semester 2011

 
Hemkommen efter semesterveckan i Turkiet. Var ju lite nervös för det här med ospecificerad sista-minuten-resa, men det hela blev faktiskt riktigt lyckat. OK, jag skall väl inte förneka att hjärtat slog extra snabbt när vi landade på flygplatsen i Dalaman och vi gick för att leta reda på Fritidsresors personal för att få höra vart vi skulle hamna. Tur att älsklingen kunde lugna mina nerver!  Det blev Içmeler, en liten semesterort några kilometer från Marmaris. Hotellet, Ören Hill, var toppen! (Låt er inte luras av hemsidan ...) Tjugo minuters gångväg till stranden, vilket inte gjorde oss något eftersom vi inte är några pressa-på-stranden-människor. Istället för havsutsikt fick vi istället ha bergen alldeles inpå knuten och det var helt ärligt ett mycket bättre alternativ. Så vackert! Såg till och med den ena av stadens minareter från balkongen och kunde till min stora glädje än en gång avnjuta böneutrop på nära håll.


Själva Içmeler gav mig något av en charterchock. Har ju bara besök Hammamet i Tunisien tidigare och trodde det var turistigt, men icke! Den här lilla turkiska badorten är helt anpassad efter turisterna, inte minst de brittiska turisterna. English Breakfast på varje resturang, pommes frites till allt, Freddie Mercury-kvällar (varför inte Queen???), BBC och Premier League-sändningar och skulle man tröttna på det engelska temat kunde man ha varierat sig med en skotsk frukost ... Lägenhetshotell med nybakat bröd från närbelägna supermarketen och lite yoghurt var mer vår melodi ... Strandpromenaden var fin i alla fall ... :)



Vi valde att åka på utflykter istället för att vandra omkring bland restaurangerna och barerna och det var ett klokt beslut. Vi började med jeep-safari och guppade glatt omkring i jeepen på gropiga, dammig skogsvägar hela dagen (älsklingen hade en ljusrosa t-shirt, den var lite mer roströd av dammet efter en stund ...) och häpnade gång på gång över den otroliga utsikten. Jag fick hålla i en sköldpadda och lärde mig att deras skal visst går runt hela kroppen. Jag trodde inte de hade skal på undersidan. Några botaniska stopp blev det också så vi smugglade med oss vildtimjan och lagerblad hem (oooops!) och köpte den lokala pinjehonungen - så söt och god att svensk honung framstår som rena light-produkten.

 
För nästa utflykt var vi tvungna att stiga upp i ottan, men det var det värt för det bomullsliknande kalkstensklipporna i Pamukkale är en spektakulär syn. Varmt vatten sipprar upp och sägs ha diverse helande och föryngrande effekter. Jag och älsklingen plaskade med fötterna en stund i en av de små poolerna och tog oss sedan en runda bland ruinerna av den antika staden Hieropolis - bättre läge att grunda en stad på för man leta efter! Utsikten är milsvid!


 
Veckans tredje utflykt gick till Efesos. En intressant dag då vi gick omkring i den välbevarade antika marmorstaden. En hel del av husen verkar ha tillhört människor med minst sagt förstorade och förvrängda egon ... :) På sjukhuset botades de psykiskt sjuka genom att de fick gå ner i gångar och sedan talade läkarna till dem från ovan för att framstå som gudar samtidigt som de puffade ner opiumrök och avslutade med att ge patienterna en massage - klart patienterna mådde bättre en stund efter den behandlingen! :) Biblioteket är en vacker och imponerande byggnad - så klart - och den romerska teatern med plats för 25000 åskådare är också värd ett besök. Ett av världens sju underverk ligger, eller rättare sagt låg, alldeles i närheten - Artemistemplet. Nu finns bara en pelare kvar, resten finns på Brittish Museum, och de som verkar mest intressade av platsen nu är storkarna som byggt bo på toppen av pelaren och ankorna som vankade omkring i gräset bredvid ...



Vår näst sista dag tog vi en tripp med dolmusen till Marmaris och gick omkring i den stora basaren där Pradakopiorna duggade tätt. Älsklingen hittade äkta hemlagade turkisk mat på en bakgata och åt diverse grönsaksgrytor med god aptit medan gummorna satt vid ett bord och rullade en ny omgång av vinbladsdolmar. Min nya favoriträtt av Lahmacun - hur gott som helst! En slags turkisk pizza fast utan ost, bara rikigt god och kryddig nötfärs på en tunn krispig deg. Skall absolut göra denna rätt hemma! Provade också ett par olika kebaber och det var inte fel det heller.

Sista dagen låg jag några timmar vid poolen och kände verkligen att nu är det sommarlov och ledigt och jag kan bara koppla av. Underbart! En skön och händelserik vecka och på det stora hela en lyckad semester.

Så, kommer jag att åka tillbaka till Turkiet? Ja, kanske, men inte till Içmeler. Antalya kanske. Min kärlek till Tunisien kvarstår.

 

Kommentarer
Postat av: Maria

Det verkar ha varit en trevlig vecka m massor av utflykter. Ska bli kul att höra mer imorrn

2011-07-03 @ 22:49:44
URL: http://renovationaryroad.bloggplatsen.se
Postat av: blogg_bohemen

En mycket bra vecka! Charter är underbart!

2011-07-04 @ 12:54:26
URL: http://bohemianrhapsody.blogg.se/
Postat av: Jennie

Vilken trevlig vecka ni har haft.

2011-07-04 @ 20:47:11
Postat av: Ann-Sofie (OOOF bok)

Väldigt fina utflykter!

2011-07-06 @ 14:57:45
Postat av: blogg_bohemen

Ann-Sofie: Ja, utflykterna var toppen! Roligt att passa på att se lite när man ändå åker till ett nytt land.



Jennie: Det var så skönt med lite semester! Bara att se något annat piggar upp.

2011-07-06 @ 16:27:21
URL: http://bohemianrhapsody.blogg.se/
Postat av: Västmanländskan

Vilken härlig resa!

2011-07-14 @ 23:13:29
URL: http://vastmanlandskan.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0