människa utan hund

Betygen för avgångseleverna är satta, klumpen i magen som detta alltid innebär är borta. Nu är det bara två rättningshögar kvar, betygssättning av ettor och tvåor och sedan ett efterlängtat SOMMARLOV! Så underbart det skall bli!

 

Ikväll skall jag bara slappa med några timmars läsning i min underbara läshörna. Nessers Människa utan hund är otroligt bra och jag riktigt njuter av att läsa den, både för språket och skildringen av personerna. Gillar den lite tragiska syslöjdslärarinnan som i början funderar på att döda sin man efter att  hela sitt liv ha gjort som han velat. Tror det finns många som hon. Min mor, som är i samma ålder som denna kvinna, har i varje fall sådana drag och skilsmässan blev rena hälsokicken för henne. Bokens syslöjdslärarinna borde nog också skilja sig ...

Bokens skildring av familjeband, den lite konstlade stämningen vid födelsedagskalaset för fadern och ena dottern, favoritbarn och annat man helst inte talar om gör att denna bok känns som ett stycke verklighet. Som en beskrivning av sin egen släkt trots att inga egentliga likheter  finns, mer än dessa subtila rangordningar och traditioner som binder oss samman och utgör en familjs gemensamma universum. En slags svenssonsk livsångest förpackad i traditioner, sammanhållning och en smula glädje mellan varven.

Kommentarer
Postat av: Camilla Malmer

gillade den boken väldigt mycket!
har nu kämpat mig fram till CD 13 av 15 i En helt annan historia. Lika bra som Människa...
står ut med långdragna polisutredningar och genomgångar för den torra humorns, ironins och språkets skull. De där inslagen av filosofi är värda en egen roman!

2007-06-03 @ 17:46:32
URL: http://lasdagboken.blogdns.com
Postat av: Västmanländska i skåne-exil

Ha, håller med - du har verkligen nåt att se fram emot med nästa bok av Nesser!

2007-08-20 @ 16:26:34
URL: http://ulejbro.blogsome.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0