en halv gul sol

Med tanke på att vi skulle åka till Tunisien tänkt jag läsa något från nordafrika, men bibliotekets pocketsnurra hade inget inne av någon nordafrikansk författare så det fick bli en berättelse som utspelar sig i Nigeria istället, och jag är mycket glad för att jag valde den.En halv gul sol
av Chimamanda Ngozi Adichie utspelar sig i början och slutet av 1960-talet då Biafra försöker bilda en egen stat. Olanna och Kainene är tvillingsystrar och det är kring deras liv handlingen utspelar sig. Olanna blir sambo med den politiskt aktive Odenigbo och i deras hem pågår ständigt politiska diskussion med mängder av prominenta gäster. De kämpar alla för ett fritt Biafra. I Olanna och Odenigbos finns också dottern Baby och tjänaren Ugwo, som alltmer blir en kär familjmedlem med läshuvud och dessutom en god kock. Kainene, en hård affärskvinna, träffar engelsmannen Richard som bott många år i landet, och kärleken är total, men familjliv med barn är inget för Kainene.

De är alla priviligerade, men när kriget startar och Biafra kämpar för att bli en erkänd stat skild från Nigeria, förändras livet och umbäranden blir svåra för alla i landet. Död, svält, trolöshet och uppgivenhet drabbar hårt och alls liv prövas hårt.
Boken är tjock, nästan sjuhundra sidor i pocketformat, men den är nästan omöjlig att lägga ifrån sig. Som läsare sugs men in i personernas liv, i situation i Nigeria och Biafra under 60-talet, i krigets fasor. Allt blandas, det är djupt sensuellt och djupt brutalt och sammantaget är det en mycket välskriven berättelse att bära med sig. Boken belönades med The Orange Prize 2007 och jag tycker den är väl värd alla utmärkelser. Detta är riktigt bra läsning under sommarens lediga dagar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0