sommarbarn

Omslagsbild: ISBN 9789185625437, Sommarbarn

Barndomsskildringar finns det en hel uppsjö av och därför är det nästintill omöjligt att inte då och då läsa en sådan. Den senaste i raden för mig var Katerina Janouchs Sommarbarn som är berättelsen som hennes egen uppväxt i Prag och flytten till Sverige. 

Katia, som hon kallas, är bara fyra år när Tjeckoslovakien invaderas av Sovjet och som läsare får man ur barnets perspektiv följa hur en politiskt aktiv fader kan förvandlas till en belastning för staten och till följd av detta tvingas flytta från landet. Familjen hamnar först i Köpenhamn för att året därpå flytta till en Stockholmsförort där livet för Katia blir tufft med mobbning och utanförskap. Bokens titel anspelar på den sommar då Katia, av socialtjänsten, blir erbjuden att tillbringa några veckor hos en svensk familj för att försvenskas på riktigt.

Sommarbarn kunde ha varit  gripande, kunde ha stått ut från mängden av barndomsskildringar, men tyvärr gör den inte  det. Mycket beror det Janouchs oförmåga att fördjupa sig, att låta läsaren på djupet ta del av hennes uppväxt och hennes tankar och känslor. Dessutom försvinner en del av den skärpa som hade behövts i ett alltför enkelt språk, som dessutom stundtals blir talspråkligt helt utan anledning. Hade förväntat mig mer av denna bok.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0