efterlysning i juletid



Efterlyses:
Boktips till kvinna 65 + med en förkärlek för böcker om livet förr i tiden eller myspys i stil med Potensgivarna. Chockerande nog har även böcker som Påven Johanna och Tusen strålande solar uppskattats så tips i stil med dessa tas gärna emot. Förslag på deckare undanbedes då kvinnan i fråga inte förstår nöjet med kombinationen mord och trötta kommissarier.

Ja, det är alltså dags för julklappsinköp som ni säkert förstår.

här ligger jag och blöder

Här ligger jag och blöder

Oemotståndlig titel! Att jag dessutom fick mitt ex signerat av författaren Jenny Jägerfeld på Bokmässan är en extra bonus.

Riktigt bra ungdomsbok som börjar med att Maja sågar av sig tummen på en skulpturlektion, något som vissa tror är med flit, men det skulle Maja aldrig göra. Boken fortsätter med att det som vanligt i ungdomsböcker händer rätt mycket. Maja åker till mamman i Norrköping, men hon är försvunnen. Maja träffar Justin eller vad han nu heter på en fest, läser pappas mejl och facebook och raderar allt hon inte gillar, särskilt meddelanden från Denise. Men det finns också ett stort allvar i boken. Vad det egentligen är som hänt mamman och varför ingen pratar med Maja om det. När det väl uppdagas är det svårt att inte känna sympati för alla inblandade, men det faller sig kanske rätt naturligt med tanke på att Jägerfeld är psykolog till vardags.

Jag förstår att boken är Augustprisnominerad och håller tummarna för att den vinner! 

absolutely fabulous




Som jag saknat dem! Eddie och Patsy, ständigt fel i jakten på att vara ständigt rätt! Till och med den gråglåmiga, überpräktiga dottern och den förvirrade mamman fyller mitt hjärta med värme! Nu är de tillbaka i rutan för en härlig reprisomgång. 18.50 vardag i Kanal 9 är det som gäller. Behöver jag säga att jag kommer att vara bänkad framför TV:n?


söndagsenkät del 2

Gillar ju det här med enkäter så här kommer del 2 av söndagsenkäten.

26. Favoritkokbok?
Sju sorters kakor.

27. Mest inspirerande bok du läst i år (fakta eller fiktion)?
Oj, vad fel det blev här i mitt första inlägg, jag trodde det stod mest oinspirerande och svarade därför Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? av Nisse Simonson ... Mest inspirerande måste istället bli Om heder av Unni Wikan, åtminstone om man kan få in "mest lärorik" under beteckningen inspirerande. 

28. Favoritlässnacks?
Äter sällan snacks när jag läser, men på kafé tar jag gärna en äppelmuffins.

29. Nämn ett fall där hypen förstörde din läsupplevelse?

Män som hatar kvinnor av Stig Larsson. Jag tycks vara den enda som inte förstår storheten.

30. Hur ofta håller du med kritikerna angående en bok?
Läser inte så ofta vad kritikerna säger eftersom de läser böckerna för att analysera dem, jag läser dem för att underhållas och fly till en annan värld en stund.

31. Vad tycker du om att ge bra/dålig kritik?
Kritik är så personligt på den nivå jag själv befinner mig och garanterat också humörberoende. Jag säger om jag tycker en bok är bra eller dålig och försöker motivera, men jag förstår om andra inte håller med mig.

32. Om du kunde läsa på ett främmande språk, vilket skulle du välja?
Jag önskar att jag kunde mer tyska, skulle nog inte en komma igenom en bilderbok tyvärr. Men franska vore ju inte heller så dumt ...

33. Mest skrämmande/hotfulla bok du någonsin läst?
Undviker att bli skrämd, så den frågan kan jag inte besvara.

34. Skrämmande/hotfull bok du inte vågat påbörja?
Allt av Stephen King.

35. Favoritpoet?
Har aldrig varit någon storläsare av poesi, men jag tycker rätt mycket om Dan Andersson

36. Hur många böcker brukar du ha lånade från biblioteket samtidigt?
Alldeles för många ... :)

37. Hur ofta brukar du återlämna böcker till biblioteket olästa?
Hela tiden, vilket ger mig dåligt samvete, samtidigt som jag tycker det är lite vitsen med att låna - man behöver inte känna pressen att faktiskt läsa böckerna. Det faktum att böckerna kan lånas igen vid ett senare tillfälle är också trösterikt.

38. Vilken är din favorit bland fiktiva karaktärer?
Oj, vilken svår fråga! Miss Marple kanske?

39. Vilken är din favorit bland fiktiva skurkar?
Professor Moriarty i Sherlock Holmes.

40. Vilken sorts bok tar du mest sannolikt med dig på semestern?
Gärna en lite tjockare pocket med en intressant handling, eller ett par deckare som inte kräver så mycket av läsaren.

41. Det längsta du har varit utan att läsa?
Året efter jag hade läst litteraturvetenskap var jag oerhört lästrött och läste mycket lite, men annars handlar det nog bara om någon dag här och var.

42. Nämn en bok du inte kunde/ville avsluta?
Min inledande fascination för Lars Noréns dagbok har falnat och den kommer troligen aldrig att bli utläst.

43. Vad distraherar dig lättast då du läser?
Hemma: Att det är kallt, att jag får ett sms, att det bara är en liten stund kvar tills något program börjar på TV:n, grannens musik, särskilt Walk of Life ...
Ute: Få saker egentligen, men jag har en ful ovana att tjuvlyssna om paret vid bordet bredvid uppenbart är på sin första dejt, typ på söndag eftermiddag när det träffade på krogen dagen innan.

44. Bästa filmatisering av bok?
Jag brukar försöka undvika att se filmen om jag läst boken, men Ivanhoe är väldigt bra. åtminstone den version som visas på nyårsdagen. 

45. Sämsta filmatisering av bok?

DaVinci-koden

46. Den största summa pengar du spenderat i en bokhandel på en och samma gång?
Inte en aning, men jag gör hellre fler små inköp än enstaka stora, så troligtvis inte mer än 400 kr. Om man inte räknar med de gånger som kurslitteratur inhandlats förstås.

47. Hur ofta skummar du igenom en bok innan du läser den?
Aldrig. Varför skulle jag göra det?

48. Vad får dig att sluta läsa en bok mitt i?
Att jag finner boken ointressant av någon anledning.

49. Har du dina böcker organiserade?
Skönlitterära pocket och inbundet står åtskilda från varandra. Facklitteratur efter ämne. Egen bokhylla för sambons böcker. Har helt frångått att ha böckerna i bokstavsordning.

50. Föredrar du att behålla dina böcker eller ge bort dem efter att du läst dem?
Jag behåller nästan alla böcker, men några som jag inte gillat men misstänkt att andra i min omgivning gillar har jag gett bort. Några böcker har också lämnats till second hand-butiker i samband med flytt. Enstaka har slängts.

51. Finns det böcker du undviker?
Historiska krigsromaner, BOATS, chick lit.

52. Nämn en bok som gjorde dig arg?

Du kan glömma bort ditt eget barn: Kvinna i krig av Christina Wahldén. Håller på att läsa den nu.

53. Nämn en bok du inte trodde du skulle gilla men gillade?
Är fortfarande förvånad över att jag faktiskt gillar att läsa deckare, en genre som jag skydde fram till för bara något år sedan.

54. En bok du trodde du skulle gilla men inte gillade?
Maskarna på Carmine Street av Håkan Nesser.

55. Bästa skuldfria nöjesläsningen?
Känner aldrig skuld över nöjesläsning.

livet på scotland street 44

Livet på Scotland Street 44

I mitt näst senaste bokbloggsinlägg hyllade jag Alexander McCall Smiths myspysande i böckerna om Mma Ramotswe. Eftersom jag fortfarande känner för lättsam läsning (när gör man inte det?) tog jag fram hans bok Livet på Scotland Street 44 ut boktraven här hemma.

Handlingen utgår från ett antal personer som alla bor på titeladressen. Pat, som är inne på sitt andra sabbatsår från universitetsstudierna, delar lägenhet med egofixerade Bruce. I en annan lägenhet bor Irene med sin begåvade son som aldrig får vara barn utan istället pushas mot nya utmaningar inom det kulturella fältet och däremellan går i terapi. Domenica MacDonald är en intellektuell antropolog i sextioårsåldern som har koll på alla i huset och blir Pats förtrogna.

Boken är något av en bagatell, men en rätt tröttsam bagatell. Från början var detta en följetongsroman där ett "kapitel" fanns att läsa varje dag i The Scotsman och nu har följetongen getts ut i vanligt romanformat, men det funkar inte lika bra. Jag stör mig på den ständiga påminnelsen om saker som hänt i tidigare "avsnitt" och tempot i boken är även det lite knepigt, liksom för långsamt trots att varje kapitel i sig är snabbläst.


lycka är ...

... ett nytt, snabbt och fungerande mobilt bredband! Mitt förra är egentligen uppsagt till den 29:de denna månad, men USB:et (heter det så? Ja, den där magiska sticka-in-grejen i vilket fall) pajade här om dagen och lika glad för det är jag! Knallade isället glatt in till ett konkurrerande bolag idag och fixade ett nytt abonnemang som uppenbarligen fungerar även i vår bostad; Lägenheten Radioskuggan. Så befriande med ett internet som inte tar typ fem minuter på sig att öppna varje sida. Tänk gammeldags modem som ringde upp med det där karaktäristiska ljudet så förstår ni ungefär hur snabbt det har gått ... Försök sedan att beställa biljetter på SJ:s hemsida ... Nu kan jag till och med titta på TV via Play-kanalerna - välkommen till 2000-talet liksom! :) 


söndagsenkät del 1

Bokbabbel är alltid en källa till inspiration och nu har jag hittat en oemotståndlig enkät som jag självklart vill fylla i samtidigt som jag rekommenderar alla att läsa Bokbabbels egna svar.

1. Favoritbok i barndomen?
Lillasyster kanin eller den feta näktergalen av Ulf Nilsson. Tröttnad aldrig!

2. Vad läser du just nu?

Livet på Scotland Street av Alexander McCall Smith

3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?

En bok om ayurveda. Har drabbats av en plötslig lust att ta reda på om jag en kapa, pitta eller vata.

4. Dålig bokvana?

Att släpa hem alldeles för många fackböcker från biblioteket för att sedan få dåligt samvete för att jag inte orkat/hunnit läsa dem.

5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?

Lämnade tillbaka det mesta innan jag åkte till älsklingen tidigare i veckan, men några kursböcker är nog kvar hemma fortfarande.

6. Har du en läsplatta?

Nej.

7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång (slalomläsning)?
När det gäller skönlitterära böcker föredrar jag absolut att läsa en åt gången, blir så splittrat annars. Däremot har jag egentligen inget emot att läsa någon lättsammare fackbok parallellt med en trivsam roman (eller varför inte en deckare?).

8. Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?
Nej, inte särskilt mycket tror jag, det är nog snarare så att jag blivit lite äldre, börjat köpa fler böcker etc. Däremot har andra bokbloggare inspirerat mig till en rad bokinköp och även till att våga mig på ljudbokslyssning. Tack och bock!

9. Sämsta boken du läst i år?

Svårt. Jag har börjat på väldigt många böcker som jag sedan inte läst ut, men de kanske inte räknas? Hästkrafter av Lars Mytting ligger definitivt i botten i vilket fall. 

10. Bästa boken du läst i år?

Är ju inte heller helt lätt att svara på men Markus Zusaks Boktjuven ligger bra till.

11. Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?

Alldeles för sällan, men lite oftare på senare år.

12. Vilken är din läsebekvämlighetszon?

Romaner av det lättsammare slaget - inga nobelpristagare här inte! Deckare funkar också rätt bra. Pocket-topplistan, med undantag av BOATS och chick-lit.  

13. Kan du läsa på bussen?

Bara på långfärdsbussar. På stadsbussen får jag aldrig ro.

14. Vilken är din favoritplats att läsa på?

Sängen.

15. Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Sällan jag gör det, men har absolut inget emot det.

16. Viker du hundöron i dina böcker?

Alltid i mina egna, aldrig i biblioteksböcker.

17. Skriver du någonsin i bokens marginaler?

Nej.

18. I studierelaterade böcker då?
Sällan. Drar mest lite streck vid intressant passager. Enstaka understrykningar.

19. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Läser bara på svenska. Ibland tvingas jag läsa på engelska, men då är det alltid kurslitteratur, och det tar en oändlig tid och inte lär jag mig lika mycket heller.

20. Vad får dig att älska en bok?
Genomtänkt story, trovärdiga personskildringar, språk som bär berättelsen.

21. Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
Samma som får mig att älska en bok.

22. Favoritgenre?
S.k. vanliga romaner.

23. Genre du sällan läser (men önskar att du gjorde oftare)?

Skräck, memoarer, biografier. Fast jag tror egentligen inte att jag vill läsa böcker i dessa genrer för då skulle jag väl göra det?

24. Favoritbiografi?

Jag kan inte minnas någon ... säger något om hur sällan jag läser biografier ...

25. Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Inte från pärm till pärm, men något kapitel här och var har det ju blivit, men någon specifik titel kan jag inte komma på.

vishnus död

För att vidga mina bokliga vyer har jag börjat besöka bibliotekets skönlitterära avdelningen igen. Visserligen är det mest för att fota framsidor för att sedan gå hem och se om böckerna finns i pocketformat på närmasta internetbokhandel, men ibland lånar jag förstås hem en och annan bok också, som Manil Suris debutroman Vishnus död.




I ett hyreshus i Bombay bor husets allt-i-allo på en trappavsats mellan två våningsplan. Han har varit en del av huset i många år, men nu ligger han för döden och familjerna Pathak och Asrani grälar om vem som skall betala för ambulans och sjukvård. Det är inte de enda de grälar om, och ju längre in i handlingen man kommer desto mer får man veta om familjerna som bor i huset. Det hela blir till en berättelse om kärlek, sorg, arrangerade äktenskap, religiösa föreställningar och vanföreställningar samtidigt som den också skildrar människors vardagsliv.

Bitvis tycker jag om boken, särskilt berättelsen om Vinod som miste sin fru efter bara några års äktenskap men fortfarande brottas med sorgen och vreden, men som helhet blir boken lite lång med sina nästan fyrahundra sidor och berättelsen slutar till slut fånga min uppmärksamhet. Ändå tycker jag att det är en intressant bok, men den behöver nog en långsammare läsning och kanske en lite mer koncentrerad läsare.

den gode maken på zebra drive

Den gode maken på Zebra Drive

Inget är så avkopplande som en utflykt till Botswana tillsammans med Mma Ramotswe & co!

Alexander McCall Smith har verkligen inte snålat med mysiga testunder och småputtriga vardagsproblem i den åttonde boken i serien; Den goda maken på Zebra Drive. Fallen som Damernas detektivbyrå tar sig an är som vanligt av den mer lättsamma karaktären, även om fallet med de tre döda på ett sjukhus först verkar bli rätt knepigt. Denna gång vill även mr J.L.B Matekoni ta en paus från mekanikeryrket och istället försöka sig på att lösa ett otrohetsfall. Mma Makutsi shoppar och funderar på om hon verkligen måste arbeta nu när hon skall gifta sig med innehavaren av framgångsrik möbelbutik.

Jag gillar verkligen serien om Damernas detektivbyrå och är glad för att jag inte sträckläst serien utan att det fortfarande finns ett par myspysböcker att försjunka i under något framtida lov. 


kvällståg till kärleken




Det är något speciellt med långa tågresor genom landet, särskilt på kvällen. Ute är mörkret kompakt; titta ut genom tågfönstret är ingen idé för det enda man ser är sin egen spegelbild. De tjattriga tonårstjejerna har blivit trötta, satt hörlurarna i öronen och slumrar medan tåget tuffar fram. Mobilsamtalen är inte lika många som på dagen och samtalen avbryts ofta rätt snabbt eftersom personen på andra sidan luren är på väg till träning, nattar barnen, tittar på TV-nyheter. Många läser, några stickar, korsordslösarna lägger pannan i djupa veck och kämpar vidare. Det luktar medhavda mackor och kaffe från bistrovagnen. Jag tycker nästan det är något meditativt över sådan resor. Tänker att många kanske behöver några stilla timmar på tåget för att bara få vara en stund. Bara sitta ned, andas, njuta av tillvaron. Kanske romantiserar jag något, men så var jag också på väg till min älskling och nu har vi några mysiga dagar tillsammans vilket känns välbehövligt och alldeles, alldeles underbart.

RSS 2.0