sektenTill alla som inte förstår hur man kan dras in i en sekt eller till alla som vill lära sig mer om mekanismerna bakom mind control i sektsammanhang rekommenderar jag varmt Peter Pohls Sekten.

Allt börjar med att en dotter får ett glassplitter i ögat och därmed en skada som inte vill läka. Efter en mängd läkarbesök blir familjen tipsad om en healer och åker för att besöka henne. Ett besök är allt som behövs och sakta dras familjen in i sekten, eller teamet som de själva vill kalla sig. Skuld läggs på föräldrarna, ritualer tillkommer (som iskalla morgonduschar), pengar skall lämnas till teamet, bostad skall bytas och sedan skall det flyttas till kollektivet, reglerna skärps och de är helt fångade av sektledaren Irja.

Detta tillhör den växande genren "en sann historia" och sann eller inte, det är ett riktigt skolexempel i hur en sekt arbetar, alla delar finns med. Jag kommer att använda utdrag ur den i min religionskurs denna termin, tror att det kommer att fungera alldeles utmärkt som diskussionsunderlag och konkret exempel.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0