tematrio - olästa författare



Lyran ber oss att berätta om tre författare vi inte har läst, men har lust att läsa. För tillfället har jag bara lust att läsa sådant som ger förströelse och inte kräver något alls av mig som läsare. Tre författare som jag tror skulle kunna funka, men som jag aldrig läst något av är de som kommer här: 

1. Jo Nesbø. Jag läser en hel del deckare under ett år, men av någon anledning har jag aldrig läst något av Nesbø. Alla verkar dock gilla honom och jag längtar efter att läsa en deckare så kanske är det dags att ge norrmannen en chans.

2. Nora Roberts. Hyllad av vissa, sågad av andra. Här har nog min inre boksnobb tittat fram och hindrat mig från att ge Roberts en chans. Jag har säkert sågat Roberts offentligt vid något tillfälle utan att ha läst en enda rad av henne ... Fy, på mig! Just nu tror jag dock att jag skulle uppskatta den typ av böcker som hon skriver så ... Biblioteket nästa!

3. Mia Skäringer. Om jag någonsin kommer att läsa henne kommer det att vara i en sådan här period. Jag tyckte hon var hur kul som helst i både radions Roll On och TV:s Mia och Klara, men är det lika roligt i bokform?


bokbloggsjerka 27 - 30 januari

Denna vecka ställer Annika följande fråga i jerkan:

Om du hittar en bok du gillar går du då bananas för att få tag på samtliga böcker som denna författare har skrivit?

Nej, det gör jag inte. Ibland köper jag genast en ny bok av samma författare, men för det mesta väntar jag och återkommer till författaren vid ett senare tillfälle. Ibland kan jag högst medvetet vänta bara för att liksom unna mig en riktigt bra bok vid ett senare tillfälle. Ibland kan jag också vara lite rädd för att andra böcker av samma författare inte skall tilltala mig lika mycket. Så är det t ex med Siri Hustvedt. Jag föll pladask för Vad jag älskade, men andra böcker av henne har inte berört mig lika mycket. Siri som person gillar jag dock starkt!

du hasar av trygghet

Nu har jag gjort så där igen. Läst ut en bok, tänkt skriva en massa genomtänkta saker om den, men så har det gått så många dagar att jag glömt bort det. Typiskt! Nåja, boken i fråga är Elin Grelssons Du hasar av trygghet

Du hasar av trygghet (inbunden)

Det går ju inte annat än säga att det är en tydligt feministisk bok, men jag tycker inte riktigt att Grelsson når ända fram. Det är som om hon fegar ur lite och inte vågar gå hela vägen med sitt feministiska budskap vare sig var gäller berättelsen i sig eller huvudkaraktären Sara. Sara är i trettioårsåldern och har fastnat i sin utveckling, i sitt förhållande, i sitt urtrista kontorsjobb. Huvudvärken är ständigt närvarande, som ett tryck över hela tillvaron. Sara revolterar i det tysta. Dricker för mycket, ligger med fel män, sjukskriver sig för ofta. Hur skall hon egentligen annars kunna förhålla sig till allt som förväntas av henne? 

Trots en viss förutsägbarhet tycker jag att böcker av det här slaget behövs. De är viktiga i sig och därför rekommenderar jag trots allt boken. Lite feministiskt perspektiv skadar ju inte.  


tematrio - August m fl


Veckans tematrio hos Lyran lyder så här:

Berätta om tre svenska klassiker ni giller, med eller utan August!

1. Kvinnor och äppelträd av Moa Martinsson. Moa är min favorit bland arbetarförfattarna och förtjänar att lyftas fram emellanåt.

2. Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. En berättelse jag inte tröttnar på. Finns så många olika aspekter i den.

3. Och bara för att det är Strindbergs år - Fadren. Ett av få verk av den karln jag står ut med. Fröken Julie är också bra.

himmelsdalen

Hade hoppats på massor av lästid förra veckan, men riktigt så blev det inte. Jag hann i alla fall läsa Marie Hermansons Himmelsdalen och det är jag glad för, precis som jag alltid är glad och nöjd efter att ha läst något av henne.



Himmelsdalen (Himmelstal) är en vacker och trång dalgång någonstans i Schweiz. Hit åker människor med psykiska problem som behöver vila upp sig och det gör de i något som liknar en drömtillvaro med tillgång till frisk luft, fina restauranger, gym, bibliotek och den bästa omvårdnaden. Åtminstone vid en första anblick. Som vanligt i Hermansons berättelser känner man som läsare omedelbart att det är något som inte stämmer. Om allt är så bra, varför vill alla därifrån?

Daniel åker till Himmelstal för att besöka sin tvillingbror Max som han inte haft så mycket kontakt med under livet. Max guidar Daniel runt i den paradisiska tillvaron för att sedan be Daniel göra honom en stor tjänst - byta plats med honom. Max behöver reda upp lite affärer med maffian och måste lämna dalen. Daniel går motvilligt med på bytet. Det är ju bara för några dagar säger Max. Så blir det inte. Max kommer inte tillbaka och Daniel börjar upptäcka allt mer vad Himmelstal egentligen är för ett ställe och vilka de som befolkar dalen är. Ingen tror honom heller när han försöker förklara att han inte är Max.

Det är suggestivt spännande och mångbottnat och jag kan inte låta bli att ana ett stråk av samhällskritik. Hermanson har åter en gång lyckats skriva en bok som jag har svårt att slita mig från och nu längtar jag redan efter nästa bok skriven av henne.


bokbloggsjerkan 20 - 23 januari

Den här veckan formulerar Annika jerkan så här:

Jag hör till de få (vad det verkar i alla fall) som inte kunde bry mig mindre om en boks omslag och jag har verkligen försökt förstå varför så många älskar omslag så mycket att de faktiskt köper en bok enbart för att den har ett omslag som de gillar. Hör du till dem? Vilket är i så fall ditt favoritomslag i dag? Dela  med dig av en bild och förklara vad det är som gör just detta omslag så speciellt.

Om du ställer dig på min sida: berätta varför du inte ägnar bokomslag någon större uppmärksamhet

Jag har skrivit om det här vid något tidigare tillfälle. Jag gillar att förföras av bokomslag och att gå omkring i bokhandlar och titta på omslag. Låta dem styra min inköp. Och inte skäms jag det minsta för det. Det är lite som godis, färgstarkt och lockande, men det är inte allt man tycker om. Det är dock inte enbart omslaget som får mig att välja en bok. Baksidestext, titel, kanske författare, rekommendationer av olika slag, genre etc spelar minsta lika stor roll vid inköpstillfället. För att inte tala om humör.

Bokomslag gör det också lättare (på gott och ont) att snabbt sortera böcker som intressanta och ointressanta. Svarta omslag med bilder på vampyrer - nej tack! Starka färger och trivsamma miljöer - ja tack! Helt ärligt tror jag inte att någon är opåverkad av bokomslag om man inte slaviskt följer en inköpslista och till och med då blir det svårt att inte påverkas.  

Favoritomslag idag - ja, jag vet inte riktigt. Svårt! Passar på den delen av frågan.

tematrio - skrivande svenskor



Måndag = tematrio hos Lyran.

Berätta om tre läsvärda skrivande svenskor. 

1. Marie Hermanson. En av mina absoluta favoritförfattare. Hon skriver alltid böcker kryddade med en viss mystik. Det är något som inte riktigt stämmer, något som är en aning obehagligt men inledningsvis är det svårt att sätta fingret på vad det är som inte stämmer. Just nu läser jag Himmelsdalen och återkommer med recension senare i veckan.

2. Cilla Naumann - också det en favorit. Hon väljer alltid intressanta och lite ovanliga ämnen att skriva om och hon gör det dessutom med ett mycket bra språk. Min favoritbok av Naumann (hittills) är Dem oss skyldiga äro.

3. Karin Alfredsson som på ett lättsmält sätt genom läkaren Ellen Elg låter oss få en inblick i kvinnors svåra situation världen över. Det är lite som samhällsupplysning kombinerat med deckare och det går inte att låta bli att fundera över bokens aktuella fråga och samtidigt känna sig rätt lyckliga lottad. Stundom blir man rätt upprörd också.

en liten bokbeställning




Ja, jag vet att jag lovade att låna mer böcker på biblioteket men tack och lov införde jag ju aldrig något köpstopp så igår klickade jag hem årets första Bokus-beställning.

Min kamp 1 av Karl Ove Knausgård (Vilket också är vår nästa bokcirkelbok. Jag är fylld av fördomar ...)

Sommarhuset av Anna Fredriksson (Presenterades på ett mycket översvallande sätt av Läsdagboken vid en av jullovets fikastunder.)

Nattönskningen av Anne B Ragde (För att jag känner för lite litterär kärlek.)

Att föda ett barn av Kristina Sandberg (Verkar vara en oemotståndlig bok om klass, genus och svensk 1900-talshistoria.)

Det broderade hjärtat av Carole Martinez (För att jag läser väldigt lite spansk litteratur.)

Djurvänner av Anton Marklund (Har fått fina recensioner som gjort mig nyfiken.)

och i wienerwald står träden kvar

Och i Wienerwald står träden kvar

Via Dito laddade jag ner Augustprisvinnaren Och i Wienerwald står träden kvar av Elisabeth Åsbrink. Helt ärligt tog det ett bra tag innan jag blev intresserad av boken. Tyckte inte alls om Åsbrinks språk inledningsvis, och inte heller hennes sätt att läsa upp boken på, men jag vande mig efter ett tag. Tycker dock fortfarande att en del av de mer svepande försöken till i det närmsta lyriska passager inte riktigt passar bokens innehåll, men jag förstår att många andra kan uppskatta det.

Efter att ha lyssnat igenom hela boken tycker jag ändå att den är ganska bra. Ämnet är viktigt och det blir personligt med alla autentiska brev som skickats från föräldrarna i Wien till Otto i Sverige. Ibland stör jag mig på att föräldrarna inte är mer öppna och ärliga med hur svår situationen börjar bli för judarna i Wien, men samtidigt förstår jag dem. Förstår att de inte vill oroa sin älskade pojke som fått komma till Sverige, till säkerheten. Sorgligt känns det när föräldrarna deporteras till Theresienstadt och det oundvikliga slutet närmar sig. Ottos brev finns inte bevarade, men jag kan tänka mig att även han förskönade sin vardag på barnhemmet och i de olika "fosterhemmen". Mot slutet av kriget hamnar han hos familjen Kamprad och mellan Ingvar och Otto utvecklas en nära vänskap trots att Ingvar var medlem i organistationer med nazistiska tankar och antisemitism som ständigt återkommande teman.
 


bokbloggsjerkan 13 - 16 januari

Då var det fredag och dags för en ny jerka!

Fick du några bokliga julklappar i år?

Ja, två böcker till mig blev det. Min lillebror gav mig en av Vargas Llosas böcker förra året och i år fick jag Tranströmers Samlade dikter 1954 - 2004. Känns som att han hittat ett fungerande tema med Nobelpristagarna! Har läst Tranströmer då och då under jullovet och jag gillar verkligen det jag läser. 

Jag fick också en bok om KB Kungl. biblioteket Byggnaden & samlingarna av Burius m. fl. Har bläddrat en del i den och det finns riktigt fina bilder i den. Ja, alla är kanske inte så fina, lite mer medeltidsruskiga, men de är väldigt fascinerande och jag stannar upp och fingranskar dem verkligen. En perfekt bok att ha liggande på soffbordet för att läsa i lite då och då.

   

påminnerskan

Ligger lite efter med bloggandet känner jag. Tillbaka till jobbet brukar ju kunna få den effekten tyvärr och nu har jag dessutom toppat det med ett par dagars feber och förkylning så bloggen har blivit lite lidande. Men, bättre sent än aldrig, här kommer några kommentarer om senast lästa bok.



Anne Tyler börjar alltmer ta plats som en favoritförfattare. Påminnerskan är precis som de två tidigare böckerna (Ett amatöräktenskap och Och var hör du hemma?) jag läst av henne välskriven och det är riktigt skönt att läsa något som inte är en deckare utan en "vanlig" berättelse om en människa med en ordinärt liv. Liam Pennywell älskar filosofi, ville bli filosof, men blev istället lärare och det var väl inte direkt vad han tänkt sig. När han vid 61 års ålder blir uppsagd blir han därför inte särskilt knäckt utan han hittar ett sätt att leva livet på mindre inkomst. Han säljer sin fina lägenhet och flyttar till en mer nybyggt bostadskomplex i stadens utkant. Hans vuxna barn och ex-fru har svårt att förstå hans val, hans tonårsdotter är mer inställd på att slippa bo hos mamman.

Första natten i nya lägenheten bryter sig någon in och slår Liam medvetslös. Liam blir efter detta smått besatt av att få reda på vad som hände den där natten. Hans minne av händelsn är helt borta. Han behöver en påminnnerska, någon som hjälper honom att minnas, och så gör Eunice entré i hans liv.

Jag kan inte låta bli att känna igen mig och många andra i vissa aspekter av Liam och hans liv. Hur livet rullar på, hur maten är torftig, hur intetsägande dagarna passerar, hur många har åsikter om ens liv och hur man väljer att inte ta strid för sitt liv. Jag tycker om att jag egentligen inte tycker något särskilt alls om Liam som person. Hur han liksom är som många är. Vanlig.  

utlottning

Mimmimarie firar ett år som bokbloggare med att lotta ut två böcker. Både Adonis och Prinsessan av Clèves verkar intressanta så jag tar självklart chansen och är med i utlottningen.

räddad av boken

Alltså, inget ont om Rocky eller Mission Impossible 3, men ibland är jag bara så glad för att det finns böcker att läsa istället ... Nu tar jag Anne Tylers Påminnerskan med mig och kryper till kojs. Hoppas att ni får en helg fylld med lästid!

kulturchefen



Kommer ni ihåg Oliver C Johansson, den socialt inkompetente bibliotekarien i Christer Hermanssons Ich bin ein Bibliothekar? I Kulturchefen är han tillbaka, nu inte längre bibliotekarie i Södertälje utan nytillsatt kulturchef i Strangeness (ja, Hermansson själv bor ju i Strängnäs så ...). Med Oliver C i kulturhuset blir det en annorlunda tid för de kommunanställda och för stadens kulturpersonligheter. Oliver C:s narcissistiska drag framträder allt mer för varje sida, inte minst i de osannolika utvecklingssamtalen han har med stadens bibliotekarier. I ärlighetens namn är väl en hel del av dem också rätt underliga ...

Det är en fragmentarisk och smått märklig bok med en ännu märkligare huvudkaraktär, men det är också underhållande och jag anar att boken driver med svensk kommunal kulturverksamhet utan att på något sätt vara insatt i ämnet. En helt OK bok att inleda läsåret med.

tematrio - bokliga löften

Jag avstod från att avge nyårslöften i år eftersom jag alltför många år lovat att motionera och äta bättre utan framgång, men när nu Lyran ändå frågar om löften samtidigt som hon öppnar upp för målsättningar och planer kan jag inte låta bli att vara med i årets första tematrio.



Berätta om tre löften/målsättningar/planer du har för det kommande läsåret.

1. Ingen har väl missat att det är Strindbergår och här känner jag ju en viss press. Helt ärligt så gillar jag inte Strindberg, brukar inte ens plåga mina elever med honom, men det är klart att helt kan jag ju inte strunta i vår litterära stjärna. Jag lovar därför att jag på något sätt skall tillgodogöra mig något av Strindberg. Kanske blir det en teaterpjäs, en tv-serie (för det räknar jag väl med att SVT tänker sig att bjuda folket på) eller några dikter. Det kommer dock inte att bli en roman. Absolut inte.

2. En annan målsättning som hänger ihop med att det börjar bli trångt i bokhyllan och att vår lägenhet inte rymmer fler bokhyllor är att börja låna fler böcker på biblioteket. Hittills har jag nästan bara hållit mig till pocketsnurrans utbud, men nu skall jag nog börja bege mig in till hyllorna med inbundna böcker också.

3. Ett löfte från förra året skall jag fortsätta hålla. De böcker jag köper skall bara vara sådana som jag vill läsa just då och där. Inga fler dammsamlande högar här inte, inga borde, måste, skulle (med undantag av herr Strindberg då förstås).

bokslut 2011




Ännu ett bokår och ett bloggår till ända och då passar det väl bra med en liten sammanfattning. Under våren läste jag mest hyllvärmare och det var i sanning en utmattande utmaning. Under hösten har läsning varit mer fri, men jag har istället kämpat med några lässvackor. Under hösten började jag också delta i bokbloggsjerkan hos Annika och Tematrion hos Lyran och har på så sätt hittat lite nya bloggar som jag nu följer. Kul! Bloggen fick också egen mejladress och det damp ner några recensionsexemplar i brevlådan.

Totalt har jag detta år läst och lyssnat på 72 böcker vilket är ungefär som förra året då totalen var 77 böcker. Ett helt ok år mängdmässigt, men inte det bästa året när det gäller läsupplevelser kanske. Hoppas mycket på 2012!

Årets författare: Anneli Jordahl
Årets deckarförfattare: Arnaldur Indriðason
Årets återupptäckt: Tomas Tranströmer


Årets debutdeckare: Flickan med snö i håret 
Årets titelJag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)
Årets tantbok: Rosa elefanter
Årets förr-i-tiden:
Hjärtblad
Årets kämpande mamma: Lingonstigen 114
Årets hjärtslitare: Jag älskar dig inte
Årets världen-är-hemsk: Den blå dagboken
Årets semesterbokNiceville
Årets mest snabblästaEskil - riddaren i syrénbersån
Årets ljudbokDe ensamma
Årets leendeStilla dagar i Mixing Part
Årets feel-good: En dag
Årets ångest: En dåre fri
Årets klassiker: Främlingen
Årets tegelsten: Hypnotisören
Årets novellsamling: Paris - Dakar
Årets facklitteratur: Duktighetsfällan (Ja, jag läste ju bara tre böcker i kategorin Populärt och vetenskapligt så ...)

Årets bästaBergets döttrar (Tror att jag har tipsat alla i min omgivning om den här boken!)
Årets förstaFyrmästarens dotter 
Årets positiva överraskning: Vinteräpplen
Årets sämstaHuset Scorfa
Årets sistaBittrare än döden
Årets negativa överraskning: I långa loppet

God fortsättning på det nya bokåret!

RSS 2.0