nyreligiositet i sverige

Höstens frivilliga fortbildning består av distanskursen Nyreligiositet i religionshistorisk belysning (ges av Högskolan Dalarna) och innebär uppfräschning och förnyade kunskaper om kända och mindre kända religiösa rörelser och New Age-strömningar i framförallt Sverige. Superintressant!



Första boken i kursen är en bok som jag delvis läst förut, Liselotte Frisks Nyreligiositet i Sverige. Där presenteras, tämligen värderingsfritt, ett antal rörelsers bakgrund och huvudtankar och i bokens andra del, med en mer religionssociologisk prägel, förklaras hur och varför människor går med i rörelserna och vad som lockar. Boken har några år på nacken men som bakgrundsfakta är den högst relevant. Vill man veta vad som "hände se'n" har professor Frisk också skrivit De nya religiösa rörelserna - vart tog de vägen? Har läst lite även i den tidigare och den är minst lika läsvärd.

(Och som av en slump tittar jag på kvällens Irene Huss-film där satanisterna antas ligga bakom ett trippelmord. Föga troligt i verkligheten, men alltid ett fungerande grepp i deckarsammanhang.) 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0