bokmässebesök



Så har man då varit på bokmässan! Det är så underbart och samtidigt så utmattande att befinna sig i myllret av männsikor som alla sliter bland böcker, lyssnar på författarframträdanden, lyssnar på debatter, tar sig en snabb kopp kaffe samtidigt som de tittar ned i påsarna och kollar vad de egentligen har köpt hittills. Som en jättemassa av boknördar och man känner sig som hemma!

Bokmässans stor attraktionskraft för mig personligen är annars kombinationen av alla montrar och seminarier som kan inspirera eller ge ett helt nytt perspektiv. Jag och kollegorna hade miniseminariekortet i år och det fanns ju massor som jag hade velat gått på, men jag valde till slut ut fem och det var nog rätt lagom. Gillar konceptet med miniseminarier, 20 minuters input och sedan ut i vimlet igen, där åtminstone jag vill spendera mer tid än vad jag gör i föreläsningssalarna.

       

Årets bokmässe-plus

- Göran Häggs mycket inspirerande miniseminarie om Stagnelius. Att lyssna på någon som verkligen kan och brinner för något ger så mycket energi även till åhörarna. Kommer troligen att köpa boken när den kommer på pocket.
- MIn photo session med Herr Ranelid. Står där lite stillsamt och får min bok signerad när det plötsligt dyker upp en människa med kamera och tar ett foto på oss. Fick det finfint utprintat alldeles gratis dessutom! Troligen har varken jag eller Ranelid någonsin sett värre ut, men vad gör det, jag har min idolbild!
- Den ursnygga Voltairemontern som stack ut med all sin sammets och lull-lull. Ville flytta in!
- De finska inslagen, hörde bland annat lite av en diskussion kring hur finnar tänker om svenskar och vice versa. Mycket intressant. Visst ni att svenskar är mer positiva till finländare än tvärs om? Å andra sidan vet finländare mer om svenskar och Sverige än vad svenskar vet om finländare och Finland ...
- Alla trevliga människor. En kvinna kom fram till mig mitt i myllret och talade om att hon bara hört  positivt om skolan jag arbetar på. Trevligt! Tyvärr försvann hon lika fort så jag hann inte fråga hur det kom sig att hon hört talas om oss.
- Piratförlagets lilla gratisbok Smakprov 2007 - De bästa sidorna med utdrag ur böcker som utkommer på förlaget under året. Ett smart sätt att presentera sina böcker!

        

Årets bokmässe-minus

- Att det inte finns någon variation på caféernas utbud av mackor och fikabröd. Jag vet, dagens i-landsproblem, men jag vill inte sitta ned och äta en riktig lunch på bokmässan, då går det bara bort tid i onödan. Jag vill bara slänga i mig en macka och fortsätta bland montrarna och då önskar man att det kunde finns lite variation. Dessutom är mackorna hutlöst dyra!
- Pocketutbudet. Hur kan det komma sig att förlagens egna montrar och bokhandlarnas montrar har i stort sett samma utbud av pocket? Borde in förlagen ta chansen att visa upp de nyutgivna böckerna? Eller pusha lite extra för debutanterna? Skärpning, bokförlagen! Bokmässan skall inte känns som när klädkedjorna har rea och tar fram två år gamla plagg de vill bli av med! Ett plus till gay-förlaget Normal som bjöd på ett annat utbud än de stora aktörerna. Hoppas att ni för sälja mycket under mässdagarna!
- Bristen på erbjudanden. På mässan fanns förvånansvärt få riktigt bra erbjudanden. Visst kunde man köpa fyra pocket för 100 kr,  men för de som ville köpa inbundna böcker, kokböcker, trädgårdsböcker etc var priserna de samma som alltid. Synd.
-Aftonbladets monter. Jo, nog vet vi alla att Aftonbladet har sin tillhörighet bland socialisterna, men röda fanor som vajar med hjälp av fläktar (eller vad de nu var som fick dem att vaja) och en monter som andades fackföreningslokal i tidernas begynnelse är väl ändå att överdriva en aning? Jag tyckte det var pinsamt att se. 

Kommentarer
Postat av: Västmanländska i skåne-exil

Ja, visst var Voltaire-montern ursnygg! Härligt dekadent.
Men jag börjar bli lite mätt på mässan nu. Bara en dag kvar att joba ...

2007-09-29 @ 18:33:49
URL: http://ulejbro.blogsome.com
Postat av: blogg_bohemen

En dag på mässan räcker på något vis. Så mycket intryck, så mycket folk!

2007-09-30 @ 12:08:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0