springa, sprang, sprungit

På Facebook får jag konstant uppdateringar om mina vänners löprundor. Kilometer efter kilometer avverkas varje vecka och kalorier förbränns på löpande band (både bildligt och bokstavligt). Går jag till biblioteket och gratisläser någon tidning eller tidskrift finns det ofta tips på hur jag kommer igång med löpträningen, vilken sandstrand som lämpar sig bäst för en morgonrunda eller tips på nya löparskor och skulle jag verkligen vilja fördjupa mig i ämnet så finns ju Runners World

Bokvärlden har också drabbats av löparfeber. På Pockettoppens 19:de plats ligger Christopher McDougalls Born to Run - jakten på löpningens själ. Allas vår Murakami kom för ett par år sedan ut med boken Vad jag pratar om när jag pratar om löpning. Ett annat exempel är Kenneth Gysings Ett år av magiskt löpande där man med baksidestexten försöker locka även den icke löpfrälste att läsa boken: "Nej, nej, du behöver absolut inte vara löpare för att köpa den här boken!" För att inte tala om alla böcker som handlar om hur man ut det mesta av sin löpträning och hur man får den mer varierad t ex Löparens nya handbok av Martin Kreutzer m. fl. Även böcker som inte alls handlar om löpning har bakat in ordet i titeln, t ex Cecilia Gyllenhammars Stäpplöperskan, och jag kan inte tro annat än att det är ett tecken i tiden.

Och så har vi ju alla motionslopp och "löparfester" som lockar stora skaror till startfållorna.

Är jag den enda svensk som inte löptränar? Är jag den enda som aldrig ens skulle kunna tänka sig att löpträna? Helt otrendigt fortsätter jag med mina spinningpass, men det är ju inte utan att man börjar känna sig lite utanför ... Nu är löpträning direkt olämpligt i min viktklass, men även om det inte vore det kan jag verkligen inte se mig själv i löpertajts och nyköpta skor på väg till närmsta motionsspår eller springades på cykelbanorna. 

Hur gör ni? Är det ljudbok och löparrundor som gäller även för er bokbloggare?

Herregud, till och med Homer Simpson har fått på sig löparkläderna ...


  
 

flickan under jorden



Eftersom jag hellre tittar på brittiska deckare än läser dem så hade jag nog aldrig hittat Elly Griffiths och hennes serie om arkeologen Ruth Galloway om det inte vore för alla underbara bokbloggare - stort tack! Jag har nu läst första delen i serien, Flickan under jorden, och jag gillar, gillar, gillar!

Ruth är så härligt mänsklig när hon går det och suckar lite över sin övervikt, klappar sin katt och bor så ensligt att hennes föräldrar aldrig kommer på besök. Samtidigt är hon skicklig och professionell och utför sina arkeologiska uppgifter med passion och koncentration. Miljön spelar en viktig roll och det är något som jag ibland tycker det slarvas med i böcker så plus även där. Det är något mystiskt och smått otäckt med de där saltängarna som Ruth bor granne med och där det har utspelats sig så mycket under historien. Det är kargt och ogästvänligt och som upplagt för en mordhistoria med inslag av mytologi och offer. Mer om handlingen kan ni läsa här.

Jag kommer definitivt att läsa fler böcker om Ruth Galloway!

bokbloggsjerka 25 - 28 maj



I den här veckans jerka vill Annika att vi i ska nämna en bok som står på önskelistan. Ja, där finns ju så klart mer än en ...

En bok som funnits utgiven rätt länge men som jag inte hunnit med att läsa än är Monica Alis I köket. Det är något med restaurangmiljön kombinerat med mord som verkar så oerhört lockande. Får nog bli en av sommarens böcker.


I köket (pocket)


Glädje på en fredag

En veckas chartersemester vankas och till Turkiet och Alanya vill jag ju inte ha med mig inbundna biblioteksböcker så jag klickade hem lite deckare. Självklart en om min älskade kommissarie Ikmen i Istanbul som det var alldeles för längesedan jag hälsade på.


tematrio - mors dag



Ett aktuellt tema även denna vecka i Lyrans tematrio:

Berätta om tre minnesvärda mammor ut litteraturen.

1. Den första mamma, och den som kanske gjort starkast intryck på mig, är mor Sofi som badar i bykstugan i Moa Martinsons Kvinnor och äppelträd. En scen som rymmer så mycket och säger så mycket om kvinnor, kvinnokroppen och arbetarhistoria.

2. En annan oförglömlig mamma är en helt anonym kvinna. Under 2003 samlade Maja Spasova in människors hemligheter och dessa finns utgivna i boken Hemligheter insamlade av Maja Spasova. En kvinna berättar gripande om sitt liv som tycks helt vanligt på ytan. En 37-årig kvinna som är gift och har två barn. Det är bara det att hon är oskuld. Mycket tankeväckande livshistoria. Tänker ofta på denna ärligt berättade hemlighet. 

3. Den sista mamma som dyker upp i mitt huvud är Mutter Courage av Bertolt Brecht, men här är det inte frågan om att gilla. Det här var nog det tråkigaste vi läste under mina två terminer med litteraturstudier i Karlstad. Pjäser lämpar sig generellt dåligt att läsa, och denna var ett riktigt sömnpiller.


böcker med schlagerkänsla

Så är det äntligen dags för schlagerveckan! Som de flesta säkert vet älskar jag Eurovision Song Contest. Tittar glatt på alla bidrag i båda semifinalerna, skriver gärna ner någon liten anteckning om alla bidrag och är tokladdad på lördag kväll. Detta är i det närmsta en religiös vecka för mig.

Konstigt nog tycks det finnas ett samband mellan litteratur och schlager för flera av våra svenska artister som tävlat i Melodifestivalen och/eller ESC har gett ut böcker. Tyvärr lockar väl inte deras böcker lika mycket som sångtävlingen, med undantag av Sundströms Vinteräpplen som är riktigt läsvärd.

När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var (pocket)  Kikki Danielsson : ett schlagerliv (inbunden)    Tunna skivor av mig (CD ingår ej längre) (inbunden) Hur man närmar sig ett träd (inbunden)  Hej! Mitt namn var Elton Persson (pocket)  Vinteräpplen (inbunden) 


utläst x4

Det är mycket som ska hinnas med i maj, men tack och lov har jag ändå haft en del lästid. Mer korrekt uttryckt så har jag tagit mig lästid bland annat genom att slötitta mindre på TV och prioritera mig själv istället för att förvandlas till ett totalt stressmonster (vilket annars är rätt vanligt i samband med betygssättning). Något jag inte haft lika mycket tid till är att blogga om det jag läst så nu kommer några korta kommentarer om flera böcker istället för ett inlägg om var och en. Effektivtet är ledordet just nu! :)



Ingenbarnsland
av Eija Hetekivi Olsson

Egentligen vill jag bara säga usch, men det är inte boken som jag känner så inför, det är det Sverige som framträder i boken som är allt annat än tilltalande. Bland betonghusen i Gårdsten växer Miira upp. Hon har finska föräldrar, tvingas gå i finsktalande klasser, hamnar utanför samhället och språket, betraktas som dum och utan chans att bli något. Miira vill inte anpassa sig. Vill inte vara en förlorare, vill läsa svenska smartböcker och bli statsminister eller läkare. Hetekivi Olssons bok, som är mycket välskriven och har ett rätt eget språk, lämnar mig inte med någon "det ordnar sig"-känsla utan snarare en vilja att undersöka vidare hur det gick för de barn som i verkligheten växte upp under 80-talet under samma förutsättningar som Miira och hennes vänner. Min förutbestämda känsla är att det inte ordnade sig i många fall. Mycket läsvärd bok!



Namnsdagsflickan
av Kristoffer Leandoer och Åsa Ekström

Jag säger det på en gång - jag tyckte inte om den här boken. Jag fann den faktiskt lite trist. Illustrationerna är bra, men tillför egentligen inte berättelsen något med undantag av seriedelarna om superhjälten Kassandra Karat och Magneta. Det könsneutrala anslaget kunde ha drivits längre än till att döpa huvudkaraktärerna till Kim och Robin. Allt annat i boken är tämligen könsstereotypt (och ja, det skall mer till än att superhjälten är en tjej för att jag skall tycka att författarna verkligen ansträngt sig.) Den påhittade världen Berghendia, som utgör en stor del av berättelsen, tycker jag ingenting alls som. Jag bara skummar igenom de delarna. Förstår inte heller vem boken vänder sig till. Först tycker jag den är lite högstadiemässig. Så söker Kim till Konstfack och det kan man väl ändå inte göra direkt efter grundskolan, eller? Vänder den sig till äldre ungdomar tror jag faktiskt att den är för barnslig. Vet att många har uppmärksammat den här boken, men för min del är den nog snart bortglömd.



Hungerspelen
av Suzanne Collins

Tror inte att jag behöver presentera handlingen över huvud taget för alla tycks redan ha läst Collins böcker. :) Jag förstår att boken gått hem hos många läsare. Det är spännande och upplagt som en film med scen efter scen uppbyggda enligt modellen lugn inledning-något händer-Katniss råkar i knipa-Katniss löser problemet. Publikfriande och smart. En hel del dödande är det som bekant och helt ärligt är det rätt otäcka scener så jag tror att jag hoppar över filmen för jag vill nog bara ha de censurerade bilderna jag skapat i mitt eget huvud som minne av dessa scener där barn och ungdomar dödar varandra. Boken är snabbläst och har tydlig ungdomsromanprägel, och jag kan inte låta bli att fundera över varför så många vuxna också tycks bli helt uppslukade av boken. Jag har hela trilogin hemma och kommer att läsa alla delarna och säkert roas av dem, men helt såld och uppslukad är jag inte.

Svinajakten (ljudbok)

Svinajakten
av Anna Bovaller


Tidigare i år läste jag Bovallers andra bok, Svärmaren, och nu har jag lyssnat på hennes debutdeckare, Svinajakten. Jag gillar Bovallers böcker även om det i Svinajakten finns tydliga debutantproblem som att inte alla sidospår följs upp ordentligt. Det är lättillgängliga deckare som passar lika bra att läsa som att lyssna på. Hennes huvudkaraktär, advokten Petra Wester, är egentligen inte så tilltalande och hon har drag av lägga-näsan-i-blöt, men just därför gillar jag henne. I Svinajakten skjuts en markägare under en vildsvinsjakt, miljöaktivister genomför protestaktioner, och Petra som bara skulle åka till Österlen för lite semester hamnar mitt i utredningen på grund av ett testamente.


bokbloggsjerkan 18 - 21 maj



Den här veckan handlar jerkan om var vi köper våra böcker:

Många beställer sina böcker från Bokus eller Adlibris. Har du andra tips på internetbokhandlar eller liknande där man kan få tag på böcker till åtkomliga priser?

Jag köper alltid mina böcker från Bokus. Jag tycker deras sajt är mycket mer tilltalande än huvudkonkurrentens och så är det ju trevligt att få lite bonus på MedMera-kortet. Jag använder mig även av Dito, som ju även det tillhör Bokus. På Dito köper jag de ljudböcker som jag lyssnar på och nu har jag även gett e-boken en seriös chans och laddat ner En dåres försvarstal till min IPhone. Funkar OK att läsa från skärmen, men det slår inte pappersboken.

När jag tog tjänstledigt ett år och läste psykologi köpte jag vid två tillfällen begagnad kurslitteratur via kurslitteratur.se. Det funkade bra och i många fall spelar det ju ingen roll om man inte köper den allra senaste upplagan eftersom det, framför allt i amerikansk kurslitteratur, står samma sak i upplagorna.

tematrio - snart 17 maj



Gillar när Lyrans tematrio länkas samman med något i omvärlden och vad passar bättre denna vecka än att säga ett litterärt hej till våra norska grannar?

Berätta om tre norska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare.

1. Linn Ullmann - ja, nu blev väl alla superförvånade för henne har jag ju aldrig nämnt tidigare ... :) Den 11 september kommer äntligen hennes nästa bok - Det dyrbara. Inte missa!

2. Tore Renberg som skrivit böckerna om Jarle. På svenska finns Mannen som älskade Yngve och Jag reser ensam, men som jag har förstått det så finns det fler böcker om Jarle som ännu inte blivit översatta till svenska.

3. Hanne Ørstavik som bland annat skrivit den mycket läsvärda boken Tiden det tar om en jul som kretsar kring avslöjandet av familjekonflikter och kampen om att få leva sitt eget liv.  

Fadersångest

Dags för Strindberg igen! TV4 visar Torsten Flincks uppsättning av Fadren nu kl 15.00 och jag sitter laddad. Inte minst för att Christer "I love Europe" Sjögren spelar en av rollerna ... Men vem vet, han kanske överraskar! :)


Reserverat

Aktuell reservationslista på biblioteket. Jag längtar och väntar och har allt från köplatsnummer 1 till 12. Jag blir mer och mer bibliotekskramare för varje dag som går!


en utmaning




Jag hakar aldrig på läsutmaningar i bloggvärlden. Hade inte tänkt börja med det heller och jag tror inte jag hade börjat om det inte vore för Strindberg och Lyran. Vi ska ju läsa Strindbergs En dåres försvarstal i jobbets bokcirkel innan sommarlovet och så dök utmaningen Klassikersommar upp hos Lyran och det finns ju faktiskt en del klassiker jag skulle vilja läsa och när jag nu redan kommer att han läst Strindberg så kan jag ju lika gärna läsa en eller två till ...

Ja, för att komma till sak: Jag kommer för första gången att delta i en utmaning och det är klassiker som gäller. Ska bli kul faktiskt!

bokbloggsjerka 11 - 14 maj



Äntligen fredag och fredag betyder bokbloggsjerka hos Annika.

Upptäckte du någon ny författare under förra året som du kan berätta lite om?

Efter en stunds funderande var valet i slutändan ganska lätt: Lisa Genova. Jag tänker fortfarande tillbaka på hennes bok Fortfarande Alice där hon skildrar en kvinna som får diagnosen Alzheimers. Skildringen är vacker och fylld av respekt och vissa avsnitt har stannat kvar i mitt minne, något som helt ärligt inte är så vanligt. Jag ser fram emot att läsa Genovas nya bok, Sarahs andra halva, om en kvinna som förlorar förmågan att uppfatta sina vänstra sida. Bara åtta personer före mig i bibliotekskön som först ska läsa den ... Hoppas de läser och lämnar tillbaka snabbt! 

Genova är neuropsykolog och har en fil. dr. i neurovetenskap och jag tycker hon är riktigt smart som kombinerar sina kunskaper inom detta vetenskapsfält med författandet. Det ger böcker som är faktamässigt korrekta samtidigt som hon kan göra oss uppmärksamma på sjukdomar kopplade till hjärnan genom den känslomässiga upplevelse som bara skönlitteratur och skönlitterära karaktärer kan ge.
 

Strindberg och maten

Kvällens kulturdos och sedan är Strindbergplikt nummer 1 avklarad:


Apropå borde/måste/skulle ...

Borde läsa psykologiarbeten, men skjuter upp det till senare för den här är så mycket mer lockande:


dubbla begär

Många bokbloggare är duktiga på att läsa böcker från en rad olika länder, men jag läser inte så varierat när det gäller länder. Nu har jag i alla fall läst en fransk bok vilket väl i och för sig händer då och då, men för mig är det nog första gången jag läser en fransk deckare så en liten vyvidgare blev det trots allt.
Dubbla begär (pocket)
Dominique Sylvains Dubbla begär en deckare som har allt som en deckare skall innehålla - ett mord, några sidospår, ett gäng potentiella mördare och så en kommissarie så klart. Det är kommissarien som gör att jag verkligen gillar den här boken. Lola Jost har egentligen pensionerat sig och tar det nu mest lugnt och lägger pussel. Så en kväll dyker Ingrid Diesel, stamgäst på Lolas favoritkrog, upp och vill att de två skall försöka få deras älskade restaurangägare Maxime rentvådd från mordmisstankar. Lola och Ingrid blir ett brottsutredande radarpar som är mycket omaka, men de porträtteras med sådan värme och dialogen mellan dem är rapp och humoriskt. Det muntrar upp mellan alla hemskheter som alltid finns med i deckare. Jag gillar dem och skulle gärna läsa fler böcker med Lola och Ingrid i huvudrollerna. 

En annan sak jag gillar med boken är att Paris, och då främst den 10:de arrondissementet, får ta så mycket plats. Trots att jag aldrig har varit i Paris kan jag känna av stämningen och för en stund bosätta mig på de olika gatuadresserna som ofta återkommer i boken. Apropå gatorna måste jag säga att franska originaltiteln Passage du Désir är klart bättre än den svenska (Dubbla begär) eftersom det är på Passage du Désir som mycket handlingen utspelar sig.


tematrio - tonårsläsning




I veckans tematrio vill Lyran att vi berättar om tre bra böcker skrivna för ungdomar och unga vuxna. Jag väljer att skriva om tre böcker jag skulle vilja läsa och så klart hoppas jag på att det är bra böcker.

1. Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Behöver jag ens kommentera? Jag stämde ju in i hyllningskören kring Cirkeln så jag hoppas att Eld är minst lika läsvärd.

2. Hello Kitty måste dö av Angela S Choi. En bok om krav på hur man skall vara som ung asiastisk-amerikansk kvinna men också om gamla kinesiska värderingar och heder. En bok jag verkligen ser fram emot att läsa.

3. Du kanske inte vet det, men Döden spelar faktiskt inte handboll av Linda Belanner och Fredrik Persson. Mattias är 14 år och medhjälpare till Döden, som har lila sammetskavaj istället för svart kåpa. Jag tror att detta kan vara riktigt bra!

Fallet med de försvunna böckerna

Fallet med de försvunna böckerna (pocket)

Det här var precis den lättsamma nonsensläsning som jag behövde! Ian Sansoms Fallet med de försvunna böckerna är ren nöjesläsning och passar perfekt att bara ligga och slöläsa i soffan och ibland är det som bekant det jag behöver för att hitta tillbaka till läslusten igen.

Israel Armstrong packar ner sina manchesterkostymer och brogueskor och tar sig till Nordirland för att påbörja sitt nya jobb som bibliotekarie i ett litet samhälle på landet. Efter att ha jobbat i en lågprisbokhandel i norra London ser han sin nya tjänst som ett klart karriärlyft. Väl på plats visar det sig att biblioteket har stängt och mycket, mycket motvilligt, och på grund av en paragraf i anställningskontraktet, går han med på att köra biblioteksbussen. Det enda han anser värre än att jobba i en lågprisbokhandel. När jobbet väl börjar inser Israel att alla böcker är försvunna och innan han hinner blinka har hans chef gjort honom ansvarig för att leta reda på böckerna.

Boken är småmysig ochganska rolig, mycket på grund av allt som trasslar och strular och alla typiska "på-landet-gubbar" som befolkar den smått gudsförgätna platsen. Israel själv är också en märklig karaktär med sin känslighet och sin vacklande vegetarianism och drag av snobbism. Boken är lite som en brittisk version av Karin Brunk Holmqvists böcker.

Omslaget i pocketversionen (se ovan) passar inte alls särskilt bra ihop med innehållet. Det ser helt enkelt alldeles för seriöst ut. Omslaget på den inbunda versionen är klart bättre:

Fallet med de försvunna böckerna (inbunden)  

bokbloggsjerka 4 - 7 maj



Den här veckan undrar Annika:

Brukar du delta i bloggutmaningar och i så fall vilka? Finns det någon utmaning du saknar men som du själv inte orkar/vill/kan dra igång?

Det enkla svaret är nej, med undantag av jerkan och tematrion. Emellanåt kan jag känna mig lite sugen på att haka på någon utmaning som t ex Lyrans Klassikersommar men det slutar alltid med att jag inte ger mig på utmaningen. Anledning är att jag vill hålla min läsning så fri som möjligt. Så mycket annat i mitt liv är styrt av en massa måste/borde/skulle att läsningen får vara en välkommen frizon helt utan regler och press. Av samma anledning startar jag inte heller någon egen utmaning. Men vem vet, kanske det kommer att hända i framtiden. 

Bibliotekspedagogen har ordet

Jag har fått tjänstefördelningen för nästa läsår - 90 timmar i biblioteksskrubben, även kallad Bibliotek Tranströmer. Kan inte vara mer nöjd! Ja, utöver det ska jag så klart undervisa en massa också och det är ju också kul, särskilt eftersom jag nästan bara kommer att ha mitt favoritämne religion. Nästa läsår blir toppen!


tematrio - klassikersommar




Veckans tematrio handlar om klassiker. Precis som Lyran tycker jag också att sommaren lämpar sig väl för klassikerläsning. I teorin. När sommaren väl kommer slutar det ändå med att jag läser något lättsmält. Men, kanske blir detta sommaren då jag tar tag i klassikerläsandet och i så fall blir det kanske de här tre:

1. En dåres försvarstal av August Strindberg. Tanken är att vi, mellan rättningshögar och betygssättning, skall läsa Strindberg som läsårets sista bokcirkelbok. Jag hoppas att jag tagit mig igenom den till i början av juni för jag vill verkligen läsa den. Bara den inte är för tung. Märta Tikkanens förord är i vilket fall fantastiskt!

2. Som jag skrev i 11-utmaningen är jag sugen på att läsa Lady Chatterleys älskare av D H Lawrence. Har faktiskt stått med den i handen flera gånger på biblioteket men alltid tänkt att "nej, jag orkar nog inte läsa klassiker nu". Kanske i sommar. Kanske.

3. Osäker på den tredje, men jag har en kollega som talat sig varm för Strändernas svall av Eyvind Johnson. Den står i hyllan. Orörd och oläst sedan 1998. Börjar kanske bli dags att ge den en chans ...  

RSS 2.0