profetmorden

 
En turkisk deckare med en huvudperson som är datakonsult, nattklubbsdelägare och transvestit? Ja tack!
 
Profetmorden av Mehmet Murat Somer är en mycket underhållande deckare med en stor portion av glimten-i-öga Det är första del i en serie kallad Hop-Çlki-Yaya-deckarna och ges ut av förlaget 2244 - en ny bekantskap för mig. Jag hoppas att fler deckare i serien kommer i svensk översättning!
 
I Istanbul, och på andra platser i Turkiet, mördas transvestiter på de mest bestialiska sätt och vår huvudperson klurar snart ut att alla som mördas delar dopnamn med någon av Koranen (eller för all del Bibelns) profeter. Eftersom polisen inte bryr sig nämnvärt i morden på transvestiterna inleder vår huvudperson själv en mordutredning där hen har god användning av sina kontakter i de mindre väl ansedda kretsarna i staden. Att ha en vän som är stadens största skvallertant skadar ju inte heller och att  ställa upp och ge en och annan S & M-behandling på en rullstolsbunden datahacker ingår liksom i vad vår hjälte gör för informationens skull.
 
Istanbul har en lång tradition av transvestiter och transexuella och det skymtar fram mellan raderna och det tycks inte var några som helst problem för "våra flickor" att tjäna en slant på män som "absolut inte är homosexuell" men ändå gärna spenderar en natt med någon av stadens transvestiter. Även vår datakonsult har en hel del amorösa äventyr, om än utan betalning inblandad. 
 
Vill man veta något lite mer om hur situationen för Istanbuls transvestiter kan se ut i dag rekommenderas P1 Dokumentär Istanbuls mörka måne.
 

Kommentarer
Postat av: Nilmas Bokhylla

Vad spännande med turkisk deckare, aldrig hört om förut faktiskt :)

Svar: Ja, den var en riktigt positiv överraskning faktiskt!
blogg_bohemen

2012-07-17 @ 06:09:41
URL: http://nilmasbokhylla.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0