askungar

Eftersom vi landade på Kastrup vid halv ett på natten fick vi tillbringa hela natten på flygplatsen i väntan på morgontåget hem till Småland. Naturligtvis var jag väl förberedd med en spännande deckare - Kristina Ohlssons Askungar.


Boken behöver väl knappast någon presentation eftersom det verkar som att snart sagt varje deckarläsande människa i Sverige har kastat sig över den, men för den oinvigde så börjar det hela med att en liten flicka försvinner från ett X2000 på Stockholms Central. I en annan del av landet håller sig en ung kvinna gömd och bokens huvudkaraktär Fredrika Bergman försöker passa in i utredningsgruppen som förhåller sig avvaktande till henne eftersom hon är civilare (akademiker) och inte polis.

Jag tycker att det är en riktigt bra debut och jag håller mig utan större problem vaken natten igenom tack vare boken. Någon wow-upplevelse är det dock inte tal om, men visst, jag kommer att läsa uppföljaren också. Jag gillar Fredrika Bergman för hon är en rätt cool kvinna och jag tilltalas av hennes relation med den äldre gifte mannen eftersom den är så ömsesidig och tämligen okomplicerad. Inte för att jag är förespråkare av otrohet, men här är alla parter med på noterna och i den litterära världen vill jag ha variation och inte alltid de nattsvarta och enkelspåriga skildringarna. Om det är något jag hoppas på till nästa bok så är det att flytet förbättras för ibland är övergångarna från polisarbete till de olika karaktärernas privatliv lite klumpig. Och snälla, inte mer barnpornografi. Det har liksom blivit lite för mycket av den varan i svenska deckarvärlden de senaste åren.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0