kära agnesFörst hade jag inte läst någon bok av Håkan Nesser och nu har jag precis avslutat min tredje ... Kan snart räknas till de frälsta! Anledningen till att jag känt mig tveksam tills Nesser beror mycket på att jag tidigare enbart förknippat honom med den urtriste Van Veeteren, men nu vet jag bättre. Det som lockar till läsning av hans böcekr är inte alls de ständiga mordhistorierna utan hans språk. Ett alldeles underbart litterärt språk som är fullt av små spetsfundigtheter att le åt. I like!

Kära Agnes är en brevroman med Henny och Agnes som huvudkaraktärer. De har känt varandra sedan barndomen, men de senaste tjugo åren har de inte haft någon kontakt. De återses på en begravning och strax därefter skriver Henny ett brev till Agnes och kontakten upptas brevledes. Breven leder fram till en mordkonspiration, men slutet är inte alls vad man väntat sig.

Gillar korrespondansen bättre än tillbakablickarna på ungdomstiden, men boken hade inte blev hel utan tillbakablickarna så de fyller sin funktion. En bok att läsa när man vill läsa något som är intressant, men inte direkt utmanande för intellektet. Helt enkelt en riktigt bra "efter-en-tung-dag-på-jobbet"-bok.

hur man botar en fanatikerTidigare i höstas så delades den lilla skriften Hur man botar en fanatiker av Amos Oz ut till alla gymnasieelever i årskurs två. Jag norpade självklart åt mig ett ex och i lördags tillbringade jag en timme med att läsa den, men jag vet inte om den lämnade något bestående intryck. Oz slår fast att en slumrande fanatiker vilar inom oss alla och att människor som vigt sitt liv åt att vara fanatiska saknar humor och alltså inte kan driva med sig själva. Huvudpoängen med boken är hur man löser konflikten mellan de fanatiska i Israel och Palestina. Oz förespråkar en tvåstatslösning, ser det som enda lösningen, och är noga med att inte skylla någon part för den uppkomna situationen (fast lite extra hackar han allt på övriga arabiska regeringars ageranden precis efter andra världskriget.).

Kanske är det jag som inte brinner tillräckligt mycket för denna fråga, men boken lämnar mig faktiskt oberörd. Jag kan se att den kanske skulle kunna fungera som grund för en diskussion i ämnena inom SO-sfären, men annars, jag vet inte ...

middag med mr latteJa, OK, jag kunde inte motstå denna chockrosa lilla bokpralin och, ja jag erkänner att Sambon säkerligen ibland funderat på att skriva en bok med titeln Middag med ms Latte ...

Men nu utspelar denna bok sig inte i ett regndisigt Sverige och är inte skriven av Sambon utan istället utspelar den sig i New York , är skriven av Amanda Hesser och mat är temat genom hela boken. Amanda, som även i verkligeheten är matskribent och har mycket vältränade smaklökar, går på blind-dejt med en man som gör misstaget att beställa in en latte efter maten och Amanda blir nästan genast avskräckt. De träffas trots allt igen och snart har de blivit ett par och Amanda lägger ned mycket tid på att få Mr Latte att börja uppskatta varje smak i varje måltid istället för att bara glufsa i sig ... Det hela utvecklar sig till en helt vanlig kärlekshistoria och det är faktiskt det jag gillar med boken. Det är vanligt, inte några konstiga otrohetsaffärer, inte några överdrivna gräl och "nu gör vi slut"-scener. Det är bara ett stabilt, vanligt förhållande som rullar på med vardag, middagar med vänner, semestar med familjerna och sådant som vi alla gör.

Jag tycker dessutom att kärlekshistorien mellan Amanda och Mr Latte (som heter Tad Friend) är helt underordnad kärleken till maten. För varje kapitel innehåller detaljerade beskrivningar av vad som äts och hur det tillagas, men av någon konstig anledning blir det inte tjatigt utan bara ... mysigt. Min största lärdom av denna bok är att bönor uppenbarligen kan användas hur mycket som helst i matlagning och jag sörjer faktiskt att jag inte tycker om bönor ... All fantastisk mat som äts i boken kan man dessutom laga till själv, för alla recept finns med! Varje kapitel avslutas med recept på det som ätits, så det är bara att ställa sig vid spisen och börja röra i kastrullerna! :)

kurs om läsningSå här i mitten av november då det fortfarande känns långt till jul och allt trevligt som händer då, och det dessutom är disigt och trist ut, behöver man något att se fram emot. Bara för det har jag varit inne hos rektorn och, med de allra mest bedjande ögon, tiggt till mig en rolig fortbildningskurs i slutet av januari. Känns toppen!

Fortbildningen är en tvådagarskurs i Uppsala som handlar om ungdomar och läsning. Verkar mycker intressant och jag ser verkligen fram emot att åka, även om min bedjande blick bara räckte till övernattning på vandrarhem ... Men, men det viktigaste var ju inte övernattningen, utan kursen som förhoppningsvis kommer att ge en hel del nya tips och tankar. Att träffa kollegor från andra delar av landet är också en av de mer positiv sakerna med att åka på fortbildning.


födelsedag i antågandeImorgon är det dags att bli ett år äldre ... åldersångesten är här igen! Och nästa år är det 30 ... Herregud! Panik! Vad har jag gjort med mitt liv??? Har ett år på mig att maxa det med upplevelser så jag slipper den berömde 30-årskrisen (även om jag tror att den redan är på gång ...)

Eftersom min kära familj ändå tycker att jag är värd att fira så har det under veckan anlänt lite välkommen post. Från far, E och farmor kom ett presentkort på Stadium så idag på lunchen har jag inhandlat nya träningsskor. Känner mig därför extra laddad inför kvällens spinningpass, det första på flera, flera veckor ... Mor bidrog med ytterligare några sköna hundralappar som jag kan shoppa loss för. Supertrevligt! Kära syster är lika förvirrad som jag själv så hennes present kommer nästa vecka, vilket bara är positivt för då blir det lite rolig post bland alla räkningar.På bokfronten är det total stiltje, har försökt med flera böcker den sista veckan, men ingen har tilltalat mig. Supertrist! I min totala desperation ger jag mig därför åter en gång i kast med chic lit-genren. Kanske är det något sådant totalt avkopplande jag behöver när Ranelid, Carina Rydberg och någon som jag glömt visade sig kräva alldeles för mycket tankekraft ... Jag ställer trots allt in mig på en födelsedagshelg i läshörnan!

glennkill - en fårdeckareBrukar ju inte köpa deckare, och knappt låna dem heller för den delen, men så stod det bara en helt oemotståndlig deckare där bland alla andra  - Glennkill -en fårdeckare. Verkade hur galet och underligt som helst så den norpade jag självklart åt mig!

Leonie Swann har verkligen lyckats göra något originellt i en genre som annars känns rätt stereotyp och allt tar sin början med att på den irländska landsbygden ligger en dag en fåraherde mördad på ängen med en spade uppstickandes ut bröstkorgen. Fåren, med Miss Mapel i spetsen, bestämmer sig för att lösa fallet. Detta är minsann inga vanliga får! De är till och med lite litterärt bevandrade ...

Boken är så otroligt charmig och fåren är underbara små karaktärer där nog Mopple the Whale och Maude är mina absolut favoriter. Fåren är smarta, men också lite dumt naiva. De snokar omkring och får reda på en hel rad hemligheter som byborna försöker dölja, men vissa av fåren verkar ändå mest intresserade av att beta vidare ... :)

Rekommenderas varmt!

prisbelönad

 

Radiokanalen RixFM har, med Gert Fylking i spetsen, infört ett slags alternativt nobelpris i litteratur kallat Äntligen - Svenska Litteraturpriset (hette det inte Folket Litteraturpris förra året?). Svenska folket kan gå in på deras hemsida och rösta på sin svenska, nu levande favoritförfattare. Fanns en del namngivna författare (mycket kritisk till urvalet ...) som det bara var att kryssa för eller så kunde man skriva dit en egen.

Idag delades priset ut och det gick, föga förvånande, till Liza Marklund. Förra året gick priset till Camilla Läckberg. Att jag inte är något fan av någon av dessa författare tror jag nog att ni redan listat ut ... Men, men många har röstat och många gillar Marklund så stort grattis till henne!

Omslagsbild: ISBN 9789170012570, Små citroner gula

En annan populär svensk författare är Kajsa Ingemarsson och av henne har jag inte heller läst något. En vänlig kollega lämnade igår en bunt pocketböcker, som hon rensat ut ur den privata bokhyllan, till oss språklärare och bland dessa låg Ingemarssons Små citroner gula. Norpade åt mig den, tog den med mig till favoritkaféet efter jobbet och påbörjade läsningen ... och skall nog snart avsluta den ... Känns som att detta kan bli en sådan där Denise Rudberg-upplevelse, och det är inget jag vill uppleva igen ... Jag ger de små citronerna trettio sidor till så får vi se om jag tar mig till slutet! :) (Nu kommer mina söta väninnor MM och JA genast att rusa till bokhandeln och köpa denna bok för alla böcker jag sågar vill de läsa ... Hihi! Ni är för söta!)


onödig listaGillar när andra bloggar lägger ut små onödiga listor om allt mellan himmel och jord och därför tänkte jag att även mina läsare kanske vill läsa oväsentliga saker om vad jag tycker ... Logiken är fullständig ... Erkänner att jag snott listan från västmanländskan som i sin tur snott den från hedgehog ... Bloggvärlden, ni vet ...

 • Senaste impulsköp: Linne på lokal butik i Arvika 
 • Bästa promenad: Är ju inget fan av promenader för promenerandets skull, men jag brukar gilla en långpromenad före all mat på julafton
 • Äter lyxmiddag: tillsammans med Sambon (som hellre skulle gått på den lokala kinabuffén ...) 
 • Favoritgata: Oj, vad svårt ... trist nog vet jag faktiskt inte. 
 • Bästa förfestmusiken: Någon skön blandning av trallvänliga hits 
 • Reser helst till: Min Sambo i värmlandsskogen 
 • En bra gå bort-present: hembakat bröd med snygg form 
 • Favoritlyxartikel: Lyx och min budget går inte ihop ... Tycker det är lyxigt att unna sig det man är sugen på.
 • Älsklingsljud: Fraset av krispiga, frostnupna, nedfallna höstlöv
 • Senaste upptäckt i Stockholm: Har inte varit där på hur länge som helst ... Gillar Östermalm för lugnet mellan de stora stenhusen.
 • Favoritgalleri: Gillar konsthallen här i staden för man ser all konst utan att behöva gå in ...
 • Här bjuder jag mamma på middag: Om jag är snäll så på något ställe där hon får klassisk mat, typ schnitzel. Om jag är lite mindre snäll, på någon resturang med "exotisk" mat som jag tycker att mamsen bör testa ... :) 
 • Fikar gärna på: Kaféer med soffor längs med väggarna eller på stora kafékedjor
 • Favoritfärg/er: Brunt och lila
 • Rockstjärna jag vill träffa: Varför skulle jag vilja träffa en rockstjärna?
 • Favvoskor: Flip-Flop eller ett par sköna Ecco Receptor
 • Klädkonto per månad: Typ noll ... (måste snart konsultera min ekonomväninna MM för en budgetgenomgång ...)
 • Mode jag aldrig vill se igen: Det här med benvärmare ... alltså, var inte det något man hade på gympan på lågstadiet?
 • Bästa fyllekäket: Bara det innehåller onödigt mycket av fel sorts fett ... 
 • Bästa diktsamlingen: Har bara en favoritdikt - Till förruttnelsen ... mina kollegor tycker att jag har udda böjelser ...

 •  


  dagdrömmeri ...

     

  Det är bara att erkänna ... Ibland när man sitter på jobbet är man allt annat än koncentrerad ... Drömmer just nu om att åka tillbaka till Oslo. Hoppas att Sambon vill åka dit igen nästa gång jag kommer på besök! Eller om att, trots att budgeten står på megaminus och jag inte har något pass, boka en sista-minuten-resa till vilken playa som helst (ja, jag har besökt  Ving, Fritidsresor och alla andra hemsidor idag ...). Kan också tänka mig en heldag på något spa med sköna behandlingar, fluffiga handdukar och läskande fruktdrinkar ...

  Men, verkligheten kallar ... Dagens lunch blir två nyttiga mackor och ett plommon och efter det är det provvaktning hela eftermiddagen. Livet som lärare är verkligen inte glamoröst, men det har sin charm trots allt!

  du är alltså svensk?

  Du är alltså svensk?

  Nina Anderssons bok Du är alltså svensk? handlar om Fatima som kommit till Sverige och nu behöver ett jobb. Hon blir intervjuad, grundligt, för ett integrationsprojekt och får jobb på regeringskansliet  som vaktmästare men blir snart statsministerna högra hand och hans älskarinna. De besöker USA:s president men efter diverse händelser slängs Fatima ut ur landet och frågan är: Hur viktig är egentligen Fatima för statsministern?

  Politisk satir är kanske inte riktig min grej, men den här lilla boken var ändå OK. Framförallt är den väldigt underhållande den första tredjedelen när Fatima intervjuas för integrationsprojektet. Den sista tredjedelen när statsministern är huvudperson är dock enbart långdraget och stundtals rätt ointressant.


  var är jane eyre?  Kunde naturligtvis inte motstå en bok med Jane Eyre i titeln ... men jag kanske skulle ha gjort det ...

  Jag förstår inte denna bok alls. Jasper Ffrode har skrivit boken Var är Jane Eyre? och på baksida utlovas en en bok skriven i samma anda som Liftarens gudie till galaxen som jag visserligen aldrig gett mig i kast med, men tänker mig den som härligt absurd. Visst är denna bok, om litteraturkriminalaren Torsdag Nesta, annorlunda men så här nittiosex sidor in i boken förstår jag inte riktigt vad det hela går ut på så nu ger jag upp. Säkert en bra bok egentligen, men inget för mig.

  RSS 2.0