mannen i sjön

Årets skolavslutning avklarad. Alla överlevde, även jag. Fullständigt utmattad sov jag bort hela eftermiddag igår och orkade inte ens mumsa smågodis och läsa deckare. Ägnade istället förmiddagen åt detta och det gick ju lika bra det. :) Bara två dagars arbete kvar nu sedan är det efterlängtade sommarlovet här!

Mannen i sjön (pocket)
Arnaldur Indriðason är en deckarfavorit och i Mannen i sjön märks det verkligen vilken duktig författare han är. Det här är deckarläsning på en helt annan nivå än många av de svenska så kallade deckardrottningarna. Mannen i sjön är stundtals nästan mer en roman än en deckare och jag gillar verkligen det upplägget. Bokens handling utspelar sig på två plan. I nutiden är vi såklart på  Island där en död man hittas i en sjö som tömts på vatten och Erlendur och hans kollegor försöker spåra mannens identitet och varför han har sänkts med hjälp av en trasig rysk spionutrustning. Den andra berättelsen handlar om några isländska unga socialister som under 50-talet får möjlighet att studera vid universitetet i Leipzig och möter där den östtyska kommunismen med angiveri och Stasi och deras angivare ständigt närvarande.

Jag tycker berättelsen om situationen i Östtyskland är mest intressant och jag läser med stort intresse hur de unga islänningarna på olika sätt förhåller sig till och försöker leva vardagsliv samtidigt som de försöker behålla sina socialistiska drömmar. Konflikten i Ungern finns med i bakgrunden och Sovjetstyret skymtar också tydligt fram.

Erlendur i sig är som vanligt en intressant karatär med sin minst sagt komplicerade relation till sina barn, men också till sig själv och sin egen livshistoria. 

Kommentarer
Postat av: Västmanländskan

Arnaldur funkar alltid ;)

Hoppas du får ett riktigt skönt sommarlov.

2011-06-21 @ 21:44:43
URL: http://vastmanlandskan.blogspot.com/
Postat av: blogg_bohemen

Visst gör han! Tror att det var du som tipsade om honom någon gång på din blogg och att det var så jag hittade honom.2011-06-22 @ 09:14:07
URL: http://bohemianrhapsody.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0