duck city



Lena Andersson har med Duck City skrivit en mycket tänkvärd  och insiktsfull "storebror-ser-dig"-roman som många fler borde unna sig att läsa. Vi som är svensklärare hade, tillsammans med alla Sveriges Svenska B-elever, möjlighet att läsa ett utdrag ur boken i samband med nationella provet i våras och det var där min nyfikenhet på boken väcktes.

I Duck City har fetman slagit till på allvar. Regeringen, ledd av herr Pigg, inleder ett krig mot fetman kallad Operation Ahab. Hård kontroll av medborgarna tar sin början, de som inte sköter sig (läs bantar) riskerar att tvångsförflyttas till så kallade hälsokliniker. Kalle A är en av bjässarna i landet, 212kg tung har han blivit, och han arbetar på sin farbror John von Anderssons fabrik. Farbror John är landets ledande industrimagnat som tillverkar friterad mat och andra ohälsosamma produkter. Genom klausuler i lagändringarna är han snart i stort sett ensam om att få tillverka och levera mat till folket. Operation Ahab fortsätter, Farbror Johns friterade munkar säljer som aldrig förr.

Kajsa finns också med på ett hörn, hon är flickvän till Kalle A och älskarinna till Farbror John. En situation som successivt blir allt mer ohållbar och hon går ett tragiskt öde till mötes.

Samtidigt som kriget mot fetman trappas upp mördas allt fler "vita valar" och polisen tycks stå helt utan ledtrådar. Frågan är också hur mycket fallet prioriteras, att döda en av de riktigt fetmadrabbade kan ses som en slags renhållning i landet som skall rensas från övervikt.

Allt mäts och vägs, kvalité på litteratur bestäms efter författarens fettprocent, alla bantar och äter friterad mat. Alla är totalt besatta av tanken på mat, skall de äta eller inte äta? Duck City håller på att gå under, både fysiskt och psykist.

Duck City är underhållande läsning, men samtidigt en svidande samhällskritik. Högaktuell. Det mest intressanta jag läst på länge. Eller kanske skall jag säga hört, för jag lyssnade på en ljudbok, vilket jag verkligen rekommenderar eftersom det är Lena Andersson som själv, på ett alldeles briljant sätt, läst in boken.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0