belsassars dotter

Det är bara att erkänna, nuförtiden blir det en och annan deckare ... Men jag läser fortfarande bara de som omedelbart fängslar mig, alla andra lämnas tillbaka till biblioteket alternativt ställs olästa i hyllan hemma.

Omslagsbild: ISBN 9789197504577, Belsassars dotter

Belsassars dotter
är Barbara Nadels första bok i serien om Çetin Ikmen där handlingen utspelar sig i Istanbul. Ikmen är en underlig typ - kortväxt, vresig, kedjerökande, storkonsument av alkohol men samtidigt en bildad familjefar till åtta barn och kärleksfull make till Fatma. Hans assistent Suleyman är också intressant - stationens snygging som inte vågar stå upp mot sin mor och nu riskerar att mot sin vilja bli bortgift med sin kusin. Intressant polispar dessa två!

Bokens mordhistoria utspelar sig i stadsdelen Balat där många gamla sefardiska judar levar. En av dessa, Leonid Meyer, hittas en dag mördad på ett tämligen brutalt sätt - någon har tvingat honom att svälja svavelsyra. I sin jakt på mördaren dras Ikmen in i en mystisk familj som lever som högreståndsryssar gjorde innan revolutionen 1918. Dessutom figurerar en gammal tysk fabriksägare som en gång avskedat Meyer, och dessutom är nazist, bland de misstänkta. Och så är det den där engelsmannen som dejtar en av kvinnorna i den mystiska familjen och alltid tycks vara i närheten när något händer. Det blir hela tiden allt mer uppenbart att detta mord handlar om något som hände för länge sedan i Ryssland och med starka kopplingar till den ryska tsarfamiljen.

Berättelsen griper tag i läsaren och man sugs in i den mystika stämningen, men vill verkligen veta hur allt hänger samman. Jag gillar verkligen Nadels sätt att skriva och forma karaktärer och jag kommer absolut att läsa fler böcker om kommissarie Ikmen.


Kommentarer
Postat av: Västmanländska i Skåne

oj, verkar spännande!

2008-04-04 @ 19:24:55
URL: http://ulejbro.blogsome.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0