hatet

Omslagsbild: ISBN 9789100118761, Hatet

Från ett missbruk till ett annat, häromveckan var det narkotika och denna gång är det alkoholmissbruk. Jag har en viss tendens att hamna i eländesträsket när jag väl börjar läsa sådana böcker.

Anders Nykvist bok Hatet handlar om hur det är att växa upp med en far som har alkoholproblem. Det är en sann-skildring, men denna gång en läsvärd sådan med ett språk som håller. Anders avgudar sin far när han är liten, älskar att vara med honom och märker inget av hans spritdrickande. Lillebrodern Håkan föds och utåt är familjen perfekt, de flyttar till radhus och köper alla de senaste elektronikprylarna. Men bakom fasaden är verkligheten en helt annan. Anders far dricker allt mer och äter dessutom mängder av narkotikaklassade piller. Han blir allt mer våldsam och Anders och Håkan tvingas ligga vakna på nätterna och lyssna till när fadern misshandlar och våldtar deras mor. Det blir bara värre och värre och Anders hat mot fadern växer och en slutgiltig uppgörelse tycks ofrånkomlig.

Det här är en bok som "det gör ont att läsa" som Sundsvalls Tidning uttrycker det. Det gör faktiskt ont, jag blir ledsen, arg och förtvivlad. Mest förtvivlad kanske. Boken är utgiven av Bonnier Pocket som jag ger en eloge till för att de inte tryckte "En sann berättelse" på framsidan, då hade jag aldrig valt den.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0