mamma, pappa, barn

Lättar upp den kompakta stämningen i Noréns dagbok med en snabbläst deckare i Carin Gerhardsens Hammarbyserie, närmare bestämt den andra boken, Mamma, pappa, barn.

Mamma, pappa, barn

Två mord. Först hittas en kvinna död i en park i centrala Stockholm och hennes lille son hittas nedkyld i en buske. Därefter hittas en sextonårig flicka mördad ombord på en Viking Line-färja. En treårig flicka har dessutom vaknat på morgonen för att upptäcka att hennes mamma är försvunnen och nu får hon klara sig själv.

Jag har läst mycket gott om Gerhardsens deckare och även själv läst den första delen i serien. Måste dock säga att jag inte är helt övertygad och anser inte alls att hon tillhör de bästa i genren. Boken känns lite väl mycket skriven för TV och jag kan inte låta bli att undra när Conny Sjöberg och hans kollegor skall inta söndagskvällens TV-tablå. Som ren underhållning en ledig måndag fungerar dock boken bra och ibland är det som bekant allt man kräver.

jag och lars

Åker till Berlin och Oslo med Lars Norén. Går på adoptionsbyrån, grälar med C, skriver på pjäser, kämpar med skådespelare, köper kläder, blir förälskad, suckar över DN:s kulturredaktion och krattar gräsklipp på Gotland. Skulle ju inte läsa hans dagböcker, men så låg del ett där på ett fyndbord med röd prislapp och då kunde jag inte motstå. Nu är jag djupt försjunken och förvånad över mitt eget intresse. Frågan är om det håller i sig genom hela mastodontverket. Jag hoppas.

nya morgonrutiner


Svenska Dagbladet

Har sedan två veckor tillbaka en gratis prova-på-prenumeration på Svenska Dagbladet och jag gillar verkligen att ha en morgontidning. Visserligen hinner jag knappast ta mig igenom alla tre delarna till frukost, men ledaren och dagens debattartikel hinner man läsa medan müslin, filen och mackan tuggas och sedan finns resten kvar att läsa när man kommer hem på eftermiddagen. Att landa hemma, göra hemma-latte och läsa nyheter är verkligen inte fel.

Har inte kollat vad en prenumeration kostar i vanliga fall, men jag känner att det blir svårt att säga nej till en fortsättning. Morgontidning höjer livskvalitén helt enkelt.

på läsfronten ...

... intet nytt eftersom jag prioriterat att umgås med älsklingen som i morse åkte norrut för att komma i ordning i nya bostaden och om ett par veckor dags för honom att påbörja studierna. Särbos i tre år är det som gäller nu - huuu! Tur att det finns långledighet vid jul och det underbara sommarlovet så vi får vara korttidssambos och tillbringa några veckor tillsammans. Längtar redan!

Mitt eget studieår är som bekant till ända och jag springer åter runt i skolans korridorer, försöker minnas var salarna ligger och håller tummarna för att kopiatorn fungerar. Mina nya ettor (gymnasievarianten, alltså) anlände idag och jag är fylld av förhoppningar om att vi skall ha många roliga lektioner tillsammans.

Även om läsningen avstannat så har jag upptäckt att pod-radio är en väldigt bra grej. Numera är mp3:n laddad med dokumentärer om allt mellan himmel och jord som jag lyssnar till om kvällarna och somnar gott till. P3 Dokumentär är favoriten hittills i pod-radiovärlden, men P1 Dokumentär ligger på en stark andra plats. Kunde verkligen inte föreställa mig att det skulle vara så spännande att lyssna på radiodokumentärer!


blå dryckesnostalgi



Djupdykningen i Amelia som gjordes under sommarens studier har inte direkt gjort det lättare för mig att uppskatta kvinnotidningsgenren, men efter några arbetsdagar kände jag stort behov av avslappnat gratisbläddrande och lattedrickande på bibblan och tidningens höjdpunkt var definitivt informationen om att Vira Blåtira gjort comeback. Vilka barndomsminnen! Dela knallblå läsk ur 33 cl-flaska med lillebror och titta på TV:s stora fredagsunderhållning i gillestugan, inredd med hyllsystem i mörk träimitation och heltäckningsmattan. Vad annars?!?! Kanske kunde man också få några ostbågar i en alldeles egen liten skål eller motvilligt äta några av mammas trista, lättsaltade chips. Jag ville självklart bara ha den piffiga smaken dill och gräslök. Japp, ni gissar rätt, det är fortfarande min favoritsmak! Ingen utveckling här inte! :)

En snabbtitt Vira Blåtira-bryggeriets hemsida visade att även Haiwa (toast och Haiwa på Pelles kiosk - en klassiker!), Portello (mammas självklara läskval) och Loranga (lika obligatoriska som köttbullar och trettioett-spelande hos mormor) fortfarande tillverkas. Börjar bli dags att kolla läskedrycksavdelningarna igen märker jag! Nostalgitrippen är fullständig!


verkligheten knackar på



Stått på planka, byggt torn, klafsat omkring i vattenfyllda gummistövlar, ätit god mat och smuttat på vitt vin, sovit i våningssäng och avverkat årets första personalmöte - uppstarten på jobbet är således avklarad och studentlivet med förmiddagsträning och lediga eftermiddagar är ett minnet blott. Känns vemodigt, men oundvikligt och förhoppningsvis kommer det inte att vara första och sista gången under mitt yrkesverksamma liv som jag kommer att ta tjänstledigt ett år för att satsa på mig själv.

Ännu mer vemodigt är det att älsklingen nästa måndag styr kosan norrut för att påbörja sin utbilning och vi åter en gång blir särbos. Suck och snyft och bit ihop. Det är ju "bara tre år".

(Ja, jag vet, jag är pessimistisk i det här inlägget, men det är ju inte alltid som livet leker ...)

familjehemligheter

Familjehemligheter

Familjehemligheter
av Niclas Ericsson sammanfattas allra bäst av Johan Hilton på Expressens: "Det var länge sedan det sexchattades, raggades på porrklubbar och anonymsexades med läderbetsel på ett så frejdigt sätt inom journalistdeckargenren som i 'Familjehemligheter."

Patrik, öppet homosexuell journaliststudent som passerat 35, får en praktikplats på KvällsKuriren och hamnar på krim-avdelningen när kändisfrisören Réné hittas mördad i sin lägenheten i centrala Stockholm. Naturligtvis misstänker alla att det rör sig om hatbrott, men Patrik, som har god insyn i gayvärlden, startar en egen undersökning som leder honom in i en skuggvärld som inte skildras så ofta i svensk litteratur.


billy flyttar in



Två nya, silvriga Billy har just anlänt till lägenheten och det riktigt spritter i kroppen av glädje! Toppen att ha vänner som nyinreder sitt bibliotek och satsar på rött istället för silver, men självklart inte sviker bokälskarens bästa vän Billy. Stort tack! Nu kan äntligen de böcker som fortfarande ligger nerpackade i banankartonger också få se dagens ljus igen och älsklingen kan få några hyllplan till sina böcker (som handlar om hälsa och personlig utveckling och annat som är alldeles för seriöst för mig ...).

Morgondagens projekt är som ni förstår rätt givet! :)



sommarfakta

Mest har jag såklart läst den där härligt avslappnande och lustfyllda skönlitteraturen under sommarmånaderna, men lite fakta har det trots allt blivit, så en kort sammanfattning följer här.

Populärkultur av Simon Lindgren
Kurslitteratur som definierar vad populärkultur är och sedan utifrån textuell, kontextuell och sociohistoriska perspektiv analyserar olika företeelser, som t ex Glamours omslag, och förklarar begrepp och teorier. Hyfsat lättillgängligt med de alltid så pedagogiska sammanfattningsrutorna sist i varje kapitel.

Corporate Bullshit av Lars Melin
Om språket i management- och ekonomisvängen. Kåseriartat och med ett tydligt språkperspektiv. Kanske jag inte förstår allt, men så är också ekonomiska knappast ett språk jag studerat. Man ler lite emellanåt och lär sig bland annat att det egentliga namnet på sedel är "icke räntebärande inlåningsbevis". Tack och lov att man slipper säga det varje gång!

Om heder av Unni Wikan
Sommarens klart mest intressanta faktaläsning. Wikan förklarar hedersbegreppet, hur det fungerar i realiteten, att det är näst intill ett ting. I boken gås också olika nordiska hedersmordsrättegångar igenom och det blir tydligt hur handfallna vi ibland står inför ett annat kulturellt system än vårt eget. En viktig bok. Vidare på hederstemat rekommenderar jag SVT:s Dokument Inifrån om två unga homosexuella, uppvuxna i Sverige men i familjer där hedern är det viktigaste och homosexualitet det värsta.

Bilder av människan av Stig Fhanér
Urtrist bok som inleds med att presentera ämnet psykologi, men det är tämligen rörigt och långt ifrån intresseväckande. Skummade, hoppade och struntade i. Läste i slutändan bara kapitlet om Carl Rogers humanistiska psykologi och klientcentrerade terapi med någon slags behållning. 

Tänk om jag är knäpp? av Christina Gustavson
Lättläst om ångest, panikattacker, tvångssyndrom och fobier. Fallbeskrivningar inleder, presentationer av symptom och problematik följer och därefter hur man kan få hjälp och stöd. Boken är riktad till både drabbade och deras anhöriga och som introduktionsläsning är det riktigt vettigt. 

Populärkultur  Corporate Bullshit : om språket mitt i city. Late update Om heder Bilder av människan : Skinner, Rogers och Freud   tre portalfigurer inom psykologin Tänk om jag är knäpp? : Om ångest, panik, fobier och tvångstankar

sommarläsningsenkät

Jag gör som Bokhora, Bokbabbel med flera och fyller i sommarläsningsenkäten.

1. Bäst i sommar?
Ett amatöräktenskap av Tyler och En styvmors dagbok av Weldon. Båda är också de senast lästa så sommaren avslutades starkt.

2. Sämst i sommar?
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. En stor besvikelse eftersom boken fått så mycket bra kritik.

3. Vad har du helst läst på stranden?
Har ju lite svårt för det där med att ligga på stranden, men vid de tillfällen jag ändå varit där har en pocket alltid följt med i väskan.

4. Var har du läst mest?
Hemma har det mest blivit i sängen eller på den gemensamma uteplatsen. Annars är jag en kaféläsare av rang.

5. Har du haft något läsprojekt under sommaren som du lyckats eller misslyckats med?
Jag har lyckats med föresatsen att bara fortsätta läsa de böcker som lockar mig och lägga undan eller lämna tillbaka de jag inte orkar/vill/känner för att läsa. Facklitteraturläsningen har det som vanligt gått sämre med, men några böcker har det ändå blivit.

6. Nämn en ny bok som du har köpt i sommar!
Skuggbarn av P. F. Thomése

7. Vad ser du fram emot att läsa i höst?
Har inte siktet inställt på någon särskild bok, men mycket, varierat och kanske lite mer faktabaserat.


ett amatöräktenskap



De träffas samma dag som Pearl Harbour attackeras. Hon ramlar in i hans butik och i hans liv och inget blir som förut. Han tar värvning (Pauline är ju så förtjust i uniformer), men hinner bli skadad innan han skickas ut i krig och de gifter sig med varandra. Pauline och Michael har inte mycket gemensamt. Hon är passionerad och impulsstyrd, han är allvarlig och eftertänksam och trots trettio år tillsammans förstår de aldrig varandra, växer aldrig samman. Inte ens deras tre barn eller den stora livssorg som drabbar dem för dem närmare varandra och detta sätter sina spår även hos barnen.

Anne Tylers Ett amatöräktenskap är det bästa jag läst på länge. Tidshoppen fungerar, samhällsskildringen är väl integrerad i berättelsen, människorna är hela och verkliga, frågor lämnas obesvarade så där som det är i livet och kärleken är komplicerad. Tyler börjar absolut bli en av mina favoritförfattare.

fyndglädje




En trist dag förvandlades till ren glädjehögtid när älsklingen ringde och sa "De säljer pocket för 10 kr på Bokia". Inte ofta mitt bokhamstrande uppmuntras så öppet, så jag slängde mig på cykeln och dök ned i fyndlådan. Efter tio böcker började tjejen i kassan undra hur jag skulle hinna läsa alla. Jag förstod knappt frågan och letade glatt vidare. Femton böcker blev det till slut och fyndlådan såg rätt rensad ut efter min framfart. :)





en styvmors dagbok

En styvmors dagbok

Freudianen Emily träter med sin jungianske granne och älskare Barnaby om det mest, inte minst hans bristande potens, men så dyker Emilys dotter Sappho upp och dumpar sin dagböcker hos modern som, trots dotterns uttryckliga önskan om motsatsen, inte kan låta bli att läsa dem (hon är ju trots allt psykoanalytiker!). Självklart diskuterar hon dem även med Barnaby. Sapphos liv, som det framkommer i dagböckerna, är dock allt annat än okomplicerat.

Sappho är i unga år barnflicka hos sin dramalärare Isolde och hennes man, författaren Gavin. Isolde dör och flera år senare gifter sig Sappho med den nitton år äldre Gavin. Sapphos karriär som dramatiker blir lidande av äktenskapet, men också hennes ekonomi eftersom hon tvingas försörja alla i sin omgivning. Och så var det det där med att vara styvmor. Inte helt lätt skall det visa sig.

En styvmors dagbok av Fey Weldon är en bok jag verkligen uppskattade att läsa. Lagom seriöst skildring om hur den moderna familjen kan vara sammansatt och fungera, men samtidigt roligt med det psykoanalytiska käbblet, skildrat med glimten i ögat, mellan Emily och Barnaby. Klart läsvärt!

hallonbåtsflyktingen

Hallonbåtsflyktingen

Mikko Virtanen är nationalitetstransvestit. En finsk man som drömt om att vara svensk så länge han kan minnas. Per Albin är hans ledstjärna, folkhemmet hans himmelrike. När Mikko känner sig lite nere tittar han på Palmes begravning och när han känner sig uppåt tittar han på kungaparets bröllop. Han har besökt Sverige 127 gånger och upprepade gånger försökt få svenskt medborgarskap utan framgång. Han åker till och med till Thailand på semester över jul för att på när håll kunna studera de svenskar han avgudar så mycket. 

Så träffar han Mikael, en självmordsbenägen svensk som hittills misslyckats med åtta självmordsförsök och således inget hellre vill än att lämna jordlivet. Här öppnar sig en oanad möjlighet för Mikko att bli svensk. En sex månader lång utbildning i att vara svensk och framför allt i att vara Mikael Andersson från Majorna tar sin början.

Hallonbåtsflyktingen av Miika Nousiainen är sommarens klart roligaste bok. Nousiainen driver hejdlöst med såväl svenskar som finnar och deras beteenden. Åt utdragna svenska mötesprocedurer kan jag inte annat än helhjärtat skratta med, vi har alla suttit på dessa utdragna konferenser för att till slut komma överens om att ytterligare en konferens behövs ... :) Läs den och le i hängmattan, på stranden, i husvagnen, på uteserveringen eller var ni nu än befinner er.

RSS 2.0