig äger ingen av Åsa Linderborg
Årets vackraste: Anna, min älskade av Magnus Utvik
Årets etik: Allt för min syster av Jodi Picoult
Årets konstigaste: Döden och pingvinen av Andrej Kurkov
Årets roligaste: Morgonpasset av Sophie King

Årets svenska positiva överraskning: Fågelbovägen 32 av Sara Kadefors
Årets utländska positiva överraskning: En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

Årets bästa: Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver
Årets sämsta: Jenny av Denise Rudberg

Årets hedersomnämnande: En helt annan historia av Håkan Nesser och Hjärtat som vapen av Björn Ranelid


vem vill bli miljardär?

Omslagsbild: ISBN 9789170024665, Vem vill bli miljardär?

Gillar att läsa lättsamma och roliga böcker under loven och Vem vill bli miljardär? av Vikas Swarup passade därför alldeles perfekt. Omslaget är lika galet underhållande som boken!

Ram Muhammad Thomas är en fattig indisk gatpojke med ett minst sagt händelserikt liv. Han bli uttagen till TV-programmet Vem vill bli miljardär? men hamnar i fängelse eftersom det förutsätts att en gatpojke som han aldrig någonsin skulle kunna svara rätt på alla frågorna. För att bevisa sin oskuld tittar han tillsammans med en advokat igenom TV-inspelningen och Ram Muhammed Thomas berättar om de olika osannolika händelserna i hans liv och hur alla frågor mirakulöst nog hängt samman med dessa händelser och med de personer han mött.

Ett bra persongalleri och ett roligt upplägg där alla kapitel avslutas med TV-programmets frågor och programledarens bryderi över det som händer. Boken ger dessutom, utan att bli socialrealism, en inblick i hur indiens fattigaste lever - hopträngda i minimala lägenheter där stölder, incest, misshandel och prostitution är oundvikliga inslag.

selma

Missade ni SVT:s mycket sevärd miniserie om Selma Lagerlöf så titta här.

Nu känner jag mig också lockad att läsa korrespondensen mellan Lagerlöf och Sophie Elkan. Stor delar av Selmas brev till fru Elkan finns utgivna i Ying Toijer-Nilssons Du lär mig att bli fri - Selma Lagerlöf skriver till Sophie Elkan och vill man läsa saken ut Sophies synvinkel kan man försjunka i Eva Helen Ulvros Sophie Elkan - hennes liv och vänskapen med Selma Lagerlöf. Vore det inte allra bäst att parallelläsa dessa böcker för att få hela sammanhanget? Kanske finns det bättre alternativ än dessa? Tips mottages gärna!


djävulens fjäderSom vanligt blev det inte så mycket läst under besöket hos mor, men jag läste i alla fall ut Minette Walters Djävulens fjäder. Stundtals en spännande thriller, men jag brinner inte av iver att läsa Walters igen.

Connie arbetar som journalist åt Reuters och bevittnar under ett av sina utrikesuppdrag en brutal våldtäkt. Ett par år senare, i Irak, försöker hon sätta dit mannen i fråga men misslyckas och utsätts själv för hans terrror. Hon flyr till ett avlägset beläget hus på den engelska landsbygden och blir vän med en av byns ensamstående kvinnor, Jess. Tillsammans gör de ett sista försök att sätta dit mannen.


julen till ändaHemma igen efter julfirande hos mor. Mysigt och roligt på julafton med alla syskon och deras barn och mängder av mat. Alla andra dagar har det också varit mängder med mat ... har nog gått upp något hekto (läs kilo ...). Mammas mat går liksom inte att motstå och promenaderna blev inte så många som de kanske borde ha blivit ... Men det är jul bara en gång om året!Obligatorisk och alltid lika efterlängtad julträff med JHS, JJ och MM hanns också med, även detta år hemma i JHS mysiga hus. Julklappsutdelning, julpyssel och en och annan godisbit blev det under kvällen. Vi gjorde också ett försök att spela Bondespelet, men som vanligt spelade vi inte klart, frågan är om vi någonsin kommer att göra det.Träffade också ST med make och CD med make och barn. Full fart på den lille krabaten som i dagarna blev fjorton månader. Så söt! Och ST blir mor i februari så nästa år blir det två små raringar som far omkring! På samma stammisfik träffade vi några dagar senare AD som blivit med pojkvän och såg härligt lycklig ut. Håller tummarna för er - men vad kan gå fel med en romantisk Parisresa att se fram emot! :)Lite speciell kändes denna jul dock eftersom det var sista gången jag firade jul där och jag vet inte när jag kommer att åka dit igen. Lillebror flyttar därifrån vid årsskiftet och mor flyttar i vår/sommar. Bara far och farmor kvar i staden som fram till nu varit den naturliga samlingspunkten. Kanske åker jag dit nästa år vid jul för ett snabbt stopp hos far, men det kommer aldrig att bli på samma sätt. Lite sorgligt, men samtidigt är jag så glad för att lillebror och mor äntligen tar sig därifrån så den känslan uppväger den lilla känslan av tomhet och vilsenhet som också måste få finnas där. 

den motvilliga resenären

Borde egentligen packa resväskan för färden mot jultillhållet, men ett sista blogginlägg måste hinnas med när boken i fråga handlar om resande.

Omslagsbild: ISBN 9789150109238, Den motvilliga resenären

Jenny Diskis Den motvilliga resenären handlar om reseskribentens motvilliga resor. I denna bok är temat för hennes resor ensamhet. Hon försöker finna den på en avlägsen plats på Nya Zeeland, i en hyrd stuga på den engelska landsbygden och i svenska Lappland. Önskan om ensamhet och ostördhet krossas dock hela tiden på grund av en sak - människor som ständigt vill ha kontakt.

Diski skriver med vass och rolig penna, och de kapitel som verkligen handlar om ovan nämnda resor är stundvis riktigt underhållande. Mellan dessa kapitel finns dock kapitel som tar upp glimtar från hennes barndom och andra funderingar och de hade gärna kunnat strykas för min del. De sänker bara tempot och gör läsningen onödigt uppdelad.

julavslutning

En av fördelarna med att arbeta inom skolvärlden är alla mysiga avslutningar. Idag är det julavslutning och alla klasser fikar och leker lekar, sjunger sånger och mumsar julmat. Dessutom har vi en trevlig tradition med julavslutning i kyrkan där många elever framför musikstycken och det delas ut priser till bäst julpyntade arbetsrum och sådant trevligt. (Våra elever är bortskämda med egna arbetsrum och ibland glömmer jag vilken förmån det är att arbeta på en skola där alla har en egen dator och en egen arbetsyta.)

Imorgon bär det av uppåt landet för julfirande hemma hos mor. Förutom att träffa släkten blir det också en del fikadejter med gamla vänner, något jag verkligen ser fram emot. Efter jul skall jag dock satsa på att bara koppla av - stänga in mig i läshörnan och krypa ut när det åter är dags att gå till arbetet. Sov skall jag också göra, just nu känns det som att det var en evighet sedan jag fick sova ut.


böter på gymmet ...Idag skulle jag boka ett träningspass, men hade så många tidigare pass som jag glömt att avboka att jag nu fått böter ... Så pinsamt! Och så typiskt för detta år som varit allt annat än träningsinriktat ...

Snart är det nyår och det börjar bli dags att summera året. En alldeles egen årskrönika! Känner att 2008 inte varit det bästa året i mitt liv så jag är någonstans rätt glad över att lägga det till handlingarna. 2009 hoppas jag skall bjuda på lite förändringar, lite mera träning, kanske lite mer matlagning - och så ser jag förstås fram emot att läsa ännu fler och förhoppningsvis ännu bättre böcker! Nu när även jag börjat bokshoppa på nätet är det som bekant farligt billigt och farligt frestande att köpa alldeles för många ...


pojke försvunnen

Omslagsbild: ISBN 9789170015984, Pojke försvunnen

Min tredje Anna Jansson-deckare blev Pojke försvunnen som utkom förra året. Jansson är en de svenska "deckardrottningarna" (usch, vad jag ogillar det uttrycket!) som jag tycker skriver riktigt läsvärda böcker, och denna gång dessutom med en rad etiska aspekter att fundera över.

Maria Wern är åter på Gotland och får denna gång lösa fallet med en försvunnen nioårig pojke. När historien nystas upp döljer sig otrohet, gammal kärlek, prostitution, vapenhandel och trasig familjer under ytan. Dessutom försvinner en till pojke och den först försvunne pojkens pappa hittas död. Alla misstänker alla, och framför allt börjar några väninnor till den nioårige pojkens mamma misstänka att mamman skadar sina barn.

Läsvärt som sagt, men trots det känner jag nu för ett långt upphåll från Anna Jansson och Maria Wern. Tre böcker om samma kriminalinspektör på ett år räcker på något sätt.


fröken räknar ner

Nu är det bara åtta dagar kvar till jullov! Känns helt underbart att få vara ledig någon vecka! Först några dagar tillsammans med familj och vänner och sedan bara lugnt och skönt - precis vad jag, och alla andra, behöver! Skall nog passa på att presenta mig själv med några nya böcker till lovets tågresor och slappa eftermiddagar.  

Hemma planerar älsklingen för var julgranen skall stå och jag tittar på recept på chokladtryfflar till helgens luciafika. Bara trevliga aktiviteter. Synd bara att jag inte helt kan släppa jobbet och de fina små högarna med elevarbeten och helt gå upp i julpyssel och julpynt ...


tusen strålande solar

Sjuk sedan i onsdags vilket tyvärr lett till att helgen i Trosa tillsammans med mina underbara vänner blivit inställd. Ryggläge i soffan gör att jag nu känner mig helt uppdaterad vad gäller eftermiddagsserier på TV4. Vilka underbart meningslösa konflikter de har i Emmerdale och vilken tur att the flying doctors löser alla problem för de down under ...

Omslagsbild: ISBN 9789146218807, Tusen strålande solar

Naturligtvis har jag också läst en stund här och var, framför allt i Khaled Hosseinis Tusen strålande solar. Jag har inte läst Flyga drake, men såg filmen härom veckan och kände att jag verkligen ville läsa Hosseinis Tusen strålande solar, som även den utspelar sig i Afghanistan.

Mariam är ett utomäktenskapligt barn som i ung ålder tvingas gifta sig med en betydligt äldre man. Äktenskapet är präglat av våld och efter många år tar sig mannen en andra hustru, den unga Laila. Våldet i Kabul trappas upp, talibanerna kommer till makten och i hemmet blir situation också alltmer ohållbar. De båda kvinnorna blir vänner som försöker överleva i en värld där kvinnor inte har något värde.

Boken är välskriven och skildrar både ett lands och en enskild famils förfall. Gripande och svårt att lägga ifrån sig. Jag blir många gånger upprörd och vill skrika åt bokens manliga karaktärer, eller för den delen gråta tillsammans med kvinnorna och barnen.

8 saker

Jag har blivit utmanad av Västmanländska - himla roligt!
Varsågoda - en massa onödigt vetande:

Reglerna är:
Publicera reglerna på din blogg.
Svara på sex 8-sakerna.
Meddela de utmanade på deras bloggar.

8 favoritprogram:
Hem till gården
Halv åtta hos mig
House
Design: Simon & Tomas
Bonde söker fru
Doktorn kan komma
Dansbandskampen
Vem dömer Amy?
(Ja, jag gillar lättsam TV-underhållning ...)

8 saker jag gjorde igår:
Tvättade
Åt frukost
Tittade på TV
Läste i nyss påbörjad roman
Gick på julskyltningen
Köpte hembakat till adventsfikat
Promenerade hem i duggregnet
Drack te och mumsade mjuk pepparkaka

8 saker jag ser fram emot:
Onsdagens bokcirkel
Helgen i Trosa tillsammans med mina älskade vänner
Att gå hem från jobbet
Att beställa sommarens semesterresa
Julgranen med allt pynt
Att träffa alla i min familj under julen
Jullov med massor av tid att koppla av
Alla vinterns tävlingar i längdskidor och skidskytte (perfekta TV-sporter!)

8 favoritrestauranger:
Jag gör som Västmanländskan och tar med kaféer också.

Koh Thai, Växjö (supergod thaimat alldeles i närheten av jobbet)
Siljans konditori , Leksand (allt smakar underbart!)
Rice, Stockholm (alltid god asiatisk buffé)
Palladium, Växjö (pizzan är perfekt,och latten likaså)
Max (är man sugen på en burgare så är Max bästa stället)
Kafé de Luxe, Växjö (nostalgitripp, mys och god mat)
Café Engel, Ludvika (ultimata träffpunkten)
Mother India, Göteborg (indiskt när det är som bäst)

8 saker på min önskelista:
Jag tycker det är svårt med önskelistor ... vet liksom inte vad jag vill ha ...

En massage
En gratis PT i ett år
Böcker i mängder
En lååååång semester
En kock som lagar alla mat så jag slipper
Nya köksmöbler
En liten ansiktslyftning (skojar inte, mitt ansikte är irriterande snett)
Bättre kondition, utan att jag behöver anstränga mig (drömmer inte alla om det!)

8 personer jag utmanar:
Läser inte ens åtta bloggar, men här kommer i alla fall två

Bokbabbel
Emms ord


hennes mjukaste röst

Ska för första gången på bokcirkel på onsdag. Ser fram emot att höra vad de andra deltagarna tycker om boken, för jag är inte helt övertygad om dess storhet, trots alla hyllningar på kultursidorna. Boken i fråga är Bengt Ohlssons Hennes mjukaste röst och i helgen läste jag äntligen ut den.

Omslagsbild: ISBN 9789100118693, Hennes mjukaste röst

Ohlsson skriver ordrikt om Karen och hennes tillfrisknande efter en olycka. Vi följer hennes liv med sjukgymnasik, tillbakagången till arbetet på hennes leksaksaffär, relationen till barnen och vännerna och inte minst hennes sorg över den relation som tog slut i samband med olyckan. Det är stillsamt berättat och en bok som borde beröra men den känns bara pretto, som att Ohlsson vill bevisa att han minsann är en duktig författare som kan skildra det mänskliga psyket. Jag förstår inte heller behovet av att förlägga handlingen till nordamerika, när det inte finns någon uppenbar vinning för berättelsen att placera den där.
 
Jag älskade Gregorius, och hade sett fram emot att läsa Hennes mjukaste röst. Det känns därför extra tråkigt att konstatera att jag är besviken och faktiskt uttråkad.

shopping på A6I lördags tog jag och älsklingen tåget till Jönköping för shopping på A6 Center. Har hört både bra och dåligt om det köpcentret, och jag blev därför positivt överraskad. Det var mycket större än vad jag hade trott och jag tyckte också att det var rätt mysigt med alla gångar och delar av tegelbyggnaderna runt omkring synliga. Saknade dock ett mysigt kafé, latteberoende som jag är.

Kära systers och min brorsdotters julklappar köpte jag på A6 så nu har klappjakten inletts. Känns ganska lugnt i år, men något panikköp blir det säkert.


RSS 2.0