guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap ...

... herregud vilket lång titel! Undrar om det är Mary Ann Shaffer själv eller förlaget som kommit på titeln? För en gångs skull en direktöversatt titel dessutom  ... Nåja, en udda titel och en vacker framsida lockar alltid och därför slank den ned i shoppingkorgen vid senaste besöket hos bokhandlar´n.


Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap

En rar bok som utspelar sig 1946, då livet börjar återvända till det normala efter de hemska krigsåren. Juliet Ashton, londonbo, författare och krönikör, funderar på vad hennes nästa bok skall handla om och i samma veva får hon ett brev från en herre på Guernsey. De börjar brevväxla med varandra och snart brevväxlar Juliet med flera medlemmar ur litteratur- och potatisskalspajssällskapet. Öbornas upplevelser under tyskarnas ockupation intresserar Juliet så mycket att hon bestämmer sig för att åka till ön för att närmare lära känna sina brevvänner.

Jag tycker formatet med brev fungerar relativt väl, även om jag tycker att Shaffer kunde ha varierat det språkliga uttrycket mer mellan de olika brevskribenterna. Boken beskrivs på baksidan som gripande och stark, men det är verkligen att ta i - å andra sidan så tycks det ha gått inflation i uttrycket "gripande och stark"  och snart sagt varje bok får detta epitét ...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0