skynda, kom och se!



De båda dvärgarna Glauer och Ka bor och arbetar på nöjesfältet Luna Park i New York i början av 1930-talet. Tillvaron är fylld av förnedring, bland annat tvingas Ka genomgå ohyggliga läkarundersökningar, och de bestämmer sig för att starta en egen teatergrupp i Tyskland. Teatergruppen skall ge ett antal dvärgar, ihopsamlade från hela Europa, en seriös och värdig tilvaro.

Vad de inte visste är att Tyskland är en orolig plats så här i början och mitten av 30-talet och att vara avvikande och annorlunda blir allt svårare, de hör rykten om deporteringar och stämningen är tryckt. Till slut får de kontrakt med Gröna Lund och reser till Sverige med förhoppningen om att en nöjespark med ett så vackert namn inte kan vara något annat än en fristad. Vad de inte vet är att i Sverige tar rasbiologin form och tillvaron för de annorlunda tar sig även i Sverige förnedringens form. Teatergruppens mulattdvärg får t ex en roll i en så kallad rasrevy och jag skäms över Sveriges rasbiologiska förflutna. (Visste ni att rasbiologiska institutet fick statligt stöd ända fram till 1974? Skrämmande!)

Boken handlar om dvärgar och 1930-talet, men handlar egentligen om det annorlunda, om utanförskap, om hur vi människor hanterar det avvikande. Boken är skrämmande, men så levande, jag vill aldrig sluta att läsa. Sist i boken finns ett efterord skrivet av författaren Lotta Lundberg där man bland annat kan läsa att 200 000 funktionshindrade avrättades genom Hitlers så kallade eutanasiprogram. De kortväxta (eller dvärgar) som hamnade i Auschwitz överlevde ofta eftersom de ingick i olika fasansfulla forskningsprogram. De finns fler obehagliga uppgifter i detta efterord men jag överlåter er andra att läsa och begrunda dem.

Boken Skynda, kom och se! är både en stark berättelse och allmänbildning, och jag avundas er som fortfarande har läsupplevelsen kvar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0