studietankar i sommartid




Medan regnet strilar ned och friidrotts-VM pågår i bakgrunden, sitter jag och funderar lite över det här med studier efter att ha avverkat ytterligare en distanskurs och nosat lite på sociologiämnet. Jag började mina högskolestudier i Karlstad, fortsatte sedan med en lärarutbildning vid Högskolan Dalarna och har som bekant suttit på skolbänken vid Linnéuniversitet det senaste läsåret. Däremellan har jag hunnit med distanskurser via tre olika lärosäten och skall läsa ytterligare en distanskurs till hösten. Men vad tycker jag egentligen är bäst, kurs på plats eller via distans?

Fördelarna med distanskurser är att det ger mig möjlighet att ta del av flera olika lärosätens utbud, jag är inte beroende av att kunna åka dit. Studierna via distans är också friare, eftersom jag helt styr över hur och när jag bedriver sina studier. Många av distanskurserna ges också på halvfart eller kvartsfart vilket gör det möjligt att studera samtidigt som jag arbetar. Nackdelarna hänger samman med fördelarna. Att inte behöva åka på föreläsningar gör också att man går miste om det där lilla extra som spontana frågor och svar, samtalen under fikarasten, det personliga mötet med föreläsaren. Det kan också vara lite svårt med disciplinen, plötsligt kommer man på att en uppgift skall in och så slänger man ihop något och skickar in. Jag upplever det också som att det är lättare att bli godkänd på distanskurserna, men det kanske bara är för att ingen föreläsare har skrämt upp mig genom att säga "det kommer att bli en svår tenta, så plugga flitigt", eller så hänger det samman med det faktum att jag har lättare för att skriva pm och analyser än tentor. En annan faktor kan vara att jag alltid väljer kurser på A-nivå.

Kan jag välja så föredrar jag nog trots allt en kurs där jag faktiskt får "gå på föreläsningar", men distanskurserna är ofta roliga små nisch-kurser så jag kommer garanterat fortsätta att läsa sådana. Det kan ju dessutom vara lite kul att se hur många högskolor/universitet man kan samla på sig studiemässigt! :)

Vad tycker ni? Distans eller på-plats-kurser? Har ni läst någon spännande distanskurs som ni vill tipsa om?


en liten enkät

Via Bokbabbel hittade jag den lilla bokliga enkät.

Senaste...

... meningen du läste: "I synnerhet så länge Gunnar inte ringer Åke i Thailand." ur Hallonbåtsflyktingen av Miika Nousiainen

... impulsköpet: Hallonbåtsflyktingen av Miika Nousiainen. Hade ingen bok i väskan och en kaffe på sta'n lockade så en shoppingvända på Bokia var nödvändig. Kaffe och läsning hör liksom ihop i min värld.

... bibliotekslånet: Svart sorti av Giles Blunt. Inte alls min typ av bok, så den lämnas outläst tillbaka. Det bästa med att låna böcker är att man inte behöver ha dåligt samvete för ett dåligt inköp, det är bara att lämna tillbaka och ge en annan bok chansen istället. Gratis är inte så dumt!
... bokrelaterade överraskningen: Att jag helt missat att Håkan Nesser kommit med en fjärde bok om kriminalinspektör Barbarotti och att den finns som ljudbok inläst av mästaren själv. Nu har jag något att se fram emot och tackar Nesser-entusiasten Camilla för tipset.

kristendom för ateister

Plikten kallar har varit temat för de senaste två dagarna. Den sista stora analysuppgiften på min sommarkurs om populärkultur är nu inlämnad och två avsnitt ur det senaste numret av Amelia har fingranskats ur diskurs och feministiskt perspektiv. Nu är det bara att hoppas att ordsvamlet räcker för godkänt betyg. :) Ett minitest om sociologiska termer har jag också gjort och trots att jag inte direkt läst böckerna från pärm till pärm fick jag 80% rätt - inte illa!  Skönt att vara klar i tid för en gångs skull och skönt att vara helt fri de sista veckorna av sommarlovet.



När jag ändå var igång med pliktuppgifter lånade jag hem boken Kristendom för ateister av prästen Olle Carlsson. (Efter ett års bortavaro från arbetet och religionskurserna behöver jag lite input.) Boken är okomplicerat skriven och Carlsson delger oss, via personliga betraktelser, samhällsiakttagelser och bibelcitat, sin syn på hur vi alla kan finna något tilltalande i kristendomen och att någon form av tro kan behövas i dagens stressade samhälle där vi förväntas prestera mer än att bara vara människa. Det är inte på något sätt en ny, revolutionär kristendomstolkning som Carlsson för fram, men för vissa av läsarna framstår nog religionen som lite mer nyanserad, förstående och förlåtande efter läsningen.


drottningen vänder blad

Drottningen vänder blad

Drottningen vänder blad
av Alan Bennett är en riktig liten pärla! Engelska drottningen hamnar en dag, tack vare sina hundar, på bokbussen och lånar pliktskyldigast en bok som är lite torftig, men eftersom hon lånat den måste den lämnas tillbaka, och av artighet lånar hon ännu en bok och sedan är hon fast. Drottningen förvandlas till en storläsare som inget annat vill än försjunka i det en litterära verket efter det andra. Som konsekvens av det ständig bokslukande försummar hon sina drottningplikter och hovet konspirerar för att få henne att sluta med det ständig läsandet.

Boken är gullig och humoristisk och innehåller massor av passager som alla vi frälsta bokläsare kan känna igen oss i, som till exempel: "En briefing är kortfattad, saklig och tar upp det relevanta. Läsandet är oordnat, diskursivt och oupphörligt inbjudande. Briefingen stänger dörren om ett ämne, läsningen öppnar den." och "En bok är en anordning som syftar till att antända fantasin." Så sant, så sant.


sightseeing ...

... tyckte jag var en lämplig titel så här i semestertider och dessutom stod den på bibblans specialhylla för sommarläsningstips och omslaget var oemotståndligt färggrannt. När det dessutom visade sig vara en novellsamling var saken klar. Jag läser aldrig novellsamlingar, men tänker alltid att det säkert finns en hel del läsvärda sådana trots att genren inte direkt lockar mig. Som bekant behöver de litterära vyerna vidgas emellanåt och Rattawut Lapcharoensaps samling visade sig vara riktigt läsvärd. 



Jag har aldrig varit på semester i Thailand så jag vet inte hur mycket av det "riktiga" Thailand man får uppleva då, men den här novellsamlingen är lite som att kika in bakom kulisserna. Vi möter ynglingen som är halvt amerikan, halvt thailändare och försöker förhålla sig till turisterna, bröderna som tar sig igenom sorgen efter sin far genom att hålla sig borta från hemmet och den deprimerade mamman och åldringen som bor hos sin son och hans thailändska fru och försöker uthärda värmen. I en annan novell får vi en inblick i hur mönstringen fungerar i Thailand och hur effektivt mutor kan vara. Tuppfäktning, förlorade pengar, förlorad heder och förlorad syn finns också med i bokens sju noveller som alla är ganska olika, men ändå bildar något av en enhet och alla novellerna är på sitt sätt tänkvärda.

polkagrisar och cykelturer




Sommarens enda semester blev en tvådagarstripp till ett klassiskt svenskt turistmål; Gränna-Visingsö. Både jag och älsklingen hade vaga minnen från barndomen när det gäller Gränna och polkagrisar, men det var faktiskt riktigt kul att kolla in tillverkningen även i vuxen ålder. Och godis är ju gott oavsett ålder, så sju polkagrisstänger i spännande smaker följde med hem. Mysigaste butiken var nog annars Gränna Knäcke, där man också kunde smaka på de olika bröd- och skorpsorterna innan man bestämde sig. GI-knäcke packades ned i vår påse (för att kompensera det tidigare inköpet ...) men även en flaska björkbladsdricka som nu ligger på kylning och väntar på avsmakning. Björkblad smakar säkert nyttigt och innehåller garanterat en massa vitaminer, tänker jag.

Vi bodde på vandrarhemmet Strandterrassen, men där var sängarna så obekväma att vi tog ur madrasserna och sov på golvet istället ... Inget vi rekommenderar med andra ord. Resturang R2 i hamnen bör också undvikas, men en fika på Haglunds konditori och en pubmiddag på Amalias (världens godaste potatismos!) kan vi å andra sidan varmt rekommendera.

  Tempelgården

Dag två tog vi båten över till Visingsö där förbeställda cyklar väntade på avhämtning. Ön är verkligen värd ett besök! Vyerna är betagande och ordet livskvalité får en helt annan innebörd, inte minst för de kossor som betade på ängar med utsikt över vatten både till höger och vänster. I norr och längst i söder breder jordbruksbygden ut sig och däremellan finns den fantastiska ekskogen. Vi stannade till vid Kumlaby kyrka med det av Brahe, för stjärnskådningens skull, avkapade tornet. Älsklingen tog sig upp i tornet via trång stentrappa och branta, knarrande trätrappor. Jag försökte men fick klaustrofobi redan vid andra trappsteget. Jag stannade på marken och betraktade de medeltida målningarna i koret och de gamla gravstenarna på kyrkogården istället. Säkrast så ... Vidare norrut cyklade vi för att hamna vid Tempelgården, en riktig konstnärsdröm skapad av Olle Krantz. Udda skulpturer och märkliga små hus samsas tillsammans med templet i trädgården och vi passade på att stanna en stund extra för att mumsa i oss en mycket god pasta med kantarellsås. 

  

Söderut gick färden igen för att besöka öns andra medeltidskyrka, Brahekyrkan, med sina fantastiska barockmålningarna och gravkor med kistor från 1600-talet. Mycket vacker! Gillar kyrkor som ni kanske märker ... Från kyrkor vidare till öns örtagård där vi försökte oss på att fota blommor och drack äppelmust från trakten i skuggan av ett stort träd. Därefter blev det långcykling ända ned till öns södra udde för att se resterna av Sveriges första borg daterad tillbaka till 1100-talet. På väg till borgen cyklar med rakt genom ekskogen, ditplanterad för att säkerställa att flottan hade prima virke att bygga båtar av. Nu gav den mest välbehövlig skugga och det där märkliga lugnet som skogar alltid ingjuter i oss svenskar.  

Ovan vid långa cykelturer men mycket nöjda över att vi valde det istället för en timmes rundresa med remmalagen (häst och vagn) lämnade vi tillbaka våra cyklar, kollade snabbt in Visingsborg, åt middag med utsikt över Vättern, tog båten över till Gränna och styrda kosan hemåt igen. En kort, men välbehövlig semester, och har du inte redan varit på Visingsö är det verkligen något jag rekommendera.  

villa bonita


Villa Bonita

Karin Brunk Holmqvist håller sig till det vinnande koncept vi stött på i hennes tidigare böcker även i Villa Bonita och denna gång är bokens radarpar de forna barndomsvännerna Bonita och Doris som återses efter många år på Doris mammas begravning. Bonita har ägnat sitt liv åt att ta hand om sin alltmer senila mor, medan Doris levt storstadsliv i Malmö men nu har hon skiljt sig, sagt upp sig från sitt jobb och återvänder till föräldrarhemmet i Ystad och blir åter granne och bästa vän med Bonita. Bonita växer i Doris sällskap och återfår sin livsgnista. Doris får nytt jobb, som hon sköter på distans, men något är skumt med verksamheten och de båda damerna inleder något av ett detektivarbete för att ta reda på vad som egentligen pågår.

Denna bok valde jag i ljudboksformat och på bredaste skånska läser författaren själv in sin berättelse och det är  charmigt om än inte mästerligt inläst.

en salig blandning



Trots att vi bor väldigt centralt ligger vår lägenhet i något av en radioskugga, vilket bland annat har lett till att mitt projekt med att bli en trogen P1-lyssnar gått i stöpet. Men så igår gick det plötsligt att få in kanalen på min lilla limegröna radio. Idag under förmiddagen har jag därför fått mig till livs ett reportage om herrtidningar, ett samtal om Manns Buddenbrooks och döden och nu odlas blommor på Hinseberg. Ja, säga vad man vill om P1, men nog är det varierat innehåll alltid!


den dubbla tystnaden

Den dubbla tystnaden

Jag har bara läst en av Mari Jungstedts tidigare deckare om Knutas & co på Gotland och minns att jag inte föll pladask, men tyckte hon var värd en chans till. Efter att ha läst Den dubbla tystnaden måste jag dock erkänna att det är något jag inte gillar med Jungstedts sätt att skriva. Tycker språket blir lite ryckigt emellanåt och att det blir lite väl mycket "och ställde fram en kaffekopp" i miljöbeskrivningarna. Historien i sig då? Jodå, den funkar väl, men tempot blir ibland lite segt och delarna om polisernas privatliv har en tendens till upprepning och upplösningen är inte heller mer än OK. Morden får visserligen sin förklaring, men jag tycker ändå att det finns lite lösa trådar som också hade kunnat få sitt slut.

Ett gäng grannar och mycket goda vänner åker på den årliga semesterresan och denna gång håller de sig kvar på ön för att besöka Bergmanveckan och därefter åka över till Stora Karlsö. Resan blir inte riktigt som de tänkt sig. Först försvinner en av kvinnorna, sedan hittas en av männen död och dessutom flyter en död svensk iland vid den lettiska kusten.


i sommarens soliga dagar ...

Älsklingen kollade in min blogg igår och påstod att det såg ut som att jag inte gör något annat denna sommar än läser ... vilket ju i och för sig är rätt sant ... men för er som vill ha en liten update av vad jag gör i övrigt så kommer här en resumé.

- Knallar eller cyklar till stadens bibliotek för att läsa gratistidningar (eller medhavd bok) samtidigt som jag sörplar latte och tittar på förvirrade tyskar som missat att turistbyrån fått ny adress.

- Knallar eller cyklar till det lilla kaféet på hörnet med stadens godast kaffe, trevligaste personal och utsökta chokladbitar. Naturligtvis med en bok som sällskap.

- En tripp till IKEA har det blivit för att prova ut ny säng till älsklingen som skall bli student och värmlänning till hösten (ser inte fram emot särboskapet, men inser fakta och håller tårarna borta).

- En tripp till Kalmar tillsammans med bokbloggaren Camilla med tillhörande strosande på staden och lunch med havsutsikt.

- Ett antal vändor till gymmet, mest för Body Balance-pass, men efter en vecka utan träning skall jag nu försöka mig på lite mer varierad träning igen.

- Har upptäckt en strand i min smak och tillbringat några timmar där, och håller vädret i sig blir det garanterat fler. Älskar att bada i insjövatten, det är så mjukt och luktar så gott.  Det är ju dessutom ytterligare en aktivitet som går att kombinera med bokläsning. :)

I övrigt har vi en liten semestertripp inplanerad vars destination är okänd för älsklingen (som uppenbarligen läser min blogg), så den får jag återkomma med i ett senare inlägg.

En hel del jordgubbar har jag förstås också ätit, för vad vore en svensk sommar utan?


halva liv


Halva liv

Sol och ledighet betyder bokslukartid i mängder och det är knappast något jag klagar över. :) Mats Strandberg är en gammal favorit som med sin senaste bok Halva liv försöker sig på ett lite tyngre romanbygge än i hans tidigare böcker. Det bär kanske inte så långt som han önskar, men det blir ändå hyfsat lyckat, åtminstone som nöjesläsning i sommarsolen.

Jessica farmor Viola avlider och efterlämnar en nedtecknad livshistoria till sitt barnbarn. Livshistorien avslöjar en stor familjehemlighet, liv levda i det dolda och Jessica tvingas se på sin familj med helt andra ögon. Samtidigt kan Jessica inte glömma sitt ex Jakob som helt plötsligt bara försvann, och hon tycker sig se honom överallt, även på Österlen i närheten av farmoders hus. Hon kan inte släppa tanken på Jakob och hon kan inte sluta leta efter honom. Hon måste få klarhet för att komma vidare i sitt liv, men med klarhet följer också fara.

Personligen tycker jag att Strandberg hade vunnit på att bara skriva en bok om Viola och hennes liv, det hade räckt för ett helt eget romanbygge och då hade berättelsen kunnat utvecklas och problematiserats och på ett ännu bättre sätt fått det djup den förtjänat. Nu blir berättelsen om Jessica ett sätt att inte helt lämna den genre vi är vana att hitta Strandberg i, men ändå kryddat med lite mer action. Inte riktigt min tekopp, men som sagt, Strandberg fortsätter vara en av mina svenska favoriter.

kjell

Kjell

OK, jag erkänner. Jag köpte boken bara för omslaget. Alla vi som tillhör generationen 70-talister har haft en kille i klassen som såg ut precis så. I min klass hette han Johan och var en supersnäll kille som dessutom bodde precis bredvid den skog (ja, egentligen var det väl mest ett gigantiskt slybuskage ...) vi alla tillbringande massvis med tid i under vår lågstadietid.

Kjell bor dock i en helt annan stad, i ett radhusområde där allt skall framstå som perfekt inför grannarna, där alla skolfröknar heter Margareta, glasögon kommer i pilotmodell och helst också med ena glaset tjockt och ogenomskinligt. Kjell dricker O´boy, massor av O´boy, och äter Skogaholmslimpa, blir tjockare och tjockare. Blir mobbad, av såväl klasskamrater som lärare och skolsyster, byter till musikklass bara för att fösas ihop med de gamla klasskamraterna i högstadiet igen. Träffar SYO:n som inte vet något om de yrken Kjell drömmer om och bläddrar i sin pärm med yrkesbeskrivningar från sextiotalet.

Igenkänningsfaktorn är skyhög, särskilt för en medtjockis som jag, men säkerligen för alla andra också. Jag nostalgitrippar och ler, men blir samtidigt lite arg när jag tänker på hur viktig konformitet var och är i detta avlånga land. Ingen får sticka ut för mycket och ibland blir det därför svårt att förverkliga sina drömmar. Men heja Kjell Eriksson, som trots SYO-tanten med smulig kofta, ändå lyckades med att bli "radiopratare"!

höstoffer

Höstoffer

I år verkar alla läsa Kallentoft och så även jag. Höstoffer är nu utläst och precis som tidigare gillar jag hur Kallentoft bygger upp berättelsen och språket är som vanligt en fröjd i genren. Malin Fors är skörare än någonsin, dricker alldeles för mycket försummar sin relation med dottern Tove. Förhållande med ex-maken håller inte och allt är på det privata planet kämpigt. Mitt i allt får förstås Linköpingspolisen också ett mord att utreda, den nyblivne slottsägaren, advokat Jerry Petersson, hittas död i vallgraven en tidig och regnig oktobermorgon. (Regn är förresten vädertemat i boken). Det blir en utredning som går långsamt framåt och poliserna letar efter trådar både i advokatens förflutna och i hans affärer.

Ibland går det lite väl långsamt framåt, och i just denna bok måste jag erkänna att just brottet och offret intresserar mig mindre än i tidigare böcker av Kalletoft. Skildringarna av personerna är dock vassare än i tidigare böcker och det är dem som gör hela boken. Men visst är det en riktigt bra deckare, och visst kommer jag att läsa Vårlik när den kommer på pocket under våren 2011.



RSS 2.0