jehåvasjäveln



Inbundna böcker är inget för mig, och därför händer det lite då och då att jag måste gå och vänta och längta efter att en bok skall komma som pocket. Jehåvasjäveln av debutanten Henrik Pettersson är ett bra exempel på en sådan. Inköpt på alltid lika inspirerande Pocketshop och utläst i ett nafs, men ändå en helt OK läsupplevelse om en ung man och hans uppbrott från barndomens religiösa värld som ett Jehovas Vittne.

Jens föds in i Jehovas Vittne där hans föräldrar är mycket aktiva. Som liten kan han inte tänka sig något bättre än att tjäna Jehova och det faller honom aldrig in att det skulle kunna finnas något utanför som är bättre eller mer lockande. Så, i sena tonåren, träffar han en tjej som med tiden blir alltmer kritisk till rörelsen och deras sätt att tolka Bibeln och deras levnadsregler. Hon anses farlig, inte ett gott vittne, och Jens börjar också glida allt längre bort från det hårda religiösa livet som Vittne.

Det bästa med boken är att den inte fördömer eller förhärligare, den lyfter fram både det som är positivt och negativt med denna religiösa rörelse och vad som händer med människorna som är medlemmar i den.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0