om skönhetJag fullständig älskade Zadie Smiths debutroman Vita tänder, men andra boken, Autografjägarna var långt ifrån lika bra och jag har därför ställt mig lite avvaktande till tredje boken Om skönhet, men oj! en sådan positiv överrraskning den var!

Två familjer, Belsey och Kipps, ligger  mer eller mindre i krig med varandra, eller åtminstone gör fäderna det. Howard Belsey hatar och ogillar det mesta, särskilt Rembrandt, som ändå är denna akademikers specialområde. Monty Kipps, även han akademiker och också han med Rembrandt som specialområde, men hans inställning till konstnären är raka motsatsen till Belseys. Familjerna liv korsas ändå och äldste sonen i Belsey-familjen har en kärlekshistoria med Kipps dotter, mödrarna i familjen bygger upp en bräcklig vänskap och Monty och Howard arbetar på samma institution på det lokala colleget.

Bokens persongalleri är intressant med Belseys, som är en genomliberal familj där äldste sonen blivit kristen, dottern anlagt en snobbig intellektuell attityd till det mest och yngste sonen försöker hitta sin identitet bland förortsgängen. Mamma Belsey, Kiki, har med åren blivit en stadig kvinna på 130 kg men har en gång varit medborgaraktivist och smal som en vidja. Belseys familjeliv är i en slags ständig kris efter fadern Howard otrohet med en vän till familjen. Kipps, som till skillnad från Belseys är en kristen familj, består av en introvärt mor som dessutom är sjuklig, en dotter som är vacker och lockar männen med sin sexualitet och sonen är aktivt kristen och fadern, Monty, är skenhelig rakt igenom och dessutom full av avsky mot en mängd grupper i samhället.

Komplicerade människor som lyfter berättelsen och får detta att bli en riktigt läsvärd bok. En sådan där bok där man får följa människorna, där människorna utgör berättelse och inte tvärtom. Underbart och fantastiskt befriande med äkta fiktion efter alla "sanna" berättelser och socialrealism. Rekommenderar verkligen denna bok!

Kommentarer
Postat av: Västmanländska i skåne-exil

Ja, den var väl bara så bra!

2007-08-15 @ 10:21:20
URL: http://ulejbro.blogsome.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0