lukta på våren
livet på en kylskåpsdörr
En halvtimmes lästid är allt som behövs för att, från pärm till pärm, läsa Alice Kupiers Livet på en kylskåpsdörr, så den fick bli starten på denna söndag.
Claire, som är femton år, bor tillsammans med sin mor som alltid jobbar och större delen av deras samtal består därför av lappar på kylskåpet. Bland inköpslistor, killbekymmer och önskan om shoppingturer tillsammans, kommer det också fram att modern är sjuk. Först är det lite svävande, men sedan framkommer att det handlar om bröstcancer och modern blir allt sämre. De fortsätter dock att konversera genom kylskåpslapparna, och försöker var och en på sitt sätt att hantera det svåra som blir alltmer verkligt.
Jag tyckte om denna bok. Ett annorlunda format, och Kupiers lyckas med väldigt få ord berätta en historia som trots allt berör och som samtidigt känns tidsenligt.
nya tider
Ibland måste man bara släppa jobbet och njuta av vårsolen och värmen så igår blev det långfika med latte och bokläsning och till på köpet en förbättrad solbränna.
Min kollega skall tyärr stänga sin pocketbokhandel och jag har därför varit där och fyndat ett stort antal pocketböcker till utförsäljningspriset 4 för 100 kr. Hittade bland kvarvarande böcker en kvinnoskildring i Växjömiljö, så det blev den som fick följa med på fikastunden igår.
Boken Nya tider av Solveig Olsson Hultgren handlar om Rebecka som 1921 är femton år och flyttar från ett mindre brukssamhälle till Växjö för att arbeta som skohandelsbiträde och förhoppningsvis komma in på utbildning till småskollärarinna till hösten. Antagningen är dock inte riktigt så enkel som hon tänkt sig. Preparandkursen som hon borde gå har hon inte råd med, och hur skall hon få råd att köpa alla böcker som hon nu på egen hand måste läsa in?
Bäst med boken är miljön eftersom det går att känna igen mycket från dagens Växjö, åtminstone vad gäller geografi. Sämst är det nästintill klischéartade kvinnoporträtten med en moster som engagera sig i ABF och kvinnlig rösträtt, en annan moster som blir slagen av sin man och en tredje som har ett barn men ingen man. Dessa typer av kvinnor är i det närmsta obligatoriska i den här typen av bok, och förklaringen till det är självklar, men de kan skildras mer eller mindre skickligt, och i detta fall är det mindre skickligt. Arbetarlitteratur kräver en duktig skildrare och ingen slår Moa!
arabesk
I Arabesk är Ikmen sjukskriven men kan inte hålla sig borta från fallet som den nyutnämnde kommissarie Suleyman håller i. En kvinna hittas mördad och det visar sig att hon är den hemliga hustrun till en av Turkiets mest hyllade arabesksångare. Detta blir inledningen till en berättelse om svartsjuka, hämnd och familjehemligheter, allt kryddat med ett visst mått av djävulsdyrkan, och det hela utspelar sig, som alltid, i den välbeskrivna Istanbulmiljön.
Själva berättelsen håller inte lika hög klass som de båda tidigare, men jag gillar fortfarande figuren Ikmen och hans kollegor, så jag kommer säkert att läsa fler böcker i serien.
norwegian wood
Bokcirkel var en ny och trivsam upplevelse! Riktigt intressant och roligt att höra hur andra tolkat boken, upplevt karaktärerna, tänkt kring miljö och tidsepok och allt annat som man kan tänkas prata om när det gäller en bok. Eftersom Murakamis Norwegian Wood utspelar sig i Japan blev det självklart en del diskussioner kring vad som är typiskt japanskt i boken och här var väl ingen av oss någon expert, så det blev en del förutfattade meningar och rena fördomar som vi funderade kring.
Boken i sig tyckte jag ganska mycket om, framför allt för språket och stämningen. Den lite underlige manlige huvudkaraktären och hans kärleksrelation till sin döde väns tidigare flickvän blir jag inte riktigt klok på, men så är också den unga kvinnan i frågan psykiskt instabil och den unge man, som sagt, lite underlig . Det finns också en annan flicka som han dras till och hon är både en frisk fläkt och en karaktär som jag inte alls kan relatera till. Miljöerna i boken får mig att vilja upptäcka Japan och den japanska kulturen - vad finns egentligen i de klassiska lunchlådorna som nämns titt som tätt?
dags att cirkla
fräscha tips
Älskar "nya" Apoteket Shop och handlar hur mycket som helst där. Mitt senaste apoteksfynd är hudvårdsserien Vera. Erkänner att jag gick på förpackningsdesignen, men produkterna visade sig var toppen, så jag är helnöjd. Mild och frisk doft och en ansiktscreme som får huden att kännas fräsch långt in på dagen (inget jag är van vid i vår dåliga inomhusluft ...). Rekommenderas varmt!
Och när jag ändå är inne på att tips om produkter som förgyller vardagen så rekommenderar jag också body lotion från Organic Surge. Perfekt för torra ben som nu skall visas upp under soliga dagar! Finns på lite olika butiker, jag köpte min på Åhléns.
sökt och klart
Det magiska datumet 15 april har passerat och nu önskar jag mig själv och alla andra som sökt till universitet och högskolor lycka till! Det är alltid nervöst att vänta på beskedet, och kanske särskilt nervöst i år när så många sökt utbildning. Jag känner mig, tack och lov, rätt säker på att komma in och ser fram emot att befinna mig i universitetsmiljön igen till hösten.
bröderna benzinis spektakulära cirkusshow
En överraskande härlig läsupplevelse har jag haft detta påsklov med Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow av Sara Gruen. Fick denna bok som pris i en jultävling på jobbet och hade inte alls särskilt höga förväntningar, men tänk så fel man kan ha! Denna historia är riktigt skickligt berättad, och jag förstår att den vunnit ett antal priser. Research, något Gruen inte slarvade med inför skrivandet av denna bok, lönar sig!
Boken handlar om Jacob som i början av 30-talet av en slump hamnar på ett cirkuståg och under några månader blir kvar hos den kringresande cirkusen som deras veterinär. Jargongen och hierakin i cirkusvärlden är främmande för Jacob, men han tvingas snabbt in i det annorlunda och hårda livet. På cirkusen arbetar också Marlena som är gift med August, en man med lynnigt humör och äktenskapet är inte det bästa. Jacob förälskar sig i Marlena, men försöker länge hålla distans. Till cirkusen kommer också elefanten Rosie, en nyckelfigur som är allt annat än dum.
Parallellt med Jacobs tid hos cirkusen följer vi Jacob som nittiotreårig man på servicehus. En cirkus har precis kommit till staden och Jacob tvingas tänka tillbaka på sin egen tid hos cirkusen och komma i kontakt med de minnen och hemligheter han försökt att förtränga.
glad påsk
Glöm inte att mumsa påskgodis och påskmat och dricka mängder av påskmust samt att njuta av det fina vårvädret!
ett rosa test
Min blogg har sett likadan ut sedan jag startade den, så nu kände jag för lite förändring. Rosa är lite av mitt signum, inte minst på jobbet där jag har en anslagstavla och samtliga tidskriftsamlare i cerise och en lärarpärm i glittrigt tuggummirosa omslagspapper, så därför får nu även min blogg denna underbart, uppiggande färg.
Hoppas att ni också gillar det! Vid alltför högljudda protester mot bytet lovar jag att återgå till det gamla, men ge rosa en chans! :)
oskuld och erfarenhet
Som jag älskade Flicka med pärlörhänge! De två följande böckerna av Tracy Chevalier var också läsvärda, men den senaste, Oskuld och erfarenhet, fångar mig inte alls. En landsortsfamilj som arbetar med att tillverka stolar flyttar till det sena 1700-talets London, påbörjar sitt nya liv och knyter nya vänskapsband, men det känns ändå som att det inte händer något. Berättelsen står liksom still hela tiden, jag blir rastlös, och därför blir inte heller denna bok utläst. Trist, särskilt med tanke på att jag hittills tyckt att Chevalier har varit ett säkert kort.
Nu hoppas jag att nästa bok skall ge mig en riktig läsupplevelse! Tror att jag skall satsa på något lättsamt och gärna lite roligt. Har två tänkbara alternativ i bokhögen bredvid sängen - den bokhögen som hittills varit sådär ... men, jag ger inte upp hoppet!
det där med att bli gammal ...
Har börjat kolla in mina rynkor ... Igår stod jag länge och väl och valde bland anti-rynk-krämerna, men avstod till sist. Jag menar, skall man behöva köpa sådana vid trettio? Fast jag har ju läst att det är precis nu som man borde börja med anti-rynk-produkter ... Och tittar man på rynkan precis ovanför näsan, alldeles vid ögonbrynet, så behövs det nog mer än anti-rynk ... Kanske botox är det enda som hjälper? Fast det är väl ändå lite för tidigt? Eller? Egentligen är jag ju inte heller någon förespråkare av sådan ingrepp. Fast det är klart, ett litet lyft här och ett litet sug där har man väl funderat på ... Kanske helt enkelt borde lära mig att använda make-up, vet ju inte ens vad en foundation egentligen är ... Men blir inte hyn ännu sämre, och rynkorna ännu fler av make-up? Eller är det inte så längre? Motion skall visst också vara bra ... promenader är ju billigt (och tråkigt), men inte tar väl ett antal mil i motionsspåret bort rynkor? Eller?
släke
Lite mer lästid får jag också så jag inledde med att läsa ut Håkan Östlundhs debutkriminalare Släke. Helt OK, även om det märks lite att det är just en debut, särskilt när det kommer till upplösningen. Östlundh har skrivit flera böcker i serien om kriminalpolisen Fredrik Broman och jag kommer säkerligen att läsa fler av dem. Alla har dock inte lika kluriga titlar - vem anade att släke betyder ruttnande tång på gotländska?
Naturligtvis är det mord som begåtts och som skall utredas och miljön är gotländsk högsommar (någon mer än jag som längtar efter en deckare som inte utspelar sig på Gotland?). Fredrik får en kväll ett samtal från en gammal man som vill anmäla en felparkerade bil med en stinkande takbox. När Fredrik, en aning motvilligt, går med på att åka dit gör han en makaber upptäckt. I takboxen ligger ett uppsprättat lik, misstänkt likt det styckade lamm som hittades i en sjöbod tidigare under dagen.
trött på glas
Vem eller vilka är det som stoppar glasbitar i vår mat? Först var det kycklingen och nu är det falukorven. Blir riktigt upprörd och jag hoppas att detta snart klaras upp. Vet snart inte vad jag skall äta till middag och en pulverdiet känns som en lockande lösning. Inte för att jag vill utan för att det finns någon eller några galningar där ute som förstör för sina medmänniskor. Bedrövligt!
myrrha
Jag älskar kostymdrama och därför hade jag så sett fram emot att läsa den förra året så omtalade Myrrha. Visserligen hade jag hört både ris och ros om boken, men jag hade ändå trott att jag skulle falla pladask för berättelsen om den fina herr'n som dras till smuts och elände och inleder en slags relation med den fattiga arbetarflickan, men så blev det inte. Det är något med Ulrika Kärnborgs sätt att skriva som inte tilltalar mig och därför har jag nu gett upp. Inte slösa tid på böcker man inte gillar när det finns så många andra böcker där ute att kasta sig över och uppslukas av.