för att lämna röstmeddelande: tryck stjärna

Omslagsbild: ISBN 9789197535014, För att lämna röstmeddelande : tryck stjärna

Bodil Malmsten, så underbart träffsäker du är! Läste För att lämna röstmeddelande: tryck stjärna under gårdagen med ett igenkännande hummande. För visst är detta, även om boken är något år gammal, fortfarande en aktuell lägesrapport över Sverige och svenskar.

Bert-Ove, långtidssjukskriven och så bitter, så bitter. Han klagar på allt från Försäkringskassan till caffe latte. Ibland är det så befogat att jag nästan brister ut i skratt (vilket aldrig händer mig vid läsning, jag ler bara). Giselle försöker överleva som anhörig i vårdträsket, Edvard vill skjuta sig men det blir liksom aldrig av, Jessica är arg på tjejmilar, vi-känslor och i stort sett allt annat också. Till sist möter vi Thomasine som försöker jobba på det där med kärlek. 

Karaktärerna kan jag utan problem känna igen i människor jag mött, men samtidigt är vi alla en liten bit av de allesammans, vilket gör boken till en ännu bättre upplevelse. Cyniker som jag är får jag väl, tyvärr, erkänna att jag känner mig mest hemma hos Jessica och Bert-Ove ...

För att lämna ... är sommarens hittills bästa bok, på sitt alldeles lilla egna vis. 

helgen som gått

  
 
Strålande sol hela helgen! Inte ofta jag känner längtan efter körkort och bil, men denna helg skulle definitivt ha tillbringats på en strand och inte i stan, men, är det flyttpackningsdags så är det. Mellan slänga-spara-skänka-passen hann vi dock med att äta två trevliga middagar. Började med Stefan på Statt på fredagen där det bjöds på grillrätter och vi tog en välsmakande kyckling med mycket god paprikaröra och till det fanns det en stor salladsbuffé med massor av gott att välja bland. På lördagen besökte vi omtalade Olssons brygga och jag håller med om att utsikten är fantastiskt, men maten blev något av en besvikelse, särskilt med tanke på priset.Har också nostalgitrippat och läst de tre första böckerna i Kulla-Gulla-serien. Älskade dessa böcker när jag var lite och jag har tänkt att det skulle vara roligt att läsa dem nu i vuxen ålder, men det har inte blivit av. Pocketkassen som jag hade med mig till Arvika är dock utläst så vid fredagens besök på biblioteket här i Arvika letade jag mig glatt fram till barnavdelningen och hyllan där  Martha Sandwall Bergströms böcker fanns. När man läser Kulla-Gullaböckerna som vuxen så inser man hur övermänskligt duktig Gulla är och också hur tillrättalagda vissa saker är, men jag erkänner att jag fortfarande gillar serien och kommer säkert att läsa fler delar. Undrar om TV-serien finns på DVD? Vore perfekt höstlovsaktivitet!


utslag av oro

Omslagsbild: ISBN 9789170015755, Utslag av oro

En riktigt semesterbok visade sig Mark Haddons Utslag av oro vara, dvs underhållande och en aning skruvat! Mark Haddon har också skrivit Den besynnerliga händelsen med hunden om natten som min  engelsklärarkollegor talat varmt om. Kanske skall jag läsa den också under något härligt avslappnat lov.

Huvudpersonerna i Utslag av oro har alla lite olika problem och nojjor att brottas med. George är helt övertygad om att han har cancer trots att läkaren sagt att det är eksem, och stackars George känner sig allt sämre. Till sist bestämmer han sig för att ta saken i egna händer, men att blanda in en sax var kanske inte det allra smartaste ... Och så skall dottern Katie gifta sig, vilket inte gör George mindre stirrig ... Jean, gift med George, har en affär med en fd. arbetskamrat till maken och har en underbart sexliv och allt vore perfekt om det inte vore för dotterns bröllop ... Katie, dottern, skall gifta sig med Ray, men hennes familj är skeptiska och kanske är Katie också lite tveksam? Älskar hon verkligen Ray? Jamie, är den homosexuelle brodern, som har lite svårt att helt öppet visa sin läggning och Tony, hans pojkvän, börjar tröttna.

Allt spårar ur åt alla håll och kanter! Det är roligt och sorgligt på samma gång och jag njuter verkligen av att sitta med ett leende på läpparna medan jag läser. Det enda som är lite trist med bäcker i denna genre är att de så lätt känns som en TV-serie, men å andra sidan skulle jag älska Utslag av oro som TV-serie så det gör inte så mycket!

fem personer du möter i himlen

Äntligen lite sol så jag passade på att ta ett par lästimmar i Arvikas mycket trevliga stadspark. Noterade glatt att det fanns många fler boknördar som tillbringade eftermiddagen på samma sätt, på parkbänk eller på filt, allt efter eget tycke.

Omslagsbild: ISBN 9789170012310, Fem personer du möter i himlen

Jag hade tagit med mig en riktig biblioteksbok, dvs. en bok som jag aldrig skulle köpa, men ändå kan tycka det är kul att ha läst. Denna gång var det Fem personer du möter i himlen av Mitch Albom, ni vet, mannen som skrev Tisdagarna med Morrie. Läste Tisdagarna när den var som mest omskriven och tyckte väl att den var rätt OK så mina förväntningar på Fem personer var att den också skulle kvala in bland ok-litteraturen. Nu visade det sig dock att detta var en sådan där livsvisdomsbok ...

Min lillebror har väldigt svårt för amerikanska sitcoms eftersom skratten är så tillrättalagda och man vet att man liksom måste tycka att det är kul. Lite så känner jag med den här typen av böcker, livsvisdomen måste liksom komma. Men gör den det? Huvudpersonen Eddie, som tillbringat större delen av sitt liv som servicekille på ett nöjesfält dör på sin åttiotreårsdag, kommer till himlen (eller vad det nu är) och möter fem personer som berättar för honom om varför hans liv blev som det blev och hur de påverkat hans liv. Han får en lektion i viset av var och en av dem, men allt känns tillrättalagt och lite Dr Phil-igt. Kanske är det jag som är svårflörtad på livsvisdom, men denna typ av böcker funkar inte för mig.

Snabbläst var den dock så den passade som parkläsning, och vissa avsnitt i boken är rätt underhållande. När Eddie möter den femte och sista personen blir det till och med lite rörande, men inte livsomvälvande.

hatet

Omslagsbild: ISBN 9789100118761, Hatet

Från ett missbruk till ett annat, häromveckan var det narkotika och denna gång är det alkoholmissbruk. Jag har en viss tendens att hamna i eländesträsket när jag väl börjar läsa sådana böcker.

Anders Nykvist bok Hatet handlar om hur det är att växa upp med en far som har alkoholproblem. Det är en sann-skildring, men denna gång en läsvärd sådan med ett språk som håller. Anders avgudar sin far när han är liten, älskar att vara med honom och märker inget av hans spritdrickande. Lillebrodern Håkan föds och utåt är familjen perfekt, de flyttar till radhus och köper alla de senaste elektronikprylarna. Men bakom fasaden är verkligheten en helt annan. Anders far dricker allt mer och äter dessutom mängder av narkotikaklassade piller. Han blir allt mer våldsam och Anders och Håkan tvingas ligga vakna på nätterna och lyssna till när fadern misshandlar och våldtar deras mor. Det blir bara värre och värre och Anders hat mot fadern växer och en slutgiltig uppgörelse tycks ofrånkomlig.

Det här är en bok som "det gör ont att läsa" som Sundsvalls Tidning uttrycker det. Det gör faktiskt ont, jag blir ledsen, arg och förtvivlad. Mest förtvivlad kanske. Boken är utgiven av Bonnier Pocket som jag ger en eloge till för att de inte tryckte "En sann berättelse" på framsidan, då hade jag aldrig valt den.

falska förespeglingar

Omslagsbild: ISBN 9789100105983, Falska förespeglingar

Har av någon anledning längtat efter att läsa en finsk författare och samtidigt vidga vyerna en aning från Paasilinna så jag valde en modern kriminalroman;  Leena Lehtolainens Falska förespeglingar. Tyvärr blev jag besviken.

Lehtolainens huvudperson är en kvinnlig polis vid namn Maria Kallio och fallet som Kallio och de andra i hennes team skall lösa är mordet på en homosexuell kommunalpolitiker. Jag tycker boken är långsam och saknar den där lilla spänningen som gör att man som läsare vill vända blad. De olika spåren i jakten på mördaren intresserar mig inte och inte heller blir jag intresserad av att veta mer om Kallio och hennes kollegor. Språket är inte heller tilltalande, men det tror jag mest beror på en knölig översättning. En tredjedel in i boken kommer jag nu att återlämna den oläst till biblioteket.

Vill dock fortfarande läsa någon riktigt bra, modern finsk författare - någon som har ett eller flera förslag?

födelsedag på ikea

 

Igår fyllde älsklingen 35 år och vi firade med hotellfrukost och en tripp till IKEA i Karlstad där mitt älskade lilla matvrak slog till med två varmrätter till sig själv och en smarrig chokladbakelse (som jag också åt en del av!). Inhandlade ingenting, men skaffade en hel del inspiration till hur vi kan göra om hemma i lägenheten. Vi känner båda för att gör om en del och satsa på förvaringsmöbler så att det åtminstone kan se ut som att vi är ordningssamma ...


hon hette agnes

Gör inte mycket här i Arvika - läser, fikar och kollar Project Runway via youtube. Sommarlov skall innehålla några riktigt slappa veckor! Efter granplanteringen är dessutom min rygg ond igen, så utan dåligt samvete är träningen inställd denna vecka.

Omslagsbild: ISBN 9789146211969, Hon hette Agnes

Igår läste jag Elisabeth Lindfors tunna lilla roman Hon hette Agnes. I boken följer vi Agnes, från hennes ungdom på 1940-talet till hennes död. Agnes avbryter sin lärlingstid som damfrisör för att gifta sig med Knut. Hon flyttar från hemstaden Luleå till ett litet samhälle i Västerbotten, för att sedan flytta flera gånger till olika delar av landet. Knut gör karriär inom kooperationen, Agnes är hemma, föder två barn och försöker vara en ordentlig hemmafru. Men Agnes lider, hon har dåligt självförtroende, klena nerver, inbillar sig att Knut är otrogen. Hon får aldrig chansen att göra något av sitt liv, hon vågar aldrig ta för sig. Känner sig otillräcklig och dum. Som ung målar hon en del tavlor, men kritiken och oförståendet från Knut gör att hon slutar. Konstnärsdrömmarna försvinner dock aldrig helt och på äldre dagar målar Agnes åter det som finns inom henne.

Jag tyckte mycket om denna bok som känns både äkta och fullt rimlig. Ett liv som kanske inte blev som det var tänkt. Ett liv som visar att yta inte är allt, för inte blir Agnes lyckligare av att det är Josef Frank-tyger på soffan och Malmsten-möbler i vardagsrummet. Boken är sorgsen, men samtidigt är slutet är slags revansch som jag önskar att alla människor som inte levt det liv de tänkt sig skulle kunna få.


varulvsvalsen

Omslagsbild: ISBN 9789100116255, Varulvsvalsen

Att kalla en bok drabbande är alltid lite klichéeartat, men jag hittar inget bättre ord för Sigge Eklunds Varulvsvalsen. Väldigt berörande och gripande om missbruk och hur det drabbar de anhöriga.

Rebecka har varit drogfri i fyra år och under den tiden fått en son samt precis kommit in på konsthögskolan. Helt oväntat börjar hon åter missbruka och hennes syster Sandra och hennes sambo samt övriga i Rebeckas familj dras in i en desperat kamp för att försök rädda Rebecka. De kontaktar myndigheter som inget kan göra, de pratar med och vädjar till Rebecka, de vänder sig till alla vänner och bekant, de försöker avgifta Rebecka på egen hand, de blir allt mer desperat och deras eget liv stannar upp. Alla i denna bok tappar på ett eller annat sätt kontollen och det är frustrerande att läsa men säkerligen ännu mer frustrerande att uppleva i verkligheten. Detta är dock ingen "En sann berättelse" utan fiktivt och det är troligen därför som berättelsen har ett sådant driv och är så fokuserad och genomarbetad. Riktigt läsvärd.

(Sigge Eklund - var det han som hade en uppmärksammad blogg för några år sedan?)

mörker som gör gott

Omslagsbild: ISBN 9789170010903, Mörker som gör gott

Inte ofta jag hittar en bok på Åhlens pocketrea, men när C visade mig sitt reafynd Mörker som gör gott av Thomas Engström var jag också tvungen att inhandla den. En överviktig universitetslärares monotona enstöringsliv i Boston är precis vad jag gillar att läsa om!

Universitetsläraren är en svensk man, Tobias, som bott i USA i sexton år och han är inte direkt någon muntergök. Inrutade vanor och cynisk livssyn. Så en dag dyker det upp en tomåring som påstår sig vara hans son och Tobias liv börjar förändras och en hel del gamla minnen börjar göra sig påminda. Jag gillade Tobias allra bästa innan sonen kommer in i bilden, han är mer intressant då på något sätt. Boken är ändå helt OK och en hyfsad debut även om det är lite synd att Engström känner sig manad att avsluta med en slags "allt löser sig till det bästa"-final.

främmande fågel

Omslagsbild: ISBN 9789170014512, Främmande fågel

Jag gillar Anna Janssons språk, men Främmande fågel var ändå en ganska slätstruken spänningsroman som jag tyvärr tror kommer att upplevas som inaktuell väldigt snabbt.

Handlingen utspelar sig på Gotland där först en brevduveägare insjuknar och dör. När mannens granne, kokerska på ett fotbollsläger, insjuknar placeras barnen och tränarna i karantän medan det som alla varit rädda för bekräftas - det är fågelinfluensa. Handlingen kretsar sedan kring jakten på botemedel och hur fågelinfluensan kunde komma till Gotland. Jag tycker aldrig att det blir tillräckligt spännande och när Jansson dessutom försöker få en en relativt krystad kärlekshistoria mellan kriminalinspektör Maria Wern och läkaren Jonathan sjunker mitt intresse ännu ett snäpp.


allt om förra veckan

Så har jag då anlänt till Arvika och nästan tre veckor med älsklingen. Detta är dessutom våra sista tre veckor i Arvika och jag tycker att det känns så skönt att vi snart bor ihop igen. Tågresor har sin charm, Arvika har också det sin charm, men jag föredrar absolut att slippa åka fem timmar för en kram ...

   

Förra vecka tillbringade jag i barndomsstaden Ludvika i Dalarna och hann med en hel del trevligt. Inledde vecka med att genast åka därifrån (!) för lite shopping i Falun. Fyndade snygga röda jeans och rosa linne på rean och fikade på alltid lika trevliga Du & Jag. Tisdagen träffade jag CD som har en supersöt liten kille på åtta månader som försökte lära sig krypa - gick sådär ... :). Onsdag och torsdag tillbringade jag i skogen med att sätta granplantor. Inte någon inplanerad aktivitet (skulle ju slappa på mors balkong och läsa böcker) men far behövde hjälp och lite snäll måste man ju vara ibland. På fredag eftermiddag hade vi fruhippa för JJ som gifte sig i maj. Inledde med att tillverka armband och halsband på Pärlemor - fantastiskt mysig butik med mängder och åter mängder av pärlor att välja bland! Gick vidare till restaurangen precis bredvid där vi åt god mat, men efterrätten var ingen höjdare ... Ett sista stopp på puben och sedan var en riktig toppenkväll till ända. Hoppas att ni, JJ, MM och JHS hade lika roligt som jag hade! 

 

Mor kom tillbaka från Finland på fredagen så på lördagen passade vi på att gå och se Mamma Mia. Mycket bättre än vad jag hade väntat mig! Musikal är inte riktigt min grej, men ABBA-musik funkar alltid, alltid, alltid. Intrigen var oskyldig och förutsägbar, men det var ändå en rolig film som gjorde både mig och mor glada och vi gick ut från biomörkret med ett leende. Tog med mor till den sommaröppna utserveringen där vi tog ett par öl och kollade in stans utbud av singelkillar i mors ålder, men det fanns inte många som nådde upp till de högt ställda kraven! :) 

Inte blev det mycket läst, men en trevlig vecka var det i alla fall!

de skamlösa

Omslagsbild: ISBN 9789170015489, De skamlösa

Väninnorna Tito och Nathalie jobbar på samma damtidningsredaktion, men i övrigt är dessa båda kvinnor i trettioårsåldern väldigt olika. Nathalie drömmer om att producera porrfilmer för kvinnor samtidigt som hon, efter en natts porrsurfande tillsammans med krogragget Douglas, försöker rädda en eskortflicka från Polen genom att skriva ett reportage om henne samt ge henne en roll i sin film.
 
Tito har sedan barndomen varit besatt av sitt framtida bröllop. När Erik dyker upp, och ställer in en jorden.runt-resa för hennes skull ser hon sin chans att äntligen få gifta sig. Erik har allt som oftast tankarna på sin första flickvän Amanda och försöker göra Tito och deras relation mer lik den han hade med Amanda i tonåren.

OK, men inte mer än så tyckte jag om Sisela Lindboms De skamlösa.

flyttkartonger ...En lördag fylld med flyttkartonger! Denna gång var det tack och lov inte vår lägenhets innehåll som skulle flyttas utan våra kära vänner C & J:s. Från en lägenhet med fin utsikt till en annan lägenhet med fin utsikt - mycket bra val! Massor av saker att transportera, precis som det brukar, men med många som hjälpte till och med tre säck-kärror till hands så gick det hela ganska snabbt och smidigt. Att avsluta dagen med pizza på deras nya kvarterskrog var inte heller helt fel. Tack för en tung, men trevlig dag!

Imorgon åker jag norrut och hem till mor eftersom jag fått det hedervärda uppdraget att vattna alla hennes balkongblommor (vilket är ungefär som att vattna en mindre handelsträdgård!) medan hon åker runt i Österbotten och hälsar på släktingar. Uppdraget tar jag gärna på mig eftersom det ger mig tid att träffa släkt och vänner. Ska bli kul!

Resan till mor innebär att jag är dator- och Internetbefriad i en dryg vecka. Återkommer med bokrecensioner och andra uppdateringar när jag åker vidare till älsklingen i värmlandsskogarna.

Njut av sommar och semester!


en himmel för elliott

Omslagsbild: ISBN 9789170013201, En himmel för Elliott : roman

Katarina Danielssons roman En himmel för Elliott är snabbläst och vacker, men utan att bli så där överdriven som tyvärr en del böcker på temat sorg kan bli.

Elsa och Elliott är tvillingar som under barndomen delar varje steg, särskilt på somrarna hos farfar med grisen Ernst. De växer upp, växer lite ifrån varandra och så en dag dör Elliott. Elsas sorg är svår och lång och det enda som tillslut får Elsa att börja leva igen är hennes dotter Sara-Lisa.

Personligen gillar jag en av bikaraktärerna allra bäst - Elsa och Elliotts konstnärsmor. Jag skulle vilja läsa berättelsen om hennes liv och hennes val.


kicki & lasse

Omslagsbild: ISBN 9789100120542, Kicki & Lasse

Peter Kihlgårds Kicki & Lasse påbörjades som sagt igår och igår gav jag även upp. Boken är bara trist, det händer inget och dessutom stör jag mig på språket. Inte heller orkar jag bry mig om att Lasse är den trogna typen med Kicki har haft en hel del karlar på sidan om. Cancertemat som dyker upp i var och varannan svensk bok nuförtiden griper inte heller tag.

Jag förstår faktiskt inte vad det är som är så fantastiskt med Kicki & Lasse så jag lämnar den halvvägs.

slöa sommardagarKänner mig härligt (och avskräckande) sommarlovsslö. Har tittat på dammråttorna i två dagar, men sedan sjunkit ned i soffan med ett gäng filmer istället. Tvingade iväg mig själv på ett spinningpass igår, visade sig vara mycket välbehövligt ... Vart är min kondition??? Den verkar ha försvunnit med de tunisiska bakverken ...

Imorse blev det i alla fall en lite morgonpromenad och nu skall jag snart gå ned på stan för en fikastund med C. Har börjat läsa den hyllade boken Kikki & Lasse idag, men jag måste säga att än så länge fattar jag inte särskilt mycket. Jag menar, avsnittet på sjukhuset när Kikki "idkar sexuellt umgänge" med sin gamle mentor/älskare, vad är poängen med den? Vem gör något sådant?

Någon mer som läst Kikki & Lasse? Vad tyckte ni?

RSS 2.0