i love postorderJag shoppar på postorder. Jag erkänner det. Tycker till och med om det. Älskar att i lugn och ro tittat igenom katalogerna när de kommer, bläddra bland de färgglada sidorna och låta mig inspireras. Gå vidare till hemsidan och titta på det ännu större utbudet. Beställa, prova hemma i lugn och ro, slippa provhytterna. Det gör mig inte ens något om kläderna inte passar, det är bara att skicka tillbaka och beställa nytt om jag vill det. Varje säsong en ny katalog att försjunka i, och nya färger att lära sig älska om man inte redan gör det. 

Inget går upp mot shopping i soffan med latten bredvid sig och precis den musik man själv vill lyssna på i bakgrunden.  


2x östlundh

Känns som om jag läst hur mycket som helst den sista tiden, men det kan nog bero på att det jag läst varit tämligen lättuggat. Håkan Östlundh har blivit min svenska favoritdeckarförfattare och därför köpte jag, naturligtvis på Pocketshop, de två böckerna med Fredrik Broman i huvudrollen som jag inte läst tidigare och slukade dem i ett nafs. Han blir bara bättre och bättre!

Terror

Terror
utspelar sig några år efter 9/11-attackerna, men i Östlundhs värld är det inte en byggnad som sprängs utan en gotlandsfärja. Panik bryter ut på båten, barn trampas ihjäl och tidningarnas rubriker skriker terror. Några dagar tidigare hittas ett ungt par med egyptiskt ursprung dödade i det sommarhus de hyrt på ön och mitt i allt har Fredrik äktenskapliga problem sen han varit otrogen med en kollega. Det blir ett komplicerat fall, som ändå framställs så där härligt Östlundhstrevligt.

Blot

Blot
är den fjärde boken om Fredrik och hans kollegor (som man vid det här laget känner rätt väl) och nu är vi tillbaka till mer klassiska mordgåtor än de i Terror. Två personer hittas mördade på en gård i Levide och det visar sig vara frun i huset samt hennes makes kusin. Maken, som just är hemkommen till Gotland efter flera år i Japan, är försvunnen och självklart misstänkt. Några dagar senare hittas även en styckad kropp av några bökande grisar (hur kommer man på detta?!) och Visbypolisen får fullt upp med att lösa fallen.


borta bäst

Inget lämpar sig bättre för ljudbokslyssnande än långa (buss)resor, och lyckas man dessutom hitta en riktigt bra ljudbok är det bara att försvinna bort några timmar. Lyssnade mig igenom Sara Kadefors Fågelbovägen 32 för ett par år sedan och tyckte den var mycket bra, så det var ju inte utan förväntningar jag laddade ned hennes senaste bok Borta bäst bara för att upptäcka att den är minst lika bra, kanske till och med lite bättre.

Borta bäst

Sylvia bor sedan några månder tillbaka i sin bil i en dunge bakom IKEA. Ingen lägger märke till den stiliga medelålders kvinnan som besöker IKEA varje dag, både dricker kaffe och äter gratis, och tar sig en lite tupplur på sängavdelningen. Om det inte vore för ryggvärken skulle arrangemanget fungerar rätt bra. Under en av sina bilturer plockar hon upp liftaren Lisbet, hamnar i hennes lägenhet och på hennes ryggbänk, och blir kvar trots det tvivelaktiga liv som Lisbet lever. Men till slut måste hon ändå tag i det misstag som gjort att hon hamnat i den här situationen och konfronteras åter med sin dotter och exmake.

Allt är så väl beskrivet, jag fullkomligt älskar när Sylvia obemärkt glider runt på IKEA, hur hon bara finner sig i Lisbets liv och till och med deltar och serverar både tigerkaka och annat till besökarna som kommer till lägenheten. Sylvias små funderingar, hennes lite avståndstagande inställning till hela tillvaro, och det smått absurda i allt som händer henne lyckas Kadefors få att framstå som helt normalt, fast det inte är det. Denna bok är ett måste för alla som inte vet vad de skall lyssna på i hängmattan i sommar!


2x ungdomböcker

Ungdomsböcker är som ni vet inte något jag kastar mig över med någon större entusiasm, men så ibland känner man att plikten kallar och det blir ett par stycken lästa och denna gång var det två små guldkorn.

Min typ brorsa
Min typ brorsa av Johanna Lindbäck

Ninas mamma har träffat en kille via nätet och bestämt att de skall fira nyår tillsammans med honom och hans söner. Nina har självklart ingen lust med detta och gör allt för att förstöra stämningen. Men inte hjälper det för under sommaren blir Ninas mamma och den nya killen sambo och de två sönerna flyttar förstås också med. Det blir lite spänt, den ena sonen tycker att Nina är "cute as a button" och kanske att den andra också är lite intresserad. Mitt i allt skall Nina och en av hennes nya "brorsor" också börja gymnasiet, få vänskap att överleva trots avstånd och olika gymnasieprogram, försöka vara vuxen och dessutom vara kär i den man kanske inte får vara kär i. Det är roligt och allvarligt på en och samma gång och jag sträckläste den med förtjusning.

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian
Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian av Sherman Alexie

Junior bor i reservatet, är fattig men smart och tröttnar den dagen han får en skolbok i handen som hans mammas namn står skrivet i. Han bestämmer sig för att börja i en skola med bara vita några mil bort, utanför reservatet. Hans bästa vän ser det som ett svek och vänder honom ryggen. På den nya skolan har han också svårt att bli accepterad, tills det visar sig att han är en duktig basketspelare. Det är en varm och komisk bok, som ger en inblick i två helt skilda världar och hur Junior försöker passa in i båda samtidigt. Illustrationerna förhöjer läsupplevelsen och jag ler stort många gånger under läsningen. Detta är dessutom en bok som säkert går hem hos högstadiekillarna, och bara det gör att den är värd en extra guldstjärna.


gävle med meraLångfärdsbuss och CSN-pengar hör ihop så i måndags morse begav jag mig i iväg mot mor i Gävle med just buss. Matsäck, ljudbok och pocketbok och däremellan små sovstunder så är timmarna snart tillryggalagda. Tre timmars bytestid i Stockholm betyder självklart besök på Pocketshop och, jo, det blev några inköp ... Nu slapp jag åka sista biten med buss eftersom storebror passande nog var i Stockholm och skulle hemåt på eftermiddagen - en bilfärd tack man inte nej till, särskilt inte när det gör att man kommer fram en och en halv timme tidigare!

Som alltid har veckan gått i rekordfart. Motionssimmat och badat bubbelpool, tagit en tripp till Fagersta och träffat världens sötaste bäbisar och deras mammor, slappat och läst böcker, gjort en skoluppgift, shoppat loss på Lush och så veckans höjdpunkt; Svenska Skidspelen i Falun. Både jag och mor är inbitna längdskidfans, så möjligheten att få se världseliten live kunde vi självklart inte missa. Fick toppenplatser precis vid upploppet och applåderade vilt när Northug och Hellner gled förbi i rasande fart. Falun kandiderar för att få skid-VM 2015 och gissa om vi håller tummarna!  


den besynnerliga händelsen med hunden om natten


Den besynnerliga händelsen med hunden om natten

Vi har Mark Haddons bok Den besynnerliga händelsen med hunden om natten på skolan, fast på engelska. Det har hänt flera gånger att jag under några provvaktstillfällen påbörjat boken, men jag har aldrig hunnit särskilt långt. Min lästakt på engelska är väldigt långsam ... Nu såg jag, vid mitt senast besök hos en av de lokal bokhandlarna, att den kommit på svenska, så självklart åkte boken med den underfundiga titeln ned i shoppingkorgen.

Christopher förstår det mesta inom vetenskap, särskilt primtal, men människor, deras känslor och tvetydiga uttryck gör honom förvirrad eftersom han har Aspergers. En dag mördas grannfruns hund med en högaffel och Christopher bestämmer sig för att, i bästa Sherlock Holmes anda, lösa mysteriet med vem som dödat hunden och samtidigt skriva en bok om det. I sina efterforskningar får han dock reda på mer än så, inte minst en hel del om sin egen familj.

Det är charmigt berättat, och de små illustrationerna förgyller läsningen ytterligare. Vill man ha lättsam läsning i några timmar är den här boken ett bra tips. Framsidan på den svenska pocketutgåvan är dock allt annat än intresseväckande, så jag kan inte låta bli att visa det engelska omslaget också:

Curious Incident Of The Dog In The Night-Time


söndagspyssel

Har som bekant kommit igång med träningen och tränar nu så mycket att jag insett att jag måste köpa lite fler träningskläder om jag inte vill ha två pass tvättstuga per vecka. Känns toppen! Detta är dessutom den mest varierade träningsperiod jag någonsin haft vilket får mig att känna mig lite extra inspirerad. Testade en ny träningsform i torsdags, Body Balance vid den okristliga tiden 06.30. Trots tiden kommer jag absolut att återvända till detta perfekta starta-dagen-pass!

All träning har fått mig att även börja pyssla om mig själv på andra sätt - söndag förmiddag är numera min egna lilla spa-stund. Först en ansiktspeeling med bambupulver från Yves Rocher (doftar som en hel godisbutik!), sedan en rengöringsmask från fantastiska Lush (vad gör man inte för att få vara mintgrön en kvart varje vecka!) och därefter en fuktmask med lönnsocker. Lite ansiktsvatten och ansiktscreme därefter och man är fräsch och ren som aldrig förr! Även håret blir lite ompysslat med en hårinpackning från Schwarzkopf - tack för julklappen kära syster!

    mask-of-magnaminty 


öken


Öken

Hade tänkt mig ett litet "tema nordafrika" efter den mycket trevliga litterära utflykten till Kairo, och satsade på seriös läsning; nobelpristagaren Jean-Marie Gustave Le Clézios Öken. Har ända sedan vår resa genom södra Tunisien förra sommaren längtat tillbaka till de mäktiga bergs- och ökenlandskapen och hoppades så på denna bok. Men ...

Hur bra det än lät på baksidan med storslagna ökenlandskap, människoöden och kolonialismens baksidor, så orkar jag bara inte läsa längre än de första hundra sidorna. Det är så många ord. Clézio pratar och pratar och pratar och ingenting händer och det lilla som händer beskrivs så detaljerat att naturalisterna framstår som rena detaljslarvpellarna. Man blir utmattad, även om det förvisso är väldigt litterärt och vackert.


vänskapskoden


Vänskapskoden

Bodil Sjöströms Vänskapskoden känns, på ett positivt sätt, som en väntrumsbok. Korta kapitel som inte på något sätt revolutionerar eller utmanar synen på vänskap, men får läsaren att nicka med lite igenkännande. Boken tar upp hur man skaffar eller får vänner, hur man vårdar sin vänskap, hur man gör för att säga nej och hur man avslutar en vänskap som inte längre fungerar. Inget överdrivet filosofiskt, bara lättuggat och emellanåt lite nonsensartat.

Det jag tycker bäst om med boken är intervjuerna med personer som delger oss sina tankar om olika aspekter av vänskap. Eva Dahlgren har som alltid en del klokt att säga, men min favoritintervju är den med Nicolas Jacquemot (etnolog och kommunikationsrådgivare). Detta är den enda intervju som går bortom småmyset och på ett, åtminstone lite, djupare sätt diskuterar konflikter inom vänskap och varför det inte behöver vara så farligt med en konflikt då och då.

yacoubians hus

Det händer lite då och då att jag börjar på en bok, känner att det inte är rätt, lägger undan den, glömmer bort den och hittar den igen när bokhögen minskar. Och ibland är det tur att jag hittar boken på nytt!

Yacoubians hus

Yacoubians hus
av Alaa al-Aswany har fått mycket beröm av både läsare och kritiker och stämmer in i hyllningskören! Det är många berättelser om människor i olika samhällsklasser som skickligt vävs samman, samtidigt som det också är en inblick i det egyptiska samhället med korruption, klassindelningar och en jämställdhet mellan könen som inte nått särskilt långt. Jag gillar också hur karaktärerna byggs upp. Alla har sidor man både gillar och inte gillar vilket gör att de känns verkliga. Detta är verkligen en bok att rekommendera. (Den skall tydligen finnas som film också, har jag hört.)

utveckling pågår

Terminens andra delkurs är utvecklingspsykologi och det är rätt intressant, men vi har väldigt få föreläsningar. En i veckan och snart nästan två veckor utan någonting alla då vi istället skall knåpa ihop en hemtentan. Alldeles för lite föreläsningstid är det förstås med tanke på att det är heltidsstudier, men vem klagar? Dessutom är hemtentauppgiften riktigt inspirerande och kräver att vi tillgodogör oss litteraturen och visar att vi förstått den, så jag tycker det är en rätt vettig delkurs trots allt. 

Vad gör jag då av all tid?  Jag mer eller mindre bor på min träningsanläggning och njuter av att ha kommit igång igen efter flera år med först ryggtrassel och sedan en dos lathet i kombination med förstnämnda. EasyLine är min nya träningspassion, men för lite variation blir det också Functional Moves, vattengympa och Ai Chi (mitt nya fredagsmys!). Har träningsvärk mer eller mindre konstant ... särskilt i rumpan efter functional moves ... men roligt är det!


RSS 2.0