i närheten av solen

Så här i kurslitteraturens tidevarv längtade jag verkligen efter en lättsam bok att försvinna in i några timmar och efter att ha tittat igenom bokhögen bredvid sängen fastnade jag för I närheten av solen av Hanna Wallsten.

I närheten av solen

Bokens nav är huvudpersonens bokcafé där hennes stamkunder, vänner och en hemlös kvinna samlas och tillsammans upplever de alla en sommar fylld av mer eller mindre omvälvande händelser. Huvudpersonens sommar är den rörigaste med föräldrar vars äktenskap efter många år nu är på väg att raseras och mammans psykiska problem driver pappan till våldsamma handlingar.

Det är inte en fantastisk berättelse, jag kommer troligen att ha glömt den om en månad. Tidsfördriv, med lite svart humor. Boken är utgiven på Normal förlag, som i vanliga fall brukar överraska positivt, men i denna debutroman känns de homosexuella dragen mest som en efterhandskonstruktion för att få boken utgiven på just det förlaget, de saknar sammanhang och tillför inte berättelsen någonting och sådant irriterar mig alltid.

Satsar nu på läsning av deckare på tågresorna under nästa vecka. Besök i Gävle, Sundsvall och Fagersta står på schemat och besök hos både familj och vänner och dessutom lite shopping skall hinnas med. Kurslitteraturen får följa med för syns skull ...

mitt liv i titlar

Efter en lång dag tillsammans med Freud, hans oidipala stadie och penisavund ville jag igår bara fly in i en annan verklighet, och det var då jag hittade den här roliga uppmaningen på Magix blogg:

Besvara frågorna genom att använda titlar från böckerna i din bokhylla.

Är du man eller kvinna?
Fru Sartoris en vanlig kvinna

Beskriv dig själv
Människa utan hund

Hur mår du?
Ett år av magiskt tänkande

Beskriv stället du bor på
Processen

Vart skulle du vilja resa?
En geishas memoarer

Beskriv din bästa vän
Mig äger ingen 

Vilken är din favoritfärg?
Passionsfrukten

Hurdant väder är det just nu?
Grå själar

Vilken är din favoritårstid?
Göteborg i päls

Om ditt liv vore ett tv-program, vad skulle det heta?
Prioritaire

Vad betyder livet för dig?
Det bästa av två världar

Hurdant är ditt parförhållande?
Den gudomliga komedin

Vad är du rädd för?
Mogen för skrubben

Dagens aforism
På vinst och förlust

Vilket råd skulle du vilja ge?
Gå, älska!

Hur skulle du vilja dö?
Hoppsan, jag är död!

Ditt motto
Kalla det vad fan du vill


lättnadens suck




Jag klarade första psykologitentan! Hurra! Å andra sidan var alla som skrev godkända, så bedriften är väl inte överdrivet stor, men skönt ändå! Nu är det bara att hålla tummarna för att hemtentan i socialpsykologi också blir godkänd.

Båda kurserna är intressanta, men psykologin vinner i längden. Min plan var att läsa 60 hp psykologi och 30 hp socialpsykologi detta läsår, men efter en del funderande blir det inte riktigt så. Ändrade mina planer och istället för att läsa 15 hp socialpsykologi även i vår blir det istället en extra psykologikurs med det tilltalande namnet Livet och döden. Kunde inte motstå! Har alltid varit fascinerad av människors tankar och idéer kring döden, så varför inte skaffa sig lite hp inom området?




vardagslunk

Läser kurslitteratur, lyssnar på föreläsningar, tittar lite på TV, försöker läsa flera skönlitterära böcker samtidigt, men ingen lockar (vilket är otroligt irriterande!), simmar några längder i bassängen några gånger i vecka. Ja, just nu händer det inte särskilt mycket som ni förstår.

Ser därför fram emot kvällens fransk-algeriska dansuppvisning i konserthuset. En ny upplevelse är precis vad som behövs nu när höstrusket dragit in.


och av årets nobelpristagare ...

... har jag som vanligt inte läst någonting. För varje år blir det alltmer tydligt hur långt från kultureliten jag är ... DN:s kultursidor hade Herta Müller som sin favorit och hon figurerade också högt upp på en hel del andras listor så grattis alla som gissade rätt! Och grattis till Müller själv naturligtvis!

det där med personlighet ...



Delkurs två har nu dragit igång - personlighetspsykologi är det som gäller i sex veckor framöver. Verkar redan mycket mer intressant än introduktionskursen.En aning flummigt är det dock (vilket kanske får en humanist som jag att känna sig lite mer hemma ...) och vi har efter två föreläsningar inte riktigt kunnat enas om vad personlighet är ...

Den här typen av psykologi känns mer tillämpbar i verkliga livet och i kommande undervisning, vilket gör att det känns mer motiverande att läsa. Till min stora fasa har det dock visat sig vara cirka 1500 sidor på krånglig engelska som skall läsas in, så det är med skräckblandad förtjusning som jag tar mig an denna delkurs. Min förmåga att läsa på engelska kommer sannerligen att vara förbättrad efter två terminers psykologistudier! Men att läsa skönlitteratur på engelska tänker jag inte börja med, lite avkoppling måste hjärnan ha! :)


odjuret med två ryggar


Odjuret med två ryggar

Fjortonåriga Sarah inleder en sexuell relation med sin engelsklärare Mr Carr och snart utvecklas relationen till besatthet, och den blir allt mer brutal. När så Mr Carr tvingas att  flytta från staden kan Sarah inte hantera det och försöker fylla tomrummet efter Mr Carr med den ena sexuella förbindelsen efter den andra, ofta handlar det bara om ett ligg för stunden.  Åtta år senare kommer Mr Carr tillbaka och relationen återupptas. Brutal, destruktiv, passionerad, vansinnig och, åtminstone enligt dem själva, fylld av kärlek. Förutom Mr Carr så finns också Jamie i Sarahs liv. Jamie är vännen som alltid ställer upp och älskar Sarah av hela sitt hjärta och sörjer att han inte kan dela sitt liv tillfullo med henne.

Det är i princip sex i tre hundra sidor, ofta rätt motbjudande, och liknar inget jag läst förut. Jag kan inte ens säga om det är bra eller dåligt, men på något sätt sugs jag in i berättelsen och vill verkligen läsa ut den i ett sträck.


pepparkakshuset

Som en följd av det intensiva tentapluggandet ligger jag lite efter med bokbloggandet. En bok som lästes ut för en och en halv vecka sedan eller mer har ännu inte fått någon kommentar, men här kommer den, sent omsider.

Pepparkakshuset

Pepparkakshuset
av Carin Gerhardsen är första boken i vad som skall bli en trilogi kallad Hammarbyserien. Inom några veckor sker ett antal mord i mellansverige och först är det ingen som ser någon koppling trots att alla som mördats är lika gamla. I boken får vi detaljerade beskrivningar av morden via mördarens egna dagböcker och vi får följa en människa som fått sitt liv förstört redan som barn. Men gör det honom till mördare?

Boken slutar öppet, eftersom en fortsättning följer och jag kommer att läsa den också. Det är inget litterärt mästerverk, inte ens bäst i sin genre, men trots det enkla språket finns det något i handlingen som gör att jag gillar boken och faktiskt ser fram emot del två (som jag hoppas redan har kommit ut i pocket).

RSS 2.0