filmfrossa

Förra veckan hyrde jag en massa filmer som jag till största delen sett nu under helgen. En blandade kompott av roligt och otäckt och här kommer lite kommentarer om filmerna.



Being Julia

Julia Lambert är en hyllad skådespelare i 30-talets London, som nu börjar nå den åldern då kvinnliga skådespelerskor får biroller istället för huvudroller. Hon är nära ett sammanbrott, träffar en ung älskare och blir vansinnigt förälskad, men han träffar naturligtvis en ung blondin som också är skådespelerska ... De får varsin roll i samma pjäs och Julia bestämmer sig för att visa att hon fortfarande är den största och den bästa.

Helt OK film, där Annette Bening spelar den något tragiska Julia som inte kan hålla isär teatern med verkligheten. Julias man spelas av alltid lika underbare (och snygge!) Jeremy Irons, bara det gör ju filmen sevärd! :)




Hotel Rwanda
Från lättsamt till otäckt. Hotel Rwanda handlar, som säkerligen alla vet, om hur Huturebellerna sommaren 1994 mördar/slaktar/försöker utrota tutsibefolkningen i Rwanda. En miljon tutsier dödas på tre månader. Det är skrämmande hur (väst)världen kunde blunda för detta och inte göra något. Filmens huvudperson gör dock något. Han jobbar som hotellföreståndare och när rebellerna börjar sin utrensning ger han över tusen tutsier och hutuflyktingar en fristad på hotellet och räddar dem på så vis undan en säker död. Det bästa och värsta med filmen är att det är baserat på verkliga händelser. Detta är en film alla borde se, alla borde veta vad som hände i Rwanda sommaren 1994. 



Agata och stormen
Tillbaka till det lättsamma, denna gång med italiensk komedi. Agata är en medelålders kvinna som driver en bokhandel (som förresten verkar helt underbar!) och förälskar sig en betydligt yngre man som får henne att "tända på alla cylindrar" och laddningen inom henne får till och med glödlampor att slockna (ja, allt är möjligt i sydeuropeisk film!). Agatas bror upptäcker samtidigt att han är adopterad och att hans bror är en något udda figur; kvinnotjusare och säljare av hysteriskt mönstrade kostymer. Naturligtvis vävs alla karaktärs liv ihop till en färgsprakande och något galen mix.

Alla karaktärers är helt underbara! Älskar dem! Fattar inget av humorn med denna film har ändå en mycket hög mysfaktor och jag rekommenderar verkligen att se den en trist och regning söndagseftermiddag nu i höst.



Morvern Callar
För flera år sedan köpte vi en födelsedagspresent till M.M. Tanken med presenten var att hon skulle kunna unna sig en avkopplande kväll i badet så vi köpte badskum och sån´t och så en bok, Morvern Callar. Stackars M.M tyckte det var den mest underliga bok hon någonsin läst! Jag lånade den av henne och ja, den vara verkligen udda! Kunde därför inte motstå att se filmen när jag hittade den!

Morvern, som bor i en sliten skotsk västkuststad och jobbar på den lokala stormarknaden, hittar sin pojkvän död efter att han tagit sitt liv hemma i köket. Hennes värld rasar samman men Morvern skickar in sin döde pojkväns färdigskrivna roman till ett förlag, fast under sitt namn. Hon tar hans kreditkort, som är laddat med pengar till begravningen, och bjuder med sig väninnan till Spanien.  Pojkvännen styckar hon och gräver ned.

Denna film är på sitt eget sätt ett mästerverk. Bildspråket är lika udda som boken själv och Morvern spelas mästerligt av Samantha Morton. Jag gillar den, men jag vet inte varför.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0