abc-morden

Bokomslag för boken Abc-Morden

Inför sommarens alla mord, kommisssarier och detektiver på TV, värmer jag nu upp med ett par deckare. Först ut blev en klassiker - Agatha Christies ABC-morden med Hercule Poirot i huvudrollen.

Poirot får ett antal brev sända till sig som alla i förväg annonsera mord som skall begås - först mördas Anna Ascher i Andover, sedan Betty Barnard i Bexhill och på det sättet avverkar mördaren alfabetets bokstäver en efter en. Poirot har sin vän Hastings samt ett antal mer eller mindre intelligenta poliser till hjälp i jakten på mördaren i vad som visar sig bli en ganska svårlöst mordgåta.

Tidigare har jag bara läst böcker om Miss Marple av Agatha Christie och jag måste erkänna att jag gillar dem bättre. Hercule Poirot är underbar i TV-serien om honom, men i boken tyckte jag att han var en ganska trist figur. Att Hastings inte är med i TV-serien gör bara saken bättre.

nedräkningen har börjat!Idag är det bara elva dagar kvar till sommarlov! Ja, jag erkänner, jag gör precis som eleverna och har nedräkning i almanackan! Massor av rättning kvar, men jag har en strukturerad plan och känner ingen panik.

Elva arbetsdagar till sommarlov betyder tretton arbetsdagar tills det bär av till Tunisien! Tror fortfarande att jag är flygrädd fast jag aldrig flugit. Vet inte om jag kommer att våga, men jag hoppas, hoppas, hoppas! Min väninna MM gjorde nyss sin första flygresa (till romantiska Paris med sin älskling!) och har försäkrat mig om att allt kommer att gå bra. Jag litar på henne. Nu är det inte planet jag oroar mig så mycket för, utan mer risken för skrikande småbarn ...

Solkrämen är inhandlad och likaså nya solglasögon. Promenerar frenetiskt runt sjön och går på pulverdiet för att bli av med tröstätningskilon. Med så mycket förberedelse bara måste jag våga flyga!


eurovision

Ryssland ... Ja, med konståkare, stradivariusviolin och Dima Bilan var väl segern ganska väntad. Personligen är jag inte särskilt förtjust i varken låten eller Dimas engelska uttal ...

Frankrike var min favorit. Bästa låten och ett klart udda framträdande! Heja Sebastien! (Till och med Kobra fann herr Sebastien så intressant att de gjorde ett reportage om honom!) Gillade också IsraelArmenien och Grekland, och förvånades inte över att Norge placerade sig högt.

Sverige då? Ja, vi har ju en tendens att överskatta våra bidrag. Skall vi vinna ESC en gång till måste vi nog skicka starkare bidrag. Det går inte bara att skylla på att östländerna röstar på varandra, vårt bidrag var inte tillräckligt bra helt enkelt. Till och med våra nordiska grannar gav oss usla poäng. Men Charlotte gjorde vad hon kunde av numret och låten så all heder till henne!

Nu ser jag fram emot nästa år och en spektakulär tillställning i Moskva!

storfavoriten Ryssland med Dima Bilan vinner Eurovision Son

betygshetsBetygssättningstider är lika med ångest, ångest, ångest och rättning, rättning, rättning! Tur att man kan koppla av med lite schlager ikväll och på lördag!

Snart sommarlov! Det närmast två veckorna är en enda lång slutspurt!


kom närmareTunn, men välskriven, lite otäck bok som jag snabbt läste igår före semifinal ett i Eurovision Song Contest (som förövrigt måste ha samlat de sämsta låtarna i Europa i samma startfält ...)

Amanda bor tillsammans med Ed i en nyrenoverad vindsvåning i ett före detta industriområde. Allt är bra, fram tills dess att de en dag hör mystiska knackningar i väggen. Sakta börjar Amanda förändras, hon bränner sin man med cigaretter, missköter sitt arbete, besöker barer och raggar upp män. Någon annan styr Amandas handlingar och det blir allt mer tydligt att hon är besatt av en demon som sakta tar över hennes tillvaro och gör den till sin.

Jag tror inte på demoner, men Sara Gran skriver på ett sätt som gör att jag tror på varje ord. Det verkar fullt rimligt med demoner. Provocerande.


fågelbovägen 32Älsklingen sponsrade med nya promenadvänliga skor när han var hemma sist, så fylld av inspiration har jag knallat några varv runt sjön och samtidigt lyssnat på Sara Kadefors som läst sin egen bok Fågelbovägen 32. Riktigt bra uppläst och en handling som jag intresserat lyssnade till.

Karin är läkaren som bryr sig om alla, är fördomsfri, har god moral och jobbar gratis på en klinik för illegala invandrare. Den perfekta godhjärtade människan. En dag träffar hon Katerina på kliniken för illegala invandrare och när hon hör hennes berättelse om arbetet som svart städhjälp med usla förhållanden ber hon Katerina flytta hem till henne och hennes (perfekta) familj. Fast bara tills hon är frisk. Gud förbjude att Karin skulle ha svart hemhjälp.

Men Katerina blir kvar, dock är hon inte alls som Karin tänkt sig. Katerina tycker inte synd om sig själv, hon tar inte bara tacksamt emot, hon är en stark kvinna och Karins omtänksamhet faller platt. Med Katerina i huset börjar den fina fasaden som Karin byggt upp att rämna. Kanske är hennes liv inte så perfekt och kanske är hon inte så godhjärtad.

Detta är den första ljud-bok jag orkat lyssna klart på och jag tyckte uppriktigt att det var tråkigt att den tog slut. Jag vill fortsätta följa Karin, Katerina och de andra i familjen, men alla böcker måste ju ha ett slut. Nu får jag istället hoppas på att Sara Kadefors snart kommer med en ny, lika intressant, roman som jag kan lyssna på när jag går runt sjön.


gentlemän och spelare

Jag såg filmen Chocolat, älskade den, men inte tillräckligt mycket för att läsa Joanne Harris böcker med vin och och apelsiner i titlarna. Däremot lockades jag av titeln Gentlemän och spelare som dessutom hade ett lockande omslag och en spännande baksidestext. Ja, det är ju så jag väljer böcker ...Handlingen utspelar sig på St Oswalds, en traditionstyngd internatskolan för pojkar. Inför det nya läsåret sker en rad förändringar både vad gäller personal och arbetsplatser och den excentriske latinläraren, som uppmärksammar allt och alla, muttrar ogillande. Sakta börjar tillvaro på skolan att bli alltmer osäker, saker försvinner, hemligheter sprids och osäkerheten är påtaglig. I bakgrunden finns en tretton år gammal händelse med olyckligt slut och det blir allt mer tydligt att det finns ett samband.

En riktig läsupplevelse! Miljö, personer, handling - jag gillar allt och jag älskar latinläraren! Rekommenderas varmt!


bröllopshelgI helgen var det dags för bröllop! 17 maj och jag förväntade mig en strålande vårdag med behaglig temperatur och det gjorde säkert brudparet också. Vaknade dock på lördag morgon och kunde konstatera att det låg snö på marken ... Som jag frös i min lilla klänning och somriga klackskor! Kände mig riktigt avundsjuk på alla herrar som fick bära kostym och hålla värmen!

Bruden frös säker också men var så otroligt vacker! Enkel, men elegant klänning och frisyr och bruden riktigt strålade! Topptrimmat sig till bröllopet hade hon också gjort och jag lovar J, du har aldrig sett bättre ut! Bra jobbat!

Festen var trevlig med mängder av tal och andra framträdanden och hysteriskt rolig underhållning av Benny och Nisse! Kul var det också att träffa gamla bekanta som jag inte sett på flera år och bli lite uppdaterad om deras liv. Dansade barfota framåt natten då fötterna inte orkade med klackskorna längre och åkte hem alldeles slut framåt tretiden.

Tack JA (eller är det JJ numer?) och MJ för att vi fick komma på ert underbara bröllop!


helg i solskenet

Vilken underbar helg!

Började på fredagen med att jag tog bussen ut till universitetbiblioteket för att sitta där och pimpla latte samtidigt som jag tog mig an en hög med långa uppsatser. Fick massor gjort! Det är något med den akademiska miljön som jag verkligen gillar och jag får alltid mest gjort när jag åker till universitetet. (Kanske skulle man börja studera igen?) Kvällspromenad runt sjön fick avsluta en bra fredag.

Lördagen tillbringade jag med att inte göra särskilt mycket alls, vilket var precis vad jag behövde. En morgonpromenad, läsning på balkongen, en tupplur efter all sol och lite god mat på kvällen. Härligt! Forsatt i samma stil idag med frukost på balkongen, rättning av några uppsatser, lite mer avkopplande läsning och sedan en runda runt sjön (som blev ganska svettig i värmen!). Nu känner jag mig faktiskt laddad för en arbetsvecka!
hjälp jag heter zbigniew

Omslagsbild: ISBN 9789100106089, Hjälp jag heter Zbigniew

Den polska släkten är samlad för 40-årskalas och Zbigniew guidar oss bland familjemedlemmar och minnen (som mest handlar om att inte avslöja att han är polack trots namnet), men jag tycker inte om vare sig familjen (trots de relativt färgstarka karatärerna) eller bokens upplägg och inte ens språket. Jag gav boken Hjälp jag heter Zbigniew av Zbigniew Kuklarz cirka fyrtio sidor innan jag gav upp.


mitt livs roll

Omslagsbild: ISBN 9789170015687, Mitt livs roll

Gillade David Nicholls första bok Allt eller inget så mycket att jag mer eller mindre slängde mig över Mitt livs roll när jag såg den i bibliotekets pockethylla. Vill bara läsa roliga böcker just nu!

Stephen/Steve är en misslyckad skådespelare med det olyckliga efternamnet McQueen ... Han får mest roller som går ut på att spela död eller så medverkar han, mer eller mindre ovilligt, som ekorre i barnfilmer. I en teateruppsättning med Josh Harper, skådespelare med lysande karriär och världens tolfte snyggaste man, har Stephen en liten biroll men han är också reserv för Josh, så chansen att få spela huvudrollen någon kväll finns, kanske närmare än vad han tror. På en fest hemma hon Josh, möter han Josh fru Nora och de blir vänner, men Stephen vill nog mer. Mitt i allt detta försöker han imponera på sin dotter som lever med sin mor och hennes man, men dottern är föga imponerad av hans dåliga karriär, etta utan kylskåp och rollen som ekorre ...

Boken är underhållade på ett lite tragikomiskt sätt och jag vill verkligen att Stephen skall få sin chans, och att han verkligen skall lyckas, eller att han bara skall ge upp, göra något annat, spela huvudrollen i sitt eget liv för en gångs skull. Ser redan fram emot nästa Nicholls!


liten bokenkät

Snodde denna lilla bokenkät från Magix som bokbloggar från vårt kära grannland Finland (som jag i hemlighet vill flytta till, men jag lyckas inte övertyga älsklingen ...)

1. Vilken bok läste du senast?
Har bara några sidor kvar i Mitt livs roll av David Nicholls så jag tycker den får räknas ...

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Svårt ... jag känner nog för ytterligare något lättsamt och hemma i lånat-på-bibblan-högen finns en lovande bok med titeln Hjälp jag heter Zbigniew som verkar rolig.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Inte en aning, tänker sällan på vem som är författare till böckerna som jag läser och anlägger aldrig genusperspektiv på mitt val av böcker.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?
Om boken är tjock räknar jag nog ned ... tyvärr ...  Om boken är en sådan där måste-bok som inte faller mig i smaken men som jag ändå vill läsa ut så tänker jag absolut "hurra - bara hälften kvar"! I de flesta fall gör jag det dock inte.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex. omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?

Jag väljer på titel, omslag, baksidestext och tips från bloggare, tidningsrecensioner, kollegor och alla andra.

6. När blir en bok för lång?
När den blir seg ... få böcker är bra om de är över 500 sidor ...

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Undviker att läsa på engelska ...

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Vad jag älskade av Siri Hustvedt som jag läste för flera år sedan var en sådan bok.  Vi måste tala om Kevin av Lionel Shriver är också en mäktig läsupplevelse som verkligen griper tag och som alla borde läsa.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Tråkiga böcker lämnar jag med glädje, särskilt om de är lånade. Om jag köpt boken är jag lite snål och ger den alltid några sidor till innan jag ger upp.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Har nog en relativt blandad bokhylla. Finns ganska få deckare, men de blir fler och fler. Poesi och drama har jag väldigt svårt för så det är klart underrepresenterat liksom utomeuropeisk litteratur (undantaget USA).


längtar ut!Det är bara att erkänna - den här tiden på året är det svårt att motivera både mig själv och eleverna till att gå på lektioner ... Jag vill bara sitta ute i solen och läsa en riktigt bra bok. Men, men ... plikten kallar ...

vackra flickors lottÄnnu en mysbok om Mma Ramotswe och hennes vänner i Botswana! Denna gång har Mma Ramotswe lite mer bekymmer, hennes dektektivbyrå drar inte in lika mycket pengar och JLB Matekoni, som hon skall gifta sig med, har blivit deprimerad.

Uppdraget denna gång handlar om att hjälpa en minister med vad som verkar vara ett försök att förgifta han bror, och den misstänkta är broders fru. Samtidigt får Mma Makutsi ett eget uppdrag som handlar om en skönhetstävling och vem som är mest lämpad att vinna. Mma Makutsi har dessutom blivit ställföreträdande chef för bilverkstaden medan JLB Matekoni återhämtar sig.

Jag tycker inte detta är den bästa boken i serien, men småmysig och trevlig läsning i vilket fall.

helsingsborgsutflykt

Lovdagar är det onekligen roligt att göra något av så jag och älsklingen satte oss på tåget och tog en tripp till Helsingborg igår. Gillar verkligen den staden och kampanjar vidare för en flytt dit, älsklingen kan nog övertygas!

Vi flanerade omkring och tittade i butiker, tog en våffla på Möllebacken (vilken vacker utsikt!), strosa omkring lite mer i den soliga staden och besökte sedan Dunkers kulturhus men kände oss för snåla för att betala inträde till utställningarna så vi kollade mest runt i museibutiken. Avslutade dagen med en trevlig latte-stund, ingen utflykt är fulländan utan en långfika!

Blev ingen shopping, men det var ändå en alldeles utmärkt dagsutflykt. Nästa gång hoppas jag på en resa till Lund, för alla säger att det är så fint och jag har aldrig varit där (åtminstone inte i vuxen ålder). 

   


RSS 2.0